Sobota, 20. apríl 2024
Meniny má Marcel | zajtra Ervín

EÚ ma 50 rokov – europoslanec J. Hudacký PREPIS ON-LINE DISKUSIE

Prinášame Vám on-line diskusiu s eurooposlancom Jánom Hudackým. V diskusii k tomuto článku mu môžete teraz on-line klásť svoje otázky.

Jedným z poslancov za Slovenskú republiku v Európskom parlamente je aj Ján Hudacký. Podľa neho: „Európska únia predstavuje jedinečné združenie európskych štátov, ktoré môže efektívnejšie čeliť výzvam globálnej ekonomiky a postupne v nej preberať iniciatívu ako jeden z jej lídrov v prospech všetkých členských štátov. “Keďže Európska únia oslávila tento týždeň 50 rokov od svojho vzniku prinášame vám on – line rozhovor s europoslancom Jánom Hudackým. Pýtať sa ho môžete na všetko čím žije europarlament, na problémy spojené s fungovaním EÚ a na všetko čo s európskym spoločenstvom súvisí. Ak mu chcete zanechať odkaz alebo svoju otázku urobte tak v diskusii k tomuto článku.

Ocip: Podľa Vašej internetovej stránky Vašou hlavnou pracovnou náplňou v europarlamente je práca vo výbore pre priemysel, telekomunikácie, výskum a energetiku. Uveďte prosím, Váš prínos pre Prešovský kraj.

JH: Snažím sa skôr o systémové riešenie veci, o rozvoj podnikateľského prostredia, čo má konkrétny dopad na rozvoj každého regiónu, vrátane toho Prešovského. V každom prípade sa snažím, aby implementácia štrukturálnych fondov, bola realizovaná prostredníctvom regionálnych samospráv, predovšetkým cez VÚC, čím sa dostane podpora EÚ čo najbližšie k jednotlivým žiadateľom.

steve | 28.3.2007 (23:05)
Pan Europoslanec, ako clen KDH ste kandidoval do Europalanetu. Aky je Vas osobny nazor na smerovanie cirkvy a krestanstva na Slovenku ohladom spoluprace arcibiskupa Sokola a STB, s neochotou KBS vobec sa k tomu vyjadrovat. Neposkoduzuju tieto afery Slovensko aj na medzinarodnej urovni?

JH: Nemyslím si, že by táto tzv. kauza nejakým spôsobom poškodila Slovensko na medzinárodnej úrovni. Čo sa týka údajnej spolupráce arcibiskupa Sokola s ŠTB, je to záležitosť katolíckej cirkvi a pána arcibiskupa Sokola, k tomu sa ale nebudem vyjadrovať.

steve | 28.3.2007 (23:14) Pan Europoslanec, pamatate sa este na sluby, ktore ste dali, ked ste presviedcali volicov aby Vam dali svoj hlas? Viete povedat, co ste s toho splnili? Ako ste sa zasadili za posilnenie regionu za ktory ste kandidovali? Viete o tom, ze Presovsky kraj za poslednych 5 rokov je v priemere na tom este horsie ako predtym? Ako budete chcieť presvedcit ludi aby Vas znovu volili?

JH: Ak sa pamätám, moje sľuby sa týkali systémových riešení podnikateľského prostredia na Slovensku, čo by sa malo odraziť aj na celkovej sociálno-ekonomickej situácii obyvateľov aj v regióne Prešov. Môžem napríklad spomenúť moje aktivity v súvislosti s využívaním štrukturálnych fondov na kreovanie podporných programov pre malé a stredné podniky a ich implementáciu na regionálnej úrovni. Rovnako som sa zasadzoval, aby regionálny operačný program prierezovo podporoval všetky prioritné sektory prešovského regiónu, čo sa do značnej miery darí, aj keď národný strategický referenčný rámce pre Slovensko nie je ešte definitívne schválený.

peterp | včera 07:51 Nie je ten cely europarlament uradnikov asistentov lobistov atd... zbytocny kolos byrokracie?

JH: Je možné povedať, že európske inštitúcie vrátane Európskeho parlamentu vykazujú určitý stupeň prebytočnej administrácie. Na druhej strane si je treba ale uvedomiť, že EÚ v súčasnosti rieši prakticky každú oblasť života ľudí od ekonomickej, sociálnej až po ochranu ľudských práv, k čomu je potrebný aj určitý administratívny aparát. Práve poslanci EP vo svojich vystúpeniach často kritizujú legislatívne opatrenia, ktoré zbytočne zvýšujú byrokraciu.

Kika | včera 08:33
Ja by som sa rada opytala pana europoslanca ci ma info o tom ze EU prispeje na domy nielen romom ale aj nasim bielim ktori su takisto socialne odkazani, ziju v zahradnych chatkach a pod. Ake su kriteria na ziskanie penazi z fondov aby si aj bieli mohli postavit svoje domceky?

JH: Je na každej členskej krajine a jej vláde, ako využije prostriedky štrukturálnych fondov v sociálnej oblasti. Rómska otázka je na európskej úrovni často zdôrazňovaná a rozhodne ju treba riešiť systémovým, udržateľným spôsobom. To znamená, že tento solidárny systém by nemal byť pre konkrétnu sociálnu skupinu zneužívaný.

santa | včera 08:38
aký máte názor na dianie v kdh pred snemom v celoslovenskom meradle a aký na kdh v prešove po komunálnych voľbách

JH: V KDH, ako aj v niektorých iných politických stranách v minulosti, prebieha po nevýrazných výsledkoch v parlamentných voľbách určitý reformný proces, ktorý nie je deštruktívny, ba naopak môže hnutie posilniť. Zvýšené konkurenčné prostredie nie je v protiklade s vnútornou demokraciou a môže prispieť k novému obsahu politického programu strany. Čo sa týka prešovského KDH odchod niektorých poslancov MsZ vnímam skôr ako oslabenie jednotného postupu pri presadzovaní politických záujmov na území mesta.

meno | dnes 14:38
Môžete konkrétizovať vaše aktivity v súvislosti s využívaním štrukturálnych fondov na kreovanie podporných programov pre malé a stredné podniky a ich implementáciu na regionálnej úrovni?

JH: Sú to programy týkajúce sa finančnej podpory inovatívnych aktivít malých a stredných podnikov za účelom zvýšenia ich technologickej vyspelosti a tým aj vlastnej konkurencieschopnosti. V tejto oblasti sa predpokladá posilnenie mikropôžičkového programu a fondu rizikového kapitálu. Uvedené programy sú v štádiu rokovania s dotknutými ministerstvami na národnej úrovni. Rovnako sa pracuje aj na vytvorení podmienok pre investície do technickej infraštruktúry pre výskum, vývoj a inovácie s prepojením na malé a stredné podniky.

steve | dnes 14:48
Co chce EU robit a co robi, aby regionalne rozdiely sa nezvacsovali este viac, ale naopak aby sa zmensovali? Ako sa strazi cerpanie eurofondov aby cerpanie neslo do najviac rozvinutych regionov, ako sa to zial este stale deje na Slovensku?

JH: Práve štrukturálne fondy sú určené na znižovanie rozdielov medzi jednotlivými regiónmi. Ako som už spomínal, je na vláde konkrétnej členskej krajiny ako a v akom rozsahu ich bude implementovať na regionálnej úrovni. Bohužiaľ, ani súčasná vláda nie je náchylná na dôslednejšiu a komlexnejšiu regionálnu podporu. Väčšia časť zdrojov zo štr. fondov na obdobie 2007-13 bude implementovaná mimo bratislavského regiónu, čo dáva predpoklady pre ich využitie v ostatných regiónoch. Je už na samotných subjektoch z jednotlivých regiónov ako efektívne a v akom rozsahu využijú tieto prostriedky práve pre ich konkrétny región. Samozrejme, nedá sa vylúčiť, že napríklad vyspelejší trenčiansky región nezíska väčšiu podporu zo ŠF ak predloží viac a lepších projektov.

Kika | včera 10:37
Myslite si ze slovensky vyrobcovia budu konkurencie schopnejsi ked budeme mat euro? Ak ano preco?

JH: Myslím si, že áno. Minimálne ich nebudú zaťažovať kurzové rozdiely ako sa to deje v súčasnosti pokiaľ svoje produkty vyvážajú a zároveň sa zjednoduchšia aj ich finančné transkacie.

Kika | včera 10:45
Myslite si ze zvysovanie cien napr.v Nemecku po zavedeni eura je len dosledkom podnikatelov a ich svojvolneho navysenia cien za sluzby a vyrobky?

JH: Dopad zavedenia eura na infláciu bol v priemere iba 0,3 percenta, čo je vlastne zanedbateľný nárast. Nárast cien v tejto súvislosti pocítili predovšetkým sociálne slabšie vrstvy obyvateľstva, vzhľadom na zaokruhľovanie cien v eurách smerom hore. Posledné skúsenosti zo Slovinska však ukazujú, že aj takýmto neprimeraným zásahom maloobchodníkov sa dá predísť jednak dvojitým označovaním cien ako aj dobrou informačnou kampaňou.

meno | včera 10:51
Pán Hudacký, aké sú možnosti získania podpory pre budovanie alternatívných zdrojov energie na Slovensku?

JH: Posledný summit EÚ sa vo zvýšenej miere venoval oblasti energetiky, predovšetkým obnoviteľným zdrojom s minimálnym podielom emisií CO2. EK prichádza s mnohými aktivitami na podporu budovania nových kapacít pre obnoviteľné zdroje, ktoré budú dostupné v najbližšom období v perspektíve jedného roka. V súčasnosti je možné aj zo štrukturálnych fondov čerpať zdroje na podporu výstavby takýchto kapacít ako napr. biomasa, geotermálna energia a pod.. Za týmto účelom je možné využiť aj Program konkurencieschopnosti a inovácii v rámci podprogramu pre rozvoj tzv. inteligentnej energie.

Kika | včera 11:42
Na zaklade akych kriterii sa urcuje vyska dotacii pre jednotlive clenske krajiny? Konkretne slovensko-polnohospodarstvo, biofarmy?

JH: vychádza sa z viacerých kritérií ako sú počet obyvateľov, špecifické podmienky pre rozvoj jednotlivých odvetví, sociálno-ekonomická úroveň a pod. Celková alokácia potom závisí na záverečných negociaciách pri príprave finančnej perspektívy na dané obdobie.

steve | dnes 13:12
Pan europoslanec, ako dobre vieme, dotacie a podpora podnikania z fondou EU su na Slovensku spajane jednoznacne s korupciou a podvodom. Nasi statní uradnici si s toho urobili vyhodny biznis. Padol uz za to p. Rusko. Ale teraz to prekvita este viac. Co s tym mienite robit?

JH: Osobne som sa k tejto záležitosti vyjadroval na viacerých fórach. Jendou z možností ako minimalizovať korupciu na národnej úrovni je posunúť implementáciu ŠF na regionálnu úroveň, kde sa stupeň kontroly transparentnosti zvýši záujmom zastupiteľstva samosprávneho kraja a zároveň sa zvýši efektívnosť využívania týchto prostriedkov na riešenie konkrétneho problému regiónu.

steve | dnes 13:15
Aky je Vas nazor na sucastneho primatora Presova, a ako vidite vzajomnu dalsiu spolupracu? To iste by som prosil aj o fungovani Presovskeho VUC a ich spoluprace s Vami.

JH: Súčasný primátor mesta Prešov prišiel s ambicióznymi cieľmi, ktoré môžu pri ich naplnení výrazne pomôcť rozvoju mesta. Pri stretnutí s pánom primátorom som vyjadril záujem o spoluprácu predovšetkým v oblasti využívania európskych podporných programov. Záleží na konkrétnych projektoch, ktoré budú predkladané mestom. Spoluprácu s VÚC môžem v stručnosti ohodnotiť ako pozitívnu, výstupom je regionálny operačný program , ktorý aj keď v obmedzenej miere, môže posilniť realizáciu regionálnych projektov. Rovnako v súčasnosti naďalej spolupracujeme na tvorbe finančných programov určených na ekonomický rozvoj regiónu.

pozorovateľ | dnes 15:48
Ako hodnotíte odstávku dvoch jadrových blokov v Jaslovských Bohuniciach v náväznosti na energetickú bezpečnosť dodávok el. energie na Slovensku?

JH: V súvislosti s odstávkou dvoch blokov JE Jaslovské Bohunice môžem pripomenúť, že sa mi podarilo navýšiť finančné zdroje z pôvodného návrhu EK 237 mil. eur na 400 mil. eur, čo predstavuje ušetrenie každému občanovi Slovenska takmer 1000 korún. Uvedená odstávka má samozrejme negatívny dopad na celkovú energetickú bilanciu Slovenska, čo predsatvuje stratu výrobnej kapacity takmer 19 percent. Neznamená to však, že Slovensko nebude schopné túto stratu nahradiť. Rozhodnutie Enel-u dobudovať ďalšie dva bloky JE v Mochovciach dáva predpoklady nahradiť uvedený výpadok do piatich rokov. Ďalší proces liberalizácie na slovenskom energetickom trhu môže veľmi rýchlo túto stratu doplniť prostredníctvom dodávok elektrickej energie z Česka a po dobudovaní sieti aj z Ukrajiny, prípadne Rakúska. Zvýšené konkurenčné prostredie môže dokonca prispieť k lepšej cenovej stabilite tohto druhu energie.

V tejto chvíli ďakujem europoslancovi Jánovi Hudackému za účasť na on-line diskusii a za to, že počas dvoch hodín zodpovedal na všetky vaše otázky.

Súvisiace články
3.6.2009 Ján Hudacký bol ON-LINE! (kompletný prepis) 4.5.2007 Ivan Mikloš on-line na PIS.sk - KOMPLETNÝ PREPIS - aj s odhalením...
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK