Utorok, 19. marec 2024
Meniny má Jozef | zajtra Víťazoslav, Klaudius

KK JUNIOR - úspech detí a klubu

Prinášame Vám rozhovory s trénermi z Karate klubu JUNIOR.

Ako ste sa dostali k Junioru? Je pravda , že Vaša dcéra Kristína je zápasníčkou v Juniore? Ako ste vnímali jej progres na súťažiach, nebáli ste sa spojenia - dievča a karate?

K Junioru som sa dostal vďaka odporúčaniam známych. Rozhodoval som sa medzi Taekwondom a Karate, tak som sa pýtal v mojom okolí a vyhral Junior klub s karate, kde som prihlásil dcéru Kristínu, takže je pravda, že je v Juniore zápasníčka. Tým, že som ju v podstate na karate prihlásil ja, tak som sa nebál, skôr sa ako o dievča o ňu bojím v bežnom živote. Preto som aj zvolil kontaktný šport, ktorý jej dá okrem športových cieľov aj niečo do života, ako napr. sebaobranu, sebavedomie, psychickú a fyzickú výdrž a húževnatosť. Ku karate sa dostala vo vyššom veku (9 rokov) tak sa musí na súťažiach častokrát pasovať so skúsenejšími súperkami, preto ma teší, že aj v takejto kvalitnej konkurencii sa dokáže presadiť, preto vnímam jej súťažný progres pozitívne, čo by ale nešlo bez kvalitných a odmakaných tréningov za čo patrí veľká vďaka trénerom a trénerkám, ktoré sú mimochodom jej veľké vzory.

Podobne ako tréner Halecký, aj vy pomáhate s disciplínou AGILITY. Ako vidíte Vaše zapojenie do trénerského procesu v rámci Junioru? A ako vnímate prácu s deťmi ?

V priebehu tejto sezóny sme sa aj s trénerom Marošom zapojili do tréningového procesu, kde trénujeme deti do 11.rokov - disciplínu agility. Je to pre mňa veľká česť, pocta a obrovská zodpovednosť byť v trénerskom kolektíve Junioru. Pri agility sa snažíme hravou formou rozvíjať u detí rýchlosť, obratnosť, výdrž a výbušnosť čo sú v športovom karate neoddeliteľné atribúty pre úspešný rast a napredovanie reprezentantov. Ja ako rodič som si vždy vážil ľudí , čo venujú svoj čas deťom akýmkoľvek spôsobom, či už športom, spevom, umením atď. , preto som ani chvíľku nezaváhal nad ponukou pomôcť v trénovaní detí.

Na tréningy Junioru chodieval aj Váš mladší syn Sebastián a Vaša manželka na kondičné tréningy. Ste celá karate rodinka?

Sebastiána a Kristínu sme prihlásili na karate spoločne, ale syn má diagnostikovanú poruchu pozornosti a mal s tým počas tréningov značné problémy tak mal pauzu...hoci pohybových schopností má na rozdávanie. Tento rok už ale začal sporadicky s tréningom a dokonca , , spáskoval , , na vyšší technický stupeň tak uvidíme, kam to dotiahne. A aby som nezabudol na manželku, tak tá sa zúčastňuje kondičných tréningov pre dospelých, kde si po ťažkom týždni dáme do tela nielen fyzicky ale s boxerskými rukavicami aj do zubov. Karate žije celá rodina, tešíme sa z úspechov detí, snažíme sa vytvárať deťom podmienky na tréning, chodíme podporovať na súťaže takže tým celkom fungujeme.

Čo Vás motivuje v práci s deťmi, keďže vieme, že trénujete cudzie deti v Juniore zdarma?

Aj mňa a moje deti trénovali a trénujú tréneri zdarma tak nevidím dôvod robiť to ináč. Nie všetko čo sa robí pre peniaze, sa robí dobre. Keď to robíte lebo chcete tak do toho dáte oveľa viac. A musím Vás opraviť-deti v klube nie sú cudzie, trávime s nimi toľko času na tréningoch a súťažiach, že už ich za cudzie nepovažujem.

Nebojíte sa prípadných úrazov, alebo iných problémov na tréningoch, súťažiach a následných reakcií rodičov? Predsa len v klube máte aj deti 3- ročné, to určite znamená veľa kontroly a veľa stresu pri ich organizovaní.

Počas tréningov sa snažíme čo najviac vyvarovať prípadným úrazom tým, že každú tréningovú jednotku absolvuje s deťmi viac trénerov naraz, tak máme lepší dohľad a prehľad. Čo sa týka zranení, tak tie patria k životu športovca a nedá sa s tým popasovať ináč ako liečením. Karate nepatrí medzi kontaktné športy v ktorých sa víťaz určuje napr. snahou knokautovať súpera preto na súťažiach nedochádza k vážnejším zraneniam. Je dobré, že sa preto deti nesnažia víťaziť použitím hrubej sily a agresivity ale taktikou a čistou technikou.

Aké sú Vaše osobné ciele v Juniore a v karate celkovo ?

Moje ciele sú v prvom rade spojené s deťmi a s rodinou. V karate je asi pre každého taký splnený sen 1. DAN. Čo sa týka trénovania, budem rád ak sa bude klubu dariť, vychováme čo najviac talentov a pomôžeme aj v živote ako napr. v projekte Juniorko.

Prezraďte, aký recept mal Junior, že Vás tak namotal a čo by mali iné kluby urobiť podobne, aby rodičia mali takú chuť ako máte vy osobne?

Recept? Jednoduchý. Ľudskosť, profesionalita, prístup. Páči sa mi spôsob akým klub funguje - ako je vyriešený tréningový systém, rotácia trénerov na tréningoch, transparentnosť vo financiách. Možnosť zmysluplne tráviť voľný čas s deťmi. Neviem ako to funguje v iných kluboch tak neviem dať radu ale treba vyskúšať Junior a uvidíte.

Rozhovor s trénerkou klubu:

Prečo ste začali trénovať s trénermi v JUNIORE deti? Čo Vás lákalo na poslaní trénerky v Juniore?
Keď ma pred dvomi rokmi oslovili tréneri s ponukou trénovať mladšie deti športovú disciplínu agility (prekážky, atletická časť), napadlo ma, že by to bolo rozumné využitie nadšenia pre tento šport, ktorý mi v minulosti bol veľkou neznámou. To nadšenie mi ostalo aj pri ich trénovaní. Hlavne vtedy, keď vidím detičky, ktoré prídu v septembri do klubu s neistým krokom, nesmelým postojom a vystrašeným pohľadom a na konci sezóny sú smelšie a odvážnejšie. Ako trénerku ma teší, že detičky sú fyzicky a pohybovo zdatnejšie a že aj ja som mohla svojím pričinením prispieť k ich športovému rozvoju.

Vieme, že Váš syn Filip trénuje v JUNIORE. Čo mu karate dalo do života?
Keď som ho priviedla na prvý tréning, mal sedem rokov a bol nesmelý a neistý. Už po pár mesiacoch a po mojom posmeľovaní, aby to nevzdal, som videla na mojom dieťati, ako je z neho čoraz viac sebavedomejší chlapec. A na konci sezóny sa strach a neistota z jeho pohľadu a postoja vytratili. Tam kdesi tkvie to moje nadšenie, keď som videla, ako tréneri svojim profesionálnym a obetavým prístupom vedeli zaujať deti pre tento šport. Ako ich vedú k disciplíne a rešpektovaní druhého. Okrem iného, Filip získal skúsenosti prezentovať sa pred širokou verejnosťou a nadobudol odvahu zakaždým, keď nastupoval do zápasov. Naučil sa aj pokore. Lebo tento šport nie je len o víťazstvách, ale častokrát prichádzajú aj prehry a on sa naučil ich prijímať s pokorou, čo nie je prejav slabosti, ale rešpektovania toho druhého.

Venujete sa aj vy športu ako takému a zdravému životnému štýlu?
Priznám sa, že predtým som sa športu vôbec nevenovala, až kým som nezačala byť súčasťou kolektívu Karate JUNIOR Prešov. Tréneri v našom klube dávajú rodičom možnosť aktívne sa zapojiť do tréningového procesu prostredníctvom spoločného cvičenia s ich deťmi, alebo individuálne bez detí na oldies tréningoch pre dospelých, kde sa naučia základné techniky karate, boxu, ale aj sebaobrany. Pred tromi rokmi som bola jedna z prvých rodičov, ktorá začala túto možnosť tréningov pre dospelých využívať. Pamätám si, ako na začiatku, bez akýchkoľvek skúseností som si nesmelo nasadzovala boxerské rukavice, a postupne každým tréningom sa vo mne vzbudzoval záujem nielen o tento druh športu, ale o šport ako taký. Popri tomu som sa začala rekreačne venovať cvičeniu v posiľňovni a pochopila som, že nikdy nie je neskoro začať športovo aktívne žiť.

Je ťažšie karate alebo ekonomika, ktorej sa venujete?
Práca, ktorej sa venujem, mi zamestnáva myseľ a karate je zase pre mňa určitou formou relaxu, ktorý mi umožňuje ju očistiť od stresu. Ak by bola otázka položená tak, že ktoré z tých dvoch vecí ma baví viac, tak jednoznačne by odpoveď znela, že je to karate. Práca s deťmi aj keď je náročná, vie byť zároveň tiež zábavná a napĺňa vás dobrým pocitom.

Prečo by mali rodičia prihlásiť dieťa na KARATE CAMP, kam idete ako každý rok v auguste?
Prihlásiť dieťa na KARATE CAMP odporúčam ako trénerka, a aj ako mama. Deti počas siedmych dní majú pod vedením trénerov vytvorený program na zvýšenie telesnej zdatnosti a nabratie fyzickej kondície, ako prípravu na novú sezónu. Týždeň bez rodičov deti naučí samostatnosti a z vlastnej skúsenosti môžem potvrdiť, že to dokážu aj tie najmenšie detičky. A čo je tiež pre deti dosť podstatné, nájdu si nových kamarátov a utužia sa medzi nimi priateľské vzťahy. A ak by sa niektoré detičky báli, že to bez mamičky nezvládnu, tak tam budem ja - trénerka teta mamka Danka, ako ma deti familiárne nazývajú a ja im budem na blízku.

Čím je podľa Vás JUNIOR iný oproti iným športovým klubom?
Čo je podľa mňa chvályhodné a obdivuhodné a čím sa odlišuje náš JUNIOR od iných klubov, je Projekt Juniorko, prostredníctvom ktorého je umožnené deťom zo sociálne znevýhodneného prostredia venovať sa športu. Konkrétne už tretí rok Projekt Juniorko zastrešuje financovanie štyroch detí z detského domova v Prešove. Tie sa môžu plnohodnotne venovať športu a rozvíjať svoj športový talent. A že to má význam, dokazujú aj ich veľmi dobré výsledky na súťažiach.

Vaše plány dobudúcna s Karate klubom Junior, alebo karate celkovo?
Aj naďalej by som chcela pomáhať s tréningom malých detí, podporovať ich v rozvíjaní športového talentu a motivovať ich k dosiahnutiu čo najlepších výsledkov.

Mohlo by Vás zaujímať
3b HbL VÝCHOD: Jarná časť dostala zelenú!
Presne tri mesiace trval zimný spánok v mužskej regionálnej 3b Hokejbalovej lige VÝCHOD, no počasie sa snáď už umúdrilo a tak už nič nebránilo tomu, aby si hokejbalu chtivá partia opäť skrížila hokejky na ihriskách v Prešove a Trebišove.
Prešovskí volejbalisti vstúpili do play-off domácim víťazstvom
V sobotu odštartovala vyraďovacia časť Niké Extraligy mužov. Volejbalisti VK MIRAD UNIPO Prešov hostili na domácej palubovke súperov z Nitry. Zverenci trénera Erika Digaňu zvíťazili v prvom zápase štvrťfinálovej série 3:0 (25:23, 25:17, 25:20) a v sérii hranej na 2 výhry vedú 1:0. Svoj postup medzi top štvorku môžu potvrdiť už vo štvrtok (14.3.2024) pod Zoborom.
V Prešove ocenili naj športovcov už po 63. raz v histórii
Mesto Prešov ocenilo v posledný februárový deň svojich najúspešnejších športovcov za rok 2023 počas galavečera v Parku kultúry a oddychu. Športovcom roka sa stal hádzanár Lukáš Urban z domáceho klubu Tatran Prešov. Do Siene slávy prešovského športu bola uvedená významná osobnosť hádzanárskych dejín Pavol Palša a in memoriam tam pribudol aj legendárny prešovský futbalista Gejza Šimanský. Galavečerom hostí už tradične sprevádzal známy športový komentátor Marcel Merčiak.
Prešovskí volejbalisti upravili nepriaznivú bilanciu v nadstavbe
V sobotu pokračovala Niké Extraliga mužov zápasmi 5. kola druhej, tvz. nadstavbovej časti. V skupine o 1. -4. miesto privítali volejbalisti VK MIRAD UNIPO Prešov na domácej palubovke hráčov Rieker UJS Komárno. Zverencom trénera Erika Digaňu sa v televíznom prenose podarilo ukončiť sériu troch prehier v rade a pred zaplnenou tribúnou sa tešili z výhry po dramatickom priebehu 3:2 (25:23, 18:25, 25:17, 16:25, 15:13).
Mestskí poslanci schválili kandidatúru Prešova na Európske mesto športu 2025
Poslanci Mestského zastupiteľstva v Prešove schválili návrh kandidatúry mesta na titul Európskeho mesta športu pre rok 2025. Tento prestížny titul udeľuje nezisková organizácia ACES Europe, založená v roku 1999 sídliaca v Bruseli a uznaná Európskou komisiou.
Tatran Prešov získal už 25. Slovenský pohár
Hádzanári Tatrana Prešov oslavujú zisk jubilejného 25. Slovenského pohára! Z cennej trofeje sa tešia osemnástykrát v ére samostatnosti a sú neohrozenými rekordérmi v počte víťazstiev v slovenskej pohárovej súťaži.
Tatran Prešov postúpil do štvrťfinále Európskeho pohára EHF
Dokázali to! Hádzanári Tatrana Prešov postúpili do štvrťfinále Európskeho pohára EHF, keď v odvetnom stretnutí proti islandskému tímu FH Hafnarfjördur zmazali päťgólové manko z prvého súboja (30:35) a po víťazstve 31:23 (15:13) sa tešia z postupu medzi osem najlepších tímov celej súťaže.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK