Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

V Prešove zaznamenali nový - nepôvodný druh muchy, ktorý poškodzuje zdravé ovocie

Na školskom pozemku Prešovskej univerzity v Prešove (PU) , ktorý slúži na vedecké účely, zaznamenali vedci z Katedry ekológie Fakulty humanitných a prírodných vied (FHPV) síce zaujímavý, avšak potenciálne nebezpečný druh inváznej muchy s názvom Drosophila suzukii. Ide o významného škodcu, ktorý napáda ešte nedozreté zdravé ovocie.

Výnimočný druh škodcu z Ázie
Slovenský názov dvojkrídlovec Drosophila suzukii ešte nemá, ale zástupcovia tejto čeľade sú u nás známi ako “octové mušky” alebo “ovocné mušky”. „ Tento druh je oproti našim bežným druhom výnimočný. V prvom rade to je nepôvodný druh pochádzajúci z Ázie, ktorý sa nekontrolovateľne šíri po celom svete. Druhové meno evokuje motorky a automobily japonskej značky, s ktorými má táto mucha spoločnú okrem mena aj krajinu pôvodu, “ priblížil Jozef Oboňa z Katedry ekológie FHPV PU. Ako doplnil, ide o významného škodcu mnohých druhov ovocia.

Napáda zdravé ovocie
Kým naše pôvodné druhy tejto čeľade sa spravidla živia a reprodukujú na hnijúcom ovocí, tento napáda ešte nedozreté zdravé ovocie. „Samica svojim kladielkom penetruje jeho povrch a nakladie doň vajíčko. Spomínané kladielko, ktoré pri troche fantázie pripomína motorovú pílu, odlišuje samice tohto druhu od ostatných, zatiaľ čo samec je charakteristický čiernymi bodkami na krídlach, “ bližšie vysvetľuje Peter Manko z Katedry ekológie FHPV PU. Zároveň dodáva, že samička je za svojho života schopná naklásť až 300 vajíčok a rýchlo sa reprodukuje. Takto spôsobuje obrovské škody na broskyniach, jahodách, malinách, čerešniach, jablkách, viniči, čučoriedkach a inom ovocí po celom svete.

Očakáva sa jeho prudký nárast
Keďže je tento škodca prítomný už aj na Slovensku, je veľmi dôležité venovať mu dostatočnú pozornosť, zachytávať trendy jeho šírenia a spolu s ďalšími informáciami minimalizovať jeho negatívne vplyvy. „V minulom roku sme v rámci Prešova síce zaznamenali iba niekoľko jedincov, no vďaka tomu, čo o tomto druhu vieme, v krátkej budúcnosti očakávame rapídny nárast populácie a s tým spojené problémy, “ uzatvára vedec z PU Jozef Oboňa.

Vedci z Katedry ekológie FHPV PU sa venujú mnohým zaujímavým témam, okrem biologických invázií sa už niekoľko rokov zaoberajú aj výskumom a šľachtením liečivých rastlín. V lani vyšľachtili nový unikátny druh mäty piepornej s názvom Kristínka s veľmi vysokým obsahom mentolu. Pred dvomi rokmi sa zaslúžili o priznanie patent za vypracovanie unikátnej technológie izolácie prírodných látok z plodov liečivých rastlín. Technológia pomocou vymrazovacieho sušenia, ktorá môže nájsť svoje uplatnenie v medicíne, oslovila aj napr. Svetovú zdravotnícku organizáciu (WHO).

Mohlo by Vás zaujímať
V Prešove sa začína jarné upratovanie
V rámci jarného upratovania bude v Prešove pristavených spolu 122 kusov veľkoobjemových kontajnerov. Prvý cyklus jarného upratovania sa začína 3. apríla 2024.
Prešov podporí zber kuchynského odpadu
Všetky prešovské domácnosti dostanú od mesta špeciálne vedierka na zber biologického kuchynského odpadu. Prešov chce takto podporiť triedenie biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu od zmesového komunálneho odpadu. Distribúcia 10-litrových vedierok začne už koncom februára.
Prešovská radnica bude svietiť v pestrých farbách
V posledný februárový deň si každoročne pripomíname Medzinárodný deň zriedkavých chorôb. Prešovská radnica a budova Mestskej galérie Caraffka budú preto 29. februára 2024 svietiť v pestrých farbách.
Prešovčania sa dočkajú nového mosta s cyklochodníkmi
V Prešove sa čoskoro odštartuje dlho očakávaná rekonštrukcia mosta na Lesíku delostrelcov. Do investičnej akcie sa v spolupráci púšťajú Prešovský samosprávny kraj ako správca mostného objektu a mesto Prešov, ktoré spravuje priľahlé lávky pre peších. Pôvodnú stavbu zo 60-tych rokoch nahradí nová moderná konštrukcia pre automobily, cyklistov i peších.
Navrhnite pamätihodnosť mesta Prešov na vybranú tému
Mesto Prešov vyhlasuje v súlade so Všeobecne záväzným nariadením mesta Prešov č. 2/2013 o evidencii pamätihodností mesta Prešov v znení Všeobecne záväzného nariadenia mesta Prešov č.1/2016
Mestské zastupiteľstvo v Prešove posilní poslankyňa Zuzana Ondrejčáková
Do poslaneckej lavice v Mestskom zastupiteľstve mesta Prešov v apríli zasadne nová poslankyňa za VMČ 6 Zuzana Ondrejčáková. Nahradí Rudolfa Dupkalu, ktorému zanikol poslanecký mandát. U primátora mesta Prešov si už prevzala osvedčenie, slávnostný sľub zloží na aprílovom zasadnutí MsZ.
Mesto a Krajské múzeum deklarujú úzku spoluprácu
V pondelok 11. marca podpísali memorandum o spolupráci mesto Prešov a Krajské múzeum v Prešove. Deklarovali tak najmä vôľu na úzke partnerstvo pri budúcich expozíciách dejín Prešova. V roku 2024 by mali byť výsledkom tejto spolupráce minimálne dva dôležité projekty.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK