PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/17162/presovsky_zimny_stadion_bude_vynoveny_a_bezpecny.html

Prešovský zimný štadión bude vynovený a bezpečný

Modernizácia prešovského zimného štadióna je pripravená. Nová strecha bude bezpečná, zvýši sa aj štandard zázemia. Štadión bude uzavretý na čas nevyhnutný na rekonštrukciu strechy.

„Rekonštrukcia zimného štadióna patrí medzi naše priority a jej príprave sa intenzívne venujeme od roku 2015, prakticky od momentu, kedy odborný posudok skonštatoval narušenú statiku strechy, “ zdôrazňuje primátorka Andrea Turčanová v súvislosti s blížiacim sa uzatvorením prešovského zimného štadióna. Päťdesiatročnú stavbu mesto uzatvára 1. mája na nevyhnutný čas potrebný na rekonštrukciu strechy.

Počas toho obdobia mesto:
- spracovalo projektovú dokumentáciu pre územné rozhodnutie, ktorej súčasťou je aj tréningová hala
- spracovalo realizačnú projektovú dokumentáciu, ktorá primárne rieši rekonštrukciu havarijného stavu strechy i rekonštrukciu zázemia
- má schválené územné rozhodnutie
- má ukončený proces stavebného konania, kde už čakáme len za jeho právoplatnosťou
- má zadefinované podmienky pre verejné obstarávanie na dodávateľa stavebných prác

Išlo o časovo náročný a zložitý proces, ktorý mesto zvládlo. Aktuálne nás čaká ešte verejné obstarávanie na dodávateľa stavebných prác. S rekonštrukciou štadióna mesto začne hneď po jeho ukončení, začiatkom leta tohto roku. Odhadovaná doba rekonštrukcie strechy je cca 7 mesiacov.

Zámerom mesta je tiež vybudovať pri súčasnom zimnom štadióne tréningovú halu, ktorá výrazne zlepší možnosti tréningových procesov všetkých klubov pôsobiacich na zimnom štadióne.

Pre mesto Prešov je prioritou, aby deti korčuľovali v Prešove, teda v PSK Aréne a preto primátorka intenzívne komunikovala so županom Milanom Majerským o možnosti využitia tejto haly pre mládež počas doby rekonštrukcie zimného štadióna.
Prešovské športové kluby by do ukončenia rekonštrukcie strechy prešovského zimného štadióna mohli okrem toho pôsobiť v Sabinove, Levoči i v Bardejove, ďalšie možnosti pre nich mesto Prešov vyrokovalo na štadiónoch v Gelnici a v Košiciach.
V júni tohto roku bude zastupiteľstvu predložený návrh zmeny VZN o dotáciach, tak, aby kluby mohli dotáciu na ľadohodiny využiť aj mimo mesta Prešov. V tomto roku majú kluby na nákup ľadohodín schválených 320 000 eur.

Je teraz na dohode športových klubov, či využijú ponúkanú možnosť.

Mesto je pripravené riešiť aj prepravnú logistiku, či už finančným príspevkom, alebo poskytnutím dopravy, aby maximálne zmiernilo dopady, ktoré so sebou prináša rekonštrukcia.

Mesto Prešov malo dlhodobo iba jednu ľadovú plochu a potrebovalo ďalšiu. Preto:
- intenzívne komunikovalo s vedením PSK, aby tréningová hala bola postavená v Prešove a nie v inom, menšom meste.
- vláda, PSK i súkromný investor zložili financie na postavenie PSK Arény a mesto podpísalo zmluvu na 10 rokov, že bude financovať ľad sumou 90 000 eur ročne
- investor mestu zmluvu vypovedal a ľadohodiny obsadil komerčne!

 
27.4.2018 | Autor: Milan Grejták | Mesto Prešov | čítané: 1149 krát