Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Šťastnú cestu cez Veľkú noc!

Počas veľkonočných sviatkov sa uskutoční prvá z viacerých celoslovenských policajných akcií, ktorej cieľom je zvýšiť povedomie vodičov o nebezpečenstve alkoholu za volantom.

Tieto preventívne akcie v rámci projektu Deň zodpovednosti každoročne organizuje Slovenské združenie výrobcov piva a sladu v spolupráci s Policajným zborom, Oddelením bezpečnosti cestnej premávky (BECEP) Ministerstva dopravy a výstavby SR a Zelenou vlnou RTVS.

Takmer každá jedenásta dopravná nehoda na Slovensku je spôsobená vodičmi, ktorí pred jazdou pili alkoholické nápoje. Štatistiky za posledné tri roky (2015-2017) ukazujú mierny nárast počtu dopravných nehôd, vrátane tých pod vplyvom alkoholu. Počet dopravných nehôd je najvyšší počas predĺžených víkendov a sviatkov. Pivovarníci sa preto tento rok rozhodli zintenzívniť svoje zodpovednostné aktivity a zorganizovať ich niekoľko krát počas roka. Teraz, pred Veľkou nocou chcú pripomenúť vodičom, že alkohol za volant v žiadnom prípade nepatrí. „Apelujeme na vodičov, aby vtedy, keď šoférujú, siahali výlučne po nealkoholických nápojoch a aby cez sviatky mali na pamäti nebezpečenstvo zostatkového alkoholu. Pripravili sme preto aj informačné materiály, ktoré budú policajné hliadky rozdávať vodičom. Veríme, že naše preventívne aktivity v rámci projektu Deň zodpovednosti prispejú k zodpovednému správaniu vodičov a zníženiu dopravných nehôd spôsobených v dôsledku požitia alkoholu, “ uviedla Jana Shepperd, prezidentka Slovenského združenia výrobcov piva a sladu.

Prvá z radu tohtoročných policajných akcií v rámci projektu Deň zodpovednosti sa uskutoční počas celých veľkonočných sviatkov vo všetkých krajoch. Ďalšie aktivity sú plánované na leto a jeseň. O tejto preventívnej akcii bude informovať aj rozhlasové dopravné spravodajstvo Zelená vlna RTVS, ktoré akciu mediálne podporuje. „Za obdobie posledných troch rokov vodiči motorových vozidiel pod vplyvom alkoholu zavinili 11 % zo všetkých dopravných nehôd zavinených práve vodičmi motorových vozidiel. Ak sa však pozrieme len na veľkonočné sviatky, ktoré predstavujú 4-dňový predĺžený víkend, tvorí tu podiel dopravných nehôd zavinených vodičmi motorových vozidiel pod vplyvom alkoholu v priemere až 23 %, “ uviedol plk. Ján Ignaták, riaditeľ odboru dopravnej polície Prezídia Policajného zboru (PPZ).

ZRADNÝ ZOSTATKOVÝ ALKOHOL
Veľkým problémom u šoférov býva často zostatkový alkohol, ktorého prítomnosť a pôsobenie sa často podceňuje. To, koľko alkoholu a ako dlho koluje človeku v žilách, závisí od viacerých faktorov. „Na odbúranie alkoholu z troch veľkých pív potrebuje muž vážiaci 85 kg asi osem hodín. Zatiaľ čo žena vážiaca 60 kg potrebuje na odbúranie alkoholu len z dvoch veľkých pív približne deväť hodín. Keď sadáme za volant, je preto dôležité pozrieť si tieto množstvá a orientačné časy aj niekoľko hodín potom, čo sme pili alkohol, “ upozorňuje Milan Troška, vedúci oddelenia bezpečnosti cestnej premávky (BECEP) Ministerstva dopravy a výstavby SR.

Podľa údajov BECEP je čas odbúrania alkoholu z jedného veľkého 12% piva porovnateľný s časom odbúrania alkoholu z 2 dcl vína. Čas odbúrania alkoholu z jedného veľkého 10% piva je porovnateľný s časom odbúrania alkoholu z 0,5 dcl liehoviny.

BECEP zároveň upozorňuje na to, aký výrazný vplyv má alkohol na vodiča. Spôsobuje stratu sebakontroly a mnoho vodičov sa vtedy mylne domnieva, že jazdí bezpečne. Alkohol zhoršuje reakčný čas vodiča, jeho koordináciu a motoriku. Znižuje ostrosť zraku, zužuje videnie a spôsobuje tak rozostrené vnímanie situácie na ceste, čím vážne ohrozuje životy ostatných účastníkov cestnej premávky. Alkohol zároveň spôsobuje impulzívnejšie a riskantnejšie správanie, obzvlášť u mladých vodičov.

KEĎ PIJEM, AUTO OSTANE DOMA

Keď pijem, auto ostane doma – je to najbezpečnejšie, ale aj najlacnejšie riešenie, ako sa vyhnúť nehodám a následným nepríjemnostiam. „Ak plánujete počas veľkonočných sviatkov navštíviť rodinu, priateľov, či ísť na pondelkovú šibačku, kde sa nevyhnete konzumácii alkoholu, naplánujte si vopred spôsob, ako sa budete bezpečne premiestňovať: využite MHD, taxík, alebo choďte pešo. Ak ide na šibačku partia autom, je dobré dopredu sa dohodnúť, kto bude šoférovať a tým pádom bude piť len nealko, “ odporúča Jana Shepperd.

RIZIKOVÉ SVIATKY A PREDĹŽENÉ VÍKENDY
Zaujímavé fakty zo štatistík PPZ, ktoré sledujú dopravné nehody zavinené vodičmi motorových vozidiel pod vplyvom alkoholu v rokoch 2015-2017:
• Podľa veku šoféra - vinníka nehody, bolo najviac vodičov pod vplyvom alkoholu z vekovej kategórie 18-24 rokov. To platí tak počas veľkonočných sviatkov, ako aj počas bežných dní. Avšak práve počas veľkonočných sviatkov boli vodiči, ktorí majú 30 rokov a viac, vinníkmi len asi jednej štvrtiny všetkých nehôd spôsobených pod vplyvom alkoholu. Toto však o tejto vekovej kategórii neplatí počas bežných dní.
• Podľa dĺžky držania vodičského oprávnenia si vo všeobecnosti po požití alkoholu trúfnu sadnúť za volant hlavne neskúsení šoféri – tí, čo ho majú od 1 do 5 rokov. Rovnako bolo tomu aj počas veľkonočných sviatkov.
• Bežné dopravné nehody sa dejú hlavne cez deň (8-20 hod). Nehody zavinené vodičom pod vplyvom alkoholu sa dejú najčastejšie v noci. Počas bežných dní je to zväčša pred polnocou (20-24 hod), počas sviatkov viac po polnoci (0-4 hod).
• Najväčší počet nehôd, ktoré zavinil vodič pod vplyvom alkoholu, sa stalo v Prešovskom, Košickom a Žilinskom kraji. Pri porovnaní medzi Veľkou nocou a bežným dňom v týchto troch krajoch zásadné rozdiely v miere nehodovosti nebadať.
• K dopravným nehodám, ktoré zavinili vodiči motorových vozidiel pod vplyvom alkoholu dochádza počas roka najčastejšie v sobotu a v nedeľu. Počas veľkonočných sviatkov dochádza k týmto nehodám najčastejšie v pondelok a v piatok.

Mohlo by Vás zaujímať
Opitý vodič nebol držiteľom vodičského preukazu
29 ročný muž z Veľkého Šariša včera (09.04.2024) v skorých ranných hodinách viedol osobné vozidlo napriek tomu, že nie je držiteľom vodičského preukazu.
CÚ Prešov zaistil 1634 falzifikátov v hodnote 13 000 eur
Prešov - 09.04.2024: Predaj napodobenín a neevidovanie tržby v pokladnici odhalili kontroly Colného úradu (CÚ) Prešov v prvom štvrťroku tohto roka u podnikateľov. Celkovo bolo zaistených 1 634 kusov falzifikátov v hodnote viac ako 13 000 eur. Pri kontrolách e-kasy colný úrad uložil pokuty vo výške takmer 11 000 eur.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK