PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/17177/presovcania_oslavovali_den_europy.html

Prešovčania oslavovali Deň Európy

V Prešove sme oslavovali 68. narodeniny Európskej únie. V bohatom sprievodnom programe nechýbali rôzne hudobné a tanečné vystúpenia, interaktívne hry, káva s europoslancami či autogramiáda obľúbenej hudobnej skupiny S Hudbou Vesmírnou.

V Prešove sa oslava Dňa Európy uskutočnila po prvýkrát. Návštevníkom sa prihovorila aj primátorka Andrea Turčanová: „Dnešný deň je o to výnimočnejší, že Prešov aktuálne predsedá aj združeniu K8, ktorého rokovanie sa uskutočnilo práve dnes. Preto som rada, že môžem na Dni Európy privítať aj primátorov krajských miest.“

Na dni Európy svoj talent prezentovali žiaci prešovských základných, stredných a umeleckých škôl, ktoré si pripravili najmä tanečné a hudobné vystúpenia. Medzi účinkujúcimi nechýbal ani Detský folklórny súbor Rozmarija.

Skvelú atmosféru dotvárala aj vôňa čerstvej kávy, ktorou sa Prešovčania mohli prísť osviežiť. Kávu si s Prešovčanmi dali samotní europoslanci, ktorí s obyvateľmi nášho mesta diskutovali o témach a problémoch, ktoré aktuálne rezonujú v spoločnosti. Pre deti zas boli pripravené tvorivé dielne a rôzne interaktívne hry, ktoré im zábavnou formou priblížili informácie o Európe a Európskej únii.

Prešovčania a všetci návštevníci Dňa Európy mohli tiež pozorovať Slnko, pozrieť si rôzne pokusy na zábavnej hodine fyziky, zasúťažiť si a odniesť si domov okrem skvelých zážitkov aj autogram obľúbenej hudobnej skupiny S Hudbou Vesmírnou. Skvelý program Dňa Európy zavŕšil koncert mladej košickej skupiny Pomaranč.

Deň Európy sa oslavuje v súvislosti s výročím Schumanovej deklarácie, ktorou francúzsky minister Robert Schuman v roku 1950 predložil návrh na začiatok budovania spoločenstva krajín, ktoré dnes poznáme ako Európsku úniu.

 
7.5.2018 | Pridal: Redakcia PIS | Mesto Prešov | čítané: 1511 krát