Sobota, 20. apríl 2024
Meniny má Marcel | zajtra Ervín

Nové turistické značenie na Šariši vedie k atraktívnym cieľom

Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) Región Šariš zabezpečila v roku 2017 výrobu a osadenie nových dopravných značiek, takzvaných hnedých tabúľ a smerovníkov.

Tie boli osadené na miestach popri cestách I. , II. a III. triedy regiónu Šariš v okresoch Prešov a Sabinov a slúžia ako turistická navigácia ku kultúrnym cieľom a atraktivitám cestovného ruchu na Šariši pred prichádzajúcou letnou turistickou sezónou.

Prvé „hnedé tabule“ už uľahčujú návštevníkom regiónu Šariš orientáciu pod hradom Šariš, pri ortodoxnej synagóge v Prešove, pod hradom Kamenica, na Zlatej Bani smerujú k Slovenským opálovým baniam a nájdete ich aj pod prešovskou Kalváriou. „Značenie je realizované v súlade s Koncepciou turistického značenia v regióne Šariš, ktorá odporúča návrhy na viacero lokalít a viacero tabúľ. Jediný limit realizácie sú financie. OOCR Región Šariš z tohto dôvodu bude takéto značenie realizovať postupne a na etapy. Prvá etapa prebehla ešte v roku 2017, kedy OOCR Región Šariš v spolupráci a s finančnou podporou Krajskej organizácie cestovného ruchu Severovýchod Slovenska zabezpečila a osadila 15 hnedých značiek v celkovej hodnote 6355€. V druhej etape v roku 2018 má OOCR naplánovanú investíciu do turistického značenia za 3600 €, z ktorých bude opäť financovať značky v lokalitách Prešova, Veľkého Šariša, Sabinova, Kamenice a pri Slovenských opálových baniach. Celkovo v roku 2018 pribudne v regióne Šariš ďalších 10 hnedých tabúľ a smerovníkov. Výber konkrétnych lokalít pre umiestnenie značenia bol konzultovaný priamo s dopravným projektantom a odborníkmi na cestovný ruch“, uviedol Branislav Švorc, výkonný riaditeľ OOCR Región Šariš.

Ďalšou z aktivít, ktorou organizácia Región Šariš zatraktívnila kultúrne ciele, je aj osadenie banského vozíka pred Skladom soli na Solivare v Prešove. Vozík slúži ako reklamný pútač na unikátne múzeum soli. „S návrhom prišiel riaditeľ Múzea Solivar Marek Duchoň a spolu s ním sme vozík, pôvodne pochádzajúci z obce Hodruša Hámre, aj nainštalovali. OOCR Región Šariš zabezpečila transport vozíka, múzeum ho zreštaurovalo a osadilo. Jeho slávnostné odhalenie je naplánované počas Noci múzeí a galérií 19. mája“, dodal Švorc.

Hlavným cieľom oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Šariš je podpora rozvoja cestovného ruchu na území okresov Prešov a Sabinov. Súčasnými partnermi a členmi OOCR Región Šariš sú mestá Prešov, Sabinov, Lipany a Veľký Šariš, ale aj dve obce Drienica a Nižný Slavkov, 3 podnikateľské subjekty a významný turistický cieľ Slovenské opálové bane.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK