PIS: aktuálne informácie o meste, radnici a spoločenských, kultúrnych a športových akciach v regióne

https://pis.sk/clanok/4103/tip_na_vylet-jaskyna_zla_diera.html

Tip na výlet: Jaskyňa Zlá diera

Jedinou sprístupnenou jaskyňou prešovského regiónu je Zlá diera medzi Lipovcami a Lačnovom. Hoci geomorfologicky spadá do flyšového pohoria Bachureň, je vytvorená v krasovej šošovke, ktorá sem zasahuje zo susedného Braniska. Je prístupná turistickým spôsobom, teda bez väčších zásahov, čo dáva návšteve podzemia dobrodružný rozmer.
V Zlej diere

Trasa: Lačnov, cintorín (795 m) - Zlá diera (840 m) - Lačnov, cintorín (795 m)

Značka: neznačená

Pohorie: Bachureň (Branisko)

Trvanie trasy: 2 hodiny aj s prehliadkou

Obtiažnosť: nenáročná.

Mapa: VKÚ Harmanec č. 115 Šarišská vrchovina - Branisko.

Prístup na začiatok trasy: autobusom SAD z Prešova do Lačnova (prípadne Lipoviec), výhodné je ísť autom.

Z autobusovej zastávky a od smerovníka Lačnov, cintorín (795 m) sa vyberieme späť po ceste smerom na Lipovce. Asi po desiatich minútach prichádzame do sedielka so smerovníkom k jaskyni. Odbočíme doľava, prejdeme cez lúku a pokračujeme lesom o upravenom, príjemnom chodníčku. Po ďalších asi 10 minútach prichádzame k lúčke s upraveným ohniskom, nad ňou čnie skalná vyhliadka Srdiečko s peknými pohľadmi na okolité hory a doliny. Od vyhliadky sa vrátime späť na chodník, k jaskyni je to už len asi 5 minút. Prichádzame k upravenému areálu vstupu do Zlej diery (840 m, 25 min.).
Pri návšteve podzemia sa uplatní aj teplejšie oblečenie, potrebný výstroj vám však aj požičajú. Rovnako sa dá vybrať aj z rôzne náročných okruhov v podzemí, ale to je vecou dohody na mieste. Kto nechce do jaskyne, môže si posedieť v príjemnom areáli pri jaskyni, pre deti sú tu hojdačky a preliezky.
Návrat je po tej istej ceste (25 min.), alebo sa dá priamo z chodníka (smerovky) zbehnúť okolo horských hotelov do Lipoviec (45 min.).

Všetky potrebné údaje o návštevných termínoch, cenníku vstupného, ďalšie zaujímavosti a aj pekné fotky nájdete priamo na stránke jaskyne www.zladiera.sk

 
22.5.2008 | Pridal: Martin Belej | Tip na výlet | čítané: 18304 krát