PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/17296/presovsky_kraj_ziska_16-tisic_eur_na_obnovu_arozvoj-_ocasti_penazi_budu_rozhodovat_aj_jeho_obyvatelia.html

Prešovský kraj získa 16-tisíc eur na obnovu a rozvoj. O časti peňazí budú rozhodovať aj jeho obyvatelia

Šariš je náš domov a záleží nám na tom, ako sa darí celému regiónu. Pivovar Šariš tento rok prostredníctvom grantového programu Šariš ľuďom podporí sumou 16-tisíc eur sedmičku projektov, ktoré zlepšia život regióne.

O časti peňazí budú rozhodovať aj ľudia, ktorí už oddnes až do 25. augusta môžu hlasovať za najlepší projekt. Ten získa špeciálnu prémiu vo výške tisíc eur.

Pivovar Šariš aj v roku 2018 pokračuje vo svojom grantovom programe, ktorým napomáha rozvoju Prešovského kraja. Organizácie sa však prvýkrát neuchádzajú len o priazeň odbornej poroty. „Tento rok sme sa rozhodli do hlasovania zapojiť aj východniarov. Práve oni najlepšie vedia zhodnotiť, ktorý z projektov bude pre nich najväčším prínosom, “ vraví Ján Čerkala, manažér závodu Pivovar Šariš.
Ľudia sa môžu do hlasovania zapojiť viacerými spôsobmi. Projekty môžu podporiť cez stránku www.sarisludom.sk alebo cez putovný informačný panel, ktorý nájdu na každom zo série podujatí My sme východ.

„Prémiu môže víťazná mimovládna organizácia či združenie využiť na svoj vlastný rozvoj a profesionalizáciu. Veríme, že hlasujúci to budú vnímať ako odmenu, ktorou ocenia úsilie a prácu ľudí, ktorí robia ich okolie ešte krajším, “ zhodnotil Čerkala.
Projekty, ktoré získajú grantový príspevok, vybrala komisia programu Šariš ľuďom zložená zo zástupcov Pivovaru Šariš, členov správnej rady Komunitnej nadácie Veľký Šariš a miestnych odborníkov pre regionálny rozvoj.

Ľudia budú môcť za svoj obľúbený projekt hlasovať od 2. júla do 25. augusta a víťaz bude slávnostne vyhlásený počas Dňa otvorených dverí Pivovaru Šariš, ktorý sa bude konať 1. septembra.

V tomto roku sa o priazeň ľudí a finančnú prémiu uchádzajú nasledujúce projekty:

1. Výstavba oddychovej zóny a revitalizácia studničiek v Čergovskom pohorí
Prihlasovateľ: OZ CTK Čergov 25

Cieľom projektu je výstavba oddychovej zóny a revitalizácia studničiek v Čergovskom pohorí pri Sabinove. Na trase Olejníkov – horská chata Čergov, ktorá patrí k populárnym turistickým cestám, by sa mali obnoviť dve studničky a osadiť drevené nadstavby, lavičky a stoly. Rovnako by nový „retro“ šat mala dostať aj bývalá schátraná zastávku ČSAD, kde na stenách budú visieť historické fotografie.

2. Obnova erbovej sály v kaštieli vo Finticiach
Prihlasovateľ: OZ Fincičanki

Súčasťou Dessewffyovského kaštieľa vo Finticiach (okr. Prešov) je rytierska alebo erbová sála, kde sa na klenbách zachovali pôvodné fresky s erbami členov rodiny. V minulosti boli v sále uchovávané rodinné klenoty, či trofeje, no dnes je táto miestnosť v zlom stave. Cieľom projektu je rekonštrukcia fresiek, kompletná obnova erbovej sály, jej sprístupnenie verejnosti a vytvorenie reprezentatívne miestnosti nie len pre obec, ale predovšetkým jej obyvateľov a turistov.

3. Obnova bašty č. 6 – Alžbetka
Prihlasovateľ: OZ Hradba Šariš

Hrad Šariš (Veľký Šariš, okr. Prešov) je aj po 8 rokoch rekonštrukcie stále v nevyhovujúcom stave. Cieľom projektu je konzervovať múry Bašty č. 6, ktorá má názov Alžbetka a vybudovať podlahy na jej jednotlivých poschodiach. Po všetkých prácach bude bašta s expozíciou stredovekej alchýmie sprístupnená verejnosti.

4. Historické klenoty mesta Prešov
Prihlasovateľ: J. D. – Galéria J. L

Zámerom projektu „Historické klenoty mesta Prešov“ je vytvoriť podujatie 1. ročník prešovského festivalu street artu. Grafitti umelci by na starý múr zobrazili turisticky najviac navštevované časti mesta. Originálne pomaľovaná stena vytvorí unikátnu exteriérovú galériu, príťažlivú nie len pre Prešovčanov, ale aj turistov.

5. Prístrešok na Soľnohrade
Prihlasovateľ: OZ Rákociho cesta

Soľnohrad alebo Zbojnícky hrad pri Rusovskej Novej Vsi (okr. Prešov) sa stále revitalizuje a chýba mu prístrešok, ktorý by slúžil nie len návštevníkom hradu, ale aj dobrovoľníkom, ktorí ho rekonštruujú a poslúžil by aj na kultúrne podujatia. Išlo by o jednoduchú drevenú kolovú konštrukciu so sedlovou strechou, ktorá by zvýraznila jednouchý štýl hradov. Súčasťou by bol aj stojan pre cyklistov.

6. Rendezvous na Mliečnej ceste
Prihlasovateľ: TELESKOP, n.f.

Hlavným zámerom projektu „Rendezvous na Mliečnej ceste“ je vytvorenie bezpečnej, takmer 2,5 km dlhej cyklotrasy, ktorá by spájala Astronomické observatórium a planetárium na Kolonickom sedle (okr. Snina) s obcou Ladomírov. Súčasťou cyklochodníka by bolo aj vytvorenie odpočinkovej zóny. Tá by pozostávala z lavičiek, stola, ohniska, stojanov na bicykle a informačnej tabule.

7. Prebudenie spiaceho leva
Prihlasovateľ: Vidiek, n.o.

Plastika leva bola v Giraltovciach (okr. Svidník) odhalená už v roku 1918 na počesť rakúsko – uhorských vojakov a bojov počas 1. svetovej vojny. Cieľom projektu „Prebudenie spiaceho leva“ je preložiť pôvodný nápis z maďarčiny do slovenčiny a osvetliť sochu. V centre pribudnú drevené lavičky, smerovacie tabule a informačná tabuľa.

 
2.7.2018 | Autor: Stanislava Šantová | Mesto Prešov | čítané: 1069 krát