Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

Festival filmových klubov FEBIOFEST prináša do Prešova výnimočné filmy

Medzinárodný festival filmových klubov Febiofest sa po bratislavskej časti presúva aj do regiónov.

V Prešove sa uskutoční vo filmovom klube kina Pocity v centre nezávislej kultúry Wave. Počas troch dní, od nedele 25. do utorka 27.
marca, ponúkne divákom š esť filmových premiér, ktoré sľubujú mimoriadne zážitky. Diváci budú mať možnosť vidieť filmy ovenčené nielen cenami z európskych festivalov, ale aj filmové novinky, ktoré o priazeň diváka len začínajú bojovať. „Teší nás, že aj napriek stálej absencii kamenného kina v našom meste, ktoré by ponúkalo adekvátny priestor pre prezentáciu filmových premiér a klubových filmov, môžeme divákom neustále prinášať dôležité a zaujímavé filmy v alternatívnom priestore. Od septembra minulého roka Kino Pocity pravidelne premieta vo Wave, v podkrovných priestoroch divadelnej sály. Snažíme sa každý týždeň prinášať filmy, ktoré svojou kvalitou a výpovednou hodnotou prevyšujú ponuku multiplexových kín a preto sa nám aj podarilo vybudovať základňu “klubistov”, ktorí naše projekcie radi a pravidelne navštevujú. Febiofestom by sme sa im chceli odvďačiť za podporu a zároveň by sme radi pozvali aj
nových divákov, aby si prišli pozrieť naozaj dobré filmy, ” uviedla Nina Šilanová dramaturgička prešovského Kina Pocity.
Dramaturgia festivalu je vyskladaná tak, aby si každý divák mohol vybrať podľa svojej chuti. 25. medzinárodný festival filmových klubov Febiofest otvorí v nedeľu 25. marca film legendárneho umelca, ktorý svojou celoživotnou tvorbou ovplyvnil Tima Burtona či
Davida Lyncha a je jedným z najstarších stále tvoriacich filmárov sveta, ikona surrealizmu, 83-ročný český režisér a animátor Jan Švankmajer. Do kín prichádza s novým, a podľa vlastných slov, aj posledným filmom Hmyz. Krčma v malom meste. Je zavreté, stoličky sú prevrátené na stoloch. Na vešiaku visia hmyzie šaty: sukienky z krepového papieru, kartónové motýlie krídelka, pestro pomaľované čierne lesklé panciere chrobákov. Divadelní ochotníci skúšajú hru bratov Čapkovcov Zo života hmyzu.
Režisér – Cvrček zrazu ubije pána Václava, milenca svojej ženy. Pán Kopřiva, hrajúci Parazita zas zožerie slečnu Jitku - Larvičku. A pánovi Borovičkovi sa podarí prevtelenie do chrobáka tak presvedčivo, že nadobro opustí svoju ľudskú podobu. Hmyz sa chová
ako ľudia a ľudia ako hmyz. A životy obecných divadelníkov sa začínajú prelínať s osudmi ich divadelných postáv. V hlavných hereckých úlohách sa objavia Jan Budař, Jiří Lábus a Kamila Magálová.

Po medzinárodnej premiére na festivale v Rotterdame prichádza na MFFK Febiofest v domácej premiére aj belgicko-slovenský film Kvetinárstvo / La fleurière. Režisér Ruben Desiere vo svojom debute spája dokument a fikciu a pozoruje troch slovenských Rómov z Luníka IX. – Rasťa, Tomáša a Mižuho, ktorí odišli „do lepšieho“ – na „Západ“. Tam sa pokúšajú prežiť v anonymite okrajových štvrtí, ako súčasť sveta imigrantov. Ich každodenné hľadanie cesty k lepšiemu životu dostáva rámec bláznivého príbehu o nápade prekopať sa k trezoru belgickej národnej banky cez tunel, ktorý sa začína v zadnej miestnosti miestneho kvetinárstva.

Režisér Sean Baker prichádza s neobyčajne silnou snímkou, ktorú si obľúbili kritici aj diváci hneď po jej svetovej premiére na prestížnom festivale Cannes. Dej filmu The Florida Project sa odohráva neďaleko Disneylandu a je jedným z najpoetickejších zobrazení detstva v histórii filmu. V jednej z hlavných úloh sa prestaví aj Willem Dafoe, ktorý si za postavu vyslúžil nomináciu na Oscara.

Láska, tajomstvo a kopec dobrého jedla - to je film Cukrár / The Cakemaker. Debutujúci režisér Ofir Raul Graizer prináša melodrámu, ktorej sila spočíva v subtílnosti, s akou spracúva milostnú tematiku. Do popredia stavia krehké a nepatrné emócie, kontúry bolestného tajomstva odhaľuje veľmi pozvoľna. O to silnejšie svedectvo o láske, ktorá nie je podmienená sexuálnou orientáciou, tento formálne kultivovaný debut prináša.

Kto bola v skutočnosti ikona 60. rokov, superstar Andyho Warhola, múza Lou Reeda, modelka, herečka, hudobníčka a speváčka Crista Päffgen preslávená ako Nico? A ako vyzerali jej posledné roky života, sprevádzané závislosťami a démonmi, ukazuje snímka
ocenená na festivale v Benátkach, Nico, 1988 režisérky Susanny Nicchiarelli.

MFFK Febiofest uvedie v predpremiére aj držiteľa Zlatého glóbusu, medzinárodne oceňovaný film Odnikiaľ / Aus dem Nichts režiséra Fatiha Akina. Život Katji sa znenazdajky otrasie v základoch, keď pri bombovom útoku príde o syna a manžela. Po tragédii nedokáže žiť s vedomím, že vrahovia jej rodiny chodia beztrestne po slobode. Triler Fatiha Akina je dôkazom režisérovho dlhodobého záujmu o problémy života prisťahovalcov, ale aj o reakcie človeka v hraničných situáciách. Zúfalú ženu, ktorá vo svete plnom neodôvodnenej nenávisti potlačí všetky zábrany, aby dosiahla spravodlivosť, famózne stvárnila Diane Kruger, ktorá si z vlaňajšieho Cannes odniesla
cenu za najlepší ženský herecký výkon.

PROGRAM FESTIVALU:
25.3. nedeľa
18.00 Hmyz , r. Jan Švankmajer, 2018, CZ/SK, 98 min. , OV
20.00 Kvetinárstvo , r. Ruben Desiere, 2017, BE/SK, 78 min. , OV+ST ( SFK ) + Víťazný film MFFK Febiofest

26.3. pondelok
18.00 The Florida Projec t, r. Sean Baker, 2017, US, 111 min. , OV+CT ( BL )
20.00 Cukrár , r. Ofir Raul Graizer, 2017, IL/DE, 104 min. , OV+CT ( BL )

27. 3. utorok
18.00 Nico, 1988 , r. Susanna Nicchiarelli, 2017, IT/BE, 93 min. , OV+CT ( KFD )
20.00 Odnikiaľ , r. Fatih Akin, 2017, DE/FR, 106 min. , OV+CT ( KFD )

INFO:
Vstupné na jednotlivé filmy: 3€ / 2€ (s preukazom FK)
Viac na: www.kinopocity.sk alebo na www.febiofest.sk

Hmyz
Odnikiaľ, foto Gordon Timpen
The Florida Project
Mohlo by Vás zaujímať
Knižnica na (ne)roztrhanie: Audioknihy pre každého
PREŠOV – Krajská knižnica P. O. Hviezdoslava v Prešove naplánovala pre verejnosť v marci mimoriadne rozmanitý program. Čitatelia aj nečitatelia si budú môcť vybrať z kolekcie besied, workshopov, v ponuke bude i originálna výstava a vyhlásenie regionálnej súťaže. Do knižničných služieb pribudne aj plánovaná novinka – audioknihy.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK