Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

FHE: Derrickove dedukčné schopnosti

Derrickove dedukčné schopnosti (DDS) založil spevák Marek Kaščák po svojom odchode zo Strechy. Na prešovskej hudobnej scéne pôsobili v rokoch 1994 a 1995 a hrali veselý punk.

Spočiatku tvoril okrem Mareka (gitara, spev, hudba a texty) ešte spevák s prezývkou Jožin Klepsy, druhý gitarista Martin „Grco“ Gargalovič (neskôr Saprophyte) a inkognito na bicie hrajúci Marián Kolozsy zo Strechy. Na poste speváka došlo po krátkom čase k zmene, keď k mikrofónu pristúpil Majo Hučík a Grco začal hrať na bicie. Takto v triu (s Marekom Kaščákom) sa predstavili aj na Rockovej lige 1995 v prešovskom PKO (zachoval sa videozáznam).

Texty piesní korešpondovali s názvom kapely. Najznámejšou hitovkou DDS bola pieseň Montgomerák Števa Derricka, ktorej text stojí za to pripomenúť aj po rokoch: „Vonku je už zima a sadá hustá hmla / hreje ma len spomienka na Štefana / keď som raz v obchode zlatý prsteň vzal / muž v dlhom kabáte oproti mne stál / Ref. : Mongomerák Števa Derricka / Štefan bez milosti všetkých zatýka / Prišiel ku mne a takto sa spýtal / prečo si chlapče tento prsteň vzal / no ja som viac nečakal a na útek sa bral / ešte som si nevšimol, že mi putá dal / Ref. : Mongomerák... / Po výsluchu a úhrade škody / tešil som sa na návrat do slobody / Štefan ešte zakričal a takú radu dal / Mne sa radšej chlapče stále vyhýbaj / A preto ti radím nikdy nekradni / lebo skôr či neskôr ťa Štefan odhalí / vyhýbaj sa všetkému, čo je mimo zákona / lebo za mrežami nie je žiadna sloboda. “

Derrickove dedukčné schopnosti absolvovali niekoľko úspešných vystúpení, potom sa zmenili na Pol kila spišských párkov prosím. „Párky“ mali iba dva koncerty a hrali v novej zostave samé coververzie (vrátane piesní DDS). Neskôr sa ešte uskutočnila dva koncerty, kde Kaščák a spol. vystúpili pod pôvodným názvom Derrickove dedukčné schopnosti, tak sa kapela nadobro rozpadla.

Foto: archív autora

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK