Štvrtok, 28. marec 2024
Meniny má Soňa | zajtra Miroslav

Richard Schneider bol ON-LINE! (kompletný prepis)

Kandidát na europoslanca prešovčan Richard Schneider odpovedal na Vaše otázky. OFF-LINE zodpovedal aj na tie otázky, ktoré prišli dodatočne.

takto: Zaujímalo by ma ako si p. Schneider predstavuje, že Európa bude garantovať sociálne istoty ďalším generáciám.

RS: Európska únia ako priestor 27 členských štátov sa rozhodla, že Slovensko prijme za člena EÚ. Slovensko ako krajina, ktorá nie je až tak ekonomicky vyspelá je dnes jej plnou súčasťou. Medzi hlavné princípy EÚ patrí aj garancia jednotlivých istôt voči všetkým štátom EÚ a teda aj nás. Vyspelejšie štáty nachádzajú odbitisko v menej vyspelých štátoch. Slovensko si musí garantovať sociálne istoty samo s pomocou EÚ avšak pri prípadných problémoch ich musí garantovať EÚ. Sme svedkom toho, že neoliberálne postoje vládnucich strán nám k ekonomickému progresu nepomohli. EÚ musí nachádzať správnu zlatú strednú cestu a nie vybíjať sa na politických extrémistoch, či už pravičiaroch alebo ľavičiaroch.

Luios_11: Mňa zaujíma, čo doteraz pán Schneider urobil pre mesto Prešov.

RS: Pokiaľ myslíte na mňa ako kandidáta tak ako 27 ročný človek sa angažujem do politiky resp. verejného živote po prvý krát a teda mám záujem pomáhať zmysle nezaujatosti a mojou kandidatúrou ako nezávislý kandidát navrhnutý hnutím MISIA 21 sa stať poslancom pre občanov a aj takto pomáhať nášmu mestu. Byť svedomitý a čestný zástupca mesta Prešov, východného Slovenska a v neposlednom rade nášho štátu. Pokiaľ sa týka môjho otca, ktorí je v Prešove známejší a možno ste mysleli aj na neho. Spoločne pracujeme v oblasti zdravotníctva. Otec sa venuje podnikaniu v tejto oblasti už 15 rokov. Dnes zamestnávame okolo 200 ľudí z toho asi 75% v Prešove a na východnom Slovensku. Spravujeme polikliniku v meste na Levočskej ulici do ktorej sme investovali už nemalé množstvo financií a chceme, aby sa raz stala pýchou nášho mesta. Doniesli sme do Prešova jeden z najmodernejších digitálnych stomatologických rontgenov na svete, ktorý prevádzkujeme v našej poliklinike. Otvorili sme taktiež biochemické laboratórium a snažíme sa túto polikliniku modernizovať na najvyššiu úroveň.

takto: Doplním. Ak by bol Europoslancom, čo by konkrétne urobil pre Prešov?

RS: Prácu europoslanca vnímam v rovine parlamentných zasadnutí ako samozrejmosť. Dôležitejšie je však podľa mňa zákulisná práca europoslancov, kde sa stretávajú s poslancami iných krajín a diskutujú o spoločných problémoch a získavajú a vymieňajú si informácie ktoré v nemalej miere môžu pomôcť aj regiónu z ktorého prišli. Východnému Slovensku a aj Prešovu viem pomôcť tak, že ako východniar, ktorým aj ostanem, mu budem robiť len to najlepšie meno, môže s tým napríklad súvisieť množstvo turistov, ktorý sa o našom regióne dozvedia. Považujem za osobný dlh voči občanom Slovenska, ich neinformovanosť našimi kandidátmi, ktorí tam boli celých 5 rokov. Položme si všetci otázku: koľko súčasných Slovenských Europoslancov vieme vymenovať a čo pre nás urobili? Ako hájili záujmy Slovákov v Európskej únii? Aj z tohto dôvodu si myslím, že je dôležité informovať Slovenskú verejnosť a komunikovať s verejnou správou miest a obcí Slovenska. Toto tu doposiaľ absentovalo.

marian001: Ako si sa dostal k tomu že budeš kandidovať?

RS: Ku kandidatúre na europoslanca som sa dostal cez prešovčana pána Žemličku ktorý je sympatizantom strany. Teda oslovila ma MISIA 21.

StaryBorsuk: je to pekny ciel zariadit aby do krajiny prislo viac penazi. ale co hovori pan Schneider na to, ze aj tie peniaze co uz od EU mame vdaka nasim rozhodujucim cinitelom vyuzivame tak mizerne a nezmyselne ohranicujeme moznych prijimatelov, podla vladneho hesla "ked nie nasi nech radsej nema nikto" prichadza Slovensko o miliardy v prospech inych clenskych statov. co s tymto problemom do buducnosti?

RS: Treba rozlišovať pojmy. Plnenie eurofondov a čerpanie eurofondov. Nesuhlasim s názorom , že Slovensko prichádza o miliardy v prospech iných členských štátov. Pozrime sa na našich susedov. Už dnes má Česká republika prisľúbených 210 mld. z EÚ. A tu u nich bude nasledovať to plnenie do akej miery budú za 5 rokov vedieť týchto 210mld. využiť. Pokiaľ sa neodosobníme od príslovia " Keď mi zdochne krava, nech susedovi zdochnú dve" nebude to s nami Slovákmi veľmi dobre.

drozdia brada: citujem Vás:
Ak európske ceny, tak potom aj európske platy!
Cit. : "Sociálne rozdiely medzi západom a východom Európy ešte stále pretrvávajú. Napriek slovným garanciám vládnucich strán a oficiálnym štatistikám, sa ceny na Slovensku v priebehu posledného roka zvýšili na európsku úroveň. Naše platy ale ostávajú pod európskym priemerom. Rozhodli sme sa pre Európu. Európa sa musí teraz rozhodnúť pre nás."
Problém ste pomenovali, ale nenapísali ste ako to chcete zmeniť... ... Uvedomujete si prečo tu vlastne prišli ako-také investície v posledných rokoch ? Ak platy pôjdu hore tak investori svoje fabriky presídlia smerom na východ, ako Vy chcete tento začarovaný kruh zmeniť?

RS: Po mojom zvolení, v čo aj verím, sa budem angažovať vo výbore pre regionálny rozvoj. Viete každý je generál až po vojne, aj táto kríza tu prišla dosť nečakane a rýchlo a na ňu sa vyhovárať nemôžeme, avšak musíme využiť všetky dostupné prostriedky na prilákanie každého možného investora a pozerať do budúcnosti. Aj preto si myslím že by sme mali ako prešovčania či východniari v týchto voľbách zvoliť zástupcu z nášho regiónu. Prakticky sa zamyslime nad tým, ako sa dotkla kríza východného Slovenska? Podľa mňa sa v istom výraznom zmysle dotknúť ani nemohla, veď mi tu na východe už pomaly, žiadnu fabriku či žiadny priemysel nemáme. Už ani variť soľ nebudeme. A prečo je to tak, no jednoducho preto lebo Prešov je od Bratislavy ako povedal predstaviteľ SaS Richard Sulík veeeľmi, veeeeľmi ale naozaj veeeľmi ďaleko. Asi by sme sa vážne mali zamyslieť my z nášho regiónu, koho budeme podporovať aj v týchto voľbách.

Peter: Ako planujete pomoct mestu Prešov? Prosim realne veci.

RS: Na túto otázku som už odpovedal a sú to skôr veci nie konkrétne. Nesľubujem kruhové objazdy a ani parkovacie miesta. To by som splniť ani nemohol a po mojom prípadnom zvolení to samozrejme vkompetencii nie je. Skôr viem, podľa môjho názoru pomôcť, tým že sa považujem za vyslanca Prešova, východného Slovenska v Európskom parlamente a tak propagovať náš región či mesto v tom najlepšom svetle. V každom prípade budem hájiť záujmi občanov Slovenska a ako nestranný kandidát sa môžem s Vašou podporou stať poslancom Vás - občanov. Samozrejme čo sa týka financií z kohéznych fondov a iných zdrojov európskych financií podporiť a lobovať za Prešov a región. Je to o následnej komunikácii s verejnou lokálnou správou.

micis: 80% ludi na svete hladujú. 20% svetovej populácie zije v prepychu a bohatstve. Medzi nimi aj Európania, ktorí dokážu nevyspelým krajínám pomôcť.
1. Zaujímajú ma Vaše názory na tento globálny problém? Akú konkrétnu pomoc ponúknete vy?
2. Koľko percent Vášho platu budete dávať ľuďom v núdzi, ak vyhráte?
3. Ako chcete presvedčiť ľudí že ste správny kandidát? Čo ste urobili pre to aby Vás ľudia nasledovali?
4. Aký je váš názor na problematiku potratov a eutanázii? Ste za záchranu života pred narodením alebo obhajujete právo ženy slobodne rozhodovať o ďalšom osude nenarodených?

RS: Vzhľadom na krátkosť času budem odpovedať už stručnejšie.
1. Európska únia vie pomôcť už len odpustením dlhov africkým krajinám v subsaharskej oblasti. Tak ako spomínate obrovské množstvo ľudí na svete dnes žije z 2 amerických dolárov. Podpora projektov ako je UNICEF je v tejto problematike nepostrádateľná. Všetky ďalšie dotácie do zaostalých krajín by mali byť však kontrolované a pomoc v ich efektívnejšej využiteľnosti by mala byť z EÚ poskytnutá.
2. Na túto otázku dnes neviem odpovedať. Kľudňe Vám na ňu zodpoviem ak budem mať vôbec nejakú znalosť o tom koľko sú reálne výdavky na prácu, cestovanie či iné náklady europoslanca. Ja som v podstate finančnú otázku nákladov či výdavkov poslaneckého platu. Určite som však naklonený a budem podporovať, či už sú to ľudia v núdzi, alebo rôzne nadácie.
3. Kandidujem ako nezávislý kandidát nominovaný hnutím MISIA 21. Nevstúpil som do strany a preto môžem byť kandidátom pre všetkých občanov Slovenska. Všetko o mne a mojom programe môžete nájsť na mojej webovej stránke, ktorú stále aktualizujem. V obrazovej i slovnej rovine budem podávať občanom informácie o mojom pôsobení v štruktúrach parlamentu, stretávanie sa s ľuďmi, ktorí o niečom rozhodujú, ale aj s tými, ktorí niečo odo mňa ako poslanca za Slovensko požadujú, dôverujú mi a ja ich dôveru nechcem sklamať.
4. Som za zachovanie života od jeho počatia až po jeho smrť.

realy: drozdia brada to už použil predo mnou, ale predsa: citujem Vás: "Ak európske ceny, tak potom aj európske platy!"
moja otázka znie vo vašej rodinnej firme kde ste momentálne manažerom je to tak? Myslím si, že je to ako vo všetkých iných firmách ba čo naviac myslím si, že sú ešte aj rozdiely medzi Vašimi pracovníkmi v rôznych regiónoch slovenska a tí východní sú na tom najhoršie. ako teda chcete, aby sme tomuto vášmu citátu uverili???

RS: To vôbec nie je pravda. Pokiaľ ide o pracovnú silu vo farmácii tak je to práve paradoxne naopak. Najnižšie platy máme na základe väčšej koncentrácie pracovníkov s daným vzdelaním v Bratislavskom regióne a najvyššie na východe. Súvisí to donedávna s jedinou Farmaceutickou VŠ v Bratislave.

Toto sú dodatočné OFF-LINE odpoveďe na otázky, ktoré prišli neskôr:

fester: Nezvyknem sa zaujíma o príjmy kohokoľvek, ale sám ste v inej on-line diskusii použili argument, že zarábate (resp. viete zarobiť) "podstatne viac" ako europoslanec, čo v praxi znamená vyše 7 000 až 20 000 € (600 000 Sk) mesačne. Stojíte si za svojím argumentom. Ak áno, z akej činnosti pochádzajú Vaše na slovenské pomery absolútne nadštandardné príjmy?
Aký je priemerný príjem Vašich zamestnancov?

RS: Moja citácia : „ Viem si zarobiť na seba iným spôsobom a podstatne viac“. V prvom rade ak sa budeme chytať za slová, tak slovo viem nehovorí o žiadnej istote. Znamená to, že som nepovedal, že podstatne viac aj zarábam. Moje daňové priznanie za posledný rok nemám problém zverejniť. Týmto výrokom som mal na mysli skôr to, že nekandidujem do európskeho parlamentu kvôli peniazom, ale v záujme byť poslancom pre všetkých občanov Slovenska. Toto je moje vyjadrenie. Prosím Vás ak si niekto myslí niečo iné nech sa páči, ale nesnažte sa ma presvedčiť o niečom o čom sám neviem.

ujoPeter: ; -) ... v ramci predvolebnej kampane ako dokaz svojich cestnych umyslov, zvysi platy svojim zamestnancom v podniku ktory riadi - Schneider Pharmacy - na uroven obvyklu v ekonomicky vyspelejsich krajinach EU, pricom na to vyuzije svoj nadstandardny prijem pozicie manazera ...
; -)
Howgh

RS: Toto je predpokladám čo sa týka, tých smejkov, len sranda. Nebudem sa vyjadrovať. Beriem to za žart.

ujoPeter: ... mne staci, ze mladenec, bez akychkolvek skusenosti v miestnej, regionalnej a narodnej urovni politiky, pasovany tatkom za manazera (mimochodom tatka dobre poznam a vazim si ho) si trufa hned v prvych volbach do europskeho parlamentu zacat svoju politicku drahu ; -)
Je to na smiech - a ked tatka stretnem, poviem mu, ze veruze jeho rozvahu, chladny usudok a zmysel pre realitu, synator nezdedil ; -)
Mne je na smiech ...

RS: Pane, neviem kto ste, iba ak by som súdil podľa obrázku. Myslím, že je tam žabiak na motorke. Prosím odpovedzte mi a zverejnite svoje meno, pretože to čo tvrdíte, že veľmi dobre poznáte môjho otca a na druhej strane, že ak ho stretnete tak mu to poviete, je podľa mňa len Váš výmysel a ste opäť jeden z tých, ktorý chcú cez tento portál dehonestovať mňa či naše meno. Prosím Vás aby ste boli natoľko korektný a inteligentný aby ste nesúdili človeka na základe Vašich dojmov a mimochodom Vám len pripomeniem, toto sú už druhé voľby do európskeho parlamentu na Slovensku.

Ďakujeme za rozhovor a aj za dodatočné zodpovedanie otázok.

(redakcia)

Richard Schneider
Richard Schneider online
Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK