Utorok, 19. marec 2024
Meniny má Jozef | zajtra Víťazoslav, Klaudius

Colníci pokutovali nepoctivých podnikateľov

Kontroly zamerané na dodržiavanie zákona o používaní elektronickej registračnej pokladnice v prevádzkach územného obvodu Colného úradu Prešov opäť priniesli viaceré zistenia v súvislosti s porušovaním zákona o elektronickej registračnej pokladnici (ERP). Nočné kontroly prevádzok neboli žiadnou výnimkou.

Počas uplynulého víkendu v nočných hodinách (16. -18.03.2018) sa konala v spolupráci s colníkmi Colného úradu Prešov, Colného úradu Bratislava, Finančného riaditeľstva SR a s príslušníkmi Policajného zboru SR spoločná súčinnostná kontrolná akcia s názvom „KASA“.

Cieľom kontrolnej akcie bola kontrola dodržiavania zákona č. 289/2008 Z. z. o používaní elektronickej registračnej pokladnice (ďalej len „zákon o používaní ERP“) a kontrola legality nadobudnutia tovaru, ktorý je predmetom spotrebnej dane (alkoholické nápoje, tabak a tabakové výrobky) vo vytypovaných prevádzkach územného obvodu Colného úradu Prešov.

Počas akcie bolo celkovo skontrolovaných 8 prevádzok. Išlo o štyri prevádzky nočných barov a diskoték a štyroch prevádzkovateľov taxislužieb, pričom v 6 prípadoch colníci zistili porušenie zákona. Vo všetkých prípadoch colníci zistili nezaevidovanie tržby v ERP a navyše v dvoch prípadoch prevádzkovateľ nezaevidoval vklad hotovosti do ERP. V jednom z týchto prípadov u prevádzkovateľa taxislužby išlo o opakované porušenie zákona. Celková suma uložených pokút colným úradom predstavuje 2 730 eur.

Prešovskí colníci za uplynulé mesiace vykonali vo svojom regióne 149 kontrol zameraných na dodržiavanie zákona o používaní ERP. Išlo nielen o kontroly prevádzok na predaj tovaru, ale aj prevádzkovateľov poskytujúcich služby. Kontroly colného úradu so zameraním na ERP boli vykonávané nielen na základe vlastnej činnosti, ale častokrát najmä na základe podnetov a informácií samotných občanov o prípadnom porušovaní zákona. Za sledované obdobie Colný úrad Prešov odhalil 104 prípadov porušenia zákona. Colníci počas kontrolných akcií zistili, že aj napriek neustále avizovaným kontrolám niektorí predajcovia stále porušujú zákon.
Pri 149 vykonaných kontrolných nákupoch tak bolo v 104 prípadoch zistené porušenie zákona o používaní elektronickej registračnej pokladnice, čo predstavuje 70 %.

Celková výška udelených pokút dosiahla hodnotu 33 230 eur.

Najčastejším porušením zákona bolo:
• nezaevidovanie tržby v elektronickej registračnej pokladnici (za čo sa ukladá sankcia vo výške od 330 eur do 3 300 eur, v prípade opakovaného porušenia zákona sa ukladá až vo výške od 660 eur do 6 600 eur) až v 82 % prípadov,
• nezaevidovanie vkladu hotovosti v elektronickej registračnej pokladnici v 11 % prípadov,
• neodovzdanie pokladničného dokladu v 7 % prípadov.

V desiatich prípadoch bolo zistené opakované porušenie zákona a v štyroch prípadoch bol vydaný zákaz predaja tovaru alebo poskytovania služieb.

V takýchto kontrolných akciách bude colný úrad pokračovať i naďalej.

Mohlo by Vás zaujímať
V Prešove sa začína jarné upratovanie
V rámci jarného upratovania bude v Prešove pristavených spolu 122 kusov veľkoobjemových kontajnerov. Prvý cyklus jarného upratovania sa začína 3. apríla 2024.
Prešov podporí zber kuchynského odpadu
Všetky prešovské domácnosti dostanú od mesta špeciálne vedierka na zber biologického kuchynského odpadu. Prešov chce takto podporiť triedenie biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu od zmesového komunálneho odpadu. Distribúcia 10-litrových vedierok začne už koncom februára.
Mesto Prešov upozorňuje na zákaz umiestňovania nelegálnych reklamných bannerov a plagátov
Mesto Prešov žiada fyzické a právnické osoby, ktoré bez povolenia umiestňujú rôzne typy reklamných pútačov na území mesta Prešov, aby ich bezodkladne odstránili. Za nelegálne umiestňovanie reklamných bannerov a plagátov na území mesta Prešov môže byť zodpovednej osobe uložená pokuta.
Prešovská radnica bude svietiť v pestrých farbách
V posledný februárový deň si každoročne pripomíname Medzinárodný deň zriedkavých chorôb. Prešovská radnica a budova Mestskej galérie Caraffka budú preto 29. februára 2024 svietiť v pestrých farbách.
O dotáciu pre kultúru, šport a sociálnu oblasť môžete požiadať do 1. marca 2024
Mesto Prešov zverejňuje výzvu na poskytnutie dotácií v oblasti kultúry, športu a v sociálnej oblasti. O dotáciu pre kultúru, šport a sociálnu oblasť môžete požiadať do 1. marca 2024 (vrátane).
Prešovčania sa dočkajú nového mosta s cyklochodníkmi
V Prešove sa čoskoro odštartuje dlho očakávaná rekonštrukcia mosta na Lesíku delostrelcov. Do investičnej akcie sa v spolupráci púšťajú Prešovský samosprávny kraj ako správca mostného objektu a mesto Prešov, ktoré spravuje priľahlé lávky pre peších. Pôvodnú stavbu zo 60-tych rokoch nahradí nová moderná konštrukcia pre automobily, cyklistov i peších.
Navrhnite pamätihodnosť mesta Prešov na vybranú tému
Mesto Prešov vyhlasuje v súlade so Všeobecne záväzným nariadením mesta Prešov č. 2/2013 o evidencii pamätihodností mesta Prešov v znení Všeobecne záväzného nariadenia mesta Prešov č.1/2016
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK