Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Nemecký jazyk ako ústredná téma rozhovoru

Rektor Prešovskej univerzity v Prešove (PU) Peter Kónya sa stretol s veľvyslancom Nemeckej spolkovej republiky Joachimom Bleickerom, aby spoločne diskutovali o postavení nemeckého jazyka na Slovensku a v našom regióne.

Dotkli aj problémov, ktoré je nevyhnutné, vzhľadom na potreby trhu práce, náležite riešiť.

V úvode stretnutia, ktoré sa nieslo v priateľskej a otvorenej atmosfére, rektor PU informoval nemeckého veľvyslanca o štruktúre štúdia na Prešovskej univerzite, o jej zameraní, činnostiach, ale aj o celkovom počte študentov a súčasnom postavení univerzity v celoslovenskom meradle. Vychádzajúc z témy rozhovoru sa stretnutia zúčastnila aj prorektorka pre vzdelávanie PU Martina Kášová a Slavomíra Tomášiková, riaditeľka Inštitútu germanistiky na Filozofickej fakulte. Veľvyslanca na stretnutí sprevádzal honorárny konzul Spolkovej republiky Nemecko s pôsobnosťou pre Košický a Prešovský kraj Juraj Banský.

Ústrednou témou rozhovoru bol predovšetkým alarmujúci súčasný stav výučby nemeckého jazyka na základných, stredných, ako aj vysokých školách s ohľadom na výraznú prevahu dopytu nemeckého jazyka nad ponukou v praxi. „Nemecký jazyk je po angličtine prvým cudzím jazykom, ktorý sa vyučuje na školách, stále to však nestačí pre potreby trhu práce či vedecké účely, “ zhodnotil veľvyslanec Bleicker. „Som rád, že sme sa s pánom veľvyslancom stretli, vymenili si pohľadali na zmienené akademické problémy a dohodli sme sa, že sa pokúsime hľadať možnosti ako zatraktívniť štúdium germanistiky na našej univerzite a ponúknuť nové formy doplnkového štúdia reagujúc na potreby trhu, “ doplnil rektor Kónya.

Obe strany taktiež diskutovali o tom, že žiaci, študenti na základných a stredných školách si vyberajú okrem angličtiny skôr ruštinu na základe typologickej príbuznosti so slovenským jazykom. Pričom nízky počet záujemcov o výučbu nemeckého jazyka vyplýva z jeho náročnosti oproti hegemónii anglického jazyka. Uvedená skutočnosť však nekorešponduje s potrebami trhu práce, nakoľko firmy z nemeckého jazykového priestoru (rakúske, nemecké, švajčiarske) preferujú nemčinu ako interný firemný jazyk pred angličtinou.

„V tejto súvislosti sa otvára potreba zmeniť nariadenie Ministerstva školstva vedy výskumu a športu SR z roku 2011, podľa ktorej sa nemčina vyučuje len ako jeden z viacerých povinne voliteľných jazykov, “ uviedla riaditeľka Inštitútu germanistiky Slavomíra Tomášiková. Zároveň uviedla, že stretnutie s veľvyslancom považuje za podnetné najmä z hľadiska nutnej iniciácie zmeny súčasného stavu výučby nemeckého jazyka na Slovensku „keďže pán veľvyslanec prisľúbil pomoc pri akýchkoľvek snahách o uvedenú zmenu, “ poznamenala Tomášiková.

V závere stretnutia pozval veľvyslanec Nemeckej spolkovej republiky Joachim Bleicker rektora univerzity a zástupcov Inštitútu germanistiky na plánovaný kongres Spoločnosti učiteľov nemeckého jazyka a germanistov (SUNG) na Slovensku, ktorý sa v dňoch od 02.07. do 03.07.2018 uskutoční na Katolíckej univerzite v Ružomberku pod záštitou Nemeckého veľvyslanectva v Bratislave a Goethe inštitútu v Bratislave. Ťažiskovou témou kongresu bude rokovanie o zmene nariadenia, týkajúceho sa postavenia nemeckého jazyka z roku 2011, na základe ktorej očakávajú učitelia nemeckého jazyka aj germanisti zaradenie nemeckého jazyka ako jedného z povinných cudzích jazykov. Účasť na kongrese, na ktorom sa stretnú zástupcovia škôl, univerzít, ale aj podnikateľskej sféry, prisľúbila aj ministerka školstva Martina Lubyová, veľvyslanci Nemecka, Rakúska a Švajčiarska.

Mohlo by Vás zaujímať
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
Ďalšie kroky k bezpečnejšiemu prostrediu na prešovských školách
Mesto Prešov podniká ďalšie kroky k tomu, aby sa žiaci prešovských škôl učili v bezpečnejšom prostredí. Jedným z nich je séria školení, ktorých sa zúčastňuje vyše 60 odborníkov zo školského prostredia v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK