PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/17178/v_presove_o_problemoch_krajskych_miest.html

V Prešove o problémoch krajských miest

Primátorom krajských miest robí vrásky na čele novela zákona o pozemných komunikáciách. Zhodli sa na tom počas rokovania Združenia primátorov krajských miest v Prešove.

„Novelizácia zákona o pozemných komunikáciách je problematická. Na údržbu všetkých ciest a chodníkov nie sme pripravení materiálne, finančne ani personálne, “ skonštatovala po rokovaní Združenia primátorov krajských miest K8 prešovská primátorka Andrea Turčanová, ktorá združeniu aktuálne predsedá.

Odhaduje, že v Prešove na dofinancovanie údržby ciest a chodníkov bude chýbať zhruba 200 tisíc. „V rozpočtoch krajských miest bude na to potrebné nájsť približne od 200 000 do 300 000, “ zdôraznil primátor Banskej Bystrice Ján Nosko.

Richard Rybníček, primátor Trenčína, dodal, že problém je aj personálny: „Na dočisťovanie chodníkov budeme potrebovať okolo 160 pracovníkov, ktorých nie je možné nájsť.“ Primátori skonštatovali, že táto novela zákona nebola dostatočne komunikovaná s mestami a obcami.

„S kolegami primátormi sme sa zhodli nielen v názoroch na túto problematiku, ale aj v témach súvisiacich nedostatkom financií potrebných na rozvoj a modernizáciou miest. Kolega z Banskej Bystrice otvoril aj tému odmeňovania poslancov, v súvislosti s výkonom funkcie sobášiacich, “ doplnila primátorka Andrea Turčanová.

Stretnutia K8 sa okrem nej zúčastnili tiež Jozef Dvonč z Nitry, Igor Choma zo Žiliny, Ján Nosko z Banskej Bystrice, Peter Bročka z Trnavy a Richard Rybníček z Trenčína.

V rámci princípu rotujúceho predsedu Združenie K8 v nasledujúcom polroku povedie bratislavský primátor Ivo Nesrovnal. Ďalšie stretnutie primátorov krajských miest bude v jeseni tohto roku v Bratislave.

 
7.5.2018 | Pridal: Redakcia PIS | Mesto Prešov | čítané: 1468 krát