Utorok, 19. marec 2024
Meniny má Jozef | zajtra Víťazoslav, Klaudius

Bezpečná jazda na bicykli

Vodiči motorových vozidiel, chodci, cyklisti, jednoducho každý z účastníkov cestnej premávky musí dodržiavať pravidlá cestnej premávky ustanovené zákonom a vyhláškou.

Bicykel nám už vyše sto rokov slúži nielen ako dopravný prostriedok, ale aj ako obľúbená športová pomôcka. Najmä keď je vonku pekné počasie, mnohí oprášia svoj bicykel a vyrazia na cesty. Pred tým by si však mali uvedomiť, že pri jazde na bicykli treba dodržiavať určité pravidlá. Nie preto, aby sa vyhli pokute, ale najmä z hľadiska bezpečnosti, aby sa výlet na bicykli neskončil zranením, nebodaj až tragicky. Platí to tak pre jazdu bicyklom po ceste ako aj po cyklistickom chodníku.

Minulý týždeň vo štvrtok (05.04.2018) sa na cyklistickom chodníku medzi Popradom a Svitom zrazili dvaja cyklisti. Cyklista (58r.) idúci v smere od Popradu prešiel do protismeru, kde prednou časťou svojho bicykla narazil do prednej časti bicykla oproti idúcej cyklistky (69r.). Žena po náraze spadla na zem, pričom následkom pádu utrpela zlomeninu stehennej kosti, s predpokladanou dobou liečenia od 6 týždňov až pol roka. Polícia cyklistu obvinila z prečinu ublíženia na zdraví.

Pri jazde bicyklom po cyklistickom chodníku majú cyklisti zrejme väčší pocit bezpečia, keďže tu nejazdia motorové vozidlá a sú preto veľakrát menej ostražití. Na cyklistickom chodníku sa však pohybujú aj ďalší cyklisti, ale aj kolobežkári, korčuliari, prípadne na iných obdobných športových zariadeniach a je tu potrebné dodržiavať stanovené pravidlá.

Pravidla jazdy na cyklistickom chodníku:
- jazdí sa vpravo,
- môžu ísť najviac dvaja cyklisti vedľa seba, ak tým neobmedzujú a neohrozujú ostatných účastníkov cestnej premávky,
- ak je zriadená cestička pre chodcov a cyklistov príslušnou dopravnou značkou cyklista nesmie ohroziť chodca,
- ak cestička pre chodcov a cyklistov má oddelené pruhy, sú chodci a cyklisti povinný použiť len pruh pre nich určený, to neplatí pri obchádzaní, predchádzaní, odbočovaní, otáčaní, pri vchádzaní na cestičku pre chodcov a cyklistov a vychádzaní z nej, pričom sa nesmú vzájomne ohroziť.

Okrem toho majú cyklisti v cestnej premávke aj iné povinnosti, najmä venovať sa plne vedeniu bicykla a sledovať situáciu v cestnej premávke. Neprípustné je jazdiť bez držania riadidiel, držať sa iného vozidla, viesť druhý bicykel, ručný vozík, zviera a predmety, ktoré by sťažovali vedenia bicykla alebo ohrozovali iných účastníkov cestnej premávky. za zníženej viditeľnosti musí mať cyklista na sebe reflexné prvky, alebo oblečený reflexný bezpečnostný odev. Mimo obce musí mať cyklista na hlave ochrannú prilbu a dieťa do 15 rokov aj v obci.

Aby cyklistická prilba plnila svoju funkciu, musí byť správne pripevnená. Musí mať zodpovedajúcu veľkosť a upevnená tak, aby sedela na temene hlavy, vodorovne s úrovňou očí. Prilba nesmie byť posunutá ani do čela a ani do tyla, aby chránila hlavu čo najlepšie.

Tak ako vozidlá musia mať povinnú výbavu, tak aj bicykel musí spĺňať určité podmienky, aby mohli cyklisti bezpečne vyraziť na cesty:
- bicykel musí byť vybavený dvoma na sebe nezávislými účinnými brzdami,
- konce rúrok riadidiel musia byť ukončené napríklad zátkami alebo rukoväťou,
- vzadu musí byť červené odrazové sklo, nad predným kolesom musí byť biele odrazové sklo; môžu byť nahradené odrazovými materiálmi na odeve alebo obuvi,
- odrazové sklá oranžovej farby musia byť na oboch stranách pedálov a na lúčoch kolies.
- počas jazdy za zníženej viditeľnosti musí byť vpredu biele svetlo, prípadne ak je komunikácia dostatočne a súvislo osvetlená stačí aj prerušované svetlo. Vzadu červené svetlo, alebo aj prerušované, môže byť kombinované so zadným červeným odrazovým sklom.
Bicykel môže byť vybavený aj blatníkmi prekrývajúci celú šírku pneumatiky, krytom reťaze, pomocným sedadlom na prepravu dieťaťa a nosičom batožiny.

Ak rodičia berú dieťa na výlet bicyklom, dieťa treba mať vždy pred sebou, na očiach, aby mohli jeho jazdu ovplyvniť prípadným upozornením. Treba dbať na to, aby jeho zdravie bolo dostatočne chránené - prilbou, chráničmi na končatiny, reflexnými prvkami na odeve.

Mohlo by Vás zaujímať
Krádež šperkov
Krádež v rodinnom dome
Polícia v Prešove rieši prípad trestného činu krádeže spáchaného v súbehu s trestným činom porušovanie domovej slobody, ku ktorému došlo v sobotu (17.02.2024) na Ul. Bezručovej.
Likvidácia tabaku aj registračných pokladníc
Prešov - 20.02.2024: Colný úrad (CÚ) Prešov zlikvidoval v spaľovni odpadov viac ako 5,6 ton tabaku, ktorý prepadol v prospech štátu. Zničil aj tri registračné pokladnice, ktoré zabezpečil pri kontrolách zameraných na dodržiavanie zákona o používaní elektronickej registračnej pokladnice (ERP).
Náušnice, prstene, retiazky
Jazdil pod vplyvom alkoholu
Ukradnuté dopravné značky
Taxikár jazdil po strede cesty
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK