Piatok, 26. apríl 2024
Meniny má Jaroslava | zajtra Jaroslav

Štátny tajomník ministerstva školstva Peter Krajňák navštívil nadané deti v Prešove

Marcové stretnutie nadaných školákov z Klubu nadaných detí Prešov podporil svojou návštevou štátny tajomník ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR Peter Krajňák. Klub nadaných detí v Prešove funguje ako súkromná aktivita učiteľov a patrí medzi projekty celoslovenskej iniciatívy Rozumieme nadaným.

Nadaným žiakom základných škôl v Prešove predstavil mesto, v ktorom pracovne pôsobí a samotnú budovu ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR. Súčasťou zaujímavej prezentácie bolo oboznámenie detí s prácou ministerstva, ale aj spolupracovníkmi vo vedení ministerstva školstva.

Medzi dôležité pracovné poslanie ministerstva (okrem iného) patrí príprava zákonov a z hľadiska žiakov škôl príprava a schvaľovanie učebníc. Štátny tajomník vysvetlil proces schvaľovania a vydávania učebníc, ktoré sa napokon dostávajú do škôl. Deťom poradil na koho je potrebné sa obrátiť, ak nájdu v učebniciach nejakú „chybu“.

Žiakov zaujal aj zákon, ktorý je určený výchove a vzdelávaniu nadaných žiakov – Výchova a vzdelávanie detí s nadaním alebo žiakov s nadaním.

Zaujímavosťou bolo rozdelenie škôl na Slovensku, ako aj informácia, že základných škôl na Slovensku je 2089.
Jednotlivé témy priniesli množstvo otázok zo strany žiakov, ktorí sa pýtali a zaujímali o všetky prednášané témy. Štátny tajomník ministerstva školstva sa naopak zaujímal o postrehy žiakov, ich záujmy, prácu v škole, či samotnom Klube nadaných detí v Prešove, ktorý je prvým klubom združujúcim nadané deti na Slovensku.

Súčasťou stretnutia nadaných detí so vzácnym hosťom bola účasť organizátorov celoslovenskej iniciatívy Rozumieme nadaným. Za všetkých prítomných školákov pozdravila riaditeľka Centra pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie v Sabinove Ľubica Richmanová Fabišíková.

V závere stretnutia si nadané deti prevzali dar od Petra Krajňáka – spoločenské hry a sladké odmeny. Návštevou stretnutia Klubu nadaných detí podporil pán štátny tajomník realizáciu množstva aktivít pre nadané a talentované deti, ktoré Rozumieme nadaným združujú.

Mohlo by Vás zaujímať
Máte doma budúceho škôlkara?
sto Prešov informuje rodičov o možnosti podávania žiadostí na prijatie dieťaťa na predprimárne vzdelávanie do materských škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov na školský rok 2024/2025.
PREŠOVSKÁ UNIVERZITA SA STALA ODBORNÝM GARANTOM PROJEKTU NA BILINGVÁLNE VZDELÁVANIE DETÍ ZÁKLADNÝCH ŠKÔL
Prešov, 11. 04. 2024 – Prešovská univerzita (PU) v Prešove nadviazala spoluprácu s občianskym združením BILI School na projekte zameranom na bilingválne vzdelávanie detí od prvej triedy základnej školy. Tento inovatívny program, ktorý sa zaoberá vzdelávaním detí v dvoch jazykoch súčasne – slovenskom a anglickom, sa plánuje pilotne spustiť na vybraných verejných základných školách po celom Slovensku už v nadchádzajúcom školskom roku.
ŠTÁTNY TAJOMNÍK CHOVANEC DISKUTOVAL SO ŠTUDENTMI PREŠOVSKEJ UNIVERZITY O EURÓPSKEJ ÚNII
Prešov 18. 04. 2024 – O význame a prínosoch členstva Slovenskej republiky v Európskej únii diskutoval s viac ako stovkou študentov Prešovskej univerzity (PU) v Prešove štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZVEZ) Rastislav Chovanec.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK