Sobota, 27. apríl 2024
Meniny má Jaroslav | zajtra Jarmila

V UNIVERZITNEJ KNIŽNICI OTVORILI INTERAKTÍVNU VÝSTAVU KRESIEB O STRATENOM DEDIČSTVE NAŠICH PREDKOV

Prešov 06. marec 2024 – V Univerzitnej knižnici Prešovskej univerzity v Prešove (UK PU) sa 5. marca konala vernisáž kresieb prešovskej výtvarníčky a vysokoškolskej pedagogičky Ivety Polák Čuchtovej. Na výstave pod názvom Stratené dedičstvo autorka predstavuje 22 kresieb, zobrazujúcich známych i menej známych bohov slovanskej mytológie, približuje kultúru, predstavy o svete i spôsob života dávnych Slovanov.

Jedným zo sprievodných podujatí, ktoré sa realizujú na pôde Prešovskej univerzity v rámci Týždňa slovenských knižníc 2024, je výstava Ivety Polák Čuchtovej, pôsobiacej na Katedre hudobnej, výtvarnej a telesnej výchovy Pedagogickej fakulty. O rôznorodosti a bohatosti svojho umeleckého prejavu presvedčila autorka publikum hneď na úvod vernisáže, ktorú zahájila svetelnou show. Vernisáž otvoril riaditeľ UK PU Peter Haľko, ktorý vo svojom príhovore vyzdvihol kreativitu a invenciu autorky. „Výstava, ako jedna z mála realizovaných v našej univerzitnej knižnici, má interaktívny charakter. Autorka dopĺňa každú kresbu hovoreným slovom, ktoré si návštevník po načítaní QR kódu môže vypočuť online, a špecifickou vôňou pre každé z božstiev, “ ozrejmil Haľko.

Cieľom výstavy je nielen priblížiť to málo, čo sa z nášho dedičstva zachovalo, ale zároveň podporiť ľudskú predstavivosť a fantáziu, resp. upozorniť na to, že rozdielne predstavy, vnímanie a individuálny výtvarný prejav sú pozitívnou stránkou nášho bytia a nemali by sme na to zabúdať. „Ako pedagóg sa snažím viesť svojich študentov k tomu, aby originalitu oceňovali. Vďaka tomu, že pôsobím na Pedagogickej fakulte, mám možnosť vštepovať budúcim pedagógom tieto myšlienky a viesť ich k tomu, že originálny prejav žiakov je v našej edukácii žiadaný a že cieľom výtvarnej výchovy je budovanie pozitívneho vzťahu k umeniu a tvorivosti. Každé ľudské dielo je úžasným artefaktom a každý individuálny prejav je pre mňa nesmierne hodnotným pokladom, “ priblížila svoje pohnútky, ktoré ju inšpirovali pri realizácii svojich diel, Iveta Polák Čuchtová. 

Vo svojej tvorbe sa autorka inšpirovala slovanskou mytológiou. „Touto tematikou je intuitívne priťahovaná aj z dôvodu, že sa v nej nachádzajú také výrazové prostriedky, ktoré sú blízko nefalšovanej človečine s jej dualitou čierneho a bieleho vlka, teda prostriedky dokumentujúce archetypálne základy existencie človeka. Pracuje s formami, akými sú symbol, rituál, metafora a obsahovo ich napĺňa poslaním a významom jednotlivých (panteistických) božstiev, “ vyzdvihla kurátorka výstavy Tatiana Bilančíková, vysokoškolská výtvarná pedagogička pôsobiaca na Pedagogickej fakulte PU. Autorka podľa jej slov používa výrazové prostriedky pre zmyslovú iniciáciu. Vôňou, sluchom, zrakom, dotykom prebúdza a hypnotizuje predstavy. „Tranzitívnosťou zmyslového vnemu a následne jeho emocionálnym prežitkom tajomne pootvára dynamiku vyšších sfér vedomia. Svoje umenie ritualizuje a my máme možnosť vstúpiť do priestoru magického sveta, v ktorom sa stane „znovunájdené dedičstvo“ akýmsi priechodom do sveta duchovných hodnôt... , “ doplnila Bilančíková. 

Výstava v Univerzitnej knižnici PU potrvá do 4. apríla. 

***

Iveta Polák Čuchtová (1992) sa narodila a pôsobí v Prešove. Vysokoškolské vzdelanie absolvovala na Pedagogickej fakulte Prešovskej univerzity v Prešove (odbor predškolská a elementárna pedagogika, učiteľstvo a pedagogické vedy), kde momentálne aj pôsobí na Katedre hudobnej, výtvarnej a telesnej výchovy. Pôsobila aj ako učiteľka na základnej umeleckej škole, vyučuje tiež arteterapiu. Vo svojej ilustračnej tvorbe využíva rôzne grafické formy, v ktorých prezentuje fantazijné ilustračné prvky a symboliku.

Mohlo by Vás zaujímať
Máte doma budúceho škôlkara?
sto Prešov informuje rodičov o možnosti podávania žiadostí na prijatie dieťaťa na predprimárne vzdelávanie do materských škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov na školský rok 2024/2025.
PREŠOVSKÁ UNIVERZITA SA STALA ODBORNÝM GARANTOM PROJEKTU NA BILINGVÁLNE VZDELÁVANIE DETÍ ZÁKLADNÝCH ŠKÔL
Prešov, 11. 04. 2024 – Prešovská univerzita (PU) v Prešove nadviazala spoluprácu s občianskym združením BILI School na projekte zameranom na bilingválne vzdelávanie detí od prvej triedy základnej školy. Tento inovatívny program, ktorý sa zaoberá vzdelávaním detí v dvoch jazykoch súčasne – slovenskom a anglickom, sa plánuje pilotne spustiť na vybraných verejných základných školách po celom Slovensku už v nadchádzajúcom školskom roku.
ŠTÁTNY TAJOMNÍK CHOVANEC DISKUTOVAL SO ŠTUDENTMI PREŠOVSKEJ UNIVERZITY O EURÓPSKEJ ÚNII
Prešov 18. 04. 2024 – O význame a prínosoch členstva Slovenskej republiky v Európskej únii diskutoval s viac ako stovkou študentov Prešovskej univerzity (PU) v Prešove štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZVEZ) Rastislav Chovanec.
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK