Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

Primátor bol ONLINE (1. časť)

Vážení čitatelia portálu pis.sk, Dovoľte, aby sme privítali v našej redakcii prvého muža mesta Prešova JUDr. Pavela Hagyariho. Vzhľadom na Váš veľký záujem, rozsah a počet otázok, ktorý sa užb teraz blíži k počtu 100, zverejňujeme dopredu pripravenú prvú sadu odpovedí pána primátora. Na všetky ostatné a aj tie, ktoré prídu v priebehu diskusie Vám odpovie p. primátor počas online rozhovoru. V tejto chvíli JUDr. Hagyari online.

primátor Pavel Hagyari v PISe online

grgop | 7.4.2009 (10:38)Dobry den pan primator.
1. Kedze je aktualny cas na upratovanie po zime, tak by ma zaujimalo, ako sa mesto stara o cistotu a poriadok v okrajovych castiach? Teraz nemam velmi na mysli tie velkoobjemove kontajnery, ale vseobecne. Zamestna viac ludi na cistenie ulic a pozemkov mimo Hlavnej? Bude to cistenie docasne alebo sa to bude robit pravidelne, pretoze po minule roky sa to robilo mozno 2X do roka (napr na sidliskach) a to absolutne nestaci, kedze vieme, ze o tyzden sa ta spina vrati opat do ulic.

Čistotu zabezpečujú okrem odborne spôsobilých firiem aj nezamestnaní občania pracujúci v rámci aktivačného projektu formou vykonávania menších obecných služieb pre mesto (pre tento rok 100 ľudí), ako aj odsúdení z Ústavu na výkon väzby. Samotné práce sú zadeľované podľa týždenného harmonogramu prác s postupným čistením ulíc v jednotlivých mestských častiach bez výnimky – či sa jedná o centrum, alebo periférnu časť mesta, t.j. vo všetkých mestských častiach bez ozdielu. Tieto sa cyklicky striedajú.

2. Ako stojime s lakanim investorov do nasho mesta? (boli ohlasovane nemecke firmy napr. ta s hi-tech) Vidite to pozitivne? Pretoze to v dnesnej dobe zacina byt nie velmi privetive z hladiska zamestnanosti a mnoho mladych a perspektivnych ludi sa stahuje do zapadnych casti statu.

Do priemyselného parku Záborské majú záujem príst zatiaľ dvaja investori, ktorí si zatiaľ neželajú zverejniť mená firiem. Ďalší prejavili záujem neoficiálne, čakajú na hospodárske oživenie.

3. Ake su vysledky Stavebneho fora z Vasho pohladu? V com vidite pozitiva a v com negativa? Crtaju sa tu nejake perspektivne stavby? (napr. Solivaria?)

Akcie typu Stavebné fórum, sympózioum „Green ways“ sú príležitosťou na prezentovanie Prešova a jeho potenciálu. Stavebné fórum bolo zaujímavé tým, že Prešovčania (odborná verejnosť) dostali z prvej ruky od p. riaditeľa NDS informácie o postupe prác pri výstavbe diaľnice a rýchlostných ciest. Tým, že sa diskutuje a otvoria sa problémové veci, vieme byť nápomocní pri ich riešeniach tak ako je to napr. s ukončením diaľnice Chminianska Ves – Prešov, kde nastalo zdržanie kvôli p. Jarkovskému, kde si uplatňoval svoje tradičné podnikateľské zámery. Prisľúbil som p. Chomovi pomoc.

4. Neda mi sa neopytat na uz klise otazku: Co z bazenom alebo mozno aj aquaparkom? Nemyslite si, ze to take mesto, ale aj okres resp. cely region ako je Presov potrebuje? Tymto by sa dal pekne rozprudit cestovny ruch u nas.

Bazén – je pripravená štúdia a hľadajú sa možnosti financovania cez EF, alebo PPP projekty.
S rektorom PU profesorom Matlovičom je pripravená dohoda o spoločnom peojekte, aby sa areál využíval aj pre potreby Fakulty Telesnej výchovy a športu.
Očakávame výzvu z EF na jeseň. Odhad investície je okolo 10 mil. €, čo je cca 300 mil Sk.

Aquapark na Delni – je súkromnou investíciou. Súkromná firma mala schválený projekt cez EF na 150 mil. Sk, čo je 50 % celkových nákladov. Možný začiatok výstavby je jar budúceho roka.

5, Taka otazka ma uz skor napadla, ci mesto robi nieco pre vysadbu zelene. Zda sa mi, ze stromy miznu a zelen sa neobnovuje.

Za každý vyrúbaný strom na území mesta je nariadená náhradná výsadba minimálne 2-3 stromov alebo okrasných kríkov. Bohužiaľ bude nejaký čas trvať, kým táto náhradná výsadba dorastie a naozaj pôvodné stromy nahradí.

6, Teraz je tu na PISe taka aktualna tema ohladom cyklistickych chodnikov, tak by ma zaujimalo, kedy sa planuje dokoncit ten medzi VŠ a PO a kedy sa zacne stavat ta cyklozeleznicka na Zlatu Banu.

Cyklochodník Veľký Šariš- Prešov by sa mal dokončiť tohto roku, všetko závisí na 148m2 pozemku, kde sme podali návrh na vyvlastnenie. Plánujeme to dokončiť, ak prejde v mestskom parlamente 29.4.2009 vyňatie stavieb z rezervy a zaradenie do realizácie.

Cykloželeznička Zlatá Baňa – mesto pristupuje k vyvlastneniu pozemkov. Ľudia chcú za role financie ako za stavebný pozemok, pritom niektorí chcú predať všetky svoje role, nielen pás, ktorý mesto potrebuje. Upravujeme projekt tak, aby sme obišli majetkoprávny problém, ktorý tam je a pri vyhlásení výzvy sa mohli uchádzať o zdroje z Regionálneho operačného programu. V spolupráci s príslušnými obcami – Dulová Ves, Kokošovce, Zlatá Baňa a podporou Prešovského samosprávneho kraja by mala byť táto iniciatíva úspešná. Výzva je plánovaná v septembri 2009.

peterza | 7.4.2009 (10:47)
Pan primator, chcel by som sa opytat, kedy bude mat mesto prirodny park s lavickami, zelenou a mozno aj hojdackami pre dospelych blizko centra mesta, ako niekedy bol park pri Ciernom moste. Momentalne fakt nic take nie je a zahrada umenia je v dost biednom stave. Dakujem za odpoved.

V štádiu realizácie je Ekopark Holá Hora pod Kalváriou, pokiaľ dôjde k dohode s evanjelickou cirkvou, tak by sa tento Ekopark prepojil s Kolmanovou záhradou. Doteraz sme cirkev oslovili niekoľkokrát, vždy s negatívnou odpoveďou.
Momentálne je v príprave 5 parkov: Ekopark Holá Hora, Biokoridor Torysa pri hati, Angelínium na Sekčove, za kostolom Krista Kráľa, Záhrada umenia-výsadba zelene a Starý areál Solivaru, kde plánujeme minipark s lavičkami.
Mesto nemá na veľké parky pozemky, ale pripravuje sa aj projekt Lesoparku na Borkute a Cemjate, s cyklochodníkami.

Dňa 6.3.2009 Mesto Prešov usporiadalo sympózium s medzinárodnou účasťou, kde boli prezentované zámery mesta v oblasti zvyšovania cyklodopravy a cykloturizmu. Je to nadväznosť na podaný projekt MeetBike Plus. Na tomto podujatí boli prezentované aj zámery mesta rozširovať zelené parky, zelené cestičky v okolí mesta. Pre švajčiarsky finančný mechanizmus pripravujeme projekt „Vita parky“, ktoré vyplnia túto medzeru. Prezentácie zo sympózia si môžete prezrieť na stránke: www.greenways.sk/dokumenty/prezentacie-z-presova-marec-2009

V územnom pláne mesta je park navrhnutý medzi areálom nemocnice a sídliskom Sekčov na ploche 26 hektárov. Na jeho vytvorenie je však potrebné najprv dané pozemky vykúpiť, čo nie je lacná záležitosť. V súčasnosti mesto vykupuje pozemky potrebné na vytvorenie nového mestského cintorína na Šváboch, lebo o rok už nebude miesto na pochovávanie na terajšom mestskom cintoríne, potom môže prísť na rad mestský park. Mimochodom aj cintorín na Šváboch má byť „cintorínom v parku“ s množstvom zelene.

miroo18 | 7.4.2009 (12:48)
pan primator, otazky ohladom ciest, ako bude realizovana Okruzna ulica? nieje nevhodne ukoncit cestu priamo pod centrom mesta? kedy by sa mala spristupnit dialnica Presov - Svinia? dakujem za odpoved.

Svinia by sa mala dokončiť do konca tohto roka, je to investícia Národnej diaľničnej spoločnosti, pričom mesto aktívne spolupracovalo pri vysporiadaní pozemkov.

Okružná - má slúžiť ako nultý mestský okruh, jej zmyslom je uľahčiť vstup do centra mesta cez Jarkovú a Baštovú ulicu. Vstup bude z Levočskej ulice cez svetelnú križovatku a pri penzióne Trattoria bude bočiť doľava na Jarkovú ulicu a cez Baštovú zase von.
Križovatka pod OC Fórum bude dokončená až v ďalšej fáze, po ukončení výstavby OC. Časť mestskej hromadnej dopravy sa presunie práve na túto Okružnú.

thomas7273 | 7.4.2009 (15:37)
Kedy budu pristresky na kontajnery aby odpad ked fuka vietor nelietal po celom Sekcove?

V súčasnosti mesto Prešov pripravuje projekt „Prešov separuje odpad“, v rámci ktorého chceme časť prístreškov zrekonštruovať, resp. dobudovať stojiska na separovaný odpad. Bude realizovaný od roku 2010 v závislostí od finančných prostriedkov. Strechy nad prístreškami však nezabránia odnášaniu odpadkov vetrom, pokiaľ nádoby budú otvorené. Preto je dôležité po každom vynesení odpadu nádoby zatvárať.

Ako je to s ihriskami pre deti na Sekcove ul. Dubova, Justicna, Bernolakova a areal MŠ tiez aky osud caka ex ZŠ Bernolakova ?.. .

Mesto Prešov v roku 2008 vypracovalo koncepciu ihrísk pre deti, kde sú plánované ihriska pre všetky mestské časti. Postupne sa zaraďujú do plánu investičnej výstavby mesta Prešov. Veľmi oceňujem aj iniciatívy ako je napr. MŠ Zemplínska, ktorá získala zdroje tak, že rodičia spolu s MŠ podali projekt. Sú to malé iniciatívy, avšak s významným efektom.
V súčasnosti sa rokuje o využití ZŠ Bernolákova ako centra pre bedmintonový šport.

StaryBorsuk | 7.4.2009 (15:50)
1) aky je Vas vztah s panom Sirokym, ked sa tu o tom takto rozpravalo, citovali Vase vyjadrenia o jeho absolutnej bezuhonnosti atd. vyjadrovalo to Vase skutocne nazory na jeho osobu, alebo islo cisto len o profesionalne vyjadrenia ako advokata a myslite si v skutocnosti nieco ine.

Pána Širokého som zastupoval ako advokát, mal som s ním korektné profesionálne vzťahy. V súčasnej dobe spoločnosť Váhostav prejavila záujem o investície v meste Prešov, kde by malo dôjsť k vytvoreniu 200-300 pracovných miest. Jednáme.

2) (dolezitejsia) kedy sa konecne vystavaju nejake parkoviska, co vas projekt bezplatnych zachytnych parkovisk v nedalekom okoli a kyvadlovej dopravy do centra, ktory bol naozaj dobrym napadom a mohol vyrazne pomoct doprave v Presove, aby ste tak mohli aspon nejakym sposobom vyvazit zavedene negativa s "parkovacou mafiou" ktora neobmedzene vladne Presovu. (nemusi plnit ani len zmluvne zavazky zo zmluvy ktora je v ich prospech maximalne vyhodna, a mestu to nevadi... napr.pri udrziavani poriadku) Bol by som rad keby ste skutocne zapracovali na tom projekte zachytnych parkovisk a zapisali si tym ako primator aspon vyrovnane skore a nezostali s minusovym prinosom na konte v tejto oblasti.

Projekt záchytných parkovísk – na tomto projekte pracuje Útvar hlavného architekta v spolupráci s odborom Mestského majetku. Hľadáme vhodné pozemky. Musím však podotknúť, že v minulosti boli predané najlukratívnejšie parkoviská v meste za symbolickú hodnotu.

gkolus | 7.4.2009 (16:40)
Tak pán Hagyari ja by som sa chcel spýtať kde je aspoň jedna vec zrealizovaná, nápady máte každý týždeň ale kde je nejaký výsledok, okrem návrhov a peniaze vo vrecku architekta? A nehovorte mi, že práve teraz začínate, lebo nepoznám jedno mesto, ktoré by z vlastného rozpočtu začalo stavať v čase tejto "krízy". dakujem za odpoveď

Sú veci, ktoré sa dajú riešiť okamžite, stačí chcieť a byť aktívny, sú ciele strednodobé a sú vízie... Bohužiaľ, čo som zistil po mojom príchode do Prešova, vízie neboli žiadne, strednodobé plány minimálne a na stole veľké množstvo akútnych problémov.
Priorita je doprava. Rozhýbali sme Národnú diaľničnú spoločnosť, spustila sa križovatka smer Cemjata s pripojením na severný obchvat a tunel do KE, kde sa má výstavba tunela a severného obchvatu začať už budúci rok. Najmä na základe mojej iniciatívy sa vyriešil problém Drutarovský a dnes sú takmer 2/3 Nábrežnej ulice dokončené. V lete sa Drutarovským dom zbúra a Nábrežná sa do konca roka dokončí. Rozbehlo sa riešenie nultého okruhu, projekt Okružná, v lete tohto roku sa bude rekonštruovať hlavná križovatka, kde vzniknú nové pruhy, prejazd sa zrýchli, následne po dokončení sa spustí projekt zelenej vlny od Popradu. Dokončí sa svetelná križovatka od Sabinova, Šidlovec, Sídlisko 3, Sabinovská.
Dnes už môžeme len spomínať na polhodinové státie na vedľajších cestách pri ZVL, kde sa ešte v r.2007 spustila svetelná križovatka. Toho roku sa spustila malá zelená vlna na Sekčove a ako prví na Slovensku máme z dôvodu zvýšenia bezpečnosti nasvetlené priechody pre chodcov, zaviedli sme asistenciu Mestskej polície pri školách.
Pripravujú sa reálne projekty bytovej výstavby, tzv. štarovacích bytov pre mladé rodiny a sociálne byty nie pre neprispôsobivých... Začali sa budovať nové detské ihriská, o čom hovorím na inom mieste. V štúdii máme pripravený aj projekt Prešov Arény s výstavným a kongresovým centrom a bazénom. Spolu s Univerzitou hľadáme zdroje cez štát, PPP projekty alebo eurofondy.
Je mi ľúto, že doteraz takéto vizionárske projekty Prešovu chýbali, v opačnom prípade, ak by bolo možné nasadnúť do rozbehnutého vlaku a pokračovať, boli by sme už kdesi inde. Chcem zdôrazniť, že je rozdiel napĺňať takéto projekty v samospráve a v súkromnom sektore, kde od myšlienky k realizácii je relatívne krátky čas, rok, rok a pol, v samospráve to trvá trikrát dlhšie vzhľadom na postupy cez komisie, výbory mestských častí, mestskú radu, cez zastupiteľstvo, vrátane verejného obstarávania, kde všade sú lehoty... Hádam ešte pripomenúť, že v prvom roku môjho pôsobenia, sme išli podľa starého rozpočtu, ktorý bol schválený ešte v predchádzajúcom volebnom období, v druhom roku sme dostali peniaze len na projektové dokumentácie a až v treťom roku je reáne vôbec niečo spustiť...
Po rokoch sa opäť budujú športoviská a multifunkčné ihriská, viď Šidlovec, Zimná ulica, atletická dráha na Šmeralovej, vybudujeme ihriská v každej mestskej časti, ktoré budú monitorované priemyselnými kamerami.
Dotiahmli sme súkromných investorov na reálnu bytovú výstavbu, v príprave je okolo 3000 bytov, niektoré projekty sú však z dôvodu finančnej krízy pozastavené a dočasne odsunuté. Do komisie MZ idú veľký projekt Amfiteáter – kultúrne mestečko. Veľmi reálne je aj Mestečko seniorov, ktoré schválilo aj Mestské zastupiteľstvo, kondomínium pre seniorov s kompletnou starostlivosťou, ale aj relaxačnou a oddychovou zónou pre Prešovčanov s kúpeľným korzom.
Projekt Soľných kúpeľov a rekonštrukcie celej historickej časti Solivarov závisí od projektu EHMK, máme aj vážnych súkromných investorov, ktorí sa chcú na tomto projekte spolupodieľať. Projekt Soľných kúpeľov by mal byť v budúcnosti výkladnou skriňou a pýchou Prešova, čo by som si zo srdca prial...

panslav | 7.4.2009 (16:48)
Kedy sa psickarom zakaze vencenie ich psov na travnikoch medzi bytovkami? Preco mestska policia nic nerobi?

p.s. čo tak sprísniť kontrolu a postihy voči nezodpovedným psíčkarom? Vyšli by ste v ústrety tým zodpovednejším, tým nespokojným a možno by ste naučili niekoľkých ľudí slušnosti, ktorú máte rád a tiež ste ju chceli priniesť medzi nás!

Do projektu Čisté mesto zahrnieme aj problém psíčkárov. Je mi ľúto, ale musím opäť skonštatovať, že neporiadok si robíme sami, nemôžeme mať policajta pri každom bloku, musí fungovať kontrola občanov. Porovnajme počet psov a policajtov, kým psov máme niekoľko tisíc, policajtov máme 80. Bola chyba, že sa pri predaji byov, nepredali aj priľahlé plochy zelene a parkoviská, vtedy by záujem aj aktivita ľudí bola účinnejšia.

Vyjadrenie náčelníka MP:
V zmysle platného zákona a tiež VZN Mesta Prešov je zakázané vstupovať so psom na detské ihriská a pieskoviská, do areálov škôl a školských zariadení, okrem canisterapie, na kúpaliská a športové ihriská, na cintoríny, do kostolov, do zdravotníckych zariadení, do zariadení potravinárskej výroby a verejného a spoločného stravovania, do kultúrnych zariadení a obradných siení. Prípadné znečistenie verejného priestranstva psom (exkrementy) je osoba, ktorá vedie psa, povinná odstrániť.
Mestská polícia vykonáva kontroly priebežne, počas bežného výkonu služby a tiež nárazové, keď je akcia zameraná v danej lokalite na psičkárov a dodržiavanie zákona psičkármi. V minulom roku bolo pri uvedenej činnosti riešených 534 majiteľov psov. Podľa platného zákona je možné za neodpratanie exkrementov uložiť v blokovom konaní pokuta do 16 € (500, – Sk), čo je žiaľ žalostne málo a MsP nemôže dať vyššiu sankciu ako ukladá zákon.

fester | 7.4.2009 (17:36)
Pán primátor, máte tiež pocit, že neporiadkom v niektorých lokalitách sa Prešov začína podobať na Luník IX? Prečo?

Ja nemám ten pocit, že Prešov vyzerá ako Lunik IX.v Košiciach. Chcem zdôrazniť, že neporiadok v meste a na sídliskách nerobím ani ja, ani úradníci MsÚ, ale občania, ktorí v tých lokalitách žijú.. Mesto nemá neobmedzené zdroje na čistenie mesta, zvlášť, keď sa jedná o opakovanú ľahostajnosť obyvateľov a vandalizmus.

Sekcovcan | 7.4.2009 (18:49)
V suvislosti s tym neporiadkom, by som sa chcel opytat, ci by mesto nemohlo nejakym sposobom viac sirit osvetu medzi ludmi, nieco na sposob plagatikov, letacikov, ktore by ludom vtlkali do hlav "odpadky patria do kosa" alebo "chceme zit v cistom meste". Nebolo by zle, ak by take nieco bolo vylepene aj na kazdej chodbe alebo niekde na nastenke, v kazdej zakladnej skole, alebo pred skolou. Ved nieco sa s tym musi konecne robit. Na ten hnus okolo sa uz neda pozerat.
Sami niektori rodicia hadzu odpadky na zem, lenze im uz asi niet pomoci (jedine brutalne pokuty), avsak male deti by sa dali prevychovat, ak sa im to bude dostatocne pripominat.
Este k tym letacikom. Mozno by bolo dobre dopisat tam aj to, ze budu zavedene velmi vysoke pokuty za hadzanie odpadu na zem a tie pokuty aj skutocne zaviest, ak by to bolo mozne. Dakujem.

Na základe podnetov aj tejto diskusie pripravíme projekt Čisté mesto. Všetky návrhy, nápady aj ochotu spolupracovať radi podporíme a privítame.
Výchova detí v predškolskom a školskom veku je veľmi dôležitá. Často vidíme, že tieto deti následne „prevychovávajú“ svojich rodičov tým, že ich sústavne upozorňujú na chyby, ktoré robia, na potrebu separovania odpadu a podobne.
Práve prebieha príprava projektu s pracovným názvom „Čisté mesto“, kde uvažujeme s rôznymi formami motivácie občanov, aby sa zamerali na čistotu svojho okolia: súťaže o najkrajšiu a najčistejšiu plochu s odmenou a benefitmi (napr. inštalovanie preliezačiek v okolí, večera s primátorom a podobne), uvažujme nad spoluprácou s rôznymi nadáciami formou grantových projektov, rovnako financie z pokút za znečistenie by sa mohli následne využiť na zabezpečenia čistoty mesta.

Kika | 7.4.2009 (19:20)
Pán primátor, ešte k bordeľu..minulý rok to isté, kompetentní o stave vedeli, no furt sa musí apelovať? jedna šikovná pani, pod nickom meryl aj rozposielala maily. Toho roku, tie isté problémy...tie isté.

 

link k debate o minuloročnom bordeli a chýbajúcich košoch a o nevšímavosti MP

 

Ak máte takéto postrehy, prosím kontaktujte riaditel@tsmp.sk , ktorý je na to určený s tým, že to dáte na vedomie prednostovi úradu na jozef.visnovsky@presov.sk. Pokiaľ nebude spravená náprava, poprosím Vás, aby ste ma o tom informovali na primator@presov.sk a ja vyvodím dôsledky.

Ak mozem, tak ma napadli este nejake dolezite otazky grgop | 7.4.2009 (20:25)
1. Bol tu spominany vzhlad centra mesta. Tak by ma zaujimalo, co dojde k rekonstrukcii Jarkovej ulice tak, ako ste uz skor planovali? Bude sa nieco robit s takmer rozbitou historickou budovou na Metodovej ulici, ktora spati mesto a robi len otrasnu reklamu?

Táto budova nepatrí mestu, patrí súkromným vlastníkom, pokiaľ neohrozuje občanov, veľa s tým robiť nemôžeme.

2. Planuje sa v blizkej dobe investovat do geotermalnych vrtov, aby sme neboli zavisli od energie zemneho plynu? Popripade, ci mate informacie o planovanych investiciach do inych alternativnych zdrojov energie v meste? (myslim, ze Spravbyt opat investoval do kotolne na biomasu)

Geotermálne vrty – Prešov má bohužiaľ smolu, že pôvodné geotermálne vrty nie je možné využiť kvôli posunutiu podložia. Nové vrty stoja cca 100 mil. Sk a na tie sa musia nájsť zdroje, prípadne spoluinvestor. Neviem si však predstaviť budúcnosť Prešova bez geotermálnej energie a jej využitiu na vykurovanie, v skleníkovom hospodárstve, geotermálnej elektrárni, či Aquaparku. Našim poradcom v tejto oblasti je Ing. Halász, honorárny konzul Islandu, ktorý sa touto problematikou zaoberá viac ako 30 rokov a spolupracuje aj s islandskými firmami.

Spravbyt uviedol do prevádzky kotolňu na biomasu. Zmena palivovej základne z plynu na biomasu je v našom meste problematická, nakoľko PO sa nachádza v pásme ochrany ovzdušia, preto sa môžeme pri rekonštrukciach orientovať spravidla na solárne panely (plánujeme ich na Domove pre seniorov na Veselej ulici).

3. Planovali sa vyuzit financie zo zdrojov EU, co sa tyka DPMP na nakup duobusov. Kedy sa to planuje urobit, Ziskali sa nejake zdroje financii?

DPMP zakúpilo dva duobusy a v najbližších dňoch ich zaradí do premávky.

4. Posledna vec. Pred istym casom sa nieco vravelo (myslim, ze nejaka konferencia na tuto temu) o hospodareni s pitnou vodou a jej udrziavani na nasom uzemi. Planuje sa nieco urobit v tomto smere? Dakujem

25.júna 2008 sa v rámci podporných aktivít na kandidatúru EHMK 2013 uskutočnila konferencia na tému Nová vodná kultúra. Partnerom radnice pri organizovaní medzinárodného seminára bola mimovládna organizácia Ľudia a voda. Jej zástupca Michal Kravčík vníma vysúšanie mestského prostredia ako faktor, ktorý „pôsobí ako horúca platňa, ktorá okrem presušenia vytláča mraky do horských oblastí. “ Prešov už niekoľko rokov sleduje postupné vysúšanie mestského prostredia, zhoršovanie klímy, presušenie ovzdušia a rast alergických ochorení. Receptom na tieto problémy môže byť vysádzanie zelene a pozitívna reakcia na Novú vodnú kultúru. S mimovládnou organizáciou Ľudia a voda spolupracujeme pri získavaní zdrojov na zlepšovanie podmienok pri zadržiavaní vôd na území mesta.

Kika | 7.4.2009 (20:46)
No a Soľné kúpele...budú, nebudú? Aspoň časť eventuálnych dovolenkujúcich udržať na domácej pôde.

Soľné kúpele – je potrebné vysporiadať 3 ha pozemkov na Solivare a výmenu za mestské lesy pri Branisku. Je potrebný súhlas poslancov, bude predložený v krátkom čase. Ak sa to odsúhlasí, môžeme sa uchádzať o fondy v rámci podpory rozvoja turistiky, ale aj vzniku nových pracovných miest – išlo by o cca 200 ľudí. Tento projekt má šancu, jedná sa o unikátny projekt v strednej Európe. Malo by ísť o mestskú invstíciu, v prípade, že by to nešlo, je pripravená aj alternatíva súkromnej investície.

Peti108 | 7.4.2009 (22:05)
A este trochu ohladom sluzieb:
1. Kde su tie slubovane obchodne centra (Forum, Arkadia, ...)
2. Kde su tie centra "volneho casu"(bazen, velky vystavny areal pri hale ktori mal konkurovat inchebe). A dalse slubovane projekty z ktorych nic neostalo

Veľké investičné projekty si vyžadujú dlhodobú prípravu – majetkoprávne usporiadanie, získanie zdrojov. Ani jeden projekt nie je v štádiu „nič neostalo“, naopak snažíme sa aj teraz v čase krízy získať zdroje a hľadať investorov. V dohľadnom čase budú všetky projekty - zámery zverejnené na webovej stránke mesta.

Milanko | 8.4.2009 (13:36)
Dobry den pan primator, najprv vdaka za to, ze si viete najst cas a zaujima vas i nazor obcanov, nielen pred volbami... Teraz par otazok:

4. Preco je Kulturny mesacnik dvojmesacnik? Ako hodnotite jeho uroven?

Je to rozhodnutie poslancov a neochota financovať ho mesačne. Myslím, že od plienok sa zlepšil, mal a má ambíciu stať sa komunikačným kanálom medzi mestom a jeho občanmi. Verím, že na budúci rok sa peniaze na jeho mesačnú periodicitu nájdu.

5. Da sa nieco urobit s istou parazitickou obcou, ktora berie vyraznu cast dani Presovcanov? Neda sa nechat Lubotice Luboticami a zobrat priemyselnu zonu (a rovnako aj tzv. sidlisko Pod Hajom) spat tam, kam logicky a realne patri? Viete si predstavit fungovanie PO a okolitych obci na principe BA a KE, teda mesto a miestne casti so svojim mestskym a miestnymi zastupitelstvami?

Ľubotice vyrástli vďaka Prešovu, v 90-tych rokoch využili legislatívnu dieru a osamostatnili sa a aj keď dane idú do obce, občania využívajú MHD, cesty.. Bohužiaľ, táto situácia sa nedá zvrátiť. Pripravujeme však Kartu Prešovčana, ktorá by mala zvýhodniť občanov s trvalým pobytom v meste Prešov.
Mestské časti – V zásade by to bolo prospešné, museli by s tým ale súhlasiť obce.

7. Hodnotite pozitivne rozmnozenie sa hazardnych herni v centre mesta? Ake su kompetencie mesta v takychto pripadoch?

Herne – Mesto v tomto prípade dáva len povolenie na prevádzkový čas, licenciu udeľuje Ministerstvo financií, patrí to do kompetencií štátu. Mesto nemôže zakázať prevádzkovanie herní, bolo by to porušenie ústavných práv, takisto nemôže zakázať súkromným vlastníkov domov, aby niekomu prenajali svoj obchodný priestor.

8. Ktore konkretne velke projekty budu dokoncene do konca vasho funkcneho obdobia? Ako to vyzera so sochou Krista? Vrajze aj v Polsku je nejaka podobna... a vyssia.

Konkrétne veľké projekty dokončené – V prvom rade chcem povedať, že od môjho nástupu do funkcie primátora sme zdvojnásobili investície v meste. Dokončil sa IP Záborské, postavil sa Lear. dokončí sa Nábrežná ul, preinvestuje sa 200 mil Sk na ZŠ, začne sa projekt Amfiteáter, Mestečko Seniorov na Cemjate, Okružná ulica, Hlavná križovatka... Pravdepodobne sa nám nepodarí začať Prešov Arénu s výstavným a kongresovým centrom, vzhľadom na súčasné finančné možnosti štátu a developerov. Socha Krista - začiatok výstavby je plánovaný na rok 2011, ak sa nič nestane. V súčasnosti je odliaty model veľkosti 3,3 metra. Tá informácia o Poľsku je kačica.

Vdaka za odpovede, drzim vam palce...

jarmok | 8.4.2009 (14:24)
dobry den, pan primator, mate naslubovanych alebo rozrobenych milion akcii. Na tom sa priživuje kopa firiem, Aku mate nepriamu ucast v nich?

Neostáva mi nič iné len sa nad Vašou poznámkou pousmiať... Veľké projekty sa robia cez medzinárodné vestníky a nie nástenkové tendre, kde sa zapájajú aj najväčšie stavebné firmy na svete, ako je to v prípade Okružnej, kde zvíťazila spoločnosť Eurovia, prípadne francúzska spoločnosť Vinci park, najväčšia parkovacia spoločnosť na svete. V prípade, že máte nejaké „info“, kľudne to zverejnite, aj s dôsledkami, ktoré pre Vás v prípade nepotvrdenia sa vyplývajú. Ja som sa do Prešova nevrátil ako chudobný človek, ani ako zlodej, ktorý sa prišiel nabaliť. Prišiel som riešiť problémy mesta so všetkými schopnými ľuďmi, ktorí o to majú záujem.

Ihelpsekcov | 8.4.2009 (14:32)
Dobrý deň pán primátor, mňa zaujíma ako si vyberáte ľudí alebo organizácie, ktorím dávate časť svojho platu. Vyberáte si ich sám alebo je na to určené komisia?

Je to na základe návrhu Odboru sociálneho, bytového a zdravotníctva MsÚ. Zoznam je zverejnený na www.presov.sk/?c=12& id=6324

monte | 8.4.2009 (18:59)
A čo zodpovednosť za nedodržanie zmluvných podmienok, nekvalitnej práce, zneužívania funkcií? Vyvodili sa už nejaké dôsledky v prospech mesta?
Mám na mysli napr. amfiteáter, Zimný štadión, Prešov Real, stravné lístky pre exprimátora M. Benča...

Ako v prípade Amfiteátra, aj Zimného štadióna sme odstúpili od zmluvy, v prípade Realu je voči konateľovi spoločnosti vedené trestné stíhanie.

beRger | 8.4.2009 (23:15)...by mali objasnit KTO ma vyprazdnovat kose a ako casto.
Tak vyzera, ze snazenie pan Pikusa bolo viac menej zbytocne.

Vyjadrenie zodpovedného pracovníka:
Účelovo sme nevyberali tento kôš, nakoľko sme monitorovali čas jeho naplnenie i vzťah istých skupín ľudí k danému typu odpadkového koša (vyberanie a rozhadzovanie odpadkov z koša, znečistenie okolia, vandalizmus, poškodzovanie). Získali sme potrebné informácie, aby sme vedeli postupovať pri umiestňovaní ďalších odpadkových košov rovnakého alebo vylepšeného typu.

MX-3 | 7.4.2009 (22:31)
Ja by som sa chcel opytat, ci by student(i) umeleckeho smeru mohli vystavit svoje fotograficke prace v nejakych priestoroch v PO bez poplatku?

Mohli. Mám velmi blízky vzťah k umeniu. Ak majú študenti záujem, môžu sa obrátiť na sekretariát. Obratom všetko vyrišime

fenix | včera 12:36
Kedy začne chodiť priamy vlak do Bratislavy cez Žilinu z Prešova aby človek nemusel prestupovať v Kysaku?

Raz do týždňa chodieva. Asi pred mesiacom som vyvinul iniciatívu spolu s primátorom Bardejova a Humenného. Pripravujeme spolu žiadosť, projekt, aby do doby, kým do Prešova nebude dokončená diaľnica, aby vlakové spojenie Prešov-Bratislava s následným pripojením do Bardejova a Humenného chodili 3 až 4 kráto do týždňa, prípadne aj denne. V súčasnej dobe vyhodnocujeme vyťaženosť takéhoto spojenia, aby takáto požiadavka nebola len prázdnou bublinou a aby sme ju mohli riadne zôvodniť. Pred niekoľkými mesiacmi som mal rokovanie na ŽSR. Boli ochotní sa tým zaoberať, len je potrebné, aby sme predložili aj štatistiky.

Polis | 14.4.2009 (20:18)
Videli ste stav novej casti cyklotrasy a okolitej prirody spajajucej Presov a Velky Saris? Urcite ste navstivili mnoho krajin sveta, tak sa pytam ci si takto predstavuju cyklotrasu aj inde vo svete?

Dobrá správa je, že v priebehu mesiaca sa rozbehne dobudovanie cyklotrasy medzi Prešovom a Veľkým Šarišom. Táto výstavba sa zdržala najmú z dôvodu, že majetkoprávne vysporiadanie bolo veľmi komplikované. Bolo tam niekoľko desiatok vlastníkov, resp. právnych predchodcov s výmerami od 0,5m do 6m štvorcových a títo vlastníci nemali záujem na vysporiadaní nakoľko poplatky za vysporiadanie majetku boli vyššie ako výnos z predaja.

KAPOR | 16.4.2009 (12:32)
Dobrý deň, chcem sa opýtať:
1. Kedy sa začne s rekonštrukciou hl.križovatky, koľko to bude trvať a kto ju bude realizovať?
2. Či sa v súvislosti s b.1 neuvažuje o rozšírení počtu jazdných pruhov na ul.
Sabinovská a to tak, že od St. Dúbravy by boli dva pruhy v smere do mesta kde by plynule nadväzovali na rekonštruovanú križovatku a jeden smer z mesta. Cesta je dosť široká, stačí zmeniť vodorovné značenie a autá nebudú stáť už Pod Skalkou. Miesta je tam dosť aj keby bolo potrebné rozšírenie, len preložiť stĺpy trolejového vedenia.
3. Čo je nové s križovatkou Bajkalská/Sabinovská/Šidlovec? Navrhujem, aby počas rekonštrukcie v špičke riadili dopravu dopraváci.

Rekonštrukcia hl. križovatky je súčasťou riešenia dopravnej situácie v meste. Tento rok môžeme nazvať aj dopravným rokom. Tento rok sa dokončí Okružná ulica, dokončí sa rekonštrukcia križovatky na námestí mieru pri hoteli Šariš, spustí sa zelená vlna smerom od Popradu smerom na Bardejov a Vranov.a iné. Hlavná križovatka sa začne rekonštruovať v priebehu leta počas letných prázdnin by mala byť rekonštrukcia aj ukončená. Pôjde o výrazné rozšírenie jazdnyh pruhov smerom od Sabinova na Dukliansku ulicu s možnosťou plynulého odbočenia od Sabinova na Duklianskú ulicu a samozrejme aj od Sabinova na Levoču. Pôvodne sa plánovala táto križovatka ako kruhová, avšak počet áut prechádzajúcich cez túto križovatku prekročil počet 50000 denne, kruhová križovatka by neumožnila výjazd MHD z Hlavnej ulice. Tesne po ukončení rekonštrukcie by mala byť napojená aj zelená vlna od Popradu na Vranov, čím by sa mala zlepšiť prejazdnosť touto križovatkou. Rovnako sa v priebehu dvoch až troch mesiacov (dúfam) ukončí svetelná križovatka Bajkalská - Šidlovec spolu s rozšírením jazdných pruhov a svetelným prepojením až na hlavnú križovatku Nám. Mieru. To znamená, že odpadnú problémy pre obyvateľov Šidlovca, ktorí mali problém s výjazdom na Sabinovskú ulicu. Investorom je Slovenská Správa Ciest a iniciátorom tejto rek. križovatky bolo Mesto Prešov.

| 20.4.2009 (01:36)
2. Môžete vysvetliť, prečo majiteľ psa chovaného v byte zaplatí daň 4x vyššiu, ako majiteľ psa chovaného v rodinnom dome? Ak je to náhodou preto, že pes chovaný v/pri rodinnom dobe, nešpiní verejný priestor, rád by som k tomu uviedol, že každý majiteľ psa je predsa povinný odstrániť výkaly psa a hodiť do koša. To aj robím. Ale povedzte mi, aký je rozdiel medzi mnou (chovám psa v byte) a majiteľmi psov z rodinných domov, ktorých denne niekoľkokrát stretávam venčiť svojich veľkých psov na verejnom priestranstve. Jedná sa o lokalitu sídl. II - od Kolmanovej záhrady až po ABC, od Obrancov mieru po ul. Sázavského. S tým súvisí aj skutočnosť, že v Prešove, neexisujú špeciálne koše na výkaly s paierovými vreckami, ako v iných mestách. Zaplatením dane mestu (66 €)všetko končí. Mám návrh: aby sa aspoň časť daní vrátila občanovi (keď zriadenie košov je nákladné), zabezpečte na MsÚ vydávanie vrecúšok (papierových alebo igelitových) majiteľom psov, napr. 1x za štvrťrok.

V minulom roku som navrhoval zníženie, príp. zrušenie dane, no zastupiteľstvo enschválilo tento bod rokovania. To, čo môžem sľúbiť v budúcom roku je, že predložím návrh aby daň za psa bola vrátené psíčkarom vo forme košov a papierových vrecúšok. Výška poplatkov sú v priamej kompetencii zastupiteľstva, nie primátora. Viem vás pochopiť, sám mám psa.

OC FORUM KAPOR | dnes 10:40
V súvislosti s OC Forum mám niekoľko otázok:
- ako mesto rieši zmluvný vzťah s investorom keď podľa informácií z tlače firma nekomunikuje?
- aké sú pokuty a sankcie za omeškanie s výstavbou a ukončením stavby?
- prepadne zmluvná zabezpeka 10.mil. Sk?
- bola už mestu uhradená KC za pozemky?
- je možné odstúpiť od zmluvy?
- neuvažujete obnoviť staré trhovisko na pôvodnom mieste keďže s výstavbou sa nezačalo a stavba už reálne nemôže byť ukončená do 5 rokov od podpísania zmluvy?
Ďakujem za odpoveď

Tento projekt bol od počiatku komplikovaný. Schválilo ho bývalé zastupitešstvo a podpísal ho bývalý primátor. Súčasná nečinnosť vyplýva z 3 základných bodov. 1. 1. Nedoriešený pozemok v časti na rohu Okružnej a Štefánikovej, resp. nedohoda investora a súkromných vlastníkov, tento problém sa aj za mojej priamej intervencie vyriešil, investor mal zaplatiť za tieto pozemky a sceliť celé územie.
2. Finančno ekonomický problém - súčasná ekonomická situácia, ktorá nie je naklonená developerom. Rokoval som nikoľkokráto so zástupcami investora, potvrdili, že Prešov ako projekt je pre nich zaujímvavý a mali by v ňom pokračovať
3. Tretím aspektom je prípadné zbúranie Tesca, jeho umiestnenie v spodnej časti a de facto vytvorenie úplného celistvého projektu z Hlavnej ulice, až po Kúpeľnú ulicu. Čaká sa na záverečné vyjadrenie Tesca. Podľa mojich posledných informácií Tesco predbežne súhlasilo s takýmto riešením a výstavba by sa mohla začať budúcu jar.

Staré trhovisko bude obnovené v priebehu 10 dní na starom mieste, možno už aj túto sobotu. Nové trhovisko by malo vyrásť po dobudovaní centra.

| dnes 09:44
Dobrý deň prán primátor,
podľa množstva otázok ktoré v tejto diskusii pribudlo, určite zistíte, ktoré oblasti trápia prešovčanov najviac (a sekundárne aj to, že občanom chýbajú informácie!). Ja osobne vám ďakujem za takúto možnosť položenia otázok. Neuvažovali ste o tom zariadiť takúto možnosť pravidelne na oficiálnom webe - prípadne ju aj spojiť s aktuálnym stavom o pripravovaných projektoch mesta? (napr. socha, park, doprava a pod.) Toto vezmite ako podnet na zlepšenie od nie len kritizujúceho občana mesta.
Moje otázky:
1. aj napriek prebytkovému rozpočtu v tomto roku, má mesto dlhodobý strategický plán na udržanie dobrej finančnej kondícií v budúcnosti pod dôsledkami hospodárskej krízy? Robia sa kroky zmiernenie týchto dopadov pre mesto, prípadne na projektoch pre prešovčanov, ktorích kríza postihla? (možností je veľa v prípade záujmu vám nejaké načrtnem)

Mesto má vytvorený tzv. krízový štáb, hľadáme výraznejšiu efektivitu pri hospodárení s mestským majetkom, prípadne pri reorganizácii mestských firiem, čím môžeme ušetriť niekoľko miliónov Sk. Rovnako mesto má záujem podporovať výstavbu bytov, prípadne občianskej vybavenosti a obchodných centier - samozrejme v rozumnom rozsahu, aby mesto malo čo najviac obyvateľov, od čoho závisí aj daň z nehnuteľnosti a daň z príjmov fyz. osôb. Na týchto dvoch daniach najmä stojí rozpočet mesta.

2. ako môže občan prešova pomôcť mestu? Či už podnetmi, kritikou alebo konkrétnou aktivitou je možné zapojiť sa do diania mesta či skôr priamo projektoch organizovaných radnicou? Čo by ste robili ak by ste chceli pomôcť ale nechceli sa naťahovať s politickými štruktúrami poslancov? Osobne chcem pomôcť s budovaním prešova bez nejakých politických naťahovačiek a machinácií. Podporili by ste napr. občianske združenie, ktoré by sa niečim takýmto zaoberalo? V spojitosti s "hladom po informáciách prešovčanov" by minimálne mohlo sústreďovať relevantné otázky a s vaším odobrením žiadať príslušné inštitúcie o odpovede či aktivitu.

Rovnako ako vy uvažujeme na vytvorení občianského združenia za lepší Prešov, aby sa konkrétne nápady, myšlienky a vízie mohli postupne pretaviť do reálnych projektov. V priebehu krátkej doby vytvoríme nový informačný kanál na Internete, kde by každý, kto má záujem na riešení konkrétneho problému, či prípadne má projekt, resp. víziu mohol komunikovať priamo so mnou, čím vyvinieme tlak na úradníkov, ktorí častokrát nie sú dostatočne pružní.

3. čo považujete za svoj najväčší ekonomický alebo procesný úspech na mieste primátora? Určite každí vidí, že prešov krásne ožil v porovnaní s minulosťou.

Je to veľmi náročná práca a reálne výsledky sa prejavia väčšinou až po dlhšom období. Začali sme hýbať s dopravou, ukončili sme priemyselný park cca za cca 350.mil Sk. Doposiaľ sme získali z EU fondov cca 200 mil. Sk, vyhrali sme všetky súdne spory s p. Jarkovským. Mesto výrazne ožilo, výrazne viac dostal priestor tretí sektor v rámci sociálnej a charitatívnej oblasti. Že sa nastavili vízie, ktoré sa pevne verím budú napĺňať.

4. čo by bol nejaký váš súkromný sen, ktorý by ste chceli splniť v prešove?

Môj sen pre Prešov je, aby sme dokázali využívať geotermálnu energiu. To znamená lacnejšie teplo, geotermálna elektráreň, skleníkové hospodárstvo a aquapark.

ŠKOLSTVO
m1.maros | dnes 14:27

Dobrý deň, pán primátor chcel by som sa opýtať ako ste spokojný so školstvom v rámci mesta Prešov, v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Prešov. Myslíte si, že projekty, ktoré sa tvoria mestom pre deti sú dostatočné? Prečo a nepodporujú projekty, ktoré deti bavia ale iba tie, na ktoré je účasť pre deti povinná - pokynom mesta a myslíte si, že ich to baví a všetko je fajn keď ich prišlo toľko veľa? Mimochodom koľko základných škôl v meste Prešov sa Vám podarilo "zatepliť" formou podpory z fondov? Nezdá sa Vám to ako neúspech?

Projekty rekonštrukcie škôl z EU fondov sa eštelen teraz vyhodnocujú. Prešov zatiaľ získal cca 200.mil Sk, čo je 2x až 3x viac ako ktorékoľvek iné krajské mesto. Do 1 roka by mohli byť tieto projekty zrealizované a potom aj z týchto úspor chceme realizovať aj opravu ďaľších škôl. Prosím o trpezlivosť, veci v samospráve sa hýbu výrazne pomalšie ako v súkromnej sfére. Súčasťou rekonštrukcie týchto škôl je aj modernizácia špecializovaných učební a vytvorenie nových športovísk, viď ZŠ Šmeralova, kde atletický areál je výrazne lepší ako ten, ktorý má univerzita.

zopár otázok
| 20.4.2009 (01:36)

4. Mesto, to nie je len Hlavná ulica. Stačí zísť po chodníku popri Tescu a Bohosloveckej fakulte (smerom k bývalému trhovisku) a vidíte prevažujúcu (bohužiať) tvár nášho mesta. Hromady odpadkov, špina. Mesto by malo, napr. prostredníctvom hliadok mestkej polície pravidelne mapovať mesto a operatívne cestou príslušného odboru zabezpečiť upratanie - zväčša totiž ide o mestské pozemky. Lenže na mnohé miesta sa motorizovaná hliadka ťažko dostane. Riešením by bolo vytvorenie cyklistických hliadok mestskej polície. Možno aj mopedy alebo skútre, sú lacnejšie ako autá a majú oveľa nižšiu spotrebu a dostanú sa všade. Otázok a podnetov by bolo veľa, možno by mohol existovať nejaký mail, kde by Vám svoje postrehy mohli občania zasielať aj inokedy. Alebo už existuje? Želám Vám veľa úspechov.

Pripravujeme projekt ČISTÉ MESTO, no bohužiaľ to najhoršie je, mesto si špinia samotní občania. Peniaze, ktoré sú vložené do takéhoto čistenia sú vyhodené peniaze. Stačilo by, aby boli občania viac kritickí voči svojim susedom, spoluobčanom, prípadne aby priamo upozorňovali mestskú políciu na konkrétnych vinníkov. Projekt chceme spustiť spolu s projektom separácie odpadu.

Slovo na záver

Nie som tu na nič iné, len a len na riešenie problémov mesta, som tu na to, aby som riešil aktuálne akútne problémy, hľadal strednodobé riešenia a nastavil vízie do budúcnosti a to v súlade s mojim predvolebným heslom Šancu mladým, priestor schopným.
V zásade sa veci hýbu pozitívnym smerom. Niektoré projekty pozastavila, alebo spomalila ekonomická kríza, najdôležitejšie problémy sa však riešia. Hlavne dopravná situácia v meste, spúšťa sa projekt bytovej výstavby, ihrísk, športovísk, opravujú sa školy, úspešne štartujeme projekt Mestečka seniorov aj Kulúrneho mestečka na Amfiteátri, tlačíme na projekt EHMK revitalizácia Solivarov a mnoho ďalších projektov.
Mesto Prešov nesporne ožilo po kultúrnej, aj športovej stránke, zase kope extraligu a to nielen vo futbale. Mojim cieľom je, aby čo najviac Prešovčanov, ktorí majú záujem o rozvoj mesta a o dobré meno Prešova bolo integrovaných do priameho, alebo nepriameho rozhodovania o osude mesta. Chcem povedať, že vo funkcii primátora pracujem neuveriteľne tvrdo, avšak teším sa spolu s Vami každému úspechu a som presvedčený, že veľké chvíle nášho mesta prídu spolu s veľkými projektami.

Ďakujeme p. primátorovi za účasť na dnešnej diskusii a prajeme jemu ale aj všetkým pracovníkom MsÚ všetko dobré do jeho práce. Keďže čas určený na odpovede sa vyčerpal odpovede na nezodpovedané otázky Vám prinesieme v najbližších dňoch.

Redakcia

primátor Pavel Hagyari v PISe online
primátor Pavel Hagyari v PISe online
primátor Pavel Hagyari v PISe online

Video archív nájdete na tv.pis.sk

Súvisiace články
24.4.2009 Primátor bol ONLINE (2. časť) 26.9.2008 Primátor mesta bol ON-LINE! (kompletný prepis)
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK