Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

Tip na výlet: Jaskyňa Zlá diera

Jedinou sprístupnenou jaskyňou prešovského regiónu je Zlá diera medzi Lipovcami a Lačnovom. Hoci geomorfologicky spadá do flyšového pohoria Bachureň, je vytvorená v krasovej šošovke, ktorá sem zasahuje zo susedného Braniska. Je prístupná turistickým spôsobom, teda bez väčších zásahov, čo dáva návšteve podzemia dobrodružný rozmer.

V Zlej diere

Trasa: Lačnov, cintorín (795 m) - Zlá diera (840 m) - Lačnov, cintorín (795 m)

Značka: neznačená

Pohorie: Bachureň (Branisko)

Trvanie trasy: 2 hodiny aj s prehliadkou

Obtiažnosť: nenáročná.

Mapa: VKÚ Harmanec č. 115 Šarišská vrchovina - Branisko.

Prístup na začiatok trasy: autobusom SAD z Prešova do Lačnova (prípadne Lipoviec), výhodné je ísť autom.

Z autobusovej zastávky a od smerovníka Lačnov, cintorín (795 m) sa vyberieme späť po ceste smerom na Lipovce. Asi po desiatich minútach prichádzame do sedielka so smerovníkom k jaskyni. Odbočíme doľava, prejdeme cez lúku a pokračujeme lesom o upravenom, príjemnom chodníčku. Po ďalších asi 10 minútach prichádzame k lúčke s upraveným ohniskom, nad ňou čnie skalná vyhliadka Srdiečko s peknými pohľadmi na okolité hory a doliny. Od vyhliadky sa vrátime späť na chodník, k jaskyni je to už len asi 5 minút. Prichádzame k upravenému areálu vstupu do Zlej diery (840 m, 25 min.).
Pri návšteve podzemia sa uplatní aj teplejšie oblečenie, potrebný výstroj vám však aj požičajú. Rovnako sa dá vybrať aj z rôzne náročných okruhov v podzemí, ale to je vecou dohody na mieste. Kto nechce do jaskyne, môže si posedieť v príjemnom areáli pri jaskyni, pre deti sú tu hojdačky a preliezky.
Návrat je po tej istej ceste (25 min.), alebo sa dá priamo z chodníka (smerovky) zbehnúť okolo horských hotelov do Lipoviec (45 min.).

Všetky potrebné údaje o návštevných termínoch, cenníku vstupného, ďalšie zaujímavosti a aj pekné fotky nájdete priamo na stránke jaskyne www.zladiera.sk

Odbočka k jaskyni od parkoviska
Lúčka pod Srdiečkom
Na vyhliadke Srdiečko
Chodník k jaskyni
Upravený areál pri jaskyni
Pred prehliadkou (vpravo správca jaskyne R. Košč)
V podzemí Zlej diery
Regenerujúca výzdoba
Májový Lačnov
Súvisiace články
12.3.2012 Za čistenie okolia venuje KÚŽP školákom výlet do jaskyne Zlá diera 12.7.2011 V blízkosti strediska Búče otvorili novú útulňu 1.4.2010 Po zimnej sezóne dnes otvorili jaskyňu Zlá diera pri Lipovciach
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK