Utorok, 19. marec 2024
Meniny má Jozef | zajtra Víťazoslav, Klaudius

Letná turistická sezóna s viacerými novinkami

Počas letnej turistickej sezóny bude Prešovský kraj prezentovaný verejnosti ako Kraj kultúrnych pamiatok.

Kampaň pripravila Krajská organizácia cestovného ruchu Severovýchod Slovenska. Cieľom je predstaviť bohatstvo kraja a podporiť jeho návštevnosť prostredníctvom pútavých vizuálov a cieleného marketingu. Rodinám s deťmi je určená súťaž Cestopis z Kraja kultúrnych pamiatok pod záštitou spisovateľky Gabriely Futovej.

Na svojom území má Prešovský kraj takmer 4000 väčších i menších pamiatok, štyri zo siedmich lokalít UNESCO, najviac obnovovaných hradov, 27 unikátnych drevených kostolíkov, kráľovské mestá, skanzeny, múzeá a galérie s rozmanitými expozíciami. Z tohto bohatstva vychádza ústredná letná kampaň Kraj kultúrnych pamiatok, ktorú pripravila Krajská organizácia cestovného ruchu Severovýchod Slovenska. Pamiatky v Prešovskom kraji predstavujú takmer ¼ všetkých pamiatok na Slovensku, ide o najvyšší počet spomedzi slovenských krajov.

„Našou snahou je posilniť propagáciu kultúrnych zaujímavostí kraja, ktoré majú skutočne silný turistický potenciál. Návštevníkom ponúkame zážitok, spojenie rôznych tipov na výlety s cieľom pokochať sa nielen prírodnými krásami, ale aj krásou ľudských výtvorov, “ pozýva do Prešovského kraja Michal Sýkora, predseda Krajskej organizácie cestovného ruchu Severovýchod Slovenska..

Krásy Prešovského kraja po celom Slovensku
Súčasťou kampane sú pútavé vizuály, ktoré vychádzajú z tvorby známeho fotografa Jána Štovku (MQEP). Fotografie sú zasadené do rámov starobylých obrazov v štýle nezvyčajnej hradnej galérie. Využité sú aj na billboardoch rozmiestnených po celom Slovensku, vrátane hlavného mesta.
„Marketingové aktivity sú zostavené tak, aby sme oslovili rôzne cieľové skupiny. Dôraz kladieme na pútavé grafiky a zaujímavý obsah. Verejnosti ponúkneme aj rôzne „pikošky“ a nezvyčajné zaujímavosti, ktoré ozvláštnia každý výlet, “ predstavil zámer Martin Janoško, riaditeľ KOCR Severovýchod Slovenska.

Bohatstvo Prešovského kraja postupne predstavujú zaujímaví travel blogeri (Cestujemespolu, Cestujsdeťmi, Nie je túra bez Štúra a ďalší). Kampaň bude prebiehať v rôznych magazínoch, printoch a dôraz bude kladený na sociálne siete, vrátane využitia krátkych informačných videí a cinemagraphov. V turistických informačných centrách a kultúrnych zariadeniach nájdu turisti v letnej sezóne brožúru s 50 tipmi na výlety Krajom kultúrnych pamiatok. Medzi vybrané pamiatky patria napríklad hrady – Šarišský, Kežmarský, Čičva, Ľubovniansky hrad, Jasenov; Tatranská galéria v Poprade v budove bývalej parnej elektrárne; Lovecký zámoček Hohenlohe v Tatranskej Javorine, Židovská synagóga v Prešove, Múzeum Ždiarsky dom, historické centrum Levoče, pamiatky UNESCO, drevené chrámy, krypta v Osadnom alebo socha kniežaťa Laborec nad Haburou a mnohé ďalšie.

Súťaž pre detských cestovateľov
Pre rodiny s deťmi a školy je pripravená súťaž Cestopis z Kraja kultúrnych pamiatok. KOCR nadviazala na predošlý úspešný projekt LEGENDARIUM, opätovne chce pokračovať v aktivitách cielených na najmladšiu generáciu.
Úlohou detí je napísať o svojich zážitkoch z cestovania za pamiatkami v Prešovskom kraji a pripojiť aj svoju kresbu alebo fotografiu z výletu. Každé dielko bude zaradené do súťaže o hodnotné ceny. „Pripravenú máme aj špeciálnu cenu od Slovenských opálových baní. Venuje ju obľúbená spisovateľka Gabriela Futová, ktorá prevzala záštitu nad celou súťažou, “ doplnil Janoško. Dielka je potrebné zaslať organizácii do 15. októbra 2018 poštou alebo oscanované mailom. Všetky informácie a zoznam cien nájde verejnosť na www.severovychod.sk .

Turistické noviny a nový web
K novinkám organizácie na nasledujúcu letnú turistickú sezónu patrí prvé vydanie Turistických novín Prešovského kraja. Noviny budú v druhej polovici júna distribuované na približne 80 výdajných miest – do všetkých turistických a mestských informačných kancelárií v kraji a do rôznych zariadení cestovného ruchu (veľké hotely, múzeá, galérie, skanzeny, hrady a pod.). Verejnosť v novinách nájde aktuálne informácie o sezóne leto/jeseň 2018, tipy na výlety, podujatia a zaujímavosti z oblasti cestovného ruchu. Informačné kancelárie dostanú od KOCR aj nové propagačné materiály venované UNESCO pamiatkam a cyklotrasám v kraji.
KOCR Severovýchod Slovenska tiež pripravila novinky na svojom webe www.severovychod.sk . Pribudli tipy na výlety v prehľadných kategóriách, ako aj možnosť verejnosti zasielať tipy na podujatia a zaujímavé miesta v kraji alebo prihlásiť sa na odber noviniek prostredníctvom newsletera. Web bude priebežne dopĺňaný.

Milovníci cyklistiky sa počas leta môžu tešiť na pokračovanie série zábavno-poznávacích pretekov Cyklopátrania Prešovským krajom. Počas leta cyklisti objavia okolie Medzilaboriec (30. 6.), lokalitu Bardejov – Mníchovský potok (21. 7.), Levočské vrchy (18. 8.) a okolie Prešova (8. 9. 2018). Pre fotografov je určený šiesty ročník obľúbenej fotografickej súťaže Choď a foť.

Podľa údajov Štatistického úradu SR bolo v roku 2017 v Prešovskom kraji zaznamenaných 894 173 návštevníkov ubytovacích zariadení, ktorí v kraji strávili 2 790 308 nocí. Návštevnosť Prešovského kraja medziročne vzrástla o 4,6 %. Priemerná doba pobytu bola tri noci.

Interiér Kežmarského hradu, Foto: Jano Štovka, Zdroj KOCR Severovýchod Slovenska
KKP Hrad Brekov
KKP všeobecný
Kraj kulturnych pamiatok - ustredne vizualy Bazilika Vranov n. Toplou
Ortodoxna synagoga v Presove: Foto-Jano Štovka, zdroj KOCR Severovýchod Slovenska (1)
Socha kniezata Laborec v Habure, Foto-Jano Štovka, Zdroj KOCR Severovýchod Slovenska
Mohlo by Vás zaujímať
3b HbL VÝCHOD: Jarná časť dostala zelenú!
Presne tri mesiace trval zimný spánok v mužskej regionálnej 3b Hokejbalovej lige VÝCHOD, no počasie sa snáď už umúdrilo a tak už nič nebránilo tomu, aby si hokejbalu chtivá partia opäť skrížila hokejky na ihriskách v Prešove a Trebišove.
Prešovskí volejbalisti vstúpili do play-off domácim víťazstvom
V sobotu odštartovala vyraďovacia časť Niké Extraligy mužov. Volejbalisti VK MIRAD UNIPO Prešov hostili na domácej palubovke súperov z Nitry. Zverenci trénera Erika Digaňu zvíťazili v prvom zápase štvrťfinálovej série 3:0 (25:23, 25:17, 25:20) a v sérii hranej na 2 výhry vedú 1:0. Svoj postup medzi top štvorku môžu potvrdiť už vo štvrtok (14.3.2024) pod Zoborom.
V Prešove ocenili naj športovcov už po 63. raz v histórii
Mesto Prešov ocenilo v posledný februárový deň svojich najúspešnejších športovcov za rok 2023 počas galavečera v Parku kultúry a oddychu. Športovcom roka sa stal hádzanár Lukáš Urban z domáceho klubu Tatran Prešov. Do Siene slávy prešovského športu bola uvedená významná osobnosť hádzanárskych dejín Pavol Palša a in memoriam tam pribudol aj legendárny prešovský futbalista Gejza Šimanský. Galavečerom hostí už tradične sprevádzal známy športový komentátor Marcel Merčiak.
Prešovskí volejbalisti upravili nepriaznivú bilanciu v nadstavbe
V sobotu pokračovala Niké Extraliga mužov zápasmi 5. kola druhej, tvz. nadstavbovej časti. V skupine o 1. -4. miesto privítali volejbalisti VK MIRAD UNIPO Prešov na domácej palubovke hráčov Rieker UJS Komárno. Zverencom trénera Erika Digaňu sa v televíznom prenose podarilo ukončiť sériu troch prehier v rade a pred zaplnenou tribúnou sa tešili z výhry po dramatickom priebehu 3:2 (25:23, 18:25, 25:17, 16:25, 15:13).
Mestskí poslanci schválili kandidatúru Prešova na Európske mesto športu 2025
Poslanci Mestského zastupiteľstva v Prešove schválili návrh kandidatúry mesta na titul Európskeho mesta športu pre rok 2025. Tento prestížny titul udeľuje nezisková organizácia ACES Europe, založená v roku 1999 sídliaca v Bruseli a uznaná Európskou komisiou.
Tatran Prešov získal už 25. Slovenský pohár
Hádzanári Tatrana Prešov oslavujú zisk jubilejného 25. Slovenského pohára! Z cennej trofeje sa tešia osemnástykrát v ére samostatnosti a sú neohrozenými rekordérmi v počte víťazstiev v slovenskej pohárovej súťaži.
Tatran Prešov postúpil do štvrťfinále Európskeho pohára EHF
Dokázali to! Hádzanári Tatrana Prešov postúpili do štvrťfinále Európskeho pohára EHF, keď v odvetnom stretnutí proti islandskému tímu FH Hafnarfjördur zmazali päťgólové manko z prvého súboja (30:35) a po víťazstve 31:23 (15:13) sa tešia z postupu medzi osem najlepších tímov celej súťaže.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK