Utorok, 19. marec 2024
Meniny má Jozef | zajtra Víťazoslav, Klaudius

Do práce na bicykli jazdil rekordný počet Prešovčanov

Do 5. ročníka celoslovenskej súťaže Do práce na bicykli, ktorej cieľom je podporiť rozvoj cyklistickej dopravy v mestách, sa počas mája v Prešove zapojilo 66 tímov. Ušetrili tak 4 992,53 kg CO2.

Do práce na bicykli jazdilo v Prešove oproti minulému roku o polovicu viac tímov. Kým vlani ich súťažilo 44 so 143 cyklistami, v tomto roku to už bolo 66 tímov, v ktorých bolo zapojených až 210 cyklistov. Pre porovnanie – v roku 2016 to bolo 35 tímov so 115 cyklistami.

Jeden účastník v tomto roku najazdil v priemere 90,5 km. Zapojení Prešovčania pritom celkovo do práce na bicykli urobili 4242 jázd (vlani 2818) a odjazdili 19 005,34 km (vlani 13281,81 km).

Najviac jázd uskutočnili v tíme, ktorý sa pomenoval Drucik – 153, pričom najazdili 532,69 km. V počte odjazdených kilometrov však s veľkým náskokom zvíťazili členovia tímu Energizer, ktorí pri 149 jazdách prekonali až 1483,84 km, čím životné prostredie ušetrili od 374,91 CO2. TBC – tím bankových cyklistov najazdil 973,31 km a tím KNB skončil tretí s 900,89 najazdenými kilometrami.

V rámci Slovenska patrí Prešovu 18. miesto spomedzi 81 samospráv, ktoré sa do súťaže v tomto roku zapojili. Na Slovensku účastníci súťaže, trvajúcej takmer celý mesiac máj, najazdili 1 397 448,72 kilometrov, pričom ušetrili 408 178,75 kg CO2.

Táto národná kampaň, ktorej hlavným cieľom je podporiť rozvoj nemotorovej, predovšetkým cyklistickej dopravy v mestách, je určená tímom zamestnancov z rovnakej firmy alebo inštitúcie, ktoré sa do nej zaregistrovali a potvrdili, že v rámci kampane na cestu do práce využívajú bicykel. V tomto roku výsledky okrem tradičného spôsobu zapisovania najazdených kilometrov mohli zaznamenávať aj pomocou mobilnej aplikácie.

Mohlo by Vás zaujímať
V Prešove sa začína jarné upratovanie
V rámci jarného upratovania bude v Prešove pristavených spolu 122 kusov veľkoobjemových kontajnerov. Prvý cyklus jarného upratovania sa začína 3. apríla 2024.
Prešov podporí zber kuchynského odpadu
Všetky prešovské domácnosti dostanú od mesta špeciálne vedierka na zber biologického kuchynského odpadu. Prešov chce takto podporiť triedenie biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu od zmesového komunálneho odpadu. Distribúcia 10-litrových vedierok začne už koncom februára.
Mesto Prešov upozorňuje na zákaz umiestňovania nelegálnych reklamných bannerov a plagátov
Mesto Prešov žiada fyzické a právnické osoby, ktoré bez povolenia umiestňujú rôzne typy reklamných pútačov na území mesta Prešov, aby ich bezodkladne odstránili. Za nelegálne umiestňovanie reklamných bannerov a plagátov na území mesta Prešov môže byť zodpovednej osobe uložená pokuta.
Prešovská radnica bude svietiť v pestrých farbách
V posledný februárový deň si každoročne pripomíname Medzinárodný deň zriedkavých chorôb. Prešovská radnica a budova Mestskej galérie Caraffka budú preto 29. februára 2024 svietiť v pestrých farbách.
O dotáciu pre kultúru, šport a sociálnu oblasť môžete požiadať do 1. marca 2024
Mesto Prešov zverejňuje výzvu na poskytnutie dotácií v oblasti kultúry, športu a v sociálnej oblasti. O dotáciu pre kultúru, šport a sociálnu oblasť môžete požiadať do 1. marca 2024 (vrátane).
Prešovčania sa dočkajú nového mosta s cyklochodníkmi
V Prešove sa čoskoro odštartuje dlho očakávaná rekonštrukcia mosta na Lesíku delostrelcov. Do investičnej akcie sa v spolupráci púšťajú Prešovský samosprávny kraj ako správca mostného objektu a mesto Prešov, ktoré spravuje priľahlé lávky pre peších. Pôvodnú stavbu zo 60-tych rokoch nahradí nová moderná konštrukcia pre automobily, cyklistov i peších.
Navrhnite pamätihodnosť mesta Prešov na vybranú tému
Mesto Prešov vyhlasuje v súlade so Všeobecne záväzným nariadením mesta Prešov č. 2/2013 o evidencii pamätihodností mesta Prešov v znení Všeobecne záväzného nariadenia mesta Prešov č.1/2016
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK