Sobota, 20. apríl 2024
Meniny má Marcel | zajtra Ervín

Metropola Šariša už o dva týždne privíta Národné stretnutie mládeže P18

Takmer štyri tisícky mladých ľudí sa stretnú už o dva týždne v metropole Šariša. Vo štvrtok 26. júla sa v Prešove začne Národné stretnutie mládeže P18, ktoré potrvá do nedele 29. júla.

Počas štyroch dní prežijú mladí ľudia z celého Slovenska i zahraničia ich medzizastávku na
Svetové dni mládeže (SDM), ktoré sa uskutočnia v januári 2019 v Paname. Počas stretnutia organizátori vyzvú mladých vykročiť, ísť proti prúdu a byť skutočným mladým. Mozaika duchovného a umeleckého programu, v ktorom vystúpia stovky hostí, láka na množstvo čísiel pripravených špeciálne na mieru. Predvedú ich profesionálni aj amatérski umelci. Program bude previazaný katechézami, stretnutiami mladých v malých skupinách a svedectvami. Chýbať nebude tzv. Expo povolaní s prehliadkou stoviek rehoľníkov, open air koncerty a divadelné predstavenia. Mladí sa po prvýkrát v histórii Slovenska zapoja do špeciálneho Popoludnia angažovanosti a N(M)oci modlitby. Akcia v podobných rozmeroch sa koná po tretíkrát v histórii našej krajiny.

"Prešov sa už o dva týždne stane mestom mladých. Sme radi, že ich tam privítame a veríme, že sa tam budú cítiť ako doma. My sa tam tak už cítime, " hovorí hlavný zodpovedný za P18 Ondrej Chrvala, ktorý sa nachádza už v meste. V najbližších dňoch budú k nemu pribúdať ďalší členovia organizačného tímu. „Prosíme o modlitby a o trpezlivosť s nami. Ide o podujatie, ktoré počas posledných príprav i akcie predpokladá zvýšený počet návštevníkov v meste. Plnšie môžu byť prevažne miesta, kde budú účastníci bývať, stravovať sa alebo kde bude prebiehať hlavný program. Počas záverečnej svätej omše, ktorá je v programe v nedeľu 29. júla, bude výluka dopravy na Hlavnej ulici (od cca 11:45 do 14:15 h). Všetci účastníci, ktorí sa prihlásili, budú zároveň pred akciou vyzvaní, aby dbali na rady a pokyny organizátorov. Musia dodržiavať nočný pokoj, majú zakázanú konzumáciu alkoholických nápojov a iných návykových látok, ako aj fajčenie v ubytovacích priestoroch a priestoroch, kde bude prebiehať program, " avizuje Chrvala.

Oficiálna príprava Národného stretnutia mládeže P18 v Prešove sa začala vlani v septembri po blahorečení saleziána kňaza Titusa
Zemana. Tím P18 predpokladá, že na prelome mesiacov príde do mesta vyše 4 000 ľudí. Prihlásených je už teraz vyše 3 900. Z tohto počtu je vyše 500 dobrovoľníkov. Očakáva sa vyššia účasť kňazov a rehoľníkov a do Prešova prídu takmer všetci biskupi Slovenska. Do mesta dorazí aj vyše 400 rehoľníkov, desiatky zástupcov prorodinných a pro-life organizácií z celého Slovenska. Organizačný tím bude sídliť na Gymnáziu sv. Moniky v Prešove. V rámci prihlasovania vopred budú mať účastníci zabezpečené ubytovanie v triedach a telocvičniach v 15 základných a stredných školách mesta Prešov a Prešovského samosprávneho kraja. Prihlásení budú mať k dispozícii i stravu. Tá je zabezpečená nielen na miestach, kde budú bývať, ale aj priamo v rozličných reštauráciách. Počas celého stretnutia bude zabezpečená nonstop zdravotná starostlivosť. Krátko pred začiatkom akcie bude spustená aj oficiálna infolinka.

Hoci je oficiálne prihlasovanie na P18 už uzavreté, záujemcovia ešte stále môžu prísť do Prešova. K dispozícii je možnosť zaregistrovať sa priamo na mieste, avšak už bez možnosti získania stravy a ubytovania. Účastnícky poplatok sa hradí pri príchode do Prešova - v Tatran Handball Aréne. Vstup na celú akciu bude v tomto prípade stáť 35 eur. K dispozícii budú aj vstupy na jeden deň (bez možnosti získať stravu a ubytovanie). Za štvrtkový program zaplatí záujemca 10 eur, za piatkový a sobotný po 15 eur a za nedeľný 10 eur. Samostatný sobotný večerný program v hale bude stáť 7 eur. Počas Národného stretnutia mládeže P18 Prešove, ktoré nie je klasickým festivalom, postaveným na rečníkoch a kapelami zvučných mien, chce organizačný tím umožniť mladým ľuďom stretnutie s Kristom v mladej Cirkvi, zažiť spoločenstvo mladých medzi sebou, okolo svojich pastierov, ako aj roznietiť v nich túžbu "vychádzať zo seba" a prinášať evanjelium do sveta.

Národné stretnutie mládeže P18 v Prešove sa uskutoční v dňoch 26. – 29. júla 2018. Hlavným organizátorom je Katolícka cirkev na
Slovensku. Organizuje ju v spolupráci s mestom Prešov, ktoré je generálnym partnerom projektu. Partnerom je Prešovský samosprávny kraj. Inšpiráciou pre celonárodné stretnutia mladých ľudí sú SDM, ktoré sa po prvýkrát konali v roku 1986 v Ríme na podnet sv. Jána Pavla II. , ktorý osobne zavítal do mesta Prešov pred 23 rokmi v rámci svojej druhej apoštolskej návštevy Slovenska (2. júla 1995). Na historicky treťom Národnom stretnutí mládeže (po R13 v Ružomberku – 2013; a P15 v Poprade – 2015) začnú mladí oficiálne prípravy na SDM v Paname. P18 je skratka, zložená zo začiatočného písmena mesta Prešov a roku, v ktorom stretnutie prebieha. P18 sa ponesie v duchu biblického verša „Neboj sa, Mária, našla si milosť u Boha“ (Lk 1,30). V Prešove vyvrcholí celoročná duchovná príprava Odvážny rok, z ktorého vyjde aj kniha s CD. Zároveň sa chystá výstava k duchovnej príprave.

Mohlo by Vás zaujímať
Na Solivare pribudne 46 nových parkovacích miest
Mesto Prešov vybuduje na Solivare 46 nových miest na parkovanie. Parkoviská pribudnú na Lesníckej ulici medzi 4 vnútroblokmi, kde ľudia doteraz parkovali iba na nespevnených plochách. Zhotoviteľ má ukončenie prác naplánované do konca septembra 2024.
Ďalšie kroky k bezpečnejšiemu prostrediu na prešovských školách
Mesto Prešov podniká ďalšie kroky k tomu, aby sa žiaci prešovských škôl učili v bezpečnejšom prostredí. Jedným z nich je séria školení, ktorých sa zúčastňuje vyše 60 odborníkov zo školského prostredia v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK