Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

Primátor mesta bol ON-LINE! (kompletný prepis)

Dobrý deň, vitajte na našej dnešnej online diskusii, na ktorej mi dovoľte privítať tiež nášho dnešného hosťa – primátora Prešova Pavla Hagyariho.

Keďže od pondelka, kedy sme zverejnili oznam o diskusii na našej stránke www.pis.sk , sa s otázkami (no i reakciami) na nášho hosťa roztrhlo vrece a nazbieralo sa ich už okolo 100, museli sme danú situáciu riešiť. Určite by nebolo možné v priebehu jednej hodiny zodpovedať všetky, miestami aj odborné otázky, no a my sme diskusiu nechceli uzatvárať iba na jedinú hodinu prítomnosti primátora v redakcii, preto na viaceré vaše otázky zodpovedal náš dnešný hosť (v spolupráci so zodpovednými pracovníkmi MsÚ) už v predstihu. Odpovede teda budeme postupne zverejňovať, zvyšným otázkam sa bude priamo v redakcii venovať primátor v nasledujúcej hodine. Veríme, že sa nám podarí zodpovedať, ak nie na všetky, tak minimálne na drvivú väčšinu otázok. Za pochopenie ďakujeme a ešte pred prvou várkou odpovedí poprosíme nášho hosťa o úvodné slovo.

<b>P. Hagyari: "Zdravím všetkých Prešovčanov, ktorí majú záujem o riešenie problémov v Prešove, o dotvorenie vízie, ako má Prešov vyzerať a o priamu komunikáciu s mestom a primátorom. Aj ten fakt, že som tu znamená, že sa nevyhýbam otázkam, rád prijmem návrhy na riešenie problémov, pretože je to súčasťou našej demokracie. Podľa mojich informácii žiadny primátor na Slovensku takto s občanmi nekomunikuje, aj to je dôkaz toho, že vedenie mesta nie je hluché ku svojim občanom. Možno treba povedať, že na niektoré otázky sú odpovede tak obšírne, že odpovede boli pripravené. Často aj kvôli tomu, že nie všetky informácie, najmä čísla nosím v hlave. Práve konkrétne odpovede našich Prešovčanov zaujímajú najviac. Ja osobne nemáme rád zbytočné frázy a preto na konkrétne otázky, konkrétne odpovede. Súčasne prosím o konkrétne a vecné otázky, vopred upozorňujem, že na urážky odpovedať nebudem."</b>

micis | 22.9.2008 (10:39)

BYTY:

1. Na mestskom úrade sú už niekoľko rokov (aj 10) zaevidované žiadosti čakateľov na Sociálny nájomný byt. Čakatelia sú častokrát aj pracujúci občania mesta (mladé rodiny s 2-5 deťmi) s príjmom 12 000 - 25 000 Sk na domácnosť, ale v súčasnej dobe neschopní dostať úver na kúpu bytu / potzemku, stavbu domu. Sociálny nájomný byt je v súčasnosti jedinou možnosťou, ako pomôcť takýmto rodinám. Zaujímalo by ma či sa takéhoto bytu dočkajú počas Vášho funkčného primatorského obdobia?

2. Čo plánuje mesto urobiť s tým aby realitné kancelárie tak nebohatli na chudobných ľuďoch? Počul som že plánuje vystavať sídlisko (IBV). Bude to sídlisko naozaj vystavané? Budu byty na sídlikach predávané za nižšie ceny ako trhové ceny? Zníži sa výstavbou sídliska dopyt po bytoch a ceny bytov?

<b>P. H. : "MsU eviduje v súčasnosti 500-600 žiadostí o pridelenie bytu. Treba povedať, že nie všetky z týchto žiadostí sú aktuálne. Vzhľadom na dostupnosť hypotekárnych úverov veľa mladých ľudí uprednostňuje kúpu vlastnej nehnuteľnosti pred nájomným bytom. Na novembrovom zasadnutí MsZ bude schvaľovaný návrh na výstavbu prvých 48-ich mestských bytov na Mukačevskej ulici. Ak ho poslanci podporia, s výstavbou sa začne na budúci rok s predpokladaným ukončením do jedného roka. Do konca volebného obdobia plánujeme začať stavať 200-300 mestských bytov. Lokality na výstavbu už máme vytypované. Po schválení mestským zastupiteľstvom začneme začiatkom roka pracovať na technickej dokumentácii k tejto výstavbe.

Rovnako sa v meste začína rozbiehať aj výstavba bytov súkromných investorov. Byty sa už začali stavať na Mukačevskej ulici - 80 bytov. Rozbieha sa výstavba na Dilongovej, Hviezdnej ulici - 30 bytov. Pred skorou kolaudáciou sú byty na Ďumbierskej ulici – 50 bytov. Ďalšia pripravovaná výstavba v budúcom roku bude na Rúrkach – do 400 bytov, Pod kamennou baňou z jednej strany cesty 400 bytov, z druhej strany cesty 300 bytov a byty sa budú stavať aj na Šidlovci – do 500 bytov. Satelitné mestečko pre mladých je plánované na Amfiteátri, pokiaľ to poslanci podporia, bude tam postavených 400 bytov. Zároveň zostane čiastočne zachovaný aj pôvodný účel Amfiteátra, kde sa po revitalizácii okrem bytov zrealizuje a projekt možnosti zachovania malých divadelných a hudobných foriem, obnoví sa opäť pôvodný účel Amfiteátra – filmové festivaly, kultúrne podujatia.
Rovnako sa už začali nadstavby nových bytov nad existujúcimi bytovými domami, kde pri niektorých už aj prebieha kolaudácia.
I keď ešte veľmi výstavbu nie je vidno, to neznamená, že sa nič nedeje. Príprava výstavby trvá dlhšie než samotná výstavba, investičný proces je náročný, príprava trvá pri majetkových vysporiadaniach aj dva roky. Investori najprv musia sceliť pozemky, potom pripraviť projekt a pustiť sa do územného konania a následne do niekoľkých stavebných povolení, osobitne na siete a osobitne na stavbu. Celý tento proces chce čas, ktorý sa ťažko urýchľuje. Doteraz sa v meste skoro nič nedialo, investičné prípravy začali teda až pred rokom. Verím však, že už v budúcom roku bude vidno rozbehnutú výstavbu.
Dôležité je to, že investori na výstavbu sa našli a tým, že sa spustí zanedlho výstavba okolo tisícky bytov, bude znamenať aj to, že na trhu vzrastie ponuka bytov, ktorá pri naplnení dopytu bude znamenať aj pokles cien realít na trhu. Toľko ku KBV, teda k bytom.
IBV, teda individuálna bytová výstavba, t.j. rodinné domy, sa rozbieha tiež. Začína sa výstavba v niekoľkých nových lokalitách, resp. rozširujú sa lokality staré, kde bola výstavba pozastavená 15 rokov dozadu</b>"

StaryBorsuk | 22.9.2008 (11:38)

PARKOVANIE:

Vyber parkovneho bez poskytnutia protisluzby (strazene parkovisko, zodpovednost za skodu, a ine..) je v rozpore so zakonom a nalezom ustavneho sudu. Dalsia vec je, ze mestska policia ma sluzit potrebam sukromnej spolocnosti, co tiez nie je uplne vporiadku. Co na to hovorite ako pravnik a ako primator?

Mozno su vam aj zname pripady, kedy sa jednotlivi obcania rozhodli neplatit za tieto "sluzby" kedze nie su v sulade so zakonom. (medializovane pripady z L. Mikulasa a pod.) Mame sa o to pokusat tiez? alebo sa spoliehate na to, ze pravna neuvedomelost a nechut na rozne tahanice nas prinuti akceptovat aj taketo kroky na hranici zakona (a za nou)

V tomto ohlade sme totiz ocakavali nejake zlepsenie, vami slubovane projekty (30 minut zdarma, zachytne parkoviska) no dockali sme sa opaku (zrusenie bezplatnych parkovisk v meste, spoplatnenie kazdej moznej volnej plochy na parkovanie). 30 minut zdarma iba pri zaviazani sa vyuzivat platene sluzby urcitej firmy...

Negativne dosledky vidime uz teraz, autami sa zahlcuju ine plochy v meste, zhorsuje sa uz beztak zla dopravna situacia.

Bude sa parkovanie v meste aj naozaj realne riesit? alebo ostaneme pri tom, ze sa vsetko spoplatni ako sa len da, a tym to hasne... ?

<b>P. H. "Zavedením nového systému parkovania sme zaviedli konečne v meste poriadok v statickej doprave. Cieľom týchto opatrení je obmedziť individuálnu dopravu v centre mesta a podporiť využívanie MHD. Nevymysleli sme nič nové, takýto systém funguje všade vo svete. Mesto bude mať z výberu parkovného príjem niekoľko miliónov ročne, ktoré sú nevyhnutne potrebné na opravu komunikácií. Len napr. oprava Jarkovej ulice si vyžiada náklad cca 80 mil. Sk. Ja viem, že nikto sa neteší, keď musí platiť za niečo, čo mal doteraz zadarmo, ale bohužiaľ, inak sa to nedá, ak nechceme, aby cesty a chodníky vyzerali tak, ako doposiaľ.
Kto tvrdí, že tento systém je pre mesto nevýhodný, tak klame. Doteraz nás to nestálo ani korunu, všetky investície financovala spoločnosť Vinci Park a mesto bude mať z toho len príjem.
Všetci uznáte, že počet vozidiel v meste sa za posledné obdobie niekoľkonásobne zvýšil, čo nám potvrdili aj prieskumy SSC a preto je nevyhnutné zavádzať opatrenia na zníženie hustoty individuálnej dopravy v centre. Zlá dopravná situácia teda nie je dôsledkom zavedenia nového parkovacieho systému, ale dôsledkom niekoľkonásobného zvýšenia dopravy za posledné roky.
Mestská polícia robí len to, čo robila doteraz. Pri vjazde do centra sú jednotlivé zóny označené dopravnou značkou „Zákaz zastavenia“ s dodatkovou tabuľou. Mestská polícia kontroluje dodržiavanie týchto dopravných predpisov a pri porušení osadí blokovacie zariadenie s následným vyrubením pokuty za dopravný priestupok. Pokuta je príjmom mesta."</b>

Nefilim | 22.9.2008 (12:12)

Pán primátor, ktoré zo svojich predvolebných sľubov dokážete reálne splniť do konca vášho volebného obdobia?

micis | včera 15:

Mna by skôr zaujímalo, ktoré sľuby sa Vám nepodarí reálne splniť, a ktoré splníte len čiastočne?

Pripájam zoznam sľubov:

ÚCTA SENIOROM

• dôchodcom ZŤP zadarmo umožníme cestovanie v MHD
• dôchodcom zrušíme poplatky za komunálny odpad
• seniorom znížime vstupné na kultúrne a športové podujatia
• zradíme radu seniorov, pôsobiacich ako poradný orgán pri mestskej rade
• umožníme zriadiť ďalšie domy opatrovateľskej služby vo vhodných lokalitách
• rozšírime počty klubov dôchodcov
• vnútorný obchvat mesta
• seniorom Čaj u pána primátora v priestoroch hotela Senátor

ŠANCA MLADÝM

• vytvoríme minimálne 1000 nových pracovných miest:
• vrátime mladých späť do Prešova
• viac kvalifikovanej práce doma a menej neodbornej práce v zahraničí
• postavíme moderné sídlisko so sociálnymi bytmi európskeho štandardu pre mladé rodiny s možnosťou ich odkúpenia do 10-tich rokov
• pre mladých postavíme športovo zábavný komplex
• vrátime šport na školy, podporíme športové aktivity mladých ako prevenciu proti drogovej a trestnej činnosti

PRIESTOR SCHOPNÝM

• vytvoríme Radu múdrych – poradný orgán primátora zložený z osobnosti spoločenského, kultúrneho a podnikateľského života
• konečne vytvoríme priemyselný park, pritiahneme investorov zaujímavými podmienkami
• odštartujeme stavebný boom v Prešove, ktorý umožní realizáciu stavebným firmám a miestnym podnikateľom v oblasti služieb
• vrátime vrcholový šport do Prešove, obnovíme a pomôžeme financovať mládežnícke športové kluby
• zriadime mestskú galériu pre prešovských umelcov

A PRE VŠETKÝCH

• poskytneme právo a poriadok v meste na mestskom úrade a mestom spravovaných firmách
• mestský úrad pre Vás 12 hodín denne, 5 dní v týždni
• zlepšíme a zvýšime bezpečnosť dopravnej komunikácie v meste
• Prešovčanom prvých 30 minúť parkovania v centre mesta zadarmo
• jednosmerné cesty v centre
• vnútorný obchvat mesta
• kruhové objazdy
• vonkajší obchvat mesta do troch rokov
• dáme väčší priestor divadlu a kultúre vôbec
• oživíme centrum mesta – denné, večerné, ale najmä pravidelné akcie, kde by sa prezentovali najmä domáci umelci, športovci a ostatní občania mesta
• nábrežie Torysy a Sekčova upravíme pre chodcov, cyklistov a korčuliarov
• postavíme nové a obnovíme staré mestské a detské parky – vytvoríme zóny zelene a oddychu
• vypracujeme projekt a vytvoríme podmienky pre financovanie zatepľovania bytových domov
• vybudujeme Aquapark

včera 15:
...ale naozaj realne...
...a ktore z tychto slubov budu mat v konecnom dosledku pozitivny dopad na zivot slusnych obyvatelov mesta?ak vobec budu.nielen odsuvat velke problemy riesenim tych malych nepodstatnych, v prospech malych skupin, pre kt. su tieto male problemy takpovediac podstatne. Na zaciatok by stacilo jednoducho postavit 3 kruhace z toho jeden s podchodom pre chodcov.kde? to uz by mali vediet vasi geronto-podriadeny.medzitym a potom zacat riesit dalsie jednoducho riesitelne problemy, aby sme si aj bez titulu mohli povedat, ze zijeme v EHMK alebo vam ide o nieco ine?

<b>Robím všetko preto, aby som splnil čo najviac zo svojho predvolebného programu. Treba však povedať, že sa pracuje aj na projektoch, ktoré neboli súčasťou volebného programu, no na druhej strane sa vyskytli aj skutočnosti, ktoré nám nedovoľujú niektoré body splniť tak, ako sme si ich predstavovali. Uvediem príklad: Kruhová križovatka pri hoteli Šariš. Enormným zvýšením počtu vozidiel, ktoré cez túto križovatku prejdú a meraním sa ukázalo, že kruhová križovatka by problém z dlhodobého hľadiska nevyriešila a preto sa pristúpilo k alternatívnemu riešeniu rekonštrukcie klasickej priesečnej križovatky so zvýšeným počtom jazdných a odbočovacích pruhov. V súčasnej dobe je to najlepšie riešenie. Minulý týždeň som podpísal so SSC Memorandum o spolupráci, kde začiatok rekonštrukcie je naplánovaný na rok 2009.
Na druhej strane mimo volebného programu sa mi podarilo pri jednaniach so SSC presadiť výstavbu kruhovej križovatky Prešov-Solivarská (pri Baumaxe), ktorá sa začne stavať v r. 2010. Treba zdôrazniť, že všetko to budú investície, ktoré nepôjdu z rozpočtu mesta.
Čo sa týka dopravnej problematiky, ktorá ma trápi najviac, výraznejšie zlepšenie dopravnej situácie môžeme očakávať až po ukončení severného obchvatu mesta a vybudovaním tunela cez Vydumanec južným smerom na Košice.
Bohužiaľ, v minulosti sa veľmi podcenila potreba výstavby diaľnic tu na východe, čo veľmi zazlievam ako minulým vedeniam mesta, tak aj tým, ktorí pochádzajú z východu a mali možnosť veci ovplyvniť (Macejko, Prokopovič..).
Skúsim v skratke zodpovedať na Vašu otázku realizácie volebných sľubov. </b>

Zoznam sľubov:

ÚCTA SENIOROM

• dôchodcom ZŤP zadarmo umožníme cestovanie v MHD
<b>dôchodcovia mimo špičky dnes už cestujú zadarmo. </b>

• dôchodcom zrušíme poplatky za komunálny odpad
<b>Dôchodcovia majú zatiaľ zľavu na poplatku, pripravujeme však novú koncepciu odpadového hospodárstva. Snáď ešte doplním, že poplatky sú v rámci krajských miest najlacnejšie v Prešove</b>

• seniorom znížime vstupné na kultúrne a športové podujatia
<b>V mnohých inštitúciách znížené vstupné už znížené vstupné platí, ďalej rokujeme s PSK o možných zľavách, ktoré sú v pôsobnosti PSK.. </b>

• zradíme radu seniorov, pôsobiacich ako poradný orgán pri mestskej rade
<b>Rada seniorov bola zriadená a úspešne funguje. </b>

• umožníme zriadiť ďalšie domy opatrovateľskej služby vo vhodných lokalitách
<b>Na bývalej ZŠ Bernoláková sa pripravuje projekt Mestečko pre seniorov
V DD na Veselej ulici za začala rekonštrukcia, kde sa zvýši aj počet ubytovacích kapacít. </b>

• rozšírime počty klubov dôchodcov
<b>sociálny odbor pracuje na projekte komunitného plánovania
pripravujeme možnosť otvorenia klubu dôchodcov na Šidlovci</b>

• vnútorný obchvat mesta
<b>Práce na realizácii vnútorného obchvatu, tzv.projekt Okružná pokračujú podľa harmonogramu. Výstavba bola začatá, v stredu bolo odvzdané stavenisko. </b>

• seniorom Čaj u pána primátora v priestoroch hotela Senátor
<b>Koná sa pravidelne. </b>

ŠANCA MLADÝM

• vytvoríme minimálne 1000 nových pracovných miest:
<b>Doteraz bolo vytvorených viac ako 1500 pracovných miest. </b>

• vrátime mladých späť do Prešova
<b>Mladých dostaneme domov len vytvorením vhodných životných podmienok a to vybudovaním bytov a dokončením priemyselných parkov, to znamená dostatkom pracovných ponúk</b>

• viac kvalifikovanej práce doma a menej neodbornej práce v zahraničí
<b>Čiastočne som už odpovedal, treba dobudovať priemyselný park Záborské, ktoré bude dokončené do konca tohto roka. Máme za sebou už aj rokovania s možnými investormi, ktorí majú záujem. Ďalej vedieme iniciatívny dialóg aj so spoločnosťou CTP pri vzniku priem. parku Grófske. Čím viac zamestnávateľov do regiónu pritiahneme, tým väčšia konkurencia ceny práce, tým väčšie možnosti uplatnenia a zárobku</b>

• postavíme moderné sídlisko so sociálnymi bytmi európskeho štandardu pre mladé rodiny s možnosťou ich odkúpenia do 10-tich rokov
<b>Otázkou sociálnych bytov som sa už zaoberal v predchádzajúcej odpovedi, tento sľub bude splnený</b>

• pre mladých postavíme športovo zábavný komplex
<b>Do konca roka 2009 by sa malo postaviť Obchodno-zábavné centrum Solivaria oproti Hypertescu, kde by malo byť aj unikátne klzisko, je pripravená štúdia Prešov Arény, plaveckého olympijského 50 m bazéna, projektov je veľa.. </b>

• vrátime šport na školy, podporíme športové aktivity mladých ako prevenciu proti drogovej a trestnej činnosti
<b>Pri jednaniach s FC Tatran Prešov sme sa s p. Prieložným, majiteľom klubu, okrem iného dohodli na vytvorení tzv. futbalovej akadémii, vytvorením tréningových ihrísk na základných školách a za podpory PSK rozšíriť túto aktivitu na celý Prešovský kraj,
Pripravuje sa výstavba hokejovej školy na ul. Čsl.armády,
Budeme sa spolupodieľať na výstavbe Skate-parku pri OC Max atď. </b>

PRIESTOR SCHOPNÝM

• vytvoríme Radu múdrych – poradný orgán primátora zložený z osobnosti spoločenského, kultúrneho a podnikateľského života
<b>Rada múdrych bola vytvorená a funguje. </b>

• konečne vytvoríme priemyselný park, pritiahneme investorov zaujímavými podmienkami
<b>Na toto som odpovedal vyššie, vytvárame 2 priemyselné parky</b>

• odštartujeme stavebný boom v Prešove, ktorý umožní realizáciu stavebným firmám a miestnym podnikateľom v oblasti služieb
<b>Stavebný boom sa začal, ešte výraznejšie ju občan bude vidieť budúci rok</b>

• vrátime vrcholový šport do Prešove, obnovíme a pomôžeme financovať mládežnícke športové kluby
<b>Prešov vo vrcholovom športe zastupujú tieto kluby: BK 99 ženské basketbalistky, mužská hádzaná a futbalový Tatran Prešov. O vstup do vrcholového športu sa pokúša aj novovytvorený hokejový klub</b>

• zriadime mestskú galériu pre prešovských umelcov
<b>Projekt galérie v Caraffovej väznici sa rieši prostredníctvom európskych fondov</b>

A PRE VŠETKÝCH

• poskytneme právo a poriadok v meste na mestskom úrade a mestom spravovaných firmách
<b>Bolo zriadené bezplatné právne poradenstvo, v mestských firmách prebehli audity, ktorých výsledky nám umožňujú zefektívniť ich činnosť</b>

• mestský úrad pre Vás 12 hodín denne, 5 dní v týždni
<b>Zriadili sme kanceláriu 1.kontaktu</b>

• zlepšíme a zvýšime bezpečnosť dopravnej komunikácie v meste
<b>Vypracovali sme projekt Bezpečné mesto, City for children ako jediné mesto na Slovensku. Zvýraznili sme priechody pre chodcov, osvetlili sme ich, zabezpečili sme v spolupráci mestskej polície a seniorov spoločné hliadky, ktoré dbajú na bezpečnosť na rizikových priechodoch pri ZŠ</b>

• Prešovčanom prvých 30 minúť parkovania v centre mesta zadarmo
<b>Prešovčania majú prvých 30 min parkovania zdarma v druhom a treťom pásme, na miestach, kde je to najviac potrebné, t.j. pri katastri, krajskom úrade, mestskom úrade, polícii. Žiadne iné mesto neposkytuje takúto možnosť. </b>

• jednosmerné cesty v centre
<b>Reorganizácia dopravy bola uskutočnená</b>

• vnútorný obchvat mesta
<b>Na projekte sa pracuje, už som to spomenul vyššie</b>

• kruhové objazdy
<b>Križovatka Námestie mieru bude na základe štúdie a meraní riešená ako priesečná, výstavba 2009, Prešov-Solivarská pri Baumaxe r.2010</b>

• vonkajší obchvat mesta do troch rokov
<b>Vzhľadom na absentujúcu technickú prípravu zo strany kompetentých v predchádzajúcom období nie je možné tento termín dodržať. Ako som uviedol, severný obchvat sa začne v r.2010, som však veľmi iniciatívny pri rokovaniach so SSC a NDS. Ako ste si iste všimli, výstavba križovatky Vydumanec je v plnom prúde. </b>

• dáme väčší priestor divadlu a kultúre vôbec, oživíme centrum mesta – denné, večerné, ale najmä pravidelné akcie, kde by sa prezentovali najmä domáci umelci, športovci a ostatní občania mesta
<b>Mesto je v tomto iniciatívne, iste ste si všimli, že naše mesto kultúrne ožilo. </b>

• nábrežie Torysy a Sekčova upravíme pre chodcov, cyklistov a korčuliarov
<b>Pracujeme na projekte rozširovania cyklistických trás a boli sme oslovení aj partnerskými mestami na vytvorenie spoločných cyklotrás, sme vo fáze majetkovoprávneho vysporiadania pre rozšírenie cyklistického chodníka popod Bikoš, smerom na Veľký Šariš a rovnako vykupujeme pozemky pod Cykloželezničku Zlatá Baňa
Tohto roku bol opravený chodník okolo Torysy v okolí kostola Kráľovnej pokoja.
Mesto chystá veľký projekt na opravu ciest a chodníkov v celom meste, čaká sa na odsúhlasenie poslancami MsZ
v súčasnosti sa začali práce na príprave projektovej dokumentácie pre Biokoridor Torysa. Ide o dlhý úsek a v tejto etape sa jedná o úsek od mosta na Bajkalskej ulici po most na Mukačevskej. V tejto lokalite je naplánovaných viacero aktivít pre vychádzky, oddych a šport. Okrem iného bol tam navrhnutý skatepark avšak združenie, resp. skupina, ktorá to mala robiť, dospeli k záveru, že nie je tam dostatočné podložie. V tejto súvislosti možno by bolo vhodné umiestňovať takéto štúdie a zámery na stránke mesta a to aj preto, aby sa občania mohli oboznámiť s týmito projektmi, ktoré majú slúžiť všetkým občanom.
pri riešení okolia rieky Torysy komunikujeme s Povodím Bodvy a Hornádu, aby sme v rámci protipovodňových úprav zároveň riešili aj využitie územia pre relax a šport. Opäť je treba mať na zreteli majetkovoprávne vzťahy, kde je proces vysporiadania veľmi náročný najmä z časového hľadiska.. </b>

• postavíme nové a obnovíme staré mestské a detské parky – vytvoríme zóny zelene a oddychu
<b>MsZ v stredu schválilo koncepciu rozvoja detských ihrísk na desať rokov so zabezpečením projektovej prípravy na najbližšie tri roky. Z dlhodobého hľadiska chce mesto z terajšieho počtu 260 ihrísk zrušiť 100, zvyšné rekonštruovať a postaviť 20 nových.
v Záhrade umení, na Bajkalskej sme už postavili nové detské ihriská európskeho štandardu
pracujeme na rozšírení zeleného parku na Sekčove, kde vieme použiť zdroje aj z Národnej diaľničnej spoločnosti určené na obnovu výsadby zelene
pripravujeme projekt oddychovej zóny na Borkúte
nevzdávame sa v presviedčaní Evanjelickej cirkvi, aby mestu prenajala svoje pozemky v Kolmanovej záhrade, aby sme ju mohli revitalizovať a vrátiť jej spolu s Ekocentrom Holá hora pôvodný účel obľúbeného oddychového miesta</b>

• vypracujeme projekt a vytvoríme podmienky pre financovanie zatepľovania bytových domov
<b>Na MsU sme zriadili bezplatné energetické poradenstvo</b>

• vybudujeme Aquapark
<b>V minulom volebnom období sa do dlhodobého prenájmu (na 49 rokov) dal areál Delňa. Podmienkou nájomnej zmluvy bolo aj vybudovanie aquaparku. Prevádzkujúca spoločnosť bola nami vyzvaná, aby dodržala podmienku nájomnej zmluvy. Firma sa momentálne uchádza o peniaze z európskych fondov. V prípade neúspechu bude táto nájomná zmluva vypovedaná a nájomný vzťah v r. 2012 za nedodržanie podmienky ukončená.
Sme však v jednaní aj so súkromným investorom, ktorý má záujem vybudovať aquapark s využitím geotermálnej energie, o lokalite sa zatiaľ zmieňovať nebudem. </b>

steve | 22.9.2008 (13:21)

Pan primator, zacina sa posepkavat o predaji nehnutelnosti patriacich mestu. Hlavne by sa malo jednat o objekt Druzby a hovori sa aj o dalsich. Co je na tom pravdy?

<b>Práve sa ukončuje audit nehnuteľností patriacich mestu. Výsledky auditu nám ukážu, ktoré nehnuteľnosti sú pre mesto rentabilné a ktoré si ponecháme a zmeníme na moderné obchodné centrá európskeho štandardu. Keďže mesto nemá dostatok financií na ich zveľadenie, budeme sa uchádzať o vytvorenie spoločného podniku s potenciálnym záujemcom. Tie nehnuteľnosti, ktorých oprava bude finančne veľmi náročná a pre mesto nerentabilná, budú ponúknuté do predaja formou verejnej súťaže, samozrejme s podmienkou zachovania využiteľnosti a potrieb občanov</b>

Kika | 22.9.2008 (13:25)

pán primátor, s odstupom času, myslíte si že pre občanov je dobré že ste vyhrali voľby na primátora? Ak áno, prosím špecifikujte svoje prednosti.

<b>Či je pre občanov dobré, že som vyhral voľby budú hodnotiť občania po 4 rokoch môjho pôsobenia vo funkcii. </b>

steve | 22.9.2008 (14:07)

A este jedna otazka. V meste bolo schvalene VZN o prevadzkovom case v restauracnych zariadeniach. Ako je mozne, ze bezny uradnik rozhoduje o vynimkach z prevadzkoveho casu? On je viac ako poslanci? Preco sa k tymto vynimkam nevyjadruju poslanci za dany obvod? Ako je mozne, ze nejaky uradnik povoli svadbu v restauracnom zariadeni, ktore je desat metrov od bytovky do 3 hodiny rannej ako sa to deje v restauracii SEN? A udelovat vynimky 30-40 x do roka je riadna sila. A je trapne, ak sa uradnik obhajuje vetou: Prevadzkovatel je povinny zabezpecit, aby nedoslo k ruseniu nocne kludu... Svadba s dicjokejom 10 metrov od spalni a nebude sa rusit nocny klud? Fakt nemam chut tu dvakrat do tyzdna volat mestsku policiu.
Naposledy to bolo pred tyzdnom. Co uz na tom, ze uz pri vzniku takeho zariadenia vydal hygienik jasne stanovisko o nemoznosti prevadzky po 22. hodine v tomto zariadeni prave pre blizkost bytovky. A toto stanovisko som uz niekolko krat dal veducemu odboru podnikatelskej cinnosti. Ale akosi sa na to kasle. Preco asi?

<b>V súčasnosti je aktualizované VZN mesta Prešov o určení pravidiel času predaja v obchode a času prevádzky služieb na území mesta Prešov. Toto VZN bolo vyvesené na pripomienkovanie v mesiaci júl. Pokiaľ viem, bola podaná len jedna pripomienka. Chcem podotknúť, že oddelenie podnikateľskej činnosti a cestovného ruchu vydáva súhlas na prevádzkovú dobu v týchto zariadeniach v zmysle schváleného VZN. Všetko, čo je nad rámec tohto VZN, je schvaľované na základe prejednania výnimky v poslaneckej komisii pre podnikateľskú činnosť a cestovný ruch a na príslušnom výbore mestskej časti.
Sťažnosti na porušovanie dodržiavania tohto VZN sú riešené miestnym šetrením Mestskej polície. Zaoberáme sa každou sťažnosťou.
V stredu na MsZ nebol poslancami odsúhlasený návrh na nové VZN, ktoré by slúžilo ako kladivo na nedisciplinovaných podnikateľov. Návrh tohto VZN bude však po dopracovaní pripomienok poslancov opätovne predložený na schválenie MsZ. </b>

denn | 22.9.2008 (16:24)

Dobrý deň, v 1. 1/2 tohto roka som zachytila informáciu, že na rázcestí Šidlovec sa majú v lete vybudovať semafory. Dokonca vraj na tento účel boli vyčlenené peniaze. Je koniec septembra, ale nič sa nedeje. Nechcem ani tak spomínať to nekonečné čakanie áut na križovatke, ale najmä postávajúce a niekedy vystrašené deti -hlavne tie z 1. stupňa, ktoré sa chcú dostať domov zo sídliskových škôl na Šidlovec a Dúbravu. Tým, že školský spoj môžu stihnúť školáci len po 5. hodine, väčšina z nich tak musí absolvovať cestu cez križovatku po svojich a to niekedy s veľkou odvahou a aj šťastím.

<b>Áno táto investícia je v pláne na rok 2008. Je nám ľúto, že sa termín posúval, ale v procese vydania územného rozhodnutia pre túto stavbu boli vznesené požiadavky dotknutých orgánov na doplnenie ich požiadaviek /železnice, SSC/ do projektu, ktoré v súčasnosti projektant zapracováva a územné rozhodnutie by malo byť vydané v mesiaci október. Máme záujem túto stavbu v čo najkratšom čase. </b>

TATRANPO | včera 07:58

Ta krizovatka je pekne zaujimava. Ja sa kazde rano snazim dostat zo sidliska 3 do Velkeho Sarisa takze musim odbocovat vlavo cize davam prednost vsetkym autam v krizovatke.ak som na krizovatke 6:35 tak je to v poho trva mi to asi 15 sekund ale ak pridem o 6:36,37 uz som v prdeli a nemam sancu a cakam aj 5 minut ja by som tu krizovatku neriesil semaforom. ja by som to riesil asi takym sposobom:tesne za vjazdom do Presova od Sabinova by som umiestnil semafor a to iste by som urobil aj v opacnom smere niekde pri zahradkach. V smere od Sidlovca a v smere od sidliska 3 by som umiestnil senzory ktore by pri istom pocte aut zopli cervenu na tych semaforoch smer do a z Presova a bola by pohoda.takisto by som umiestnil tlacidla pre chodcov a tiez po stlaceni tych tlacidiel by sa aktivovali tie dva semafory a chodci by mohli v poho prejst lebo by museli davat bacha iba na auta ktore by isli bud zo Sidlovca alebo zo Sidliska 3. Na cele vyriesenie tohto problemu by trebalo 2x semafor 2x senzor pohybu a 6x tlacidlo pre chodcov jednoduche lacne a prakticke

StaryBorsuk | včera 08:46

no tento prispevok by som bol rad, keby sa neodstranil uplne, ale premiestnil do prislusnej temy (napr. doprava v presove) lebo tento namet na riesenie je skutocne velmi zaujimavy a urcite stoji za povsimnutie!!! (vyriesil by zaroven aj problem zeleznicna trat verzus semafory)

<b>Tento podnet som postúpil na oddelenie dopravy, budú sa ním zaoberať. </b>

Bill | 22.9.2008 (18:03)

Pán primátor. Chcel by som sa opýtať, čo plánujete urobiť pre mamičky s kočíkmi a imobilných spoluobčanov? Myslím tým schody, rozbité prístupy pre kočíky cez ne, zničené lavičky, rozrýpané a špinavé chodníky. Hovorím konkrétne o sidl. Sekčov, nákupnom stredisku Opál, ale určite majú problém aj inde. Ináč, prajem veľa úspechov a držím palce do budúcna

<b>Už som uviedol vyššie, že mesto pripravuje projekt na rekonštrukciu poškodených ciest a chodníkov nieklen v centre, ale aj na sídliskách. Situácia je zmapovaná, ale vzhľadom na veľký rozsah investícií, je potrebný súhlas poslancov. </b>

grgop | 22.9.2008 (20:49)

Dobry den,
mna by zaujimalo, ci vy alebo nejaki mestski poslanci citaju vobec diskusie na tomto serveri?

<b>Za poslancov sa vyjadriť neviem. Ja sa o názory občanov zaujímam, o tom svedčí aj moja dnešná účasť na tejto online diskusii. </b>

Kedze som niekde cital, ze sa bude viac dbat o cistotu nabrezia Torysy, tak ma dalej zaujima, ci sa planuje v jej okoli spravit nejaka oddychova zona a ci sa planuje vysadzba nejakych stromov na miestach, z ktorych boli vyrubane?

Neplanuje sa upravit podobne aj okolie rieky Sekcov?

Z ineho odboru ma zaujima, ako stoji Presov s lakanim investorov do nasho mesta resp. ci o nase mesto javi zaujem firma svetoveho mena, ktora by k nam priniesla vyssiu pridanu hodnotu prace?

A posledna otazka: Chcem vediet Vas osobny nazor na to, ci Kosice ako EHMK budu spolupracovat aspon v nejakej oblasti s nasim mestom a ci sa bude v nejakych nacrtnutych projektoch pokracovat?

<b>1. Ohľadne okolia Torysy a Sekčova som už odpovedal.
2. V rámci získavania investorov komunikujeme s každým potenciálnym záujemcom, pripravujeme manuál pre investorov, kde chceme jasne deklarovať, akú pomoc môže mesto ponúknuť – priestory, pozemky, infraštruktúru, byty, kultúru, vzdelanie. V rámci IPZ máme otvorených mnoho jednaní, je pochopiteľné, že nemôžeme v čase rokovaní ísť s takýmito záujemcami na bubon. Sú to obchodné rokovania, ktoré majú svoje pravidlá. Taktiež organizujeme a pripravujeme rôzne podujatia napr. konferencia o investičných príležitostiach pre francúzskych investorov, ktorá bude 21.10.2008
3. Výsledok EHMK – pravidlá a záver ešte Ministerstvo kultúry nevydalo. Očakávame, že KE budú zaviazané k spolupráci, taktiež že KE na základe podpísaného memoranda takúto spoluprácu rozvinú. My chceme realizovať všetky projekty, ktoré boli prezentované v kandidátskom profile. Samotný kandidátsky profil je hotový projekt, ktorý chceme využiť a implementovať. Budeme sa za tým účelom uchádzať o zdroje verejné medzinárodné, verejné národné, regionálne, súkromné zdroje a vlastné zdroje. </b>

Sekcovcan | včera 17:33
S tymi investormi to zaujima aj mna. Podla mojho osobneho nazoru sice primator sam o sebe v tomto smere vela nezmoze, ale aj tak by som rad vedel, ci sa nerysuje nejaky vyznamny investor, ktory by prispel ku zvyseniu platov. Pretoze LEAR nie je "nic moc", aspon podla ohlasov ludi. Ide hlavne o tu vyssiu pridanou hodnotu, ako napisal grgop, pretoze najvacsim problemom v PO nie je malo pracovnych miest, ale nizke mzdy. Dakujem.
<b>
Máme záujem, aby prichádzali investori s vyššou pridanou hodnotou. Aj chystané projekty v rámci revitalizácie hnedých parkov rátajú s biznis priestormi, kde by sme uvítali sofistikovanú výrobu a takto to aj komunikujeme. Výška mzdy ide ruka v ruke s dopytom. Ani táto oblasť sa nedá zvrátiť za dva roky. Efekt našich dnešných snáh a krokov sa objaví za tri štyri roky. </b>

ambo | 22.9.2008 (21:36)
Dobrý deň pán primátor.
Po nástupe do funkcie sme čakali avizované "čistky" na MsU. Okrem zopár mien sa však nič nezmenilo, takmer všetci úradníci ostali pôvodní.
To ste naozaj s nimi taký spokojný?
Myslíte si, že podávajú výkon, aký od nich občania čakajú?
A podávajú výkon, aký čakáte Vy?
Ste spokojný s tým, ako radnica reaguje na podnety?
Myslíte si, že je verejnosť zo strany radnice o všetkom dostatočne informovaná?
Pretože ja ako volič som dosť sklamaný. Očakával som zmenu k pozitívnemu a doteraz sa nič neudialo.
Skúste si pozrieť stránku mesta Martin alebo Banskej Bystrice. V porovnaní s nimi stránka mesta Prešov výrazne zaostáva. aj v dizajne, ale najmä v obsahu. Kto vlastne dáva informácie na stránky mesta a kto rozhoduje, ktoré info tam pôjde?
Môžme v tomto smere konečne očakávať nejaké zmeny?

<b>Po nástupe do funkcie a oboznámením sa s fungovaním úradu som vypísal výberové konanie na obsadenie funkcií vedúcich odborov. Bohužiaľ, na niektoré pozície sa neprihlásil nikto. Avšak šikovných a schopných ľudí stále potrebujeme, ak máte pocit, že máte čo ponúknuť, zašlite mne osobne CV.
Čo sa týka web stránky, tú má na starosti tlačový odbor, konkrétne p. Kaliňák, skúsim sa na to pozrieť.
Po zriadení kancelárie 1. kontaktu radnica reaguje oveľa pružnejšie na podnety občanov, stále je však možnosť obrátiť sa priamo na kompetentných zodpovedných vedúcich, ich čísla a e-mail. Kontaktné informácie sú k dispozícii na webe.
V prípade, že sa Vám nedostane adekvátnej odpovede, kontaktujete prosím priamo mňa prostredníctvom kancelárie primátora. </b>

monca | 22.9.2008 (21:45)
pan primator, napiste konecne, ako to s vami je. tu kamos pittbul sa stale rozculuje, ze co ste to za primator, ked ste kazdy vikend v BA na predlzeny vikend a v PO travite maximalne tri pracovne dni v tyzdni. to fakt na primatorovanie tie tri dni stacia?
inak minule som vas videla na korculiach (dobry ste ; -) a to bol vikend, tak uz fakt neviem ako to je
Odpoveď je skrytá vo Vašej otázke. Pracujem pre mesto Prešov 7 dní v týždni a nie zriedkavo aj v noci. Úplne som vypustil právo a biznis.

Efekt | 22.9.2008 (22:11)

a čo Aquapark Delňa? Prečo na Delni ešte stále nestojí žiaden aquapark ? Je šanca že bude stáť a nie je možné ukončiť zmluvu s nájomcom ?

<b>V rámci programovacieho obdobia 2007 – 2013 mesto, obec nie je oprávneným žiadateľom pre výstavbu takýchto zariadení. O výstavbu aquaparku sa mohol uchádzať iba podnikateľský subjekt a mesto Prešov dalo súhlas firme Šovar s.r.o.  na dlhodobý prenájom Delne, aby sa tento subjekt mohol uchádzať o štrukturálne fondy. Mám informáciu, že projekt bol podaný a je v procese vyhodnocovania. Pokiaľ nebude úspešný, je možnosť vypovedania nájomnej zmluvy. </b>

Ester Broghescu | 22.9.2008 (23:02)

Pan primator, jednym zo zdrojov ekonomickej prosperity a prijmov mestskej pokladnice je cestovny ruch. Podla mojho nazoru je pre mesto ako je Presov (s nedobudovanou infrastrukturou potrebnou pre prichod investorov) cestovny ruch jedna z mala moznosti ako pozdvihnut ekonomicku uroven. A myslim si, ze v tomto mame este znacne rezervy. Chcel by som sa preto opytat - aj s ohladom na skusenosti ziskane pri tvorbe projektu kandidatury na EHMK - nerozmyslali ste Vy, pripadne ini kompetentni ludia o ucelenej koncepcii rozvoja cestovneho ruchu v regione Presova ? ...o vytvoreni prepracovaneho systemu v poskytovani roznych typov sluzieb... o vytvoreni jednotneho turistickeho internetoveho portalu (samozrejme aj v cudzich jazykoch) ktory by poskytoval komplexne sluzby od A po Z ? prehladnym a jednoduchym sposobom ... o vytvoreni informacnych brozur, ktore by boli distribuovane kazdemu ubytovaciemu zariadeniu... nieco v zmysle Kam do Mesta, s tym ze namiesto barov by tam boli vsemozne kulturne podujatia, hrady, zamky, kastiele, galerie... restauracie.. proste uplne vsetko co by turista mohol v meste a regione vidiet a zazit...
Ide mi aj o vytvorenie aktivnej spoluprace medzi roznymi typmi poskytovatelov sluzieb, tak aby sa navzajom doplnali a odkazovali na sluzby tych dalsich a vytvaral sa synergicky efekt.
V tejto suvislosti by som sa tiez chcel opytat na stav projektu kongresoveho hotela v byvalej budove SRo1... ak to teda nie je obchodne tajomstvo.

<b>Súhlasím s Vami.
Koncepcia cestovného ruchu bola na papieri urobená v roku 2004. Z prijatých opatrení v oblasti cestovného ruchu – bolo ich okolo 15 – nebolo splnené nič. Tak, ako boli položené na papier, tak tam ostali ležať. V súčasnosti máme vypracovaný dokument PHSR, kde sú tieto základné smery a úlohy uvedené, postupne ich rozmieňame na drobné. V máji sme organizovali konferenciu k cestovnému ruchu za účasti zahraničných hostí. Zúčastňujeme sa prezentácií na výstavách – využívame ponuky SACR. V týchto dňoch sa prezentujeme vo Varšave. Mimochodom dnes je v uliciach mnoho akcií, ktoré sme zorganizovali ako sprievodné akcie ku Svetovému dňu cestovného ruchu. Sú k dispozícii voľné vstupy v sobotu do múzeí, Solivarov, Opálových baní. Tie posledné spomínané boli predmetom konferencie, ktorú sme zorganizovali v pondelok 22.9. Cieľom konferencie bolo vytvoriť spoločné produkty cestovného ruchu na trase Solivary – Sigord – Zlatá Baňa – Opálové bane. Spojiť sily so všetkými zainteresovanými a uchádzať sa o zdroje na infraštruktúru tak, aby vzniklo príťažlivé územie pre súkromné investície a poskytovateľov služieb, aby táto lokalita európskeho a svetového významu bola hodná tohto významu a aby si turisti nielen našli k nám cestu, ale aby mali dôvod tu aj pobudnúť.

Ak však máte čo ponúknuť a chcete pomôcť pri projekte rozvoja cestovného ruchu v prešovskom regióne, kontaktuje prosím vedúcu oddelenia strategického rozvoja Ing. Martausovú. </b>

Sekcovcan | včera 18:18
Ester bravo!
Pan primator, pripajam sa k Ester-ovi, pretoze presne o tomto rozmyslam uz davno. Nemame dialnicu, nemame investorov, ale Presovsky kraj a vobec Vychodne Slovensko ma urcite najkrajsie atrakcie. Ak by sa vsetko takto komplexne propagovalo, sluzby by na seba nadvazovali a boli by naozaj kvalitne, tak pevne verim, ze by si v tejto sfere naslo vela ludi pracu a snad aj celkom slusne platenu.
Co mi len tak z hlavy napada: Solivar, Opalove bane, Spissky hrad, hrad Stara Lubovna, kastiel Betliar, Fricovce, potom Vysoke Tatry, Drienica, Plejsy, Domasa, Bardejovske kupele, historicke mesta Bardejov, Levoca, Presov, Kosice, jaskyne, napr. Dobsinska, Zadielska dolina, atd. Zasiel som sice uz "trosku" dalej za hranice nasho okresu, ale urcite by sa nasli atrakcie aj v ramci neho. Chcelo by to este ten aquapark, kvalitne ubytovacie a stravovacie zariadenia, mozno pozicovnu bicyklov, ktora v PO chyba a sucasne dobudovanie a propagacia cyklotras, aj tej cyklozeleznicky. Propagovat Divadlo AD, ako jedine na svete s predstaveniami v rusinskom jazyku, Presov, ako sidlo niekolkych cirkvi, kopiu turinskeho platna a kludne aj sochu jezisa. Ved aj to vsetko by mohlo podporit turizmus. K tomu organizovat v meste dostatok kulturnych podujati, aspon tak, ako to bolo v poslednom case. A mohlo by sa to pomaly rozbiehat. Aky je vas nazor na toto vsetko?
Neviem, ci vy ako primator mate dosah na taketo aktivity, hlavne ak sa netykaju len Presova, ale myslim, ze ako znama a pomerne vplyvna osobnost, by ste mohli byt iniciatorom takeho projektu trebars prave vy.

<b>Takisto súhlasím, verte tomu, že si to všetko uvedomujeme a urobíme všetko preto, aby sa naše mesto stalo kultúrnym a atraktívnym európskym mestom nielen pre turistov. </b>

miroo18 | 22.9.2008 (23:17)
Chcem sa spytat, zaujal ma velky plagat ohladom kandidatury presova na EHMK v OPALE, ked sa pozriem na to prostredie v opale, nevidim kulturu, co tak spravit nove chodniky, tu staru komunisticku "sochu" fontanu, pohrat sa stym? Sak to jak v cernobile! Chodniky, Chodniky! ako pre chodcov, tak aj cyklisticke, v presove korculuje a bicykluje velke mnozstvo ludi! potrebuheme dalsie priestory! dakujem

<b>K tejto otázke som sa už vyjadril vyššie. </b>

stanulik | včera 07:26

Pan primator, ako to vyzera so stadionom Tatrana Presov? pohli sa uz konecne lady? dohodlo sa mesto s klubom?
btw. Preco neuvazujete o vystavbe bytov napr. na sekcove ? je tam vela miesta a hlavne pole, ktore sa roky nevyuziva. Preco byty stavat ku stadionom ?
A este chcem upozornit, nevie kto projektoval detske ihriska, ale na VIhorlatskej sa asi pomylili, vysadili tu travnik a dali basketbalove kose. Ja som este nikde nevidel hrat basketbal na travnatom povrchu. Ci to je nova moda?lebo je to dost divne(hlupe). Mali tam dat futbal.branky.

<b>Je to dosť divné, dám to preveriť.
O výstavbe bytov na Sekčove neuvažujeme z toho dôvodu, že sa jedná o súkromné pozemky. Škoda, že mesto v minulosti nemalo špecialistov na pozemky, ale špekulantov na pozemky.
Mesto Prešov má záujem o spoločný projekt s Tatranom Prešov. S majiteľom klubu máme za sebou rokovanie o spoločnom projekte, ktorý bude zahŕňať aj obchodné centrum, veľké parkovisko a byty. Nemáme záujem odpredať pozemky, ale ako akcionár sa spolupodieľať na spoločnom projekte. </b>

floppy | včera 07:42

ad.1: to pole je sukromne
ad.2: to pole je vyuzivane kazdorocne

StaryBorsuk | dnes 07:19

keby z toho pola ubudla plocha ako pri stadione, ... nie je to ani zdaleka 1% vymery pola... lepsie odkupit pozemky na vystavbu, alebo odkupit ornu podu a neskor preklasifikovat pozemky, ako zbytocne branit sikovnym projektom typu noveho stadiona.

to je aj moja otazka. pan primator osobne slubujete rozne zaujimave projekty a investicie, ktore casto ostavaju v teoretickej rovine. ked je tu realny projekt modernizacie stadiona, aby sme mali nieco fakt na urovni (napriklad ako kosicky hokejovy stanok, s ktorym sa kludne mozeme hrdit pred navstevami, kym my sa mozme za Presov v tomto smere len hanbit...) tak sa mi nezda, ze robite ako mesto vsetko preto, aby sa to mohlo bez problemov realizovat. ak mozete, skuste sa k tomu vyjadrit.

<b>K tým pozemkom som sa už vyjadril. Ja viem, že ste netrpezliví, že by ste už radi videli výsledok. Škoda len, že ste takto nečakali výsledky od mojich predchodcov. Napr. takýto veľký projekt, akým je výstavba Prešov Arény si vyžaduje svoj čas. Pripravujú sa projekty, zháňajú sa peniaze. Pôjde o veľkú stavbu s kongresovým hotelom, máme za sebou jednania s výstaviskami Incheba a Brnenskými výstavami, aby sa tu mohli organizovať aj podujatia výstavníckeho charakteru. Robím všetko preto, aby som sa za svoju prácu nemusel hanbiť. </b>

mayko | včera 09:09

Pan primator, chcem sa opytat ci skatepark v presove bude realna vec alebo ci sa ostane pri slovach, a ak ano ci to bude brate na vaznu uroven ze mesto ho bude chciet alebo ci to bude tak ze date iba "na oko" a tym to hasne konkretne mam namysli ci sa nechystate si zobrat priklad od ceskych bratov kde mesta investuju do tychto parkov desiatky milionov a u nas sa v mestach vyclenuje nato najviac tie 2 miliony. Vdaka za odpoved

<b>Jeden skatepark je súčasťou štúdie oddychovej zóny pri Toryse na Sídlisku III. My sme privítali iniciatívu mladých ľudí vybudovať skatepark v tejto lokalite ako súčasť oddychovej zóny. K dnešnému dňu je situácia taká, že od tohto zámeru upustili z dôvodu nevhodného podložia a pripravuje sa na  novom mieste, neďaleko obchodného centra MAX. Ak sú záujemcovia o takúto iniciatívu, vyjdeme im v ústrety, vieme pomôcť aj s poradenstvom na získanie zdrojov. Napr. 17.9. sme zorganizovali seminár pre všetky neziskovky a združenia na území mesta, kde bol odprezentovaný švajčiarsky finančný mechanizmus. Na naše pozvanie zástupcovia švajčiarskeho veľvyslanectva a úradu vlády predstavili tento mechanizmus po prvýkrát v našom meste. Z toho, čo nám prezentovali, pomoc tohto mechanizmu sa má sústrediť na Prešovský a Košický kraj a bude pokrývať také aktivity, aké nie sú financované zo štrukturálnych fondov. Je dôležité, aby sa tiež urobila príprava ako u všetkých investičných projektov, lebo po vyhlásení výzvy je spravidla neskoro začať s prípravou. Opakujem, iniciatívu privítame a spoluprácu ponúkame.
Bolo by však dobré, aby sa skupiny usilujúce o skate park zjednotili a nebojovali proti sebe. Už pár krát som mal ohlásené stretnutie so zástupcami skate parku a tí sa na jednanie nedostavili. </b>

Nostradamus | včera 09:16

Dobrý deň, pán primátor. Pred mesiacom bolo v PO realizované nové dopravné značenie v súvislosti so zmenou v parkovaní na území mesta. Pozrite si prosím foto, aká je situácia na Konštantínovej ul. ešte aj dnes.
Ak vodiči zaparkujú na tej časti vozovky, kde nie je vodorovné značenie, dostanú okamžite "papuču". Problém je však v tom, že oni len dodržujú zákon, pretože zvisle dopr. značenie má prednosť pred vodorovným! Kto vráti peniaze neoprávnene pokutovaným vodičom? Kto a ako bude potrestaný za tento chaos v dopravnom značení? Ako budú potrestaní tí, čo tu neoprávnene rozdávali papuče? Alebo dáte iba odstrániť značku a ide sa ďalej?

<b>Váš podnet som podstúpil mestskej polícii, predmetná značka bola dnes odstránená. </b>

VincO | včera 09:35

Privítali sme riešenie parkovania v centre mesta s nádejou, že po inštalovaní parkovacích automatov a zvýšení kontroly parkujúcich áut zo strany mestskej polície, bude viac voľných parkovacích miest pre obyvateľov centra mesta. Ja, ako obyvateľ centra mesta som bol nútený si za parkovanie pred vlastným domom zaplatiť "symbolických" 3000, - Sk/rok, čo považujem za diskriminujúce v porovnaní s ostatnými obyvateľmi Prešova, ktorí tiež parkujú pred vlastnými domami na mestských komunikáciach zdarma. Ten "symbolický" poplatok mi však vôbec nezaručuje, že môžem parkovať pred vlastným domom, pretože tam veselo parkujú autá bez platných parkovacích lístkov a dokonca aj pred vjazdami do objektov. Pýtam sa, kedy mesto zabezpečí dôslednú kontrolu nad parkovaním - udeľovaním tzv. papúč. Doteraz som neprišiel na to, podľa akého kľúča si mestská polícia v doprovode parkovacej služby vyberá hriešnikov, pretože z min. 10 parkujúcich aút bez platnej parkovacej karty dajú tzv. papuču max. dvom. Je to podľa ceny, veku, farby alebo ŠPZ auta? Mám pocit, že pravidlo " pred zákonom sme si všetci rovní, ale niektorí rovnejší" platí do bodky. Ďakujem

<b>Bývanie v historickom centre mesta je luxus a dnes tu už bývajú hlavne solventní ľudia. Bohužiaľ, ak chceme v budúcnosti opravovať cesty a chodníky, musíme si za to zaplatiť. Mesto im vyšlo v ústrety, pretože keby platili 30 Sk za hodinu, tak by to boli úplne iné čiastky.
Ani na sídliskách sa zrejme nevyhneme spoplatňovaniu, hlavne firemných a nákladných vozidiel.. Funguje to všade, kde je problém s parkovaním. Bohužiaľ, priestory na sídliskách nenafúkneme a ani parkovacie domy nám nikto zadarmo nepostaví..
Mestská polícia v spolupráci s parkovacou službou je v prvom mesiaci po zavedení parkovacieho systému tolerantná. Potom však bude nekompromisne zabezpečovať poriadok. </b>

micis | včera 10:01

DOPRAVA:

Pan primator, poradte nam ... Co mame mi obcania zijuci v Presove urobit aby sa tak nezhorsovala doprava v Presove? Ako mozme pomoct, vyriesit dopravene problemy?

Mame:

-máme íst do Bratislavy a zacat demonstrovat aby sa uz konecne zacal stavat obchvat okolo Presova, alebo spísať petíciu?
-máme prestať chodiť automobilmi a začat chodievat MHD a iné druhy dopr. prostriedkov?
-máme dať výpoveď z práce zobrať lopaty, zavolať aj nezamestnaných rómov na pomoc, nakúpiť za posledné peniaze cement a ísť budovať obchvat sami?
-alebo sa máme len nechcene prizerať na to ako sa táto problematika začína slimačím tempom (viac slovne ako skutkami) riešiť.

1. Prečo sa Nábrežná komunikácia buduje tak pomaly?
2. Akú stratégiu chcete použiť na to aby sa tu ešte pred rokom 2012 začal stavať obchvat?
3. Akú stratégiu máte na to aby výstavba obchvatu nebola po začatí stavebných pozastavená, ale aby bola aj dokončená v plnom rozsahu nie len v etapách?
4. Ako mesto pristupuje k tejto problematike?
5. Ako chcete poriešiť problémy s chodcami na strategických úsekoch, jeden takýto úsek bol spomínaný vyššie? Plánujete vystavať podchody pre chodcov pod cestami I. triedy na krizovatkach pri Bosakovej banke, pri Tescu, pri razcesti Sidlovec, alebo to planujete riesiť lacnejsou alternativou?
6. Vyriesi sa problem s prehustovanim dopravy pocas vasho volebneho obdobia, ak nie, viete nam povedat co by sme mali urobit pre to aby sme boli aj mi nápomocní?

<b>
a)je správne. Menej využívať individuálnu dopravu a viac MHD
Nábrežná komunikácia postupuje presne podľa harmonogramu. Po 12 rokoch stagnácie došlo minulého roku konečne k dohode s rodinou Drutarovských, ktorá sa do budúceho leta vysťahuje a ich dom sa zbúra.
Ubezpečujem Vás, že zo strany mesta je vyvíjaný neustály tlak na štát a že do konca volebného obdobia bude urobených toľko zmien v doprave, ako nebolo urobených za niekoľko desiatok rokov dozadu. </b>

Sekcovcan | včera 19:32

Doprava:

1. Tiez ma zaujima, preco sa Nabrezna tak strasne (ale brrrutalne) vlecie a kedy sa konecne zacne stavat aj od mestskej haly smerom k ZVL?

2. Preco je v Presove taky velky problem so vsetkymi cestnymi komunikaciami? Preco sa v KE postavil obchvat cez Jazero a rychlo sa stavia nadjazd od stanice a v Presove za ten cas spravia 3 metre Nabreznej? Ako to, ze Humenne nas predbehlo s obchvatom? Ako to, ze Humenne, Michalovce aj Vranov maju uz kruhove objazdy? Dokonca aj v Levoci sa teraz jeden postavil na najfrekventovanejsej ceste. O zilinskych nadjazdoch a obchvatoch ani nehovorim. Preco v Presove nic nic a nic? A ak nahodou nieco, tak strasne strasidelne pomaly? Pan primator, je Presov zakliaty, ze to u nas proste neide tak, ako v inych normalnych mestach?

3. Mohli by sa na cyklisticke cesticky nastriekat vyraznou farbou piktogramy chodcov a sipka, ktora by ich usmernila na chodnik? Pretoze velke tlupy chodcov chodia po cyklistaku a asi im nedochadza, ze chodia po cykl.cesticke a to vacsinou rovno po stredovej ciare. Hlavne mamicky s kociarikmi tymto pozdravujem a prajem, aby im ziadny cyklista nahodou nevletel do kocika...

4. Uz viackrat tu zaznel navrh, ci by v nasom meste na semaforoch nemohli byt namontovane displeje, ktore by zobrazovali, kolko sekund este bude svietit cervena a teda aj zadriemani soferi by videli, ze uz coskoro bude zelena a mohli by sa zacat psychicky pripravovat na zaradenie jednotky a rozbeh. Takisto pri rozsvietenej zelenej by ukazovalo pocet sekund, kym ta zelena skonci a teda, ci sa este oplatit pred krizovatkou pridat, alebo uz radsej z dialky brzdit.
Taketo displeje maju napr. v Madarsku alebo v Bulharsku. Myslim, ze to znamena, ze by sme si to mohli dovolit aj my. Bol by to velky problem?
Mohlo by to totiz zmensit zapchy na krizovatkach, keby neboli poniektori soferi tak strasne prekvapeni tym, ze uz svieti zelena a ze uz sa maju pohnut... Toto by im pomohlo.

5. Ak by sa nerealizoval bod cislo 4. , mohli by sa aspon vytlacit nejake letaky, ktore by sa trebars davali za stierace na parkoviskach. Nieco v zmysle, ze "Ak chcete prispiet k lepsej doprave v PO, precitajte si nasledujuce...". A tam by boli asi take veci, ze "sledujte pozorne semafor a po rozsvieteni zelenej prejdite krizovatku co najskor. Rozbiehajte sa plynule spolu s ostatnymi a nenechavajte medzeru pol kilometra a necakajte minutu, kym auto pred vami zmizne az za horizont. Lebo potom prejdu na zelenu dokopy asi tak tri auta".
Trochu som to pritiahol za vlasy, ale dalo by sa to samozrejme sformulovat lepsie. Pripadne by som aj poslal moje navrhy, co vsetko by sa na tych letakoch malo zaspatym vodicom vysvetlit, aby doprava bola plynulejsia. Napr. system zipsu a pod. veci, o ktorych u nas asi este nepoculi..
<b>
Mesto Prešov nie je zakliate, bolo len zaspaté. Bohužiaľ chýbala aktivita iniciatívnych ľudí, preto nás predbehli aj takéto menšie mestá.
Vašu požiadavku ohľadom piktogramov postúpim na príslušný odbor.
Displeje, o ktorých píšete, by musela zakúpiť SSC, pretože je to v ich kompetencii. Neviem o tom, že by to na Slovensku už niekde fungovalo. V prvej fáze budeme radi, keď sa podarí zelená vlna. Ale rozhodne je to dobrý nápad a skúsim to so SSC prediskutovať.
</b>
steve | včera 10:25

Pan primator, ako je mozne, ze mestska policia umiestnuje tzv. papuce na auta, ktore parkuju na ceste bez platneho parkovacie listka? Nezaplatenie parkovneho nie je dovodom na zablokovanie auta. A navyse ak sa cesta vyuziva v zmysle Ustavy SR.
Ako je mozne ze MP udeluje papuce na parkoviskach, ktore su prenajate sukromnej firme? Na to nema nijake pravo. Je to sukromny obchodny vztah medzi firmou a parkujucim. Akym pravom do toho vstupuje mesto?
<b>
Parkoviská nie sú prenajaté súkromnej firme, tá je len ich správcom na základe koncesnej zmluvy. Mestská polícia svojou činnosťou kontroluje dodržiavanie dopravných predpisov, dopravných značiek. vyššie som sa k tejto otázke už vyjadril.
</b>
blackfire | včera 11:10

1. Kedy sa spustí poradenské centrum pre zatepľovanie bytoviek (nakoľko Spravbytkomfort v tomto stagnuje)
2. Začne sa výstavba satelitného mestečka pre mladých - byty a malometrážne domčeky?
3. Začnú sa rozširovať parkoviská na sídliskách Sekčov a Sídlisko III, kde sa napriek žiadostiam o rozširovanie nič nedeje?
4. Myslí sa pri výstavbe bazénu, ktorý mal byť podľa vašich vyjadrení darčekom k Vianociam 2008 pre Prešovčanov, aj s bazénmi pre menšie deti, lebo v Prešove nie je žiaden krytý bazén pre rodičov s deťmi.

ďakujem za konkrétne odpovede

<b>Poradenské centrum funguje pri MsÚ-
Máme vyrobené štúdie pre 400 bytov na Amfiteátri, je to však potrebné odsúhlasiť MsZ.
Pripravuje sa výstavba na Tehelnej ulici cca 400 bytov, máme už štúdiu zahraničného investora Pod kamennou baňou na asi 700 bytov.
Rozširovanie parkovísk je možné len na úkor zelene. Máme vytypované lokality na výstavbu parkovacích domov. Mesto však nemá voľné zdroje na ich výstavbu. Nie je vylúčené, že občania dostanú možnosť sa spolupodieľať na výstavbe parkovacích domov.
Bazén sa do konca roka 2008 určite nestihne Ak sa chceme uchádzať o možnosť využitia nenávratného finančného príspevku, je nutné počkať na termín výzvy revitalizácie hnedých parkov, v opačnom prípade by si mesto na tento projekt muselo požičať peniaze z bankových zdrojov</b>

milan.b | včera 13:32

Pán primátor, vstúpi Mesto nejakými aktivitami (koordinačnými alebo stavebnými) do priestoru určeného na výstavbu - Kráľova Hora (medzi Rúrkami a koncom sídl. III) ?

<b>Mesto Prešov v rámci investičnej výstavby realizuje technickú vybavenosť k IBV Kráľová Hora. V súčasnosti je pokiaľ viem v realizácii a mala by byť ukončená toho roku. </b>

milan.b
jarmok | včera 14:39

Chystá sa mesto urobiť nejaké opatrenia aby trávniky na sídliskách neboli plné psích výkalov ?

<b>Znečisťovanie verejného priestranstva psími výkalmi je porušovaním VZN o čistote mesta. Bolo by dobré, aby občania na takéto porušovania upozorňovali Mestskú políciu. </b>

Travis | včera 15:17

Chcem sa opytat na situaciu ohladom rekonstrukcie KP-Solivar. Bude sa s tym nieco robit alebo to cele padlo neuspechom v kandidature na EHMK 2013? Ak by sa to cele opravilo bola by to isto jedna z najatraktivnesia zon v Prešove. Dakujem za odpoved

<b>Áno, nezískaním titulu EHMK určite tento projekt neupadne do zabudnutia, čoho dôkazom je aj nedávno podpísané memorandum so Slovenským Technickým Múzeom, takže na projekte sa ďalej pracuje. Dôležité je, aby tento projekt získal štatút národného projektu a teda aj podporu z PSK a Ministerstva kultúry. Pozrite si prosím moju predchádzajúcu odpoveď k tematike cestovného ruchu. Na konferencii k tejto tematike dňa 22.9.2008 padlo veľa pozoruhodných informácii. Výstup z tejto konferencie – konkrétne návrhy a riešenia formulujeme a pripravujeme pre jednotlivé ministerstvá. Verím, že uspejeme a budeme môcť začať robiť prvé kroky pri realizácii. </b>

daj na neho | včera 18:04

dobry den, chcel by som sa opytat panov humoristov, kolko centier volneho casu, ihrisk(detskych, ci sportovych), kniznic, bazenov, sk8parkov, ... je potrebnych pre 95000-ove mesto?
a este jednu-kolko ekonomickych centier, zavodov pasovej vyroby, soch, erbov, kruhacov, obchvatov, ... ... potrebuje 95000-ove mesto
dakujem

<b>Toľko, koľko nám dovolí rozpočet. </b>

Vážený pán primátor,

Po prvé - zaujímalo by ma, či mesto nemá záujem o zriadenie odťahovej služby, nakoľko niekedy osádzanie tzv. papúč nestačí.

Po druhé - prečo sa na zasadnutiach MsZ nerieši otázka trolejbusovej dopravy v meste, to znamená výstavba nových trolejbusových tratí? Od roku 1992 nebola uvedená do prevádzky žiadna nová trať! Namiesto toho, aby sa po šestnástich rokoch vystavala trať pre trolejbusy napríklad na sídlisko Šváby, oblasť Táboriska či Rusínsku ulicu, sa len plánuje nákup tzv. duobusov, ktoré sú prezentované ako ekologické. Neviem, či disponujem zlými informáciami, ale elektrický motor oproti dieselovému neprodukuje žiadne emisie. Bol by som veľmi rád, ak by sa otázka výstavby nových trolejových tratí dostala do rokovania MsZ.

Po tretie - či by nebolo možné obmedziť vstup áut taxi služieb a pizzérií na Hlavnú ulicu, podľa mňa v historickom centre mesta nemajú čo robiť. Plus, či by nebolo možné zásobovať niektoré predajne aj zo spodných ulíc, čiže Jarkovej a Slovenskej, nakoľko na Hlavnej ul. to počas pracovných dní v ranných hodinách vyzerá ako na preplnenom parkovisku.

Za kladné vybavenie vopred ďakujem.

<b>Zatiaľ nám na zabezpečenie poriadku stačia zabezpečovacie zariadenia.
Budovanie nových trolejbusových tratí je z dlhodobého hľadiska pri nízkej frekvencii trolejbusovej dopravy v okrajových častiach neefektívne. Preto sme sa rozhodli riešiť to duobusmi a takisto uvažujeme o zakúpení autobusov poháňaných zemným plynom, pokiaľ by to bola veľká investičná akcia v spolupráci so SAD, bola by pre mesto veľmi rentabilná. V súčasnosti trolejbusová doprava zabezpečuje ideálny podiel v MHD voči autobusovej, čo je 55% ku 45%. V tomto pomere ešte vieme zaručiť plynulé nahradenie trolejbusovej dopravy v prípade výpadku elektrického prúdu. Nemyslím, že trolejbusová doprava je tá najekologickejšia, aj výroba elektriny znečisťuje prírodné prostredie.
Vstup taxislužieb je už obmedzený, je povolený len ak vezú klienta z centra, alebo do centra.
Dám pokyn mestskej polícii, aby prísnejšie kontrolovali dodržiavanie vstupu do pešej zóny. </b>

ferko jolany berteho | včera 08:54

pán Hagyari, ja sa Vás len chcem opýtať čo Vás motivovalo ku kandidatúre na post primátora mesta Prešov a kedy ste si zmenili trvalý pobyt, aby sa z Bratislavčana stal Prešovčan.

Prešov má poslúžiť len ako odrazový mostík do vyššej politiky?

Na splnenie sľubov sa ani nepýtam, pretože ma nezaujíma čo ste vlastne sľubovali.

<b>Narodil som sa v Prešove, v Prešove som žil a vždy som Prešovčanom zostal. Z Prešova som nikdy neodišiel. Tu som sa pravidelne vracal, tu som podnikal, tu mám svoje korene, tu mám svoju rodinu. Lokalpatriotizmus má totiž človek v srdci.
Nemám ambície ísť do vyššej politiky, ani ako sa šušká, kandidovať na šéfa VÚC. Chcem len pomôcť mestu, ktoré mám rád. </b>

Sekčovčan | včera 10:54

Sorry, ze nie tak celkom k teme, ale uz ked to tu bolo nacate...

Tak v pripade, ak by P. H. chcel ist do velkej politiky, mohol by aspon zalozit nejaku vychodoslovensku stranu. Verim, ze kedze vsetkym doterajsim vladam je vychod SR ukradnuty, ze strana zamerana na rozvoj Vychodu by mohla mat uspech. Predsa ked Madari mozu mat v SR svoju stranu, tak aj Vychodniari.
Hlavne aby mala v nazve ten Vychod a nieco krestanske, aby ju volili aj vsetky stare babky (povinne ). Ale nie len babky, lebo keby mala v programe dobre projekty pre Vych. Slovensko, tak neverim, ze by este niekto v PO a KE kraji volil nejakych lúzrov, ako Smer, HZDS a pod. Ved Vychodniarov je tusim 1,5 miliona, keby co i len polovica opravnenych volicov volila tuto stranu, myslim, ze by mala velmi slusne

Co si o tom myslite pan primator? A este raz sa ospravedlnujem, ze to nesuvisi s mestom, ale uz ked vas tu mame... No ak nechcete, nemusite odpovedat, prezijem to.

<b>:o)</b>

Stará Dúbrava
denn | včera 09:20

Chcem pripomenúť, že už je to rok, čo sa na Starej Dúbrave začala robiť kanalizácia. Odvtedy je cesta nedokončená, prejazd autom takmer nemožný, pre peších je to utrpenie denne chodiť niekoľko 100 metrov po takomto zborenisku. Nemala firma, ktorá robila kanalizáciu dať cestu do pôvodného stavu? Kto ju teraz dokončí?

<b>S vodárňami prebehlo rokovanie, kde prisľúbili, že budú dávať rozkopávky do pôvodného stavu. Ak sa tak nedeje, je potrebné to nahlásiť na oddelenie dopravy, ktoré bude vo veci konať. </b>

Jozef II. | včera 09:28

Ak by ste v Toryse chytili zlatu rybku a ta by chcela splnit pre Presov 3 zelania, co by ste si zelali?
<b>
V prvom rade, aby bol Prešov znovu domovom pre tých, ktorí museli za prácou vycestovať, aby sa mohli vrátiť k svojim rodinám, aby tu mali tak pracovné, kultúrne ale aj sociálne zabezpečenie a aby boli na svoje mesto hrdí.

V druhom rade, aby vyriešila dopravnú situáciu v meste :o)

V treťom rade , nechcem už byť primátorom :-D
</b>
Jozef II. | včera 09:31

Je jasne, ze vase vitazstvo vo volbach odstavilo od financii rozne pochybne zoskupenia a stranicke partie, zvyknute ryzovat z mestskeho majetku. Ti sa Vas iste chcu zbavit.
Kolko percent poslancov v zastupitelstve je na ich strane?
<b>
Verím, že tí, ktorí majú možnosť sledovať prenosy zo zasadnutí zastupiteľstva či už v televízii, alebo na stránke mesta, si obraz urobia sami. Zasadnutia MsZ sú verejné, takže sa ich môžete aj osobne zúčastniť. </b>

monte | včera 10:57

z vlastnej skúsenosti, aj ked len z jednej som postrehol, že odbory MsÚ nedostatočne koordinujú svoje plány. Je to v ľuďoch alebo systéme?
A kedže sa tu nahromadilo veľa negatívnych otázok, asi by sme radi všetci vedeli dôvody, aspoň tie najmarkantnejšie, prečo sa mnohé z vaších plánov oneskorili, či prípadne vôbec nebudú realizované.
A jedna optimistická: keďže už máte podrobný prehľad o situácii v meste, na MsÚ, MsZ, PSK... čo nové, reálne nám ponúkate ako primátor Prešovčanom?

<b>Systém je taký, aký ho vytvoria ľudia. </b>

Ako to vyzera s projektom Presov Arena?
V akom je stadiu? Je to podla vas iste na 100%, ze sa zacne stavat, alebo zatial len tak fifty fifty, alebo... ? A malo by sa zacat v r.2009 ?

<b>Projekt Prešov Aréna sa bude po odsúhlasení poslancami realizovať súkromným investorom, momentálne je projekt v štádiu prípravy. </b>

medulienka | včera 15:23

Dobrý deň, vrabce čvirikajú, že sa má rozhodnúť o ďaľších základných školách, ktoré majú byť zrušené. Je to pravda?
pan primator

<b>Ja to určite iniciovať nebudem a nemám také správy. Ďalšia racionalizácia sa pripravuje, ale nebude to súvisieť so zlučovaním ani s rušením škôl. </b>

ALF:o) | včera 17:26

ja sa chcem opytat, kedy uz mesto zainvestuje do vesmirneho programu. ked kazdy chce podla svojho, tak co ja, ved nie som iny (kuscicko). Uz ma nebavi sa skryvat, sak neni som ja poslanec, ja uz chcem zit ako normalny clovek. a pre mesto by to bola reklama ze as. taky roswell uz je prejedeny. a ja by som bol zivym dokazom ze som.
dakukjem za vyriesenie mojho problemu. ja viem ze som len jeden zo sto tisic, ale sak vy mozete a musite vsetko ne?

<b>Obávam sa, že takúto investíciu by mestské zastupiteľstvo určite neschválilo :-)</b>

krasna999 | včera 19:24

Pan primator chcem sa vas opytat kedy by mala zacat fungovat nejaka firma v priemyselnom parku zaborske. V presove je zatial len Lear zamestnavatel velkeho formatu, ktory zneuziva svoju poziciu na trhu a nevazi si pracu nas vychodniarov a robi si s ludmi co chce lebo vie, ze aj tak mu ludia ostanu lebo nemaju kde ist pracovat, tiez preco nepodporujeme VS z Presove, ale v Leary pracuju skoro vsetci VS z Kosic, Kosice maju dost firiem na zamestnanie Kosicanov a my by sme mali na nasom uzemi podporovat nasich mladych presovskych vysokoskolakov, presovcania maju byt len na manualne prace.

<b>K tomu som sa vyjadril vyššie. </b>

.pidi | včera 21:48

Dobrý deň, pán primátor. Som matkou s 2 deťmi, ktoré radi chodia na pieskovisko. Lenže u nás, konkrétne, ulica arm.gen. L. Svobodu, a aj ďalšie v blízkom okruhu, nám to nedovoľujú. Tie pieskoviská su špinavé, sú v nich rôzne veci, preliezky tiež slabé, hojdačky ani nehovorím. Preto ma zaujíma, či sa niečo ale nielen v blízkej dobe bude s konkrétnym problémom niečo robiť. U susedov v Čechách sa pieskoviská čistia pravidelne. Ihriská sú pekné a udržiavané. Veď to ma slúžiť našim deťom!!!
A nie prípadným bezdomovcom, psíčkarom...
Ďakujem.

<b>Predvčerom na mestskom zastupiteľstve bola prerokovaná nová koncepcia detských ihrísk. Plánujeme postaviť radšej menej väčších kvalitných a strážených detských ihrísk, než malé ihriská, ktoré sú finančne náročné na údržbu. Polovicu malých ihrísk plánujeme zrušiť, lebo sú zničené a nevyhovujú európskym normám.
Pred dvoma mesiacmi na Bajkalskej ulici v areáli TSMP sme vybudovali nové detské ihrisko, ktoré tieto európske normy už spĺňa. </b>

teta pechta | včera 22:21

Vážený pán primátor, chcem sa opýtať, ci v nasom meste bude zriadená záchytná stanica pre alkoholikov a neprispôsobivých obcanov? Tesne po Vašom zvolení sa o tom povrávalo a teraz je akosi ticho

<b>Tento problém by sa mal riešiť pod patronátom PSK, nakoľko v mestskom rozpočte na to nie sú zdroje. </b>

Kika | dnes 10:10

Pán primátor, nedá mi neopýtať sa Vás, nakoľko si myslím že ste napriek mojím nie príliš veľkým sympatiám voči vašej osobe, úspešným človekom... Prečo východ Slovenska zaostáva v mzdovom ohodnotení pracovníkov? Ale prosím Vás, nechodte tu s tým, že sme málo výkonní a nevzdelávame sa celý život, lebo potom je šanca zarobiť viac. Lebo z môjho pohľadu je to volovina, pretože ani vysokoškolsky vzdelaní ľudia nie sú adekvátne ohodnotený. Práce je momentálne občas aj na výber, ale nie platové podmienky.
Kde sa skrýva to tajomstvo?
Chcela by som zaželať aj Vám, aby ste mohli byť úspešný a finančne spokojný pri svojej rodine, pri ľuďoch ktorých milujete, bez nutnosti ničiť tieto vzťahy.

<b>Čím viac investorov príde na východ, tým viac vzrastie konkurencieschopnosť na pracovnom trhu. </b>

pan primator..
tatranista | dnes 10:15

pan primator, zobudte sa konecne! a povolte prestavbu stadiona, ktora je potrebna. Desiatky rokov sa do stadiona nevlozila koruna a teraz ked sa niekto najde kto by to cele prebudoval, tak vy tomu branite. Je to absurdne a nepochopitelne. Na co vlastne cakate ? Prvorada je nejaka trapna socha (o.p.i.c.i.t sa po niekom inom, ano to nam ide), ako nadherny sportovo-relaxacny komplex? Pred volbami ste slubovali, ze podporite presovsky futbal a pomozete ho dostat do corgon ligy. Otazka znie ako ste pomohli? ak sa nemylim, hadzete mu len polena pod nohy(napr. i tym branenim prestavby) Architekt tam zakomponoval aj tie vase byty(aj ked pravdupovediac nechapem preco ich nemozete postavit niekde inde?) splnili vsetky vase podmienky. Tak som zvedavy ako sa vy postavite k tomuto nadhernemu projektu. Ci vy povazujete za kulturu chodit do obchodnych centier ? tie sa tu stavaju(maju stavat) az az. Na co nam ich tolko? Volil som vas aj kvoli tomu, ze ste chceli pomoct tatranu, ale ako si to nie je vidiet. Naslubovali ste hory doly a zatial nic nevidno. dalsia otazka: co dokazate, resp. ste na 100% schopny dokonca svojho primatorskeho obdobia splnit? Uz sa prestante venovat tolko tej hlupej soche a pocuvajte hlas ludu(presovcanov), ktory chcu a su za NOVY STADION !!! nie je vam luto ludi ktori ked prsi, musia stat na tom dazdi ? toto je kulurne prostredie ?

<b>Na Vašu otázku som už odpovedal vyššie. Mesto Prešov v žiadnom prípade nechce brániť rozvoju športu, s Tatranom Prešov pripravuje spoločný projekt. </b>

ocip | včera 20:54

Dobrý deň prajem,
dovolím si Vás požiadať o informáciu týkajúcu sa chodníka v smere od stanice na Solivar.
Súčasný stav: V súvislosti s výstavbou prístupovej cesty do objektu firmy Lear bol uvedený chodník prerušený. Chodci sú nútení používať zúžený profil veľmi frekventovanej hlavnej cestnej komunikácie Solivarská v dĺžke asi 150 m. Je len otázkou času, kedy môže dôjsť k nešťastiu.

Prístupový chodník - Solivar-stanica
Solivarčanka | dnes 10:17

Dobrý deň pán primátor,
denne chodím do práce Solivar-Stanica
a späť. Môžem si vybrať z dvoch možností:
frekventovanú cestu alebo rozbahnené pole. Ktorú cestu by ste si vybrali vy?
Prosím o odpoveď kedy sa ukončí prerušený chodník z dôvodu výstavby
prístupovej cesty k firme Lear. Ďakujem

Re: Prístupový chodník - Solivar-stanica
PITBULL | dnes 10:50

no tak to by zaujímalo aj mňa. A poprosil by som konkrétny dátum!!! ! A vlastne, kedy bude dokončená tá nová cest k Lear-u? Akosi tam skapal pes. Ďakjeme!!!
Re: Re: Prístupový chodník - Solivar-stanica
vahava | dnes 11:10

Pripájam sa, denne tento chodník využívam a nie je príjemné chodiť alebo po blate alebo uskakovať pred rútiacimi sa autami.
Re: Re: Re: Prístupový chodník - Solivar-stanica
vahava | dnes 11:21

Ešte by som sa rada opýtala, prečo sa tento chodník kosí ak, tak maximálne dvakrát v roku. Ak sa chcem ustúpiť človeku idúcemu oproti, musím vojsť do trávy, ktorá je skoro taká vysoká ako ja, pretože v strede leta tráva zlikviduje skoro dve tretiny chodníka.

<b>Včera mestské zastupiteľstvo schválilo majetkový prevod na vysporiadanie posledného pozemku v lokalite Škára. Som presvedčený, že sa nám podarí komunikáciu do konca roka dokončiť. Následne bude možné vybudovať aj peší chodník v tejto lokalite. O možnosti vybudovania pešieho chodníka je však potrebné komunikovať s poslancami výboru mestskej časti 5, pretože v súčasnosti je v príprave investičný plán na rok 2009, do ktorého sa zaradzujú akcie odkomunikované s výbormi mestských častí. Ak mestská časť Solivar odporučí túto investičnú akciu, zaradíme ju do plánu. Všetky investičné akcie sú schvaľované v mestskom zastupiteľstve poslancami.
Existujúci peší panelový chodník nie je vybudovaný mestom, ani pozemky pod ním mestu nepatria. </b>

Nefilim | včera 22:14

Čím prispelo mesto ako jeden z akcionárov Tatrana na rozvoj futbalu v Prešove? Prečo primátor pred voľbami sľuboval podporu futbalu v Prešove? Akou formou chce splniť tento svoj predvolebný sľub? Ďakujem za odpoveď.

<b>Pozemky v trhovej hodnote 200 mil. korún mesto odpredalo za symbolickú sumu 5 mil. korún a zároveň sa zaviazalo vložiť týchto 5 mil. korún späť do futbalu. Nevidím dôvod, prečo by mesto malo financovať futbal dospelých. Nemáme problém podporovať žiacky a dorastenecký futbal, ktorý aj podporujeme. So županom sme diskutovali o možnostiach zriadenia futbalovej akadémie ako aj o úprave ihrísk pri ZŠ tak, aby sa tam mohol trénovať futbal."</b>

a este jedna otazocka pre p. primatora. Je od vas pekne ako sa chvalite, ze ste dokoncili novu pesiu zonu na Florianovej a dalsia je na obzore na Svatoplukovej, ale nemylite si nahodou pojmy? mne osobne to skor pripomina luxusne vydlazdene (a asi aj bezplatne) parkovisko priamo v centre. to naozaj ti akoze majitelia okolitych podnikov ci co zac su musia parkovat priamo na pesej zone? ved po celej Jarkovej je po okraji parkovisko. je problem zo strany mesta vyhradit im predplatene miesta na parkovanie tam a pesiu zonu nechat pre pesich?
a vidi sa mi ze aj s povoleniami vjazdu na Hlavnu ste sa nejako rozsafli, cely den je tam pomerne husta premavka osobnych aut. alebo zeby si tam uz chodil kto si zmysli? (idem aj ja vyskusat ci ma zastavia ... )

<b>„Čo sa týka Floriánovej ulice v súčasnej dobe už to bude iba pešia zóna a bude tam aj zákaz parkovania. Treba si uvedomiť. Že na druhej strane ma atakujú majitelia budov na týchto uliciach, kde majú parkovať a ako majú zásobovať. Stále je potrebný nájsť kompromis medzi záujmami chodcov a majiteľov prevádzok ak chcem, aby mesto žilo. </b>

neodpustím si poznámku
PITBULL | dnes 10:24

ste dôchodca? ak nie tak máte smolu.ale ináč je to dobrá informácia o tom, že primátor odmieta, resp. sa bojí stretnutí s občanmi. škoda, že ste s tým neprišli skôr.. možno, ak by ste to stretnutie organizovali v Bratislave, tak by ste sa stretli...

<b>„Ja si tiež neodpustím poznámku. Niekoľkokrát som sa stretol s ľuďmi s PIS-u, ktorí tu prispievajú, no „pitbull“ sa neukázal ani raz. Ja sa stretnutí s občanmi nevyhýbam, avšak mojou úlohou nie je robiť politické mítingy, mojou prácou je riešenie konkrétnych problémov, takže dvere na radnici sú pre vás vždy otvorené. </b>

Sekčovčan | dnes 12:08

Mna by este zaujimalo, ci podla primatora moze niekedy Presov dosiahnut hranicu 100.000 obyvatelov.

Teraz mi napadlo, ze aj pred volbami sa hovorilo, ze "dostaneme mladych zo sveta spat do Presova". Tak mozno keby sa vsetci vratili, mali by sme aj tych stotisic.

<b>Som presvedčený, že sa to udeje v priebehu niekoľkých rokov. Už po svojom nástupe v tejto funkcii som si uvedomil, že ak chce Prešov rásť, potrebuje podmienky. Ad 1 – dať ľuďom prácu, ad 2 dať im adekvátne bývanie európskeho štandardu a vytvoriť podmienky pre šport, kultúru a pod. Prilákali sme a máme otvorené dvere pre investorov v oblasti bytovej výstavby, rovnako po dokončení priemyselných parkov vytvorenie cca. najmenej 3000 pracovných miest a v priebehu niekoľkých rokov 3 – 5- tisíc bytov. (odhady sú podľa konkrétnych rokovaní s konkrétnymi developermi, ktorí majú záujem o Prešov). Ak očakávame, že v jednom byte budú najmenej 2-3 ľudia, tak do piatich rokov by ten počet mohol byť prekonaný. Dobrá správa pre Prešovčanov je, že chceme vytvoriť kartu Prešovčania, aby ľudia s trvalým pobytom v Prešove mali výhody, t.j. Zľavnené ceny na MHD, kultúrne a športové podujatia, prípadne v konkrétnych obchodoch a reštauráciách. V priebehu 2 týždňov mám stretnutie s firmou, ktorá takéto karty riešila pre Prahu. </b>

Tatran
sorg | dnes 12:33

Vazeny pan primator. Zopakujem tu otazku, ktora tu uz bola polozena (aby sa nahodou neumyselne nestratila). Preco branite vystavbe stadiona? Nemyslite si je to kontraproduktivne? V kazdom meste maju investori na ruziach ustlane a mesto sa im snazi vychadzat v ustrety. Nemyslite si ze by mesto mohlo prispiet k tomuto projektu napr. aj formou poskytnutia pozemkov? Ved nakoniec je mesto aj akcionarom klubu. Myslim ze uskutocnenie tohto projektu by bolo velkou vecou pre Presov.

<b>„Otázku sme neprehliadli, ale už som na ňu odpovedal, Aj cez média som niekoľkokrát povedal, že máme záujem pomôcť futbalu, hľadáme len vhodnú a správnu právnu formu. A chcem ponúknuť viac, nielen pozemky pri štadióne, ktoré sa majú použiť na výstavbu obchodného centra. </b>

Kika | dnes 12:44

Pán primátor, myslíte si že poslancom skutočne záleží na občanoch? Mne sa to totiž veľmi nezdá.
A vôbec, sú súdržní aspoň čo sa týka ich orientácie k určitej pol.strane ku ktorej sa hlásia? Či si robia ťažkosti aj sami medzi sebou?

<b>Sú poslanci, s ktorými mám veľmi korektný vzťah a ktorí sú z môjho pohľadu hodnotní a sú prínosom. Sú poslanci, s ktorými vzťah je založený iba na základe zákona, aj vzhľadom na to, že sú záznamy z prenosov MsZ, každý si má možnosť utvoriť svoj náhľad a odpovedať na Vašu otázku. </b>

SENIOR PARK A CEMJATA.
Lilka | dnes 12:53

Prajem pekný deň p. primátor a pevné zdravie.

Mám na Vás dve otázky.

1. / Plánuje meto Prešov so Senior parkom, tak ako je dobrým zvykom v okolitých štátoch vačších miest na zabezpečenie dôstojnej staroby. Jedná sa o málometrážne byty, s možnosťou stravovania, lekárskou službov, rehabilitácie, komunálnymi službami, ( holič, kaderník, pedikúra, práčovňa apod. kde by mohli pracovať aj hendikempovaní. A starkí by sa tak nepriamo postarali o bývanie mladým svojimi často nadrozmernými bytmi, ktoré im často inkasom odkroja veľkú časť dôchodku.

2. / Je pravda, že DD Cemjata sa bude sťahovať, a že mesto chce vrátiť Cemjate slávu bývalého kúpeľného mestečka? Čo by inak bolo super nielen pre Prešovčanov!

Prajem, aby sa Vám podarilo splniť Vaše predstavy o meste Prešov. V poslednom čase zmeny nevidí iba slepý. Centrum mesta už nie je mŕtve ako po iné roky. Ešte aby bolo dosť spravodlivo platenej práce, aby mladí nemuseli za prácou, bol dostatok nájomných bytov za prijateľné nájomné, ľudia medzi sebou sa chápali a navzájom boli sebe úctivý a tolerantní.
Ďakujem Vám za odpoveď,

<b>1. / Mesto plánuje tzv. Mestečko seniorov v areáli bývalej ZŠ Bernolákovej a malo by tam byť všetko čo píšete. Aj viac. Ide však o veľký projekt, ktorý potrvá niekoľko rokov a práve do týchto objektov by sa mala sťahovať Cemjata, ktorá už dlhšie nevyhovuje takýmto účelom. V súčasnej dobe sa spracováva štúdia takéhoto projektu, otázkou je ako zareagujú poslanci.

2/ Súhlasím s Vami, Cemjate by sa mala vrátiť zašlá sláva, prepojiť ju na Borkút a vytvoriť lesopark ako relaxačno-oddychovú športovú zónu. Pripravuje sa aj projekt pre Borkút. Uź sa vracia zašlá sláva Išle, obnovuje ju súkromný investor, p. Ing. Hreha. Ponúkol som mu svoju pomoc. </b>

dlhodobá vízia
vizionar | dnes 14:40

Pán primátor, odznelo tu veľa konkrétnych otázok aj odpovedí z bežného života ľudí. Mňa by ale zaujímalo či máte aj nejakú dlhodobú nadčasovú víziu Prešova. Kde sa bude Prešov nachádzať o 10, 20 rokov? Čo si ľudia vybavia keď sa spomenie meno bývalého primátora Hagyariho?

<b>Ja mám konkrétnu víziu, resp. základné smerovania, ktoré som samozrejme nevytvoril sám, ale za pomoci väčšinou ľudí z Prešova, ktorí sú odborníci na jednotlivé oblasti života. Z veľkej časti je táto vízia zapracovaná aj do Plánu hospodárskeho a sociálneho rozvoja a záleží iba na čase, peniazoch a ochote poslancov tieto vízie uviesť do skutočného života. V súčasnej dobe sa chceme ešte zaoberať najmä ďalšími víziami v oblasti dopravy (prípadné nadzemné metro), vytvorením nových vodných plôch, zelených oddychových zón a parkov. Určite by mal byť Prešov spojený aj s geotermálnou energiou, to znamená, že energia v Prešove by bola lacnejšia a hlavne ekologická. Ak by sa podaril projekt výstavného a kongresového centra, revitalizácie Opálových baní a Soľné kúpele, čo vidím ako reálne, Prešov by sa stal jedným z najnavštevovanejších miest na Slovensku a vytvorilo by sa množstvo priamych a nepriamych pracovných miest. </b>

Križovatka Bajkalská - Sabinovská
KAPOR | dnes 14:55

Dobrý deň,
čítam Vaše vyjadrenie k predmetnej veci a chcem sa opýtať - to nikto z kompetentných nevedel pri zaradení do plánu IV a júl 2008, že bude potrebovať vyjadrenie ŽSR a SSC? Riešnie križovatky objednala firma SIEMENS u PT-Inžiniering Košice a rieši
prepojenie semaforov so železnicou.

<b>Projekt sa následne rozširoval, aby sme hľadali komplexné riešenia a de facto sme sa dostali na pozemky SSC a ŽSR. Sčasti to vidím ako chybu útvaru mesta, avšak asi pred 2 týždňami som sám aktívne zasiahol do tohto procesu a pevne verím, že sa tento problém vyrieši</b>

zdravim pan primator
napadla ma jedna otazka spojena s VZN o najme nebytovych priestoroch. Viem o jednom pripade kedy organizacia ziadala o prenajom priestorov ale komisia to zamietla. Organizacia ponukala dvojnasobok ako je cena pre MVO volnocasove aktiviti pre deti a mladez v tom VZN. Platia to VZN pre vsetkych alebo len pre vybrane MVO?

<b>Príďte za mnou osobne, určite nájdeme riešenie. Podľa mojich informácii máme voľné priestory pre MVO. </b>

pikus | dnes 15:04
..pán primátor, dovolte mi úplne mierne, ba priam nepatrne oponovať Vám ohľadom skultúrnenia nábrežia Torysy.
Na priloženom obrázku je červenými bodečkami vyznačený úsek kde nenájdete široko ďaleko ani jeden odpadkový kôš. Je tu plno lavičiek na posedenie pri rieke, ale čo s odpadkami čo vzniknú pri posedení?
Písal som o odpadkové koše postupne všetkým kompetentným, ba aj poslancov som načal.
Všetci sa perfektne vedia vyhovárať.
Ale koše nie sú. A tak každý odhadzuje papieriky a fľašečky kde príde.
Iniciatívne a svojpomocne som namontoval jedno vrece na odpad ku lavečke, a čuduj sa svete už je tam viac ako 5.dní, a už je plné.
Takže národ by aj odhadzoval odpad tam kde patrí, len nemá kde.
Pán primátor, pomôžte ostal ste mi už len vy a Boh. A Boha by som nechcel zatiaľ zaťažovať.
Všetko okolo toho bolo uvedené aj v téme Konečne sú koše.

<b>O tomto probléme sme už viackrát diskutovali. Budeme hľadať riešenie košov, ktoré nie sú mobilné a ťažko ich vyvrátiť do Torysy. </b>

To bola posledná otázka, takisto posledná odpoveď. Ďakujeme P. Hagyarimu za návštevu a zodpovedanie na vaše otázky. Ešte poprosím nášho hosťa o záverečné slovo.

<b>„Chcem poďakovať všetkým tým, ktorí majú záujem o riešenie problémov Prešov. Môžem ich ubezpečiť, že je aj snaha na MsÚ tieto problémy riešiť a v prípade, žeby ten pocit nemali, aby sa obrátili priamo na mňa. Som presvedčený, že spoločne Prešov sa vráti svojim postavením na významnejšie miesto. Príkladom toho je aj projekt EHMK 2013, kde Prešov porazil všetky krajské mestá okrem Košíc, napriek tomu, že mal oproti nim desatinový rozpočet. Máme schopných ľudí a garantujem, že títo dostanú priestor, ak prídu s rozumným projektom. “</b>

Ďakujeme a dovidenia pri ďalšej diskusii na PIS.

Pavel Hagyari
Pavel Hagyari
Pavel Hagyari
Pavel Hagyari
Súvisiace články
22.4.2009 Primátor bol ONLINE (1. časť)
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK