PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/17253/presovska_univerzita_zacina_s_rozsiahlou_rekonstrukciou_internatov.html

Prešovská univerzita začína s rozsiahlou rekonštrukciou internátov

Letné obdobie sa na Prešovskej univerzite v Prešove (PU) bude aj tento rok niesť v znamení rekonštrukcií. Tá najzásadnejšia sa dotkne študentských domov na ulici 17. novembra, ktoré univerzita obnoví jednak s využitím vládnej dotácie, štrukturálnych fondov, ako aj vlastných zdrojov. S prácami sa začne v najbližších dňoch.

Študentské domovy PU tvorí komplex štyroch internátov s celkovou ubytovacou kapacitou 1918 miest. Tie najvyťaženejšie a najväčšie sa nachádzajú na ul. 17. novembra a práve ich sa dotkne pripravovaná rozsiahla rekonštrukcia. „Som rád, že spúšťame dlho očakávanú rekonštrukciu internátov z peňazí, ktoré prisľúbila vláda SR, sám som sa osobne zúčastnil stretnutí s predsedom vlády SR niekoľkokrát. Teším sa, že sa nám potrebné náležitosti podarilo zadministrovať v pomerne krátkej dobe a máme už aj podpísanú prvú zmluvu so zhotoviteľom stavby, “ priblížil rektor PU Peter Kónya, ktorý verí, že začiatkom akademického roka sa budú môcť študenti nasťahovať už do zrekonštruovaných priestorov. S cieľom minimalizácie negatívnych sprievodných javov spojených s rozsiahlymi rekonštrukčnými prácami vedenie univerzity iniciovalo ich koncentrovanie do letných mesiacov tak, aby počas semestra nedochádzalo k zníženiu kvality bývania ubytovaných študentov.

Rekonštrukcia interiérov z vládnej dotácie
Vláda SR uvoľní v prvej etape na rekonštrukciu vysokoškolských internátov 20 mil. eur. Z tejto sumy pôjde pre Prešovskú univerzitu celkovo viac ako 2,3 mil. eur, pričom pre tento rok bolo PU pridelených 1,5 mil. eur. Daná čiastka v tomto roku bude použitá prioritne na rekonštrukciu interiérových častí Študentských domovov PU na ul. 17. novembra 11 (tzv. nový internát) a ul. 17. novembra č. 13 (tzv. starý internát). „So systematickými opravami internátov z vlastných zdrojov univerzity, ktoré sa týkali jednotlivých poschodí, sme začali pred niekoľkými rokmi. Z aktuálnej dotácie predpokladáme zdynamizovať procesy tak, aby sme v priebehu dvoch rokov kompletne ukončili interiérové rekonštrukcie dvoch najväčších ubytovacích zariadení PU, “ uviedla kvestorka PU Mária Nováková. Rekonštrukcia je zameraná na obnovu sociálnych zariadení, inžinierskych sietí, skvalitnenie bývania a celkovú modernizáciu. „Pod obnovou sa rozumie nové napojenie v sociálnych bunkách pri izbách na vodu, kanál k stúpačkám a osadenie nových ventilátorov. Prevedie sa kompletná výmena zriaďovacích predmetov v kúpeľných a toaletách. Zároveň bude realizovaná kompletná rekonštrukcia elektroinštalácie v sociálnych zariadeniach, izbách, ako aj na chodbách, v kuchynke a študovni, “ konkretizovala kvestorka Nováková. Ako doplnila, izby a sociálne zariadenia budú nanovo vymaľované, vymenia sa podlahy, ale tiež vstupné dvere za protipožiarne, čím sa zvýši požiarna bezpečnosť .

Zateplenie tzv. starého internátu zo štrukturálnych fondov
Prešovská univerzita má taktiež schválený projekt zo štrukturálnych fondov v celkovej výške viac ako 980 tis. eur, ktorý je zameraný na komplexnú exteriérovú rekonštrukciu Študentského domova a jedálne PU (tzv. starý internát) s cieľom zníženia energetickej náročnosti. „Zámerom projektu je dosiahnutie požadovaných tepelno-technických parametrov obalového plášťa budovy a strechy bloku C, ako aj dosiahnutie úspory energie pri jej prevádzke. Ide o zateplenie budovy, výmenu okien, sanáciu balkónov, repasáciu zábradlí a výmenu klampiarskych prvkov, “ poznamenal prorektor pre rozvoj, informatizáciu a hodnotenie kvality PU, Peter Adamišin. Zároveň dodal, že po úspešnom ukončení a kontrole verejného obstarávania univerzita v uplynulých dňoch podpísala zmluvu so zhotoviteľom diela a očakáva začiatok rekonštrukčných prác v najbližších dňoch.

Študentské domovy PU boli dané do užívania pred viac ako 40 rokmi. Univerzita do ich obnovy priebežne investuje a hľadá rôzne spôsoby pre zvyšovanie štandardu ubytovania študentov. V minulých rokoch vo viacerých internátoch realizovala výmenu okien s využitím zdrojov EÚ, rekonštrukciu interiérov internátov z vlastných zdrojov, ako aj ďalšie drobné opravy na zvýšenie kvality bývania. Za obdobie troch rokov boli kompletne zrekonštruované celé tri poschodia na tzv. novom internáte a dve poschodia na tzv. starom internáte boli kompletne vybavené novým nábytkom.

 
14.6.2018 | Autor: Anna Polačková | Vzdelávanie a školstvo | čítané: 2405 krát