Nedeľa, 28. apríl 2024
Meniny má Jarmila | zajtra Lea

Festival filmových klubov FEBIOFEST prináša do Prešova výnimočné filmy

Medzinárodný festival filmových klubov Febiofest sa po bratislavskej časti presúva aj do regiónov.

V Prešove sa uskutoční vo filmovom klube kina Pocity v centre nezávislej kultúry Wave. Počas troch dní, od nedele 25. do utorka 27.
marca, ponúkne divákom š esť filmových premiér, ktoré sľubujú mimoriadne zážitky. Diváci budú mať možnosť vidieť filmy ovenčené nielen cenami z európskych festivalov, ale aj filmové novinky, ktoré o priazeň diváka len začínajú bojovať. „Teší nás, že aj napriek stálej absencii kamenného kina v našom meste, ktoré by ponúkalo adekvátny priestor pre prezentáciu filmových premiér a klubových filmov, môžeme divákom neustále prinášať dôležité a zaujímavé filmy v alternatívnom priestore. Od septembra minulého roka Kino Pocity pravidelne premieta vo Wave, v podkrovných priestoroch divadelnej sály. Snažíme sa každý týždeň prinášať filmy, ktoré svojou kvalitou a výpovednou hodnotou prevyšujú ponuku multiplexových kín a preto sa nám aj podarilo vybudovať základňu “klubistov”, ktorí naše projekcie radi a pravidelne navštevujú. Febiofestom by sme sa im chceli odvďačiť za podporu a zároveň by sme radi pozvali aj
nových divákov, aby si prišli pozrieť naozaj dobré filmy, ” uviedla Nina Šilanová dramaturgička prešovského Kina Pocity.
Dramaturgia festivalu je vyskladaná tak, aby si každý divák mohol vybrať podľa svojej chuti. 25. medzinárodný festival filmových klubov Febiofest otvorí v nedeľu 25. marca film legendárneho umelca, ktorý svojou celoživotnou tvorbou ovplyvnil Tima Burtona či
Davida Lyncha a je jedným z najstarších stále tvoriacich filmárov sveta, ikona surrealizmu, 83-ročný český režisér a animátor Jan Švankmajer. Do kín prichádza s novým, a podľa vlastných slov, aj posledným filmom Hmyz. Krčma v malom meste. Je zavreté, stoličky sú prevrátené na stoloch. Na vešiaku visia hmyzie šaty: sukienky z krepového papieru, kartónové motýlie krídelka, pestro pomaľované čierne lesklé panciere chrobákov. Divadelní ochotníci skúšajú hru bratov Čapkovcov Zo života hmyzu.
Režisér – Cvrček zrazu ubije pána Václava, milenca svojej ženy. Pán Kopřiva, hrajúci Parazita zas zožerie slečnu Jitku - Larvičku. A pánovi Borovičkovi sa podarí prevtelenie do chrobáka tak presvedčivo, že nadobro opustí svoju ľudskú podobu. Hmyz sa chová
ako ľudia a ľudia ako hmyz. A životy obecných divadelníkov sa začínajú prelínať s osudmi ich divadelných postáv. V hlavných hereckých úlohách sa objavia Jan Budař, Jiří Lábus a Kamila Magálová.

Po medzinárodnej premiére na festivale v Rotterdame prichádza na MFFK Febiofest v domácej premiére aj belgicko-slovenský film Kvetinárstvo / La fleurière. Režisér Ruben Desiere vo svojom debute spája dokument a fikciu a pozoruje troch slovenských Rómov z Luníka IX. – Rasťa, Tomáša a Mižuho, ktorí odišli „do lepšieho“ – na „Západ“. Tam sa pokúšajú prežiť v anonymite okrajových štvrtí, ako súčasť sveta imigrantov. Ich každodenné hľadanie cesty k lepšiemu životu dostáva rámec bláznivého príbehu o nápade prekopať sa k trezoru belgickej národnej banky cez tunel, ktorý sa začína v zadnej miestnosti miestneho kvetinárstva.

Režisér Sean Baker prichádza s neobyčajne silnou snímkou, ktorú si obľúbili kritici aj diváci hneď po jej svetovej premiére na prestížnom festivale Cannes. Dej filmu The Florida Project sa odohráva neďaleko Disneylandu a je jedným z najpoetickejších zobrazení detstva v histórii filmu. V jednej z hlavných úloh sa prestaví aj Willem Dafoe, ktorý si za postavu vyslúžil nomináciu na Oscara.

Láska, tajomstvo a kopec dobrého jedla - to je film Cukrár / The Cakemaker. Debutujúci režisér Ofir Raul Graizer prináša melodrámu, ktorej sila spočíva v subtílnosti, s akou spracúva milostnú tematiku. Do popredia stavia krehké a nepatrné emócie, kontúry bolestného tajomstva odhaľuje veľmi pozvoľna. O to silnejšie svedectvo o láske, ktorá nie je podmienená sexuálnou orientáciou, tento formálne kultivovaný debut prináša.

Kto bola v skutočnosti ikona 60. rokov, superstar Andyho Warhola, múza Lou Reeda, modelka, herečka, hudobníčka a speváčka Crista Päffgen preslávená ako Nico? A ako vyzerali jej posledné roky života, sprevádzané závislosťami a démonmi, ukazuje snímka
ocenená na festivale v Benátkach, Nico, 1988 režisérky Susanny Nicchiarelli.

MFFK Febiofest uvedie v predpremiére aj držiteľa Zlatého glóbusu, medzinárodne oceňovaný film Odnikiaľ / Aus dem Nichts režiséra Fatiha Akina. Život Katji sa znenazdajky otrasie v základoch, keď pri bombovom útoku príde o syna a manžela. Po tragédii nedokáže žiť s vedomím, že vrahovia jej rodiny chodia beztrestne po slobode. Triler Fatiha Akina je dôkazom režisérovho dlhodobého záujmu o problémy života prisťahovalcov, ale aj o reakcie človeka v hraničných situáciách. Zúfalú ženu, ktorá vo svete plnom neodôvodnenej nenávisti potlačí všetky zábrany, aby dosiahla spravodlivosť, famózne stvárnila Diane Kruger, ktorá si z vlaňajšieho Cannes odniesla
cenu za najlepší ženský herecký výkon.

PROGRAM FESTIVALU:
25.3. nedeľa
18.00 Hmyz , r. Jan Švankmajer, 2018, CZ/SK, 98 min. , OV
20.00 Kvetinárstvo , r. Ruben Desiere, 2017, BE/SK, 78 min. , OV+ST ( SFK ) + Víťazný film MFFK Febiofest

26.3. pondelok
18.00 The Florida Projec t, r. Sean Baker, 2017, US, 111 min. , OV+CT ( BL )
20.00 Cukrár , r. Ofir Raul Graizer, 2017, IL/DE, 104 min. , OV+CT ( BL )

27. 3. utorok
18.00 Nico, 1988 , r. Susanna Nicchiarelli, 2017, IT/BE, 93 min. , OV+CT ( KFD )
20.00 Odnikiaľ , r. Fatih Akin, 2017, DE/FR, 106 min. , OV+CT ( KFD )

INFO:
Vstupné na jednotlivé filmy: 3€ / 2€ (s preukazom FK)
Viac na: www.kinopocity.sk alebo na www.febiofest.sk

Hmyz
Odnikiaľ, foto Gordon Timpen
The Florida Project
Mohlo by Vás zaujímať
Sándor Petöfi má bustu na Hlavnej ulici v Prešove
Vedenie mesta Prešov v spolupráci s Generálnym konzulátom Maďarska v Košiciach slávnostne odhalilo bustu venovanú významnej osobnosti uhorských dejín, básnikovi Sándorovi Petöfimu.
Prešov ako centrum divadelného umenia už po 58. raz
Obľúbená súťaž umeleckej tvorivosti vysokoškolákov Slovenska, známa ako Akademický Prešov, sa uskutoční od 22. do 25. apríla 2024. Pred prešovským publikom vystúpia nielen profesionálne divadelné súbory zo Slovenska, ale aj z Čiech, Poľska a Maďarska. So širokým spektrom inscenačných poetík sa predstaví v symbolickom počte sedem študentských a sedem profesionálnych divadelných zoskupení.
ZÍSKAJ SUPER HRACIU KARTIČKU A VYHRAJ VYMAKANÉ CENY!
Nepremeškaj skvelú akciu v kinách CINEMAX! Nakúp na bufete občerstvenie za minimálne 5€ a hraj o skvelé ceny.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK