PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/17232/v_presove_zacina_rekonstrukcia_predstanicneho_priestoru.html

V Prešove začína rekonštrukcia predstaničného priestoru

Revitalizácia prestupného uzla na Masarykovej ulici v Prešove sa od dnes stáva realitou. Mesto odovzdalo stavenisko zhotoviteľovi a ten už môže začať so stavebnými prácami.

„Desaťročia sa do prestupného priestoru medzi železničnou a autobusovou stanicou neinvestovalo a ľudia právom poukazovali na špinu, neporiadok a na jeho schátranosť. Začíname to meniť a Prešovčania i návštevníci nášho mesta sa konečne dočkajú novej, modernej vstupnej brány do Prešova, “ uviedla primátorka Andrea Turčanová v súvislosti so začiatkom stavebnej činnosti na tomto dôležitom prestupnom uzle.

Včerajším odovzdaním staveniska tak štartuje stavba, ktorej dokončenie prinesie cestujúcim viac bezpečnosti, ale tiež výrazne zvýši estetickú hodnotu priestoru. Revitalizácia v sebe zahŕňa celý priestor medzi železničnou a autobusovou stanicou na Masarykovej ulici. Okrem pešieho podzemného podchodu sa opravia aj konštrukčné vrstvy komunikácie nad ním a zrealizujú sa aj opatrenia na zvýšenie bezpečnosti chodcov a cyklistov. Zrekonštruujú sa teda bezbariérové rampy, schody, pribudnú eskalátory, výťah, vodiace línie pre zrakovo postihnutých i kamerový systém.

Ďalšou dôležitou stránkou projektu je rekonštrukcia zastávok, ktoré sa predĺžia zo súčasných 70 na 94 metrov, a tiež zastávkového priestoru vrátane prvkov drobnej infraštruktúry. Prestupný uzol dostane aj inteligentný informačný systém, vrátane počítačového a programového vybavenia. Vďaka prepojeniu informačných systémov DPMP, autobusovej a železničnej stanice si tak cestujúci už na zastávke MHD dozvedia, kedy aktuálne odchádza ich dopravný spoj.

Rekonštrukcia myslela aj na cyklistov, pre ktorých bude na dopravnej komunikácii vytvorený samostatný dopravný pás.
Stavbu mesto financuje prostredníctvom Integrovaného regionálneho operačného programu, ktorý je spolufinancovaný z Európskeho fondu regionálneho rozvoja, zameraného na zvyšovanie atraktivity a konkurencieschopnosti verejnej osobnej dopravy. Celkové náklady sú v objeme 1 924 180 eura. Stavbu zrealizuje víťaz verejnej súťaže – skupina Metrostav – GMT.

Dopravné úpravy počas rekonštrukcie
Stavebné prace si vyžiadajú aj dopravné obmedzenia, ktoré sa týkajú tak chodcov, ako aj motoristov.
Pre chodcov sa už od včera uzatvoril podchod. Zo železničnej stanice sa chodci dostanú iba po bezbariérovej rampe, následne, pri ceste na autobusovú stanicu, budú musieť použiť priechod pre chodcov pri čerpacej stanici PHM . Rovnaká trasa platí pre chodcov presúvajúcich sa z autobusovej na železničnú stanicu.

Následne, od začiatku júla, bude pre chodcov vytvorený ďalší, dočasný priechod pre chodcov (zhruba v priestore, kde dnes stoja taxíky). Súčasne budú od rovnakého dátumu presunuté zastávky MHD v smere k centru mesta.

V tejto súvislosti budú v oblasti staveniska a preložených zastávok MHD na Masarykovej ulici súčasné štyri jazdné pruhy pre motorovú dopravu dočasne zúžené na dva. Krajné jazdné pruhy budú počas doby rekonštrukcie zastávok a cesty slúžiť iba pre autobusy.

 
5.6.2018 | Autor: Milan Grejták | Mesto Prešov | čítané: 1404 krát