Utorok, 16. apríl 2024
Meniny má Dana, Danica | zajtra Rudolf

Zažite Noc múzeí a galérií v regióne Šariš

Sobota 19. mája bude opäť patriť múzeám a galériám, ktoré sa už po štrnásty raz zapoja do celoeurópskeho podujatia Noc múzeí a galérií.

Do neskorých večerných hodín budú pre návštevníkov pripravené výstavy, autorské výklady, tvorivé dielne, animácie či prehliadky vo viac ako 100 lokalitách na Slovensku. Na Šariši sa môžete vybrať hneď na niekoľko zaujímavých miest. Takmer všetky podujatia sú zdarma alebo za symbolické vstupné.

Krajské múzeum v prešovskom Rákociho paláci ponúkne program už od 14:00 hodiny a potrvá do 22.00 hodiny. Program bude zameraný na zábavné poznávanie múzea a jeho zákutí. Naplní ho  folklór, vážna hudba, tvorivé dielne, hľadanie Rákociho pokladu, historická a moderná hasičská technika, klub vojenskej histórie s priblížením prvej svetovej vojny, nočná prehliadka expozícií a výstav, tombola, fotografovanie v historickom ráme, nahliadnutie do podzemia paláca.
Program: http://www.nmag.sk/krajske-muzeum-v-presove/

V Šarišskej galérii v Prešove sa bude Noc múzeí a galérií niesť hlavne v duchu módy. Od 17:00 hodiny môžu návštevníci zažiť komentovanú prehliadku výstavy Plató / Fashion meets Art s kurátorom Mirom Prochádzkom. Dlhodobý projekt „Plató“, podľa slov autorky konceptu a hlavnej kurátorky Miloslavy Hriadelovej, sa zaoberá vzťahom módy a umenia, ich vzájomnými ovplyvneniami, či už v kladnom alebo kritickom ponímaní a možnosťami multižánrovej prezentácie. Prehliadku výstavy Juraj Collinásy 1907 - 1963 bude komentovať kurátor Jozef Ridilla, ktorého prednášku Umenie a móda si budete môcť neskôr vypočuť vo veľkej výstavnej sieni. V malej výstavnej sieni bude od 20:00 do 22:00 voľné fotenie v Živých šatách Doroty Sadovskej. Šarišská galéria ponúkne detským divákom bábkovo-činoherné predstavenie Divadla Porál - Nebojsa.
Program: http://sgpresov.sk/2018/05/noc-muzei-a-galerii-2018/

Slovenské technické múzeum, expozícia NKP Solivar v Prešove otvorí svoje brány od 16:00 hodiny. V rámci programu si môžete pozrieť bábkové divadlo či Akordeón Band. O 17:00 h a o 19:00 h bude prehliadka areálu s výkladom. Múzeum Solivar si práve tento deň vybralo aj na slávnostné odhalenie banského vozíka. Počas večera môžete vystúpiť na klopačku a tam zažiť prekvapenie od kvarteta pod vedením Igora Katančíka. Záver podujatia bude patriť skupine Padák. Počas celého popoludnia budú v múzeu sprievodné akcie ako maľovanie na tvár, ukážky tvorby drôtenej čipky, stánky s remeslami, občerstvenie, strelnica, premietanie filmov a výstavy.
Program: http://www.nmag.sk/stm-muzeum-nkp-solivar/

SNM - Múzeum rusínskej kultúry v Prešove sa aj tento rok zapojí do Noci múzeí a galérií v spolupráci so Slovenským technickým múzeom – NKP Solivar v Prešove, s ktorým majú večer spoločný program v priestoroch Solivaru. Pre návštevníkov je pripravený bohatý program na celý sobotňajší deň a pre všetky vekové kategórie. V čase od 10:00 do 15:30 v priestoroch budovy múzea rusínskej kultúry na Masarykovej ulici v Prešove sa môžu návštevníci oboznámiť so životom a kultúrou Rusínov. Pre deti a mládež sú pripravené tvorivé dielne a ďalšie aktivity v rámci „Školy v múzeu".
Program: http://www.nmag.sk/snm-muzeum-rusinskej-kultury-v-presove/

Šarišské múzeum v Bardejove pripravilo večerný program už v piatok 18. mája. V historickej radnici si od 18:00 do 20:00 h môžete pozrieť expozíciu Slobodné kráľovské mesto Bardejov a vypočuť si komorný koncert žiakov Cirkevnej základnej umeleckej školy v Bardejove. Sprevodným podujatím bude aj Hrnčiarska nedeľa v neďalekom Múzeu ľudovej architektúry v Bardejovských Kúpeľoch. Svoju tvorbu predstavia tradiční hrnčiari a keramikári a ich remeslo si budete môcť vyskúšať aj na vlastnej koži. Program sa začína už o 10:00 h a potrvá do 17:00 h.
Program: http://www.nmag.sk/sarisske-muzeum/

Milovníci vojenskej histórie môžu navštíviť Vojenské historické múzeum vo Svidníku, v ktorom bude v sobotu pripravený program od 16:00 do 24:00 hodiny. Podujatie sa otvorí na Vyhliadkovej veži na Dukle, pred ktorou budú počas celého trvania zamestnanci múzea propagovať činnosti Vojenského historického ústavu, ako aj prezentácia činnosti Ozbrojených síl SR - Regrutačnej skupiny Prešov. Pred múzeom taktiež uvidíte ukážky kolesovej a pásovej techniky, ako aj hasičských áut, prezentáciu ručných palných zbraní Klubom vojenskej histórie, psovodov, ukážky bojov zblízka a dynamická ukážka s použitím cvičnej munície príslušníkmi 2. mechanizovanej brigády v Prešove. O 18:30 h zapália vatru víťazstva na počesť obetí 2. svetovej vojny a na Pamätníku 1. ČSAZ na Dukle bude pálenie gréckych ohňov.
Program: http://www.nmag.sk/vojensky-historicky-ustav-vojenske-historicke-muzeummuzejne-oddelenie-svidnik/

V Múzeu ukrajinskej kultúry vo Svidníku bude od 10:00 do 23:00 hodiny prístupná kultúrno-historická expozícia, do 18:00 hodiny aj umelecko-historická expozícia v Galérii Dezidera Millyho a národopisná expozícia v skanzene. Počas celého dňa zažijete folklór na vlastnej koži počas prezentácie modrotlače, ktorú si môžete skúsiť počas tvorivých dielní, ale aj vďaka folkovému tetovaniu “Folktatoo”, ochutnať môžete veľkonočný koláč (pasku) - tradičné jedlo rusínsko-ukrajinského obyvateľstva, odvážlicvi si môžu skúsiť karaoke a do spevu a tanca budú večer hrať Svidnickí heligonkári.
Program: http://www.nmag.sk/snm-muzeum-ukrajinskej-kultury/[STRONG][][STRONG]

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK