PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/17121/presov_sa_stane_centrom_nadanych_deti_z_celeho_slovenska.html

Prešov sa stane centrom nadaných detí z celého Slovenska

Už po šiestykrát sa na východe Slovenska uskutoční celoslovenské finálové kolo Logickej olympiády žiakov so všeobecným intelektovým nadaním.

Súčasťou jedinečnej olympiády nadaných je odborný seminár pod názvom Rozumieme nadaným, ktorý je určený učiteľom, psychológom, špeciálnym pedagógom, rodičom žiakov, študentom vysokých škôl i laickej verejnosti.

11. apríla 2018 sa intelektovo nadaní žiaci základných škôl z celého Slovenska stretnú v Prešove. 6. ročník celoslovenského finálového kola Logickej olympiády nadaných žiakov sa uskutoční na Pedagogickej fakulte Prešovskej univerzity v Prešove. Viac ako stovka nadaných školákov sa prebojovala do finálového kola spomedzi 2300 súťažiacich, ktorí svoje logické myslenie už preverili v školských kolách Logickej olympiády. Prešov sa tak opäť stane centrom nadaných žiakov základných škôl z celého Slovenska!

Súčasťou „veľkého finále“ je akcia, ktorá sa koná v predvečer testovania – Večer Talentov. Stretnutie nadaných žiakov, rodičov žiakov i učiteľov prebehne na Sigorde (pri Prešove) a je určené predovšetkým súťažiacim zo vzdialenejších kútov Slovenska. Zaujímavý program, spoločenské hry, kúzelná fyzika, či odborné poradenstvo pre rodičov nadaných detí a informácie o prebiehajúcich projektoch pre nadané deti, to všetko ponúka celoslovenská iniciatíva Rozumieme nadaným.

Do „tuhého“ pôjde v deň finále celoslovenského kola Logickej olympiády, počas ktorého budú žiaci testovaní v dvoch testovacích kolách. Súťaž je zameraná na logický úsudok, matematický úsudok, priestorový úsudok a verbálne myslenie. Súťaži sa v dvoch súťažných kategóriách: žiaci 1. stupňa (1. -4. ročník) a žiaci 2. st. (5. -9. ročník). Neľahké úlohy iste potrápia a prinútia myslieť, pôjde však aj o čas! Finalisti Logickej olympiády sa môžu tešiť na tvorivý workshop pod názvom Umenie čínskej kaligrafie, ktorým ich prevedie doc. Peter Kocák, akademický maliar, PhD. (Filozofická fakulta v Prešove).

Pre učiteľov, psychológov, špeciálnych pedagógov, rodičov, študentov vysokých škôl i laickú verejnosť je pripravený odborný seminár pod názvom Rozumieme nadaným, v priebehu ktorého sa zúčastnení majú možnosť oboznámiť s problematikou výchovy a vzdelávania nadaných žiakov. Do Prešova zavítajú na slovo vzatí odborníci: doc. PhDr. Vladimír Dočkal, CSc. (Výskumný ústav detskej psychológie a patopsychológie v Bratislave), PhDr. Jana Jurášková, PhD. a Mgr. Martina Mátychová, PhD. (Súkromná základná škola CENADA v Bratislave), Mgr. Ľubica Richmanová Fabišíková (Centrum pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie v Sabinove), Mgr. Slavomíra Zajacová (Centrum pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie v Sabinove), Mgr. Ingrid Storinská (Centrum pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie v Sabinove, Mgr. Ľuboš Lukáč (Centrum pedagogicko-psychologického poradenstva v Sabinove), Mgr. Anton Frič (LEAF Academy v Bratislave) a Mgr. Zuzana Hudecová (Základná škola, Šmeralova 25 v Prešove). Zaujímavé vystúpenie na odbornom seminári si pripravili prešovské nadané deti, ktoré sa predstavia v cudzom jazyku.

Pri príležitosti 6. ročníka súťaže Logickej olympiády pripravili organizátori slávnostné oceňovanie študentov, ktorí významnou mierou prispeli k realizácii projektov celoslovenskej iniciatívy Rozumieme nadaným.

Logická olympiáda žiakov so všeobecným intelektovým nadaním sa uskutočňuje každoročne (od roku 2013) v Prešove. Ide o najväčšiu súťaž pre nadané deti na Slovensku. Od jej začiatku si v školských kolách „zmeralo sily“ viac ako 11 000 intelektovo nadaných detí z celého Slovenska. Autorom celoslovenskej Logickej olympiády intelektovo nadaných žiakov je učiteľ a špeciálny pedagóg Mgr. Ľuboš Lukáč. Organizátorom Logickej olympiády je Centrum pedagogicko-psychologického poradenstva a prevencie v Sabinove, spoluorganizátormi: Pedagogická fakulta Prešovskej univerzity v Prešove, Okresný úrad v Prešove – Odbor školstva a Mesto Prešov, Nadácia Eset.

 
10.4.2018 | Autor: Ľuboš Lukáč | Vzdelávanie a školstvo | čítané: 1042 krát