Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

V Klube nadaných detí písali tvorivo

Predposledné stretnutie školákov z Klubu nadaných detí v Prešove spríjemnil hosť z akademickej pôdy – doc. PaedDr. Martin Klimovič, PhD. , ktorý je vedúcim Katedry komunikačnej a literárnej výchovy na Pedagogickej fakulte Prešovskej univerzity v Prešove. Témou zaujímavého stretnutia bolo tvorivé písanie.

Nadaných žiakov upútal už v úvode netradičný názov katedry, či pracovná náplň nášho hosťa. Množstvo nových termínov spájajúcich sa s povolaním doc. PaedDr. Martina Klimoviča, PhD. rozpútalo rôzne názory detí i zvedavé otázky. To ešte školáci netušili, čo ich čaká.
Zaujímavou, zábavnou aktivitou spojenou s tvorivosťou sa stalo písanie. Tvorivé písanie nabáda žiakov odhaľovať vlastnú tvorivosť, zapája do aktivity celú osobnosť, jej skúsenosti, emócie, inteligenciu, predstavivosť i obrazotvornosť. Mení čitateľa na spolutvorcu textu.
Jednoduché pomôcky: papieriky, pero plus osobnosť každého žiaka. Keďže sa mysleniu a predstavivosti medze nekládli – začala sa zaujímavá práca, ktorá potešila každého z „klubistov“.

Úlohou nadaných detí bolo na každý z papierikov napísať zviera / vec, ktoré mali charakterizovať štyri vlastnosti. Nečakané zauzlenie pokračovania tejto tvorivej činnosti deti prekvapilo i pobavilo. K určenému slovu LÁSKA mali deti vybrať vhodné vlastnosti, ktoré predtým napísali kamaráti na dané papieriky. „Darovať“ vlastnosti zvierat či vecí slovu láska nebolo jednoduché, zvlášť, keď svoje tvrdenie každé dieťa vysvetľovalo pred kolektívom. O inšpiratívne vlastnosti a originálne vysvetlenia nebola núdza. Uznajte sami: žije u nás doma (každý z nás má doma lásku, či je to ocko, mamka alebo súrodenci), má štyri nohy (dvaja ľudia, ktorí sa majú radi – majú predsa spolu štyri nohy), je malá (nie vždy vydrží láska dlho), je rýchla (niekedy sa zaľúbime na prvý pohľad), ...

Stretnutie s pánom docentom Martinom Klimovičom bolo poučné, zábavné, no žiaľ ubehlo neuveriteľne rýchlo. Inšpiratívne úlohy určite využijeme na vyučovaní slovenského jazyka. Spoločne sa tešíme na ďalšie stretnutia, lebo slovenčina nás baví – učiť sa zábavne, spoločne, nenútene.

Mohlo by Vás zaujímať
Máte doma budúceho škôlkara?
sto Prešov informuje rodičov o možnosti podávania žiadostí na prijatie dieťaťa na predprimárne vzdelávanie do materských škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov na školský rok 2024/2025.
PREŠOVSKÁ UNIVERZITA SA STALA ODBORNÝM GARANTOM PROJEKTU NA BILINGVÁLNE VZDELÁVANIE DETÍ ZÁKLADNÝCH ŠKÔL
Prešov, 11. 04. 2024 – Prešovská univerzita (PU) v Prešove nadviazala spoluprácu s občianskym združením BILI School na projekte zameranom na bilingválne vzdelávanie detí od prvej triedy základnej školy. Tento inovatívny program, ktorý sa zaoberá vzdelávaním detí v dvoch jazykoch súčasne – slovenskom a anglickom, sa plánuje pilotne spustiť na vybraných verejných základných školách po celom Slovensku už v nadchádzajúcom školskom roku.
ŠTÁTNY TAJOMNÍK CHOVANEC DISKUTOVAL SO ŠTUDENTMI PREŠOVSKEJ UNIVERZITY O EURÓPSKEJ ÚNII
Prešov 18. 04. 2024 – O význame a prínosoch členstva Slovenskej republiky v Európskej únii diskutoval s viac ako stovkou študentov Prešovskej univerzity (PU) v Prešove štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZVEZ) Rastislav Chovanec.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK