Utorok, 19. marec 2024
Meniny má Jozef | zajtra Víťazoslav, Klaudius

Sezóna Majstrovstiev Slovenska v rely štartuje už tento víkend v Prešove

Klasické trate, kompaktnosť súťaže a divácke nadšenie boli vždy charakteristickým znakom rely v centre Šariša. V polovici apríla je na programe už 24. ročník Rally Prešov.

Ilustračné foto: Smartin
Ilustračné foto: Smartin

Nadšenie pre rely má na Šariši dlhoročnú tradíciu a slovenskému automobilovému športu vychovalo hneď niekoľko legendárnych osobností. Veď za všetkých stačí spomenúť azda len Igora Drotára, Vlada Bánociho, či Tibora Cserhalmiho a každý fanúšik už vie
o akom meste je reč.

Tohtoročná sezóna má na programe šesť súťaží a štartuje sa práve v Prešove. „Som veľmi rád, že ani tentoraz nesklameme prešovských fanúšikov a súťaž sa uskutoční“, vraví predseda Organizačného výboru, Vlado Bánoci. „Bude to klasická jednodňová súťaž s krátkymi prejazdmi, čo zvyšuje kompaktnosť podujatia. Po vlaňajšej kombinácii šotoliny s asfaltom sme sa znova rozhodli vrátiť výlučne k asfaltovému povrchu. Celá rely sa teda odjazdí na kvalitnom povrchu, čo určite súťažiaci ocenia pri nastavovaní auta.

24. Rally Prešov sa bude jazdiť v termíne 13. - 14. apríla 2018, keď v piatok dopoludnia absolvujú posádky obhliadku trate, popoludní shakedown a podvečer slávnostný štart. Do boja s časom na meraných úsekoch potom súťažné vozidlá vyrazia v sobotu ráno. Víťazov by sme mali poznať v rovnaký deň podvečer, kedy bude slávnostné vyhlásenie výsledkov na námestí pred prešovskou radnicou.

Tento rok organizátori zvolili klasické eresky v okolí Prešova. Celková dĺžka meraných úsekov je 90 kilometrov ku ktorým treba pripočítať 225 kilometrov prejazdov (spolu 315 km). Jazdiť sa bude na troch úsekoch, ktoré posádky absolvujú trikrát. Deväť eresiek je pritom rozdelených nepravidelne do troch sekcií.

Na štart úvodného podujatia Majstrovstiev Slovenska v rely sa prihlásilo 49 posádok. Do MSR sa prihlásilo 35 posádok, pričom najobsadenejšia je Trieda 5, kde by malo štartovať deväť vozidiel (Smékal (CZ), Fero Fusko, Keszi, Cireň, Popovič, Leško, Pochlopieň (PL), Haluška, Ďurej). Hneď druhou najobsadenejšou triedou je divácky najatraktívnejšia Trieda 2, kde s vozidlami špecifikácie R5 sa prihlásilo osem posádok. Okrem Maďara Trencsényiho a Poliaka Marczyka v najsilnejšej triede nebudú v bojoch o absolútny titul v tomto roku chýbať Martin Koči, Igor Drotár, Grzegorz Grzyb, Vlado Hanuš, či Jaro Melichárek.
Milým prekvapením je príchod Petra Gavláka, ktorý sa rozhodol vyštartovať do sezóny s Fabiou R5. Naopak v tejto najsilnejšej triede bude chýbať Tomáš Kukučka, ktorý zvolil štart so staršou Octaviou WRC v triede 11.

Šesť posádok je prihlásených do Triedy 3, kde vedľa domáceho Tomáša Konečného budú bojovať aj Lapdavský, Čech, Ingram (PL), Kekeňák a zatiaľ neoznačený pretekár nového SK DER Rally teamu, ktorým by mohol byť jeden z bývalých ex-majstrov Slovenska, ale nebudeme predbiehať a počkáme si na oficiálne potvrdenie.

V Triede 6 sa do súboja dvoch Martinov, Koiša a Kysuckého, teraz rozhodol prehovoriť Roland Pecúch. Päticu štartujúcich bude v Prešove v tejto triede dopĺňať aj Poliak Wróblewski a Čech Kubík. V Triede 7 sú prihlásené tri posádky na čele Tamásom, Stoklasom a Plichtom. Rovnaký počet je aj v Triede 8, kde máme Šveca, Hudyho a Debnárovú. V Triede 11 je jediným štartujúcim už spomínaný Tomáš Kukučka a do „majstráku historikov“ sa prihlásil Jožo Béreš so svojou legendárnou Mazdou 323. Pre všetky prihlásené posádky je ešte dôležitou informáciou správa Vykonávacieho nariadenia č.1, podľa ktorého shakedown nebude organizovaný. A úplne na záver si ešte povedzme, že vlani vyštartovalo v Prešove do MSR tiež 35 posádok, no počet SRP bol iba deväť, takže môžeme konštatovať mierny nárast. A to je dobrá správa.

Tlačové stredisko 24. Rally Prešov 2018

Súvisiace články
15.4.2018 Foto: 24. Rally Prešov 2018 13.4.2018 24. Relly Prešov: Koho uvidíme na štarte v Prešove? 10.4.2018 24. ročník Rally Prešov ponúka klasiku 10.4.2018 Uzávierky ciest počas 24. Rally Prešov
Mohlo by Vás zaujímať
3b HbL VÝCHOD: Jarná časť dostala zelenú!
Presne tri mesiace trval zimný spánok v mužskej regionálnej 3b Hokejbalovej lige VÝCHOD, no počasie sa snáď už umúdrilo a tak už nič nebránilo tomu, aby si hokejbalu chtivá partia opäť skrížila hokejky na ihriskách v Prešove a Trebišove.
Prešovskí volejbalisti vstúpili do play-off domácim víťazstvom
V sobotu odštartovala vyraďovacia časť Niké Extraligy mužov. Volejbalisti VK MIRAD UNIPO Prešov hostili na domácej palubovke súperov z Nitry. Zverenci trénera Erika Digaňu zvíťazili v prvom zápase štvrťfinálovej série 3:0 (25:23, 25:17, 25:20) a v sérii hranej na 2 výhry vedú 1:0. Svoj postup medzi top štvorku môžu potvrdiť už vo štvrtok (14.3.2024) pod Zoborom.
V Prešove ocenili naj športovcov už po 63. raz v histórii
Mesto Prešov ocenilo v posledný februárový deň svojich najúspešnejších športovcov za rok 2023 počas galavečera v Parku kultúry a oddychu. Športovcom roka sa stal hádzanár Lukáš Urban z domáceho klubu Tatran Prešov. Do Siene slávy prešovského športu bola uvedená významná osobnosť hádzanárskych dejín Pavol Palša a in memoriam tam pribudol aj legendárny prešovský futbalista Gejza Šimanský. Galavečerom hostí už tradične sprevádzal známy športový komentátor Marcel Merčiak.
Prešovskí volejbalisti upravili nepriaznivú bilanciu v nadstavbe
V sobotu pokračovala Niké Extraliga mužov zápasmi 5. kola druhej, tvz. nadstavbovej časti. V skupine o 1. -4. miesto privítali volejbalisti VK MIRAD UNIPO Prešov na domácej palubovke hráčov Rieker UJS Komárno. Zverencom trénera Erika Digaňu sa v televíznom prenose podarilo ukončiť sériu troch prehier v rade a pred zaplnenou tribúnou sa tešili z výhry po dramatickom priebehu 3:2 (25:23, 18:25, 25:17, 16:25, 15:13).
Mestskí poslanci schválili kandidatúru Prešova na Európske mesto športu 2025
Poslanci Mestského zastupiteľstva v Prešove schválili návrh kandidatúry mesta na titul Európskeho mesta športu pre rok 2025. Tento prestížny titul udeľuje nezisková organizácia ACES Europe, založená v roku 1999 sídliaca v Bruseli a uznaná Európskou komisiou.
Tatran Prešov získal už 25. Slovenský pohár
Hádzanári Tatrana Prešov oslavujú zisk jubilejného 25. Slovenského pohára! Z cennej trofeje sa tešia osemnástykrát v ére samostatnosti a sú neohrozenými rekordérmi v počte víťazstiev v slovenskej pohárovej súťaži.
Tatran Prešov postúpil do štvrťfinále Európskeho pohára EHF
Dokázali to! Hádzanári Tatrana Prešov postúpili do štvrťfinále Európskeho pohára EHF, keď v odvetnom stretnutí proti islandskému tímu FH Hafnarfjördur zmazali päťgólové manko z prvého súboja (30:35) a po víťazstve 31:23 (15:13) sa tešia z postupu medzi osem najlepších tímov celej súťaže.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK