PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/17211/par_slov_o_hviezdoslavovom_kubine.html

Pár slov o Hviezdoslavovom Kubíne

Mesiac máj je už štvrtý rok v Prešove spätý s jednou z najstarších súťaží na Slovensku, ktorá dáva priestor pre rozvoj detí mladších, starších, ale aj dospelých v schopnosti interpretovať a vnímať umelecký text. Je ňou Hviezdoslavov Kubín, ktorý v tomto roku završuje 64. ročník svojej existencie.

Divadlo Jonáša Záborského v Prešove, útvar osvetovej činnosti boli aj v tomto roku organizátorom jeho krajského kola, ktoré sa konalo v dňoch 2. - 4. mája 2018. Recitátori Prešovského samosprávneho kraja zaplnili celé divadlo. Umelecké slovo sa nieslo "Malou scénou", "Zborovou" aj "Divadelnou knižnicou". Priestormi od mínus druhého do plus tretieho poschodia novej budovy DJZ sa ozývali detské hlasy a zneli texty slovenských aj zahraničných spisovateľov. Na krajskej súťaži sa v prvé dva dni predstavilo spolu 105 recitátorov a v tretí deň 7 divadiel poézie a detských recitačných kolektívov. Vystúpenia detí hodnotili v oba dni 3 trojčlenné komisie, v ktorých boli odborníci pre umelecký prednes z Prešova, Košíc, Michaloviec, či Spišskej Novej Vsi. Poroty ocenili 41 detí, z toho Alžbeta Piňková /Humenné/, Timea Adamečková /Lipany/, Anna Pipáková /Humenné/, Jakub Kubalík /Snina/, Zuzana Liptáková a Nikola Kravcová /Prešov/, Dominika Ondo-Eštoková /Kežmarok/, Samuel Klimek /Toporec/ a Daniela Dančová /Vranov nad Topľou/ budú náš kraj reprezentovať v Dolnom Kubíne na celoštátnej prehliadke Hviezdoslavov Kubín. V jej súťažnej časti sa predstavia víťazi súťaže divadiel poézie a recitačných kolektívov – DS ArtScena pri Súkromnom konzervatóriu D. Kardoša v Prešove hrou Tlkot /réžia Mgr. Marica Harčaríková/ a DS Alfa pri ZUŠ Mierová 81 v Humennom hrou Červené IKS /réžia Mgr. Eva Jacevičová/. Podujatie sa konalo s finančnou pomocou Fondu pre podporu umenia /FPU/.
Všetkým deťom blahoželáme k ich skvelým vystúpeniam, pedagógom ďakujeme za ich prácu a tým, ktorí nás budú reprezentovať koncom júna v Dolnom Kubíne prajeme veľa úspechov.

 
23.5.2018 | Autor: Dagmar Rusnáková | Kultúra a voľný čas | čítané: 1088 krát