Utorok, 19. marec 2024
Meniny má Jozef | zajtra Víťazoslav, Klaudius

Foto: Protesty proti korupcii v Prešove

Fotogaléria zo včerajšieho protestu v Prešove

Na prešovskom zhromaždení Postavme sa za slušné Slovensko vystúpila v piatok podvečer matka zavraždenej Martiny, Zlatica Kušnírová z neďalekých Gregoroviec. Apelovala na vyšetrovateľov, aby našli skutočných vrahov dcéry Martiny Kušnírovej a jej snúbenca, novinára Jána Kuciaka. Aby vypátrali, kto za týmto ohavným činom stál. Poďakovala sa prítomným za spolupatričnosť v ich zármutku a požiadala verejnosť o ďalšiu podporu.

Prehlásila, že politické súboje o moc ju nezaujímajú. V súvislosti s vyšetrovaním má viacero pochybností, pretože podľa jej slov od začiatku vyšetrovania je celý proces ešte viac komplikovanejší, ako bol na začiatku, do vyšetrovania sa angažovali ľudia, ktorí tam nemali čo robiť.

"Ak by im skutočne záležalo na vyšetrení vraždy Janka a mojej Martiny, mali byť od začiatku na mieste činu kompetentní, pitvu mal robiť expert, neoprávnené osoby nemali na mieste činu čo robiť. Aj výroky politikov, ktorí sa potia a neodpovedajú na otázky, sú dôkaz toho, že pochybili a nemajú byť na svojich miestach, aspoň kým sa toto všetko nevyšetrí. Trvám na tom, ako matka zavraždenej dcéry", uviedla Kušnírová. Svoje vystúpenie ukončila úryvkom piesne Kto za pravdu horí.

Matka zavraždenej Martiny povedala, že jej dcéra bola veľmi odvážna a vždy sa zaujímala o politiku. Svojho snúbenca v jeho novinárskej práci vždy podporovala. Stále má pred očami, že jej Martinu našli zavraždenú v kuchyni, Janka na chodbe za dverami. Rodina nemá žiadne bližšie informácie o vyšetrovaní.

Na zhromaždení v Prešove vystúpila aj speváčka Katka Koščová, ktorá vyzvala prítomných, aby sa postavili za slušnú spoločnosť, nepozerali nečinne na neprávosť a mali odvahu podávať podnety, poukazovať na krivdy. Aby tak robili slušne a nerezignovali na hodnoty ľudskosti. "Ján a Martina sú našou realitou. Sú skutoční. Boli skutoční...", povedala speváčka.

Na námestí vystúpil Martin Husovský z kapely Komajota i pesničkárka Viki Olejárová, ktorá interpretovala skladby Karla Kryla. Vyslovila želanie, aby ich texty neboli stále pravdou.

Zhromaždení prejavili svojimi transparentmi a reakciou na vystúpenia nesúhlas s vývojom v spoločnosti. Volali po odstúpení vládnych predstaviteľov. Podľa ohlásenia organizátorov na prešovské zhromaždenie prišlo 7000 ľudí.

V nedeľu 11. marca sa bude na tom istom mieste konať spomienkový Koncert pre Jána a Martinu.

V čase konania zhromaždenia zaznelo pred večerným predstavením v Divadle Jonáša Záborského (DJZ) v Prešove vyhlásenie umelcov a ďalších zamestnancov divadla k aktuálnemu dianiu na Slovensku. Ako informovala TASR manažérka DJZ Jana Dzurčaninová, vo vyhlásení sa uvádza, že divadelníci nemohli byť v tom čase spolu s ostatnými občanmi na námestí, kde by sa chceli postaviť za slušné Slovensko.

"Trápi nás, čo sa deje v našej spoločnosti. Vražda novinára je čosi, čo sme v novodobej histórii Slovenska nezažili a myslíme si, že vyšetriť tento hrôzostrašný skutok a zároveň sa vysporiadať s korupciou, bezohľadnosťou moci a mafiánskymi praktikami je povinnosťou každého suverénneho občana a jeho volených zástupcov. My, umelci, a ďalší zamestnanci DJZ sa pripájame k požiadavke dôkladného a nezávislého vyšetrenia vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej", uvádza sa vo vyhlásení.

Divadelníci sú za vytvorenie dôveryhodnej vlády, ktorej súčasťou nebudú ľudia, u ktorých existujú podozrenia z korupcie a prepojenia na organizovaný zločin.

Text: TASR
Foto: Marek Eštočin

Mohlo by Vás zaujímať
V Prešove sa začína jarné upratovanie
V rámci jarného upratovania bude v Prešove pristavených spolu 122 kusov veľkoobjemových kontajnerov. Prvý cyklus jarného upratovania sa začína 3. apríla 2024.
Prešov podporí zber kuchynského odpadu
Všetky prešovské domácnosti dostanú od mesta špeciálne vedierka na zber biologického kuchynského odpadu. Prešov chce takto podporiť triedenie biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu od zmesového komunálneho odpadu. Distribúcia 10-litrových vedierok začne už koncom februára.
Mesto Prešov upozorňuje na zákaz umiestňovania nelegálnych reklamných bannerov a plagátov
Mesto Prešov žiada fyzické a právnické osoby, ktoré bez povolenia umiestňujú rôzne typy reklamných pútačov na území mesta Prešov, aby ich bezodkladne odstránili. Za nelegálne umiestňovanie reklamných bannerov a plagátov na území mesta Prešov môže byť zodpovednej osobe uložená pokuta.
Prešovská radnica bude svietiť v pestrých farbách
V posledný februárový deň si každoročne pripomíname Medzinárodný deň zriedkavých chorôb. Prešovská radnica a budova Mestskej galérie Caraffka budú preto 29. februára 2024 svietiť v pestrých farbách.
O dotáciu pre kultúru, šport a sociálnu oblasť môžete požiadať do 1. marca 2024
Mesto Prešov zverejňuje výzvu na poskytnutie dotácií v oblasti kultúry, športu a v sociálnej oblasti. O dotáciu pre kultúru, šport a sociálnu oblasť môžete požiadať do 1. marca 2024 (vrátane).
Prešovčania sa dočkajú nového mosta s cyklochodníkmi
V Prešove sa čoskoro odštartuje dlho očakávaná rekonštrukcia mosta na Lesíku delostrelcov. Do investičnej akcie sa v spolupráci púšťajú Prešovský samosprávny kraj ako správca mostného objektu a mesto Prešov, ktoré spravuje priľahlé lávky pre peších. Pôvodnú stavbu zo 60-tych rokoch nahradí nová moderná konštrukcia pre automobily, cyklistov i peších.
Navrhnite pamätihodnosť mesta Prešov na vybranú tému
Mesto Prešov vyhlasuje v súlade so Všeobecne záväzným nariadením mesta Prešov č. 2/2013 o evidencii pamätihodností mesta Prešov v znení Všeobecne záväzného nariadenia mesta Prešov č.1/2016
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK