Utorok, 16. apríl 2024
Meniny má Dana, Danica | zajtra Rudolf

Integrácia 2009 - Slnko svieti pre všetky deti rovnako

Dovoľte, aby sme Vám v mene hlavného organizátora, riaditeľa Špeciálnej základnej školy v Malom Slivníku pána Mgr. Slavomíra Krafčáka, priblížili I. ročník celoslovenského projektu s názvom INTEGRÁCIA 2009

Špeciálna základná škola sa nachádza v Malom Slivníku, malej obci vzdialenej od Prešova približne 25 km. Funguje ako plne organizovaná s deviatimi ročníkmi.
Ako jedna z mála škôl na Slovensku má dvojzmennú prevádzku. Prvý a druhý stupeň sa pravidelne striedajú v dopoludňajších a popoludňajších zmenách. Túto školu navštevuje 85 žiakov zo sociálne znevýhodneného prostredia so špecifickými edukačnými potrebami. Všetky deti majú mentálny handicap. Pedagogický zbor tvorí 10 plne kvalifikovaných učiteliek a fundovaný riaditeľ školy Mgr. Slavomír Krafčák. Všetci sa spolu snažíme o to, aby sa naše decká v živote nestratili, učíme ich okrem iného zásadám správania sa, ako aj morálnym a mravným hodnotám, ale našou prioritou je, aby pocítili, že sú plnohodnotnou súčasťou tejto spoločnosti. Mnoho našich aktivít smeruje k zlepšeniu ich prístupu k životu, spoznaniu jeho pozitív a začleneniu sa do pracovného a kultúrno-spoločenského diania medzi intaktnú populáciu.

Korene podujatia siahajú do roku 2005, kedy sa v mesiaci jún na pôde Gymnázia Ľudmily Podjavorinskej konal futbalový turnaj základných a špeciálnych základných škôl organizovaný Špeciálnou základnou školou v Malom Slivníku v spolupráci so ŠZŠ Matice slovenskej v Prešove. Iniciátorom myšlienky zrodu sa stal pán riaditeľ ŠZŠ Malý Slivník
Mgr. Slavomír Krafčák. Týmto zdanlivo skromným turnajom sa začala písať história zrodu projektu INTEGRÁCIA. Dnes už možno tento počin nazývať jeho nultým ročníkom, cenným a ušľachtilým začiatkom niečoho veľkolepého. Patronát nad súperením mladých futbalistov prijali Slovenský futbalový zväz a Krajský školský úrad v Prešove. Aj keď táto akcia v názve slovo INTEGRÁCIA ešte oficiálne nemala, mala ho obsiahnutý v jej hlavnej myšlienke, a tou bola integrácia detí s ťažším štartom do života prostredníctvom kultúry a talentu. Vyvrcholením tohto projektu bol exhibičný zápas medzi víťazným žiackym mužstvom ZŠ Važecká v Prešove a známymi bývalými futbalovými reprezentantmi. Niečo sa začalo. Niečo trvalé, zanechávajúce stopy v ľudských srdciach, hodnotné a hodné podpory - zrod projektu INTEGRÁCIA.

Na prvý ročník projektu sme si museli trochu počkať. Avšak toto čakanie nebolo na škodu. Nechali sme myšlienku projektu INTEGRÁCIA rásť, rozvíjať sa a naberať jasné kontúry. Nultý ročník vystriedal ročník I. , organizovaný Špeciálnou základnou školou v Malom Slivníku v roku 2008 s názvom TURNAJ INTEGRÁCIE 2008. Nositeľmi myšlienky projektu INTEGRÁCIA, a zároveň hnacími motormi akcie boli bezpochyby pán Mgr. Slavomír Krafčák, riaditeľ ŠZŠ Malý Slivník a Mgr. Peter Haas, riaditeľ ZŠ Sibírska v Prešove . ZŠ Sibírska v Prešove sa turnaja zúčastnila v úlohe spoluorganizátora. Mesto Prešov a KŠÚ v Prešove prevzali záštitu nad futbalovým turnajom . Z konečného víťazstva sa tešili malí futbalisti zo Špeciálnej základnej školy internátnej vo Vranove nad Topľou. Víťazov a ocenených športovcov dekorovali futbaloví tréneri Roman Pivarník a Mikuláš Komanický , vedúca odboru školstva a kultúry Mestského úradu v Prešove Kvetoslava Komanická a prešovský primátor Pavel Hagyari. Ceremoniál vyznel veľkolepo. Sprevádzali ho nielen hudobné fanfáry, ale aj miniohňostroj a lietajúce konfety. Pripravený bol hviezdny program. mažoretky Labi i Diridonky, tanečníci z Black Eagles, ale aj hviezdy šou Slovensko hľadá SuperStar Filip Lénart, Tomáš Buranovský, Petra Humeňanská. Zlatým klincom bolo vystúpenie speváckej hviezdy Katky Knechtovej. Prišli aj futbalisti , čerství corgoň ligisti z 1. FC Tatran Prešov. Všetci prítomní hostia, ako aj diváci boli vo vytržení. Elektrizujúca atmosféra zaplnenej športovej haly bola potvrdením , že podujatia venované deťom nikdy nevyjdú z módy, vždy si nájdu priaznivcov. S odporučením od zúčastnených zástupcov MŠ SR, aby sa táto akcia, ktorá je bezpochyby unikátna a jedinečná na Slovensku, konala celoplošne s celoslovenskou pôsobnosťou a každoročne, sa dalo iba súhlasiť. Veď všetko čo sa týka detí, čo je o nich a pre nich je zázračné a hodné podpory. Snažili sme sa urobiť všetko preto, aby sa myšlienka zachovania tejto akcie stala realitou.

A tak sme sa prehupli z minulosti do doby prítomnej. Projektu sme pomohli zrodiť sa, podporovali sme ho a usmerňovali, keď rástol a teraz sa má stať dospelým. Pred očami veľkého počtu divákov z rôznych kútov Slovenska. Podujatie INTEGRÁCIA 2009 – veľkolepý celoslovenský I. ročník. Sen realizovať a pripraviť podujatie s celoslovenskou pôsobnosťou spájajúce deti zdravé i postihnuté, deti nadané i nešikovnejšie, deti malé i veľké, deti smelé i nesmelé sa stal realitou. Dúfame, že projekt Integrácia 2009 bude jednou z foriem, ako v našej spoločnosti ukázať cestu k vzájomnej tolerancii a porozumeniu prostredníctvom kultúry a prehliadky talentu.

Podujatie sa uskutočnilo 23. a 24. marca, v dvoch relatívne samostatných častiach, športovej a kultúrnej.
Dňa 23. marca sa uskutočnila celoslovenská športovo - spoločenská futbalová súťažná akcia v športovej hale PU v Prešove v popoludňajších hodinách. Súťažilo 8 futbalových mužstiev zo základných škôl a špeciálnych škôl . Boli to – ZŠ Sibírska Prešov, ZŠ Važecká Prešov, ZŠ Lesnícka Prešov, ŠZŠ Malý Slivník, ŠZŠI Vranov nad Topľou, ŠZŠ Chminianske Jakubovany, ZŠ Wolkerova Bardejov, Spojená škola Pavla Sabadoša. Víťaz turnaja ŠZŠI Vranov nad Topľou získal hlavnú trofej – Trofej Integrácia 2009. Hlavnú trofej víťazom odovzdala pani Kvetoslava Komanická, vedúca odboru školstva, kultúry a športu Mestského úradu v Prešove, futbalový tréner 1. FC Tatran Prešov- Roman Pivarník, Patrik Švajda a Tomáš Bezdeda. Víťazi turnaja si zahrali zápas s Mufuza teamom a na veľké prekvapenie divákov zápas suverénne vyhrali. Vyvrcholením bol exhibičný zápas medzi mužstvom osobností Prešovského kraja a mužstvom MUFUZA team , ktoré je zostavené z osobností slovenského hudobného, tanečného , kultúrneho života ako :
herci: Rasťo Sokol, Ivo Hlaváček, Marek Majeský, Igor Krempaský...
moderátori: Patrik Švajda, Mravec, Martin Šeďo, Mário Porubec...
športovci: Justin Sedlák, Ivan Jakeš...
hudobníci: Tomáš Bezdeda, Marián Greksa, Juraj Topor...
moderátor zápasu: Stano Galis.
Po ukončení turnaja nasledovala kultúrna časť, kde vystúpili Tomáš Bezdeda, skupina AYA, Michaella, Martin Husovský so skupinou Komajota, tanečné štúdio BODIES, GRIMMY, Jakub Petraník, Robo Mikla, Marián Grexa, Henry Tóth, Emil Srátrik, Martin Kraus...

Dňa 24. marca sa uskutočnila celoslovenská kúlturno - spoločenská akcia Integrácia 2009 v Mestskej športovej hale v Prešove. Záujem škôl bol pre nás veľmi príjemným prekvapením, avšak kvôli kapacite mestskej športovej haly sme museli mnohé školy sklamať a ich účasť odmietnuť. Na program dorazilo okolo 5 000 detí zo 100 škôl. Hala bola naplnená do posledného metra štvorcového. Podujatie si prišla osobne pozrieť aj ministerka práce, sociálnych vecí a rodiny SR Viera Tomanová a bola nadšená celkovou atmosférou a myšlienkou akcie. Aj primátor mesta Prešov Pavel Hagyari neskrýval spokojnosť a vyslovil nádej, že podujatie sa stane tradíciou.

Program bol vskutku bohatý a plný hviezd zvučných mien. Zaspievali nám Michal David, Martin Husovský z Komajoty, Robo Mikla, Tomáš Bezdeda so skupinou AYA, Marcel Berky, jordánsky spevák Lobo a iní.
Decká boli nadšené, počas vystúpenia speváka LOBA tancoval snáď každý , a keď Tomáš Bezdeda venoval pusu šťastnej diváčke, sála zaburácala nadšením a jasom detských úsmevov. Robo Mikla , večný rebel, zožal mimoriadny úspech svojím svojským vystúpením.
Zatancovali nám tanečníci a Laci Strike so skupinou STREET DANCE ACADEMY, účastník tanečnej súťaže Let´s dance Peter Vidašič s tanečníkmi z klubu TK Ellegance Košice Petra Vidašiča.
Prišli medzi nás aj účastníci šou „Slovensko má talent “ speváčka Győngyi Bodišová, gymnastky Mária a Gizka Bilikové a freestylista Jozef Szipőcs, účastníci programu „Modré z neba“ moderátor Miško Dolinský a nevidiaca speváčka Miška Kubicová.

Programom nás sprevádzal moderátor výborných kvalít s nebesky modrými očami – Pavel Bruchala, ktorý nás všetkých príjemne prekvapil zmyslom pre humor a ohromnou ľudskosťou.
Záver programu patril účastníkom šou Slovensko hľadá SuperStar , ktorí zaspievali spolu so zúčastnenými deťmi pieseň Kým vieš snívať...

Projekt INTEGRÁCIA 2009 je projekt o deťoch, jeho ušľachtilým cieľom je spojiť deti bez rozdielu, vyčariť úsmev, darovať šťastie. Vniesť slnečné lúče do ich životov. Konať dobro je ušľachtilá vec, človek venuje mnoho času, prostriedkov, zápalu a mnohokrát je odmenou len nepatrný zlomok. Avšak ak je týmto zlomkom úsmev detí, ich radosť, naplnenie snov a prianí, tak je to úžasné. Možno sa zdá, že podujatí venovaných deťom je už primnoho. My však nesúhlasíme. Projektov venovaných detským dušičkám nebude nikdy dosť. Podľa nás sú deti našou budúcnosťou a žiaden čas, námaha, peniaze, či práca v ich prospech nie je márna. Najlepšia úroda je tá, ktorá sa pestuje dlho, bez zhonu, s láskou a pozornosťou. Naše deti sú našou úrodou... Potrebná je každá pomoc, každý prejavený záujem, podpora materiálna aj pekné slovo. Nezištná pomoc nie je samozrejmá, o to viac však hreje a povzbudí. Našou odmenou bude „iba“ detský úsmev. Avšak ten je pre nás prvoradý... . Týmto podujatím sledujeme jeden jediný najdôležitejší cieľ, a tým je šťastie detí.
Dúfame, že týmto projektom naplníme motto našej akcie a podarí sa nám vniesť slnko do každého detského srdiečka. Lebo pre nás je práve toto najväčším zadosťučinením a motiváciou.

Ďakujeme , že ste prišli a tešíme sa na Vás o rok.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK