Utorok, 19. marec 2024
Meniny má Jozef | zajtra Víťazoslav, Klaudius

Filmové leto v regióne Šariš

V Prešove aj vo Veľkom Šariši to v lete žije filmami. Obyvatelia týchto miest, ale aj návštevníci, ktorí sa tu zdržia na pár dní, môžu počas júla a augusta zažiť neopakovateľnú atmosféru letného kina hneď na niekoľkých rôznych miestach a podujatiach. Od júna organizuje Kino Pocity premietania v záhradnom kine za Scalou, minulý týždeň začali premietať aj v Lanovom centre na Sídlisku 3 v Prešove, od piatku do nedele čaká všetkých festivalových nadšencov Filmová noc na hrade Šariš a august bude v prešovskej záhrade umenia patriť Bažant Kinematografu.

Letné Kino Pocity v centre mesta i na sídlisku

Prešovské Kino Pocity úspešne rozbehlo svoju druhú sezónu premietaní v záhradnom kine za Scalou, ktoré na doterajších štyroch projekciách navštívilo viac ako 1000 divákov. Dramaturgia letného kina prináša každý utorok mix komerčne úspešných titulov z minulého roka a umeleckejších filmov, oceňovaných na rôznych filmových festivaloch. Júlové projekcie v záhradnom kine ponúknu ešte horor podľa Stephena Kinga To, skvelú francúzsku komédiu Máme pápeža! či úspešný film
Tri billboardy kúsok za Ebbingom. V auguste sa môžu diváci tešiť na ďalšiu taliansku komédiu Miesto splnených túžob, horor Uteč a na 50. výročie vpádu vojsk Varšavskej zmluvy do Česko-Slovenska sa bude premietať dokumentárny film Bratříček Karel o malom spevákovi s veľkým hlasom, Karlovi Krylovi. Organizátori letného kina sľubujú aj jedno filmové prekvapenie na záver sezóny.

V Lanovom centre na Sídlisku III. za začalo premietať každý štvrtok a návštevníci tam nájdu viac klubových filmov. Najbližším premietaním bude severská komédia nakrútená podľa predlohy úspešného švédskeho spisovateľa Fredericka Backmanna Muž menom Ove. Milovníci westernu môžu prísť na netradičný Slow west v hlavnej úlohe s Michaelom Fassbenderom, drámu Toto je náš svet s Viggom Mortensenom ako otcom vychovávajúcim svoje deti alternatívnym spôsobom, francúzsku komédiu o kríze stredného veku Rock'n Roll či film pre všetkých fanúšikov horolezectva Vábenie výšok Pavla Barabáša.

Filmová noc na hrade Šariš

Na hrade Šariš nad mestom Veľký Šariš odpremietajú organizátori 7. ročníka FNNH – Filmovej noci na hrade dovedna 60 krátkych a 4 celovečerné tituly. Festival sa profiluje ako prehliadka prestížnych svetových i domácich krátkych filmov so špecifickými súťažnými sekciami. V dňoch 20. – 22. 7. 2018 uvidia návštevníci v rámci sekcie iSHORTS – Prvá liga filmy z BAFTA a PALM SPRINGS, či aktuálne poľské krátke filmy opradené oceneniami za účasti úspešnej autorky Anastazje Dabrowskej. Čerešničkou na torte budú krátkometrážne snímky Dušana Hanáka, za jeho osobnej účasti. Taktiež osobne uvedie film Obrazy starého sveta.  Diváci sa môžu tešiť aj na víťaza Českého leva, film Atlantída,  2003 a krátky film Magic moments, ktory bol uvedený aj na festivale v Cannes.

Témou ročníka je Človečina, čo sa odráža aj na samotnom výbere súťažných filmov. Festival ponúkne unikátne súťažné sekcie. Diváci budú hlasovať za najhorší film, nepôjde však o hocijaké „nepodarky“, ale aj o cenné prvotiny súčasných mladých slovenských režisérov. Do tejto sekcie sa môže prihlásiť doslova ktokoľvek a podeliť sa tak o svoje diela, ktoré berie s nadhľadom. Ďalšou súťažnou sekciou bude oceňovanie najlepšieho protagonistu z prihlásených dokumentárnych filmov. Cenu si tentokrát neodnesie tvorca, ale ten, kto svojím príbehom, či účinkovaním najlepšie ustojí dôležitú úlohu protagonistu. Víťaza bude určovať odborná porota.

Bažant kinematograf v Záhrade umenia

Bažant Kinematograf je originálny kočovný typ „open-air kina“, ktorý zasahuje celé Slovensko. V Prešove ho diváci nájdu od 9. do 13. augusta na tradičnom mieste v Záhrade umenia. Od svojej prvej sezóny v roku 2003 sa postupne etabloval ako najväčší open-air filmový festival na Slovensku. Program tvorí kolekcia 5 celovečerných slovenských a českých filmov. Tento rok tam uvidíte divácky obľúbený film Čiara, Svěrákov film Po strništi bos, zábavný príbeh českého lobistu Antonína Blaníka v satirickej komédii Prezident Blaník, najnovší film Jiřího Vejdělka Otcova volga a tanečný film Basckstage. Projekciu filmov zabezpečujú dva štýlové retro-autobusy typu Škoda RTO, ktoré sú prispôsobené na profesionálnu kinoprojekciu.

 

Mohlo by Vás zaujímať
V Prešove sa začína jarné upratovanie
V rámci jarného upratovania bude v Prešove pristavených spolu 122 kusov veľkoobjemových kontajnerov. Prvý cyklus jarného upratovania sa začína 3. apríla 2024.
Prešov podporí zber kuchynského odpadu
Všetky prešovské domácnosti dostanú od mesta špeciálne vedierka na zber biologického kuchynského odpadu. Prešov chce takto podporiť triedenie biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu od zmesového komunálneho odpadu. Distribúcia 10-litrových vedierok začne už koncom februára.
Mesto Prešov upozorňuje na zákaz umiestňovania nelegálnych reklamných bannerov a plagátov
Mesto Prešov žiada fyzické a právnické osoby, ktoré bez povolenia umiestňujú rôzne typy reklamných pútačov na území mesta Prešov, aby ich bezodkladne odstránili. Za nelegálne umiestňovanie reklamných bannerov a plagátov na území mesta Prešov môže byť zodpovednej osobe uložená pokuta.
Prešovská radnica bude svietiť v pestrých farbách
V posledný februárový deň si každoročne pripomíname Medzinárodný deň zriedkavých chorôb. Prešovská radnica a budova Mestskej galérie Caraffka budú preto 29. februára 2024 svietiť v pestrých farbách.
O dotáciu pre kultúru, šport a sociálnu oblasť môžete požiadať do 1. marca 2024
Mesto Prešov zverejňuje výzvu na poskytnutie dotácií v oblasti kultúry, športu a v sociálnej oblasti. O dotáciu pre kultúru, šport a sociálnu oblasť môžete požiadať do 1. marca 2024 (vrátane).
Prešovčania sa dočkajú nového mosta s cyklochodníkmi
V Prešove sa čoskoro odštartuje dlho očakávaná rekonštrukcia mosta na Lesíku delostrelcov. Do investičnej akcie sa v spolupráci púšťajú Prešovský samosprávny kraj ako správca mostného objektu a mesto Prešov, ktoré spravuje priľahlé lávky pre peších. Pôvodnú stavbu zo 60-tych rokoch nahradí nová moderná konštrukcia pre automobily, cyklistov i peších.
Navrhnite pamätihodnosť mesta Prešov na vybranú tému
Mesto Prešov vyhlasuje v súlade so Všeobecne záväzným nariadením mesta Prešov č. 2/2013 o evidencii pamätihodností mesta Prešov v znení Všeobecne záväzného nariadenia mesta Prešov č.1/2016
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK