Piatok, 26. apríl 2024
Meniny má Jaroslava | zajtra Jaroslav

FHE: Šarišská nátierka

Na Silvestra 2002 debutovala v prešovskom rockovom klube Ester formácia s príznačným a trefným názvom - Šarišská nátierka. Vznikla z formácie Squela Rosa, ktorá ale nikdy naživo nevystupovala. Kapelu založil gitarista Marián „Kajsi“ Krajňák (ex-Sex Appeal, Masmédiá...) a basgitarista Marián Kolozsy (ex-Strecha, Joock N´ Priesche, Frown, Gagas...).

Obaja sa podelili aj o vokály, hoci na prvých koncertoch hrala Nátierka len inštrumentálky. Duo skúsených hudobníkov doplnil bubeník Peter „Pipo“ Šima (ex-Chiki Liki Tu-a). Po pár koncertoch v trojici nahradil Pipa cezpoľný hudobník Miro „Čubrica“ Čuba a skupinu doplnil gitarista Rastislav „Jerry“ Fertáľ (ex-Tyran, Sex Appeal, Silence, Worms...). V tejto zostave sa kapela rozbehla naplno.

Absolvovala viacero koncertov po východe Slovenska, predskakovala Slobodnej Európe, hrala so Sabotom, na motozrazoch (občas s hosťujúcim spevákom Leichem), vystúpila na festivaloch v Prešove, Sabinove, koncertovala aj v Čechách.

Pri koncerte so „Slobodkou“ vznikla fáma ohľadom názvu kapely, keď bola uvedená ako Šariš-SKA nátierka. Ska však nikdy nehrala. Jej produkcia bola bližšia k hardcoru, avšak za HC kapelu sa Nátierka tiež nepovažovala. Občas označovala svoj štýl ako agro-punk. „Neviem to sám definovať, ale rád by som to vedel, “ komentoval štýlové zaradenie M. Kolozsy. V neskoršom rozhovore sa vyjadril: „Nie je to žiaden konkrétny vyhranený štýl, a ľudia radi škatuľkujú. Keď si to nevedia zaradiť, tak niektorí povedia - to čo je za ko... .a, a je to. Nám je to ale jedno, a vždy budeme mať snahu vytvoriť niečo aspoň trochu originálne. “

Po prvom deme nahrala Šarišská nátierka koncom roka 2004 album A i už (vyšiel vlastným nákladom v r. 2005). Hosťovala na ňom prešovská „humorno-dobrodružná“ skupina Mloci, niektoré piesne z albumu bodovali v rockovej hitparáde dnes už zaniknutého prešovského rádia Flash. Album dosiahol pozitívne recenzie v hudobných časopisoch a fanzinoch (Rock Planet, Rock & Pop, Rockmag.cz, N Roll...).

Kapela , ktorá sa mala pôvodne volať Squela Rosa, sa - už ako Šarišská nátierka - postupne dostala do pozornosti fanúšikov. Koncertovala so Sabotom, Slobodnou Európou i samostatne, účinkovala na festivaloch, motozrazoch, zahrala si aj v Čechách. Koncom roka 2004 nahrala Šarišská nátierka album A i už (vyšiel vlastným nákladom v r. 2005). Hosťovala na ňom prešovská „humorno-dobrodružná“ skupina Mloci, niektoré piesne z albumu bodovali v rockovej hitparáde dnes už zaniknutého prešovského rádia Flash

Skupina sa tiež zúčastnila na niekoľkých kompilačných albumoch. Pieseň Pečiatky vyšla na Punk Rock Made In Slovakia Vol. 6 vo vydavateľstve Musica (spolu s kapelami ako Red Baron, Lord Alex, Rádioaktívny odpad, Pink Panther, Cenzúra, Dr. Pako, Zašitá diera, Náhodný wískit, Chronická únava, S. R. O. , Nekultúra, Tri groše...), pieseň skokan bola zaradená na kompiláciu Slovak Underground Punx Attack III vydanú v Hirax Records (spolu s: ZNT, Zašitá diera, Chronická únava, Good Reason, Strecha, Zo psa hlava...), Bledá labuť a Skokan sa objavili aj na sampleri k fanzinu Destroyer vol. 12 (spolu s: Grimasy, František Sahula, Majster Kat, S.n.a.d...).

Šarišská nátierka neskôr obmedzila koncertnú činnosť, keďže tri štvrtiny kapely si našli dočasnú prácu v zahraničí.

Web: http://www.ori.sk/natierka

Z bibiliografie:

Šarišská nátierka - No ska, no HC: http://www.frenky.sk/clanok.php?clanok_id=216

Inzercia
Reality: Dám do prenájmu
Reality: Dám do prenájmu
Kancelárske priestory

Prenajmeme kancelárske priestory na Plzenskej ulici č. 2 v Prešove. Výhodný nájom a internet v cene.

0905324336 | | cena: dohodou
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK