PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/17051/mudre_riesenia_pre_presovcanov.html

Múdre riešenia pre Prešovčanov

Prešov je jedným z dvoch slovenských miest, ktoré získali technickú pomoc v rámci iniciatívy JASPERS a Európskej investičnej banky pod názvom "Inteligentné mestá a regióny".

Parkovacie senzory zabudované na parkovacích miestach, automatické počítanie vozidiel, diaľkové odpočty energií či vody, ale aj čidlá monitorujúce teplo, vlhkosť ovzdušia, otvorené okná, alebo strážiace priestor. To nie je hudba budúcnosti, to sú už existujúce reálne riešenia, ktorých výsledkom sú rôzne dáta.

„Ak ich vieme vhodne prepojiť, kombinovať a využiť, zmenia sa na niečo, čo slúži na zlepšovanie služieb, “ zaznelo počas rokovania o možnostiach využívania otvorených dát, ktoré verejnosti poskytuje prešovská radnica. S predstaviteľmi spoločností, ktoré SMART riešenia navrhujú a realizujú, diskutovali zástupcovia odborných útvarov MsÚ, poslanci i predstavitelia mestských spoločností.

„Je to jedno zo stretnutí, ktorými pasportizujeme tak zbierané dáta, ako aj ich využívanie v našom meste, resp. zisťujeme možnosti, akým smerom sa v tejto oblasti vieme a chceme uberať. Ideálne totiž je, ak vzniknú aplikácie, ktoré budú akoby ušité na mieru priamo Prešovčanom, “ skonštatoval na stretnutí Vladimír Benč, koordinátor Smart City.

„Prešovský koncept SMART CITY sme prezentovali aj prešovským podnikateľom, s ktorými na jeho realizácii chceme tiež spolupracovať, “ pripomenula primátorka Andrea Turčanová.

Mesto Prešov zároveň pripravuje 18. - 20. mája 2018 stretnutie programátorov na historicky prvom Šarišskom hackhathone. Priamo v našom meste tak vzniknú rôzne zaujímavé aplikácie pre zlepšenie kvality života Prešovčanov.

Mesto súčasne hľadá partnerstvá so spoločnosťami i občanmi pre tvorbu SMART riešení, aby rôzne nápady smerujúce k tejto koncepcii dostali šancu byť zrealizovanými. Prešovský projekt Inteligentné mesto Prešov - SMART CITY totiž dostal "zelenú" v rámci iniciatívy JASPERS a Európskej investičnej banky pod názvom "Inteligentné mestá a regióny".

Cieľom iniciatívy je poskytnúť pomoc vybraným 8 mestám a regiónom v štyroch krajinách V4 v oblasti inteligentného rozvoja, vrátane konkrétnych odporúčaní pre mesto, konkrétnych riešení, či projektov. Mesto Prešov tak počas osemnástich mesiacov dostane bezplatnú odbornú pomoc zo strany EIB a agentúry JASPERS pri tvorbe konceptu SMART CITY.

 
1.3.2018 | Pridal: Redakcia PIS | Mesto Prešov | čítané: 1192 krát