Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Koho prešiel kôň?

770. výročie prvej písomnej zmienky o Prešove ešte rezonuje. Spoznali sme tých, ktorí Prešov poznajú najlepšie.

Včera vyhlásili víťazov vlaňajšieho celoročného vedomostného kvízu Spadli sme z jahody, alebo nás prešiel kôň? Knižnica P. O. Hviezdoslava ho pripravila v rámci osláv 770. výročia prvej písomnej zmienky o Prešove. Od vlaňajšieho marca do novembra si tak svoje vedomosti o Prešove mohol prevetrať každý, kto o to prejavil záujem.

V konečnom hodnotení mala najviac správnych odpovedí – až 24 - Prešovčanka Dana Pittelová, ktorej tak právom patrí prvé miesto. „Kvíz obsahoval 25 otázok, všetky odpovede však nemal správne nikto, “ pripomenula riaditeľka knižnice Marta Skalková náročnosť kvízu. Za 22 správnych odpovedí boli udelené dve druhé miesta (Michal Rázus a Martina Futejová) a traja súťažiaci (Vladislav Judičák, Antónia Khodour a Patrícia Gáloczyová Manáková) získali tretie miesto za zhodných dvadsať správnych odpovedí. Ceny im za prešovský MsÚ odovzdala prednostka Marta Dolhá a vedúca Oddelenia kultúry a cestovného ruchu Mária Putnocká.

Kvízu sa celkovo zúčastnilo takmer štyridsať dospelých a cca 1000 žiakov a študentov. Medzi školami sa najviac darilo 3. B zo ZŠ Šrobárova, 7. A zo ZŠ Československej armády a 1. F zo SOŠ technickej.

Súčasťou včerajšieho slávnostného otvorenia Týždňa slovenských knižníc bolo aj vyhodnotenie prvého ročníka súťaže o Knihu roka PSK 2017. „Súťažou sme chceli upozorniť čitateľov na regionálne tituly, ktoré si zaslúžia našu pozornosť. Cieľom bolo tiež motivovať samotných autorov, aby pokračovali vo svojom tvorivom úsilí", dodala Marta Skalková.

V kategórii Beletria titul získala kniha Povesti a príbehy z Lenartova od Silvie Havelkovej. V kategórii Odborná literatúra verejnosť dala najviac hlasov publikácii Metropolita Lavr, ktorú napísal jeho brat Michal Škurla. Celkové výsledky zverejní Knižnica P. O. Hviezdoslava na svojej webovej stránke: http://www.kniznica-poh.sk/

Mohlo by Vás zaujímať
Máte doma budúceho škôlkara?
sto Prešov informuje rodičov o možnosti podávania žiadostí na prijatie dieťaťa na predprimárne vzdelávanie do materských škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov na školský rok 2024/2025.
PREŠOVSKÁ UNIVERZITA SA STALA ODBORNÝM GARANTOM PROJEKTU NA BILINGVÁLNE VZDELÁVANIE DETÍ ZÁKLADNÝCH ŠKÔL
Prešov, 11. 04. 2024 – Prešovská univerzita (PU) v Prešove nadviazala spoluprácu s občianskym združením BILI School na projekte zameranom na bilingválne vzdelávanie detí od prvej triedy základnej školy. Tento inovatívny program, ktorý sa zaoberá vzdelávaním detí v dvoch jazykoch súčasne – slovenskom a anglickom, sa plánuje pilotne spustiť na vybraných verejných základných školách po celom Slovensku už v nadchádzajúcom školskom roku.
ŠTÁTNY TAJOMNÍK CHOVANEC DISKUTOVAL SO ŠTUDENTMI PREŠOVSKEJ UNIVERZITY O EURÓPSKEJ ÚNII
Prešov 18. 04. 2024 – O význame a prínosoch členstva Slovenskej republiky v Európskej únii diskutoval s viac ako stovkou študentov Prešovskej univerzity (PU) v Prešove štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZVEZ) Rastislav Chovanec.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK