Štvrtok, 06. jún 2024
Meniny má Norbert | zajtra Róbert

V Prešove sme privítali delegácie z partnerských miest

Dni mesta Prešov sú príležitosťou aj na stretnutie s priateľmi z partnerských miest. Po prvýkrát v histórii do Prešova zavítal primátor nemeckého Remscheidu. Okrem neho pozvanie prijali aj delegácie z poľského mesta Nowy Sacz a z maďarskej Nyíregyházy.

Už na slávnostnom zasadnutí Mestského zastupiteľstva v Prešove nechýbali delegácie z maďarskej Nyíregyházy pod vedením viceprimátora Attilu Ulricha a nemeckého Remscheidu pod vedením primátora Burkharda Mast-Weis. Včera sa k nim pripojila delegácia z poľského mesta Nowy Sacz pod vedením viceprimátora Jerzy Gwizdza.

V stredu sa zahraničné delegácie zúčastnili na večernom programe Dni mesta Prešov a vo štvrtok predpoludním si prezreli historické centrum mesta a židovskú synagógu. Popoludní ich na radnici prijala primátorka Andrea Turčanová.

Už na úvod zaspomínali na minuloročné stretnutia, ktoré utkveli v pamäti kvôli príjemnej a humornej atmosfére. Tohtoročné prijatie sa nieslo rovnako v priateľskom duchu a komunikácii.

Primátorka vyjadrila radosť zo vzájomného stretnutia s delegáciami, pretože dobré nastavené vzťahy miest by mali udržiavať a pokračovať.

„Verím, že sa vám mesto i aktivity počas týchto dní páčili natoľko, že budete mať motiváciu a chuť sa sem opäť vrátiť. Zmysel partnerstva miest tkvie určite v tom, že udržiavajú kontakty, ale ide predovšetkým o vzťahy a vymieňanie si skúseností v podobe neustálej spolupráce, ktorý by mala nadobúdať stále nové významy v akejkoľvek oblasti. Či už ide o samosprávu, školstvo či kultúru, “ povedala primátorka.

Burkhard Mast – Weisz vyjadril poďakovanie a veľmi dobrý pocit z mesta Prešov a tiež ľútosť nad tým, že od návštevy primátorky Turčanovej v Remscheide pred tromi rokmi, si našiel čas až teraz. Prešov sa mu však natoľko páči a spolupráca je tak príjemná, že sa plánuje vrátiť.

Za poľskú delegáciu sa prihovoril viceprimátor Jerzy Gwizdz. Ten poukázal predovšetkým na mentálnu, jazykovú i duchovnú blízkosť a podobnosť našich krajín a miest, ktorá je výborným základom vzájomnej spolupráce. Vyjadril dôležitosť pokračovania v týchto dobrých vzťahoch aj prepájaním vzťahov mladých ľudí našich miest v rôznych oblastiach.

Nyíregyháza, ktorú včera na stretnutí zastupovala poslankyňa Eva Rudolf Halkone, patrí medzi partnerské mestá Prešova, kde je spolupráca nastavená veľmi dobre, intenzívne a aktívne. Je to doslova „živý vzťah“ a v tomto vzťahu by obe strany radi pokračovali. Pozitívom partnerstva je aj podpis zmluvy o spolupráci medzi univerzitami oboch miest, ktorá sa uskutočnila v roku 2016. Poslankyňa z maďarského partnerského mesta vyjadrila aj veľmi pozitívny pocit z možnosti pozrieť si a inšpirovať sa Trojičným jarmokom, pretože je predsedníčkou kultúrnej a športovej komisie.

Delegácie sa zúčastnili aj tradičného otvorenia Trojičného jarmoku, užili si jeho atmosféru v centre mesta a ochutnali aj miestne špeciality.

Mohlo by Vás zaujímať
Prešovský trojičný jarmok opäť prinesie týždeň plný remesiel, folklóru a chutného jedla
Park kultúry a oddychu a mesto Prešov aj tento rok spoločne pripravili tradičný Prešovský trojičný jarmok v centre mesta, ktorý prenesie návštevníkov k svojim koreňom, ľudovej kultúre a remeslám.
Prešovská MHD vás odvezie na Posádkový deň detí
Dopravný podnik mesta Prešov, a.s. informuje cestujúcich, že v piatok 31. mája mimoriadne posilní spoje k letisku v Nižnej Šebastovej. Pre všetky deti a ich rodičov je pripravený Posádkový Deň detí.
Hviezdy Prešova zažiarili na pódiu
Veľkolepý Deň detí plný zábavy si mohli najmenší Prešovčania naplno užiť v Záhrade umenia vo štvrtok 30. mája 2024. Odmenení boli aj najlepší žiaci prešovských základných škôl v projekte Hviezdy Prešova.
Európske mesto športu: na Prešov sa pozrela zahraničná delegácia
Na tri dni do Prešova zavítala delegácia, ktorá bude posudzovať kandidatúru Prešova na titul Európske mesto športu. Jej úlohou bolo zmapovať sieť prešovských športovísk a vypočuť si obhajobu mesta ku kandidatúre. Zaujímali sa aj o možnosti športovania pre najmenších i dôchodcov.
K novým zastávkam pribudli aj moderné prístrešky
Mesto Prešov s pomocou európskych zdrojov zrekonštruovalo 4 zastávkové nástupištia na Sídlisku III. Vozidlá MHD tu majú konečne vybudovaný vlastný pruh, ktorým zachádzajú k zastávke a nebránia tak v jazde autám za nimi. Na dvoch zastávkach boli dodané aj štyri kusy prístreškov a city-lightov najnovšej generácie.
Dobro a práca, čo vás baví, sú receptom na dlhovekosť, odkazuje storočná pani Mária
Medzi storočných Prešovčanov sa v tomto roku zaradila aj pani Mária Prociková z Royovej ulice. Ku gratulantom sa pripojilo aj mesto Prešov.
Linky 4, 8 a 38 budú premávať v prázdninovom režime
DPMP, a.s. informuje cestujúcich, že od 3. júna 2024 budú linky 4, 8 a 38 premávať v prázdninovom režime.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK