Utorok, 16. apríl 2024
Meniny má Dana, Danica | zajtra Rudolf

FHE: Gagas

Gagas bol v regionálnom meradle kultovou skupinou už koncom 80. rokov, kedy bol hlavným prúdom medzi mládežou metal. Vznikol v roku 1987, v prvej polovici 90. rokov si svoju popularitu udržal, aj keď ju nerozšíril za hranice východného Slovenska, koncom dekády však už vystupoval viac-menej sporadicky.

Bol rekordérom (6 ročníkov) v počte účastí na Rockovej lige, resp. predtým Koncertov mieru. Ešte za čias bývalého režimu si Gagas vyrobil aj isté problémy, keď v roku 1989 na koncerte venoval jednu skladbu „monsiňórovi Tisovi“. Základ Gagasu tvorili bratia Wittnerovci. Erik hral na gitaru, Roland na basgitaru, obaja mali na starosti vokály a boli autormi väčšiny repertoáru. Ich muzika bola nazývaná aj metalový barok, za čo mohlo netradičné nástrojové obsadenie vďaka husliam Ingy Jánošovej (od roku 1998 Wittnerovej, stala sa Erikovou manželkou).

Začiatkom 90. rokov skupinu dopĺňali ešte bubeník Martin Horečný a klávesák Marián „Falo“ Falat. V tejto zostave bolo nahrané aj demo Gagas 1993. Jeho obal vytvoril Martin Horečný, ktorý sa venoval výtvarnému umeniu aj na vysokej škole (robil diplomovku s výtvarnými znázorneniami úryvkov textov prešovských amatérskych kapiel, vytvoril napr. aj logo Rockovej ligy) v Prešove.

Po odchode Martina Horečného do Sniny ho v Gagase vystriedal na krátky čas Daniel Mathia (neskôr Iné kafe) a Braňo Kóša. Na klávesové nástroje prišiel namiesto „Fala“ Jozef Sabolčík, ktorý však tragicky zahynul. Nový program kapela nacvičila v roku 1998, pričom k Wittnerovcom pribudol spočiatku hosťujúci spevák Marián Kolozsy a jeho manželka Dáša (za slobodna Klobušická) na klávesové nástroje.

Repertoár sa stal základom neskoršieho CD Pod vodou (2000). Okrem toho má Gagas na svojom konte aj štvorpiesňové demo z roku 1996.

Gagas patril medzi najvýznamnejšie kapely Prešova. Popularitu nadobudol už po svojom vzniku, keďže patril do prvej vlny metalových kapiel v Prešove, naviac mal vďaka husliam nezameniteľný sound. Získal niekoľko víťazstiev na Koncertoch mieru, resp. Rockovej lige, spolu so skupinou Marion vyhral súťažnú prehliadku Preshow Rock ´94, ale mal niekoľko úspechov aj na mimoprešovských súťažiach hudobných skupín.

Zostava Gagasu sa po odchode Kolozsyovcov zmenila na trio. Bratov Witnerovcov doplnil za bicími skúsený Dano Doroš (vystriedal Martina Kukuru, predtým to chvíľu skúšal aj M. Kolozsy). Kapela pripravila nový repertoár, ktorý bol čisto inštrumentálny a má experimentálny charakter. Štýl „nového“ Gagasu, ktorý po dlhšom čase začal koncertovať bol uvádzaný ako „unreal underground feeling“. Tento repertoár zachytáva vladtným nákladom vydané CD All This World (nahrané 2005/vydané 2006 - pozri foto z krstu).

Doroš neskôr Gagas opúšťa a Wittnerovci účinkujú iba ako duo, sprevádzané automatickým bubeníkom. Hosťuje s nimi Igor Župina, v skúšobni sa objavujú aj nové varianty (s Petrom „Kertvelom“ za bicími, či speváčkou). Erik Wittner navyše dokončil hudobné štúdio a začal organizovať hudobú súťaž REBRÍK.

Web: http://www.gagas.sk

Z biografie:

Veteráni oslavujú 20. výročie (2006): http://www.frenky.sk/clanok.php?clanok_id=420

Rozhovor o CD Pod vodou (2002): http://www.frenky.sk/clanok.php?clanok_id=165

Rozhovor (2000): http://www.frenky.sk/clanok.php?clanok_id=17

Gagas
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK