Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

PROJEKT „CVIČÍME NA ZELENOM KOBERCI“ JE V ZÁVEREČNEJ FÁZE

Občianske združenie Živá Zem (OZŽZ) z Prešova tento týždeň uzatvára projekt pohybovej aktivizácie detí a mládeže v prírodnom prostredí. V priestoroch novovznikajúceho ekocentra v Malom Šariši si školáci na čerstvom vzduchu vyskúšali v rámci pestrých aktivít svoje vedomosti i zručnosti a strávili deň v prírode.

V prebiehajúcom desiatom roku svojej existencie zrealizovalo Občianske združenia Živá Zem z Prešova projekt s názvom Cvičíme na zelenom koberci. V rámci neho členovia a dobrovoľníci združenia zorganizovali Týždeň aktívneho zdravia, ktorý ponúkol deťom a mládeži zážitkový program na podporu fyzického i mentálneho zdravia.

Popri pohybových aktivitách, disciplínach na čerstvom vzduchu a vedomostných kvízoch, sa deti a mládež dozvedeli o dôležitosti pohybu a zdravej výživy, ako aj ich vplyve na ľudské zdravie. „Mali by sme robiť všetko preto, aby školáci trávili viac času v prírode. Radosť z pohybu a uvedomenie si prepojenia človeka s prírodou môžu významne ovplyvniť kvalitu života tejto generácie v budúcnosti. Čím ďalej, tým viac totiž súčasné deti a mládež potrebujú vykročiť z betónovej džungle a opustiť budovy, v ktorých trávia väčšinu dňa. My sme im ponúkli zdravú alternatívu trávenia voľného času“, skonštatoval štatutár OZŽZ Štefan Adamčík. Podľa jeho slov je zámerom združenia aj ďalej budovať funkčné, príjemné miesto a relaxačnú zónu na strávenie dňa v prírode.

Súčasťou projektu, ktorý OZŽZ realizovalo vďaka podpore ČSOB nadácie, bolo aj postavenie indiánskeho stanu –típí, prístrešku a lavičiek na posedenie v prírode, či drevených hojdačiek.
Občianske združenie Živá Zem sa doposiaľ venovalo výstavám a vzdelávacím aktivitám v oblasti environmentálnej výchovy, projektom na zadržiavanie zrážok v mestách, výchovy k zdravému životu a takisto aj monitoringu kvality studničiek. Svoju činnosť aktuálne rozširuje aj o témy vzťahu k pôde a ekologickým formám pestovania.

Mohlo by Vás zaujímať
Knižnica na (ne)roztrhanie: Audioknihy pre každého
PREŠOV – Krajská knižnica P. O. Hviezdoslava v Prešove naplánovala pre verejnosť v marci mimoriadne rozmanitý program. Čitatelia aj nečitatelia si budú môcť vybrať z kolekcie besied, workshopov, v ponuke bude i originálna výstava a vyhlásenie regionálnej súťaže. Do knižničných služieb pribudne aj plánovaná novinka – audioknihy.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK