Utorok, 19. marec 2024
Meniny má Jozef | zajtra Víťazoslav, Klaudius

Unikátne aplikácie z 1. Šarišského hackathonu

Na historicky 1. Šarišskom hackathone vzniklo jedenásť aplikácií, ktoré využívajú otvorené dáta prešovskej samosprávy. Vďaka šikovným programátorom, tak Prešovčania pomocou programu v mobile dokážu zistiť aktuálnu polohu autobusov, alebo budú môcť dostávať z úradnej tabule informácie, ktoré sa týkajú lokality kde žijú.

Počas troch dní od 18. do 20. mája 2018 mladí programátori hľadali riešenia vhodné pre samosprávu. Dostali šancu na 1. Šarišskom hackathone v Prešove. Organizátorom tohto jedinečného podujatia bolo mesto Prešov s partnermi. Metropola Šariša sa tak stala prvou samosprávou, ktorá usporiadala hackathon na svojich mestských otvorených dátach. Mladí programátori a vývojári pomocou nich tvorili aplikácie, ktoré pomôžu nielen Prešovčanom, ale aj návštevníkom nášho mesta.

Primátorka Prešova Andrea Turčanová zhodnotila 1. Šarišský hackathon ako úspešný a vyjadrila jednoznačné áno 2. ročníku: „Som jednoznačne za pokračovanie tejto akcie, pretože ide o možnosti, ktoré dáva mesto Prešov mladým ľuďom a verím, že sa ich oveľa viac prihlási v budúcom roku. Nejde totiž o formálnu akciu, ide o reálne zjednodušenie života občanov v našom meste.“

Do úvodného ročníka sa prihlásilo viac ako 40 programátorov, ktorí sa rozdelili do tímov pracujúcich na jednotlivých riešeniach. Počas troch dní hackathonu tak vzniklo 11 aplikácií, čo je podľa špecialistov z tejto oblasti prínos, ktorý predčí očakávania. Najviac nápadov sa týkalo dopravy, ale aj zefektívnenia samosprávy.

„Snažili sme sa načúvať potrebám programátorov na zlepšenie poskytovania otvorených dát, lebo vnímame realitu, že bez vzájomného dialógu sa nemôže dosiahnuť vynikajúci výsledok, “ pripomenula koordinátorka IT mesta Prešov Mariana Hurná.

Viaceré z aplikácií už majú aj reálnu podobu a môžete ich už aj využiť. „Tento víkend bol explóziou nápadov a invencie mladých ľudí, ktorí chcú niečo urobiť pre toto mesto. S účastníkmi ostávame v kontakte a všetky tieto prezentácie a aplikácie budú postupne zverejnené na mestskej stránke, kde si ich môže verejnosť pozrieť, “ povedala Mariana Hurná.

Záver trojdenného programovacieho maratónu patril nielen prezentácii vytvorených projektov, ale aj ich oceňovaniu.

Špeciálnu cenu mesta Prešov tak získala aplikácia Bus evolution. Vznikla aj preto, že Prešov, ako prvé mesto poskytlo dáta o on-line polohe vozidiel mestskej hromadnej dopravy v otvorenej licencii pre všetkých bez bariér. Využitím týchto dát dostávajú cestujúci program, ktoré im zjednoduší a zefektívni cestovanie po meste. Cieľom mesta Prešov je totiž obmedziť využívanie osobnej dopravy zatraktívnením cestovania v mestskej hromadnej doprave. Zvýšiť záujem o tento spôsob dopravy by v ich aplikácii pomohli aj jednoduché hry, ktoré by si mohli užívatelia zahrať v autobuse.

Spoločnosť Unicorns System zasa ocenila mladých programátorov, ktorí vyvíjali aplikáciu PO Pod Lupou. „Ide o aplikáciu, ktorá zisťuje všetky faktúry, ktoré mesto Prešov uzatvorilo. S pekným grafickým prostredím sa dá pozrieť, kam tečú peniaze. Cieľom bolo dať do povedomia spravovanie peňazí, a aby sa dala sledovať aj transparentnosť, “ povedal jeden z tvorcov.

Cenu spoločnosti Here získali mladí programátori s aplikáciou Eperiessiunum, ktorá pomôže užívateľom lepšie a zábavnou formou spoznať mesto Prešov. „Pracovali sme na aplikácii, kde by sa užívateľ mohol stať dobrodruhom, ktorý by objavoval krásy, pamiatky a históriu Prešova. Snažil by sa prejsť celé mesto a dostával by postupne úlohy, kam by sa mal dostať spolu so zaujímavými informáciami o pamiatkách, “ povedal za svoj tím Samuel Farkaš.

Cenu EY, účasť v EY Accelerator získali Bike Share.

V rámci hackathonu padli aj zaujímavé ponuky, práve pre tím Eperiessinum a Bike Share, ktorí dostali od spoločnosti HERE možnosť zúčastniť sa hackathonu v Krakove, kde im táto spoločnosť uhradí náklady.

V Prešove sa tak zavŕšila opäť zaujímavá akcia, ktorá prináša inteligentné riešenia a uľahčenie života predovšetkým obyvateľom.

Mohlo by Vás zaujímať
V UNIVERZITNEJ KNIŽNICI OTVORILI INTERAKTÍVNU VÝSTAVU KRESIEB O STRATENOM DEDIČSTVE NAŠICH PREDKOV
Prešov 06. marec 2024 – V Univerzitnej knižnici Prešovskej univerzity v Prešove (UK PU) sa 5. marca konala vernisáž kresieb prešovskej výtvarníčky a vysokoškolskej pedagogičky Ivety Polák Čuchtovej. Na výstave pod názvom Stratené dedičstvo autorka predstavuje 22 kresieb, zobrazujúcich známych i menej známych bohov slovanskej mytológie, približuje kultúru, predstavy o svete i spôsob života dávnych Slovanov.
Začalo sa prihlasovanie do Logickej olympiády pre najmenších
Organizátori ohlásili spustenie registrácie do 9. ročníka Logickej olympiády pre najmenších. Jej cieľom je rozvíjať logické myslenie a zručnosti, ktoré budú predškoláci potrebovať pri vstupe do školy. Registrácia do súťaže, ktorá je určená predškolákom zo slovenských, ale aj českých materských škôl, sa začala 28. februára a potrvá do 30. apríla 2024.
Župná SPŠE Prešov je tretia najlepšia stredná odborná škola v SR
Inštitút INEKO zostavil rebríček slovenských škôl za školský rok 2022/2023. V aktuálnom ročníku hodnotenia sa na popredné miesto znovu prebojovala Stredná priemyselná škola elektrotechnická v Prešove, ktorú zriaďuje Prešovský samosprávny kraj (PSK). Obhájila v ňom minuloročné tretie miesto. PSK má pritom v kategóriách gymnázií a SOŠ v TOP 10 až trojčlenné zastúpenie a medzi tridsiatkov najlepších celkovo sedem župných škôl.
BUDÚCI FYZIOTERAPEUTI ZÍSKAJÚ PRAX V POPREDNOM REHABILITAČNOM CENTRE VĎAKA NOVÉMU PARTNERSTVU
Prešov 27. február 2024 – Prešovská univerzita v Prešove (PU), zastúpená Fakultou zdravotníckych odborov (FZO), a rehabilitačné centrum Adeli Medical Center, podpísali Memorandum o spolupráci, čím sa otvárajú nové možnosti v zlepšovaní kvality vzdelávania a vedeckovýskumnej činnosti v oblasti fyzioterapie. Táto spolupráca, prvá svojho druhu na Slovensku, umožní študentom získavať najmodernejšie poznatky a prax priamo v prostredí jedného z najväčších neurorehabilitačných centier na svete.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK