Utorok, 19. marec 2024
Meniny má Jozef | zajtra Víťazoslav, Klaudius

Legenda o zakliatom meste je novým muzikálom pre celé rodiny

V nedeľu 3. júna 2018 sa v kine Scala v Prešove uskutoční premiéra muzikálovej rozprávky Legenda o zakliatom meste z dielne Divadla Ad1, ktoré má na svojom konte tri celoslovensky úspešné muzikály „Farár z (M)ARSU“, „Volajte ma Meggi“ a „Príbeh z Tammiru“. Divadelná novinka je určená rovnako detským i dospelým divákom a uskutočňuje sa pod záštitou primátorky mesta Prešov Andrey Turčanovej.

Po úspechu muzikálovej rozprávky „Príbeh z Tammiru“, ktorú v rámci Slovenska videlo viac ako 17 tisíc divákov, sa tvorivý tím Divadla Ad1 (vykreovaný z ochotníkov z Veľkého Šariša a mladých profesionálnych umelcov z Prešova a okolia) rozhodol opäť siahnuť po rozprávkovom námete.

„Milan Rúfus povedal, že rozprávky nevznikli pre to, aby deti zaspali, ale aby sa dospelí prebudili. Zistili sme, že dospelí si spolu s deťmi veľmi radi pozrú pútavý príbeh a navyše ich baví dešifrovanie hlbšej významovej roviny, ktorú im v predstavení ponúkame. A to je naším cieľom. Aby do divadla prišli ľudia starí i mladí a nechali sa vtiahnuť do príbehu, ktorý im dá viac ako len zážitok z krásnej hudby, kostýmov či vtipných situačných gagov, “ tvrdí scenáristka a režisérka muzikálu Katarína Pirohová.

Legenda o zakliatom meste pozýva divákov do dôb rytierov a krásnych dvorných dám a rozpráva príbeh o rúcaní dávnych tradícií v meste obohnanom hradbami, kde sa mladému kráľovi nechce vládnuť a kde bol zavrhnutý prastarý zákon spísaný v tajomnej Knihe kníh. Boj s Čiernym kniežaťom a jeho vyslancami nivočiacimi kráľovstvo vyhrá až kráľovná, ktorá je ochotná za svoje mesto a milovaného kráľa položiť život; s princom, ktorý v spolupráci so šašom a jeho dcérami vráti zavrhnutú Knihu späť do zámku.

V predstavení účinkuje 32 hercov z radov amatérov, študentov herectva i profesionálov. Oživujúcou súčasťou sú 7 detskí herci. Tanečnú zložku zabezpečuje Tanečné divadlo Bodies pod vedením choreografky Henriety Háberovej. Autorom hudby je Jozef Ždiľa, scénu vytvorili Kamila Straková a Tomáš Dzuruš, kostýmy Ľudmila Marcinková, Runa Tkačíková a ďalší. Asistentkami réžie sú Katarína Miženková a Miriama Fedorková (stála členka Divadla A. Duchnoviča v Prešove).

Popri muzikálovom predstavení vznikla aj rovnomenná kniha od Prešovčana, katolíckeho kňaza Vladimíra Štefaniča, ktorá bude spolu s CD s piesňami z muzikálu slávnostne uvedená na nedeľňajšej premiére. „V predchádzajúcom projekte Príbeh z Tammiru sme pri tvorbe scenára vychádzali z fantasy románu „Kráľovná z Tammiru“ autora Vladimíra Štefaniča, držiteľa Ceny Ivana Kraska za debut roka 2009. Pri tvorbe nového muzikálu boli inšpiráciou viaceré rukopisy tohto autora. Nakoniec počas písania scenára vznikla zároveň aj nová kniha, ktorá nesie rovnomenný názov. Rozhodli sme sa ju vydať a ponúkať ako doplnkový zážitok „na domov“, ku ktorému sa dá vrátiť, aj keď už dojmy z predstavenia vyprchajú, “ vysvetľuje manažérka Divadla Ad1, Stanislava Jarkovská.

V sobotu 2. júna sa uskutoční predpremiéra muzikálu, v nedeľu 3. júna slávnostná premiéra. Najbližšie reprízy sú naplánované na 16. a 17. júna 2018 taktiež v kine Scala v Prešove. Predstavenie „Legenda o zakliatom meste“ bude tiež súčasťou programu Národného stretnutia mládeže P18, ktoré sa koná v Prešove na konci júla tohto roku.

Viac informácií o predstavení a predpredaj vstupeniek na www.ad1divadlo.sk

Mohlo by Vás zaujímať
Knižnica na (ne)roztrhanie: Audioknihy pre každého
PREŠOV – Krajská knižnica P. O. Hviezdoslava v Prešove naplánovala pre verejnosť v marci mimoriadne rozmanitý program. Čitatelia aj nečitatelia si budú môcť vybrať z kolekcie besied, workshopov, v ponuke bude i originálna výstava a vyhlásenie regionálnej súťaže. Do knižničných služieb pribudne aj plánovaná novinka – audioknihy.
Inzercia
Reality: Dám do prenájmu
Reality: Dám do prenájmu
Kancelárske priestory

Prenajmeme kancelárske priestory na Plzenskej ulici č. 2 v Prešove. Výhodný nájom a internet v cene.

0905324336 | | cena: dohodou
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK