Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

Sto dní pred akciou zverejnili program Národného stretnutia mládeže P18

Už o 100 dní sa uskutoční Národné stretnutie mládeže P18 v Prešove (26. – 29. júla 2018). Jeho organizátori dnes pri tejto príležitosti zverejnili oficiálny program.

Na P18 vyvrcholí špeciálna duchovná príprava Odvážny rok. Tím P18 prostredníctvom desiatok akcií na podujatí vyzve mladých vykročiť, ísť proti prúdu a byť skutočným mladým. Štvordňová mozaika láka na desiatky duchovných, kultúrnych a umeleckých čísel pripravených špeciálne na mieru, ktoré sa na akcii objavia po prvýkrát. Predvedú ich profesionálni aj amatérski umelci. Mladí zaplnia celé mesto. Najväčšia časť programu bude v Tatran Handball Aréne, záverečná bodka bude na Hlavnej ulici v Prešove. V metropole Šariša mladí odštartujú prípravu na Svetové dni mládeže v Paname.

„Neoľutujete, keď prídete na P18, “ hovorí v špeciálnom video vlogu režisér programu P18 Pavol Danko, ktorý stál aj za programom dvoch predošlých Národných stretnutí mládeže. Aj to najbližšie bude programovo späté so SDM. Za ich myšlienkou stojí dnes už svätý Ján Pavol II. , ktorý osobne zavítal do Prešova v rámci svojej druhej apoštolskej návštevy Slovenska (prvej v samostatnej republike) – 2. júla 1995. O konaní P18 rozhodli ešte pred dvomi rokmi biskupi Slovenska. Hlavné prípravy sa začali vlani v septembri – po blahorečení saleziána kňaza Titusa Zemana. P18 preberie štafetu po R13 v Ružomberku (v roku 2013) a P15 v Poprade (2015). Národné stretnutie mládeže P18 v Prešove ponúkne mladým zažiť univerzálnosť Cirkvi na Slovensku.

Celá príprava je spojená s tzv. Odvážny rokom. „Táto myšlienka nám napadla z podnetu SDM. Ako vieme, tie najbližšie sa uskutočnia v Paname, pre ktorú je voda mimoriadne dôležitá. Vymysleli sme si preto slovnú hračku. Ak si známy vzorec vody H2O napíšeme a prečítame odzadu, dostaneme O2H, resp. "o-dva-ha". Z toho vznikol Odvážny rok. V lete v Prešove začneme prvý deň programu otváracím ceremoniálom o odvahe a vode, čím sa nám skladačka uzavrie. Pozývam všetkých, ktorí to chcú zažiť, nech sa nezabudnú prihlásiť, “ hovorí Ondrej Chrvala, tajomník Rady pre mládež a univerzity Konferencie biskupov Slovenska (KBS), ktorej tím spolu s dobrovoľníkmi stojí za P18. Generálnym partnerom projektu je mesto Prešov.

Centrálnym bodom každého dňa bude svätá omša. Prvý deň jej bude predsedať košický arcibiskup metropolita Bernard Bober. Večer vyvrcholí špeciálnym programom vo viacerých chrámoch v Prešove – "N(M)oc modlitby". „Tento bod programu zároveň celý otvárame aj pre verejnosť. Na mladých a všetkých, ktorí prídu, čaká napríklad večiereň, modlitba Taizé, tichá adorácia, mariánska modlitba, moderovaná adorácia s komunitou Emanuel, chvály s Marana Tha, hudobno-slovné pásmo s Tvorivou skupinou Poetica Musica, lectio divina s predsedom KBS Stanislavom Zvolenským a cesta svetla s hudobnou skupinou Anastasis, “ vymenúva Ondrej Chrvala, hlavný zodpovedný za prípravu P18.

„Pápež František mladým stále pripomína, aby neboli tzv. "gaučoví kresťania", ale aby mali odvahu vykročiť. Na túto časť odvahy sa zameriame druhý deň. Pozveme ich vykročiť. Nielen v hale, ale aj mimo nej. Špeciálnymi bodmi programu budú popoludnie angažovanosti na desiatkach miest v celom meste a krížová cesta so sfilmovanými zamysleniami košického pomocného biskupa Marka Forgáča, “ avizuje Chrvala. Sobotný deň podľa jeho slov vyzvú organizátori mladých ísť proti prúdu. Na Hlavnej ulici sa uskutoční napríklad špeciálne EXPO povolaní, v hale gréckokatolícka svätá liturgia s prešovským arcibiskupom metropolitom Jánom Babjakom a modlitbová vigília s Riekou života. Celý nedeľný program bude mať príchuť Svetových dní mládeže v Paname.

PROGRAM je možné nájsť tu: https://narodnestretnutiemladeze.sk/program/

Link na promo: https://youtu.be/Kc0AsbZ1tg8

Mohlo by Vás zaujímať
Knižnica na (ne)roztrhanie: Audioknihy pre každého
PREŠOV – Krajská knižnica P. O. Hviezdoslava v Prešove naplánovala pre verejnosť v marci mimoriadne rozmanitý program. Čitatelia aj nečitatelia si budú môcť vybrať z kolekcie besied, workshopov, v ponuke bude i originálna výstava a vyhlásenie regionálnej súťaže. Do knižničných služieb pribudne aj plánovaná novinka – audioknihy.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK