PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/17063/jazykova_sutaz_presov_2018.html

JAzyková Súťaž PrešOv 2018

Žiaci ZŠ Kúpeľná dominovali v 1. ročníku zábavno-vedomostnej súťaže JASPO 2018 – JAzyková Súťaž PrešOv.

Prvý ročník zábavno-vedomostnej súťaže JASPO 2018, ktorý zorganizovala ZŠ Kúpeľná 2, oslovil šesť prešovských základných škôl i študentov osemročného gymnázia na Konštantínovej ulici. Celkovo sa ho zúčastnilo 46 žiakov a ich pedagogických sprievodcov. Nad súťažou, ktorú navrhli, pripravili i uskutočnili učitelia cudzích jazykov ZŠ Kúpeľná, mala záštitu primátorka Andrea Turčanová. Najviac prvých miest si odniesli žiaci "domácej" ZŠ Kúpeľná 2, ktorí dominovali v štyroch súťažných jazykoch. Prvé miesto im ušlo len v španielčine, kde vyhrali gymnazisti z Konštantínovej ulice.

Trojčlenné žiacke družstvá zápolili v piatich cudzích jazykoch – v anglickom, nemeckom, ruskom, španielskom a francúzskom. Pod prísnym okom poroty, ktorá pozostávala z vyučujúcich daného jazyka z rôznych škôl a odborníkov v danom jazyku - garantov, ktorí boli zárukou objektivity priebehu súťaže, museli ukázať nielen ako daný jazyk ovládajú, ale prezentovali i svoju tvorivosť i vedomosti z iných oblastí.

V prvej, zábavnej časti súťaže, nazvanej Prezentácia tímov, predviedli svoju kreativitu vo forme dramatizácie, spevu i prezentácie v programe powerpoint.

Druhou časťou súťaže bol kvíz. Ten pozostávala z piatich okruhov:

1. Reálie hlavného mesta krajiny, ktorej jazyk sa učíme.
2. Osobnosti danej krajiny.
3. Pamätihodnosti daného hlavného mesta.
4. Prešov očami cudzinca.
5. Gramatika.

Žiaci zo všetkých zúčastnených škôl preukázali svoje vynikajúce zručnosti a vedomosti vo všetkých súťažných jazykoch a porotcovia i organizátori mohli konštatovať len vysokú spokojnosť. Medzi tímami boli malé bodové rozdiely, o čom svedčí aj výsledková listina (v prílohe).

Organizačný tím vyslovuje srdečné poďakovanie:
- primátorke Andrei Turčanovej za ústretovosť
- Ing. Štefanovi Kužmovi za osobnú podporu na súťaži
- Odboru školstva MsÚ za propagáciu súťaže
- účastníkom - súťažiacim za zodpovedný prístup k súťaži, ich pedagógom za vynikajúcu prípravu svojich žiakov v cudzích jazykoch, vedeniam škôl súťažiacich žiakov za podporenie žiakov a ich pedagógov, pedagogickému sprievodu žiakov na súťaži za cenné návrhy a pripomienky k súťaži,
- porotcom a garantom súťaže za profesionálne a objektívne hodnotenie,
- vedeniu ZŠ Kúpeľná za materiálnu i mentálnu podporu pri usporiadaní 1. ročníka súťaže JASPO 2018.

Pozývame vás na 2. ročník súťaže, o ktorom budú riaditelia škôl opäť včas informovaní.

Za realizačný tím Mgr. Eva Magdziaková

 
7.3.2018 | Pridal: Redakcia PIS | Vzdelávanie a školstvo | čítané: 1178 krát