PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/17043/na_slovensku_zacala_oficialna_slovenska_registracia_na_sdm_do_panamy.html

Na Slovensku začala oficiálna slovenská registrácia na SDM do Panamy

Rada pre mládež a univerzity Konferencie biskupov Slovenska (KBS) a Kanet, n.o. spustili oficiálne prihlasovanie pre tých, ktorí sa chcú zúčastniť na budúcoročných Svetových dní mládeže (SDM) v Paname.

Prihlásiť sa dá odo dnes do 30. septembra 2018 výhradne vyplnením registračného formulára, ktorý je k dispozícii na stránke www.svetovednimladeze.sk (v časti Prihlasovanie). Podmienkou registrácie je už zakúpená letenka. Registrácia je platná až po uhradení poplatku. Stravu a ubytovanie zabezpečujú organizátori SDM z Panamy. Ubytovanie v rodinách, školách, či telocvičniach však garantujú iba účastníkom prihláseným do 30. júla 2018. Slovenský organizačný tím predpokladá, že do Panamy vycestuje okolo 250 - 300 Slovákov. Slovenská registrácia sa začína necelé dva týždne po spustení svetovej, ktorú doteraz využilo viac ako 40 tisíc mladých z celého sveta. Mladí sa zídu v stredoamerickom štáte v dňoch 22. - 27. januára 2019 a témou stretnutia sú slová Evanjelia podľa Lukáša: „Hľa služobnica Pána, nech sa mi stane podľa tvojho slova“ (1,38).

"Slovenským mladým ponúkame dva varianty registrácie. Prvý zahŕňa celú púť, ktorá pozostáva z účasti na tzv. predskokanovi SDM - Dňoch v diecézach, samotných SDM a zahŕňa tiež prepravu z Dní v diecézach do Panama City na samotné SDM (od 16. do 27. januára 2019). Druhým je účasť na SDM (od 21. do 27. januára 2019), bez absolvovania Dní v diecézach, " hovorí hlavný zodpovedný za slovenských pútnikov Ondrej Chrvala. Zároveň upozorňuje, že SDM končia v nedeľu 27. januára 2019. "V ponúkaných balíkoch je však automaticky započítaná možnosť zostať do pondelka 28. januára 2019, " spresňuje.

Panamskí organizátori garantujú pútnikom 10 % zľavu z ceny balíkov pri registrácii do 30. júla 2018. "Slovenský organizačný tím si vyhradzuje právo termín upraviť na 15.júla 2018, nakoľko bude potrebné platby zosumarizovať a previesť na panamský účet. Registrácia je platná až po uhradení poplatku. Zľava bude poskytnutá iba tým pútnikom, ktorí budú do 15.7.2018 nielen zaregistrovaní, ale ktorých platba bude k 15.7.2018 na určenom účte organizátora, " informuje slovenský tím. Upozorňuje tiež na to, že v prípade skoršieho príchodu do alebo neskoršieho odchodu z Panamy bude žiadať od pútnikov doplatok za každý deň. Cena balíka pútnika v Paname, ktorý zahŕňa ubytovanie, stravu, dopravu a poistenie počas zvoleného obdobia, príspevok do fondu solidarity a slovenský balík pútnika, je pri prvej možnosti (DID + SDM) 275 eur a pri druhej (SDM) 210 eur. Uvedené sumy už po uplatnení 10% zľavy. "Ak bude platba pripísaná na účet organizátora od 16. júla 2018, už to bude o čosi vyššie - 295 a 230 eur. K tejto sume treba prirátať cenu letenky do Panamy. Slovenský organizačný tím SDM nenesie zodpovednosť za prepravu na SDM a zo SDM späť na Slovensko, prepravu si zabezpečuje každý účastník na vlastnú zodpovednosť, " dodáva Ondrej Chrvala, tajomník Rady pre mládež a univerzity Konferencie biskupov Slovenska. Pútnici majú k dispozícii na webe ilustračné video a návod, ako letenku kúpiť. Ak majú problémy, môžu sa ozvať e-mailom na info@svetovednimladeze.sk, kde získajú pomoc od slovenského organizačného tímu.

Slovenský organizačný tím upozorňuje, že SDM sa môžu zúčastniť mladí vo veku od 18 do 35 rokov. "SDM sú fyzicky i psychicky náročným podujatím. Pútnik by mal byť v zdravotnom stave umožňujúcom mu účasť na SDM. Slovenský organizačný tím nepreberá za účastníka SDM zodpovednosť, ale poskytne mu v prípade potreby zdravotnú pomoc a pomôže mu pri zabezpečovaní zdravotnej starostlivosti, " uvádza Ondrej Chrvala. Každý mladý človek si musí byť vedomý, že má podstúpiť očkovania potrebné na vycestovanie do tejto krajiny. O tom, aké očkovania by mal absolvovať, je možné nájsť viac informácií na stránke SDM. Vypracovala ich MUDr. Viera Kántorová z Infekčnej kliniky Fakultnej nemocnice v Nitre. Všetkým osobám, ktoré majú vážne zdravotné obmedzenia, slovenský tím neodporúča zúčastniť sa SDM. "Ohľadom prípadnej účasti nás prosím kontaktujte na info@svetovednimladeze.sk. V prípade, že by ste mali záujem zúčastniť sa SDM ako oficiálny dobrovoľník, kontaktujte nás tiež na info@svetovednimladeze.sk a my vám poskytneme všetky potrebné informácie, " uvádza slovenský organizačný tím. "Pre cesty občanov SR nepresahujúce 90 dní (na turistické účely) postačuje platný cestovný pas. Pre vstup do krajiny je potrebné mať vybavený pas, ktorý musí byť platný ešte minimálne 6 mesiacov po návrate z Panamy, " upozorňuje ďalej Ondrej Chrvala. Zároveň dodáva, že cestovné poistenie si vybavuje každý pútnik sám a organizačný tím bude po potvrdení registrácie od pútnikov vyžadovať kópiu poistenia.

"Všetky údaje potrebné pre platbu ti prídu v akceptačnom maili podľa zvoleného balíku pútnika spolu so sumou, ktorú máš uhradiť. Prihlásenie je platné až po uhradení a pripísaní potrebnej sumy na uvedený účet organizátora. Platbu je potrebné uskutočniť do 1 mesiaca odo dňa registrácie. Po prijatí platby ti príde ďalší potvrdzujúci email. Platbu je možné zrealizovať prevodom, vkladom na účet alebo prostredníctvom i-bankingu. Platba poštovou poukážkou nie je možná. V prípade nemožnosti zúčastniť sa na púti je nutné nájsť za seba náhradu. Inak sú storno poplatky uplatnené vo výške 100%, " uvádza slovenský organizačný tím na oficiálnej stránke SDM. Mladým pútnikom, s ktorými sa stretne na jeseň, odporúča, aby priebežne navštevovali stránku www.svetovednimladeze.sk.

Prvým oficiálnym prihláseným na toto podujatie sa stal pápež František. Mladých pozval, aby sa na toto podujatie dobre pripravili. Do duchovnej prípravy sú aktívne zapojení aj Slováci. Od septembra do júna prebieha duchovná príprava s názvom Odvážny rok, ktorá je tento raz prepojená s Národným stretnutím mládže P18 v Prešove. To sa uskutoční v júli 2018. SDM sú najväčším celosvetovým stretnutím veriacich mladých so Svätým Otcom. Do Panamy ich pozval pred dvomi rokmi pápež František. Urobil tak na záver SDM v Krakove. Konajú sa každé dva až tri roky vždy v inej svetovej metropole. Mladí Slováci sa do Panamy oficiálne začnú pripravovať po letnom Národnom stretnutí mládež P18 v Prešove. Na Slovensku zároveň prebiehajú prípravy hymny SDM v slovenčine a verejná súťaž na vytvorenie návrhu oficiálneho oblečenia pre slovenských pútnikov, ktorí pocestujú na Svetové dni mládeže do Panamy.

Hlavným organizátorom SDM je Katolícka cirkev (Dikastérium pre laikov, rodinu a život a Centrálny výbor hosťujúcej krajiny). SDM vznikli v roku 1984 na Kvetnú nedeľu, kedy pápež Ján Pavol II. zvolal rímsku mládež, aby s ním slávila Svätý rok vykúpenia. Ich nadšenie prekonalo všetky očakávania. V roku 1985 napísal pápež mladým po celom svete list a začalo veľké dobrodružstvo Svetových dní mládeže. Tie sa prvýkrát konali v roku 1986 v Ríme. Po Ríme sa SDM konali v Buenos Aires, Santiagu de Compostela, Čenstochovej, Denveri, Manile, Paríži, opäť v Ríme, Toronte, Kolíne nad Rýnom, Sydney, Madride, Rio de Janeiro a Krakove, kde prišlo najviac Slovákov v histórii Svetových dní mládeže. Cieľom SDM je ukázať živú vieru v Ježiša Krista. Podporujú tiež angažovanosť mladých v Cirkvi, ktorí zároveň premýšľajú o odkaze, ktorý vždy vyberá pápež. Na to nadviazal aj slovenský tím, ktorý v uplynulých dňoch na webe a sociálnych sieťach pozýval do 10-dňovej kampane, počas ktorej môžu mladí objavovať bohatstvo SDM alebo inými slovami nájsť si ten správny dôvod, prečo by mali na SDM ísť. Do Krakova cestovalo pred dvomi rokmi približne 4 000 Slovákov, do Ria de Janeira 300 a v roku 2011 ich bolo v Madride 3 500.

 
23.2.2018 | Autor: Komunikačný tím SDM | Spoločnosť | čítané: 1453 krát