Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

FHE: Zlý svet

Jednou z najzásadnejších prešovských kapiel 90. rokov bol Zlý svet. Koncom roku 1992 sa skupina Hernest, ktorú v tom čase tvorilo už iba duo Róbert Kernaševič (spev, gitara) a Jozef „Zelo“ Zeleňák (basa), transformovala na Zlý svet. Zmenila (do značnej miery) repertoár, od metalu sa odklonila k independent music s nádychom grunge, na bicie pribudol Norsi Šebeš. Hneď po vzniku Zlého sveta prišli prvé koncerty a prvé úspechy u publika.

Kapela bola v týchto časoch najväčším konkurentom Strechy, ktorá sa pohybovala v podobných žánrových vodách, vychádzajúc však pritom z punku. Rivalita oboch kapiel, ktoré boli v minulosti prepojené aj personálne (naviac Pavel Kernaševič zo Strechy a Róbert Kernaševič zo Zlého sveta boli bratia) časom ustala a nasledovala séria úspešných spoločných koncertov po východnom Slovensku. To bolo už v čase, keď sa ku kapele pridal gitarista Tino Jurec. Ten umožnil Robovi venovať sa výlučne spevu, naviac vytvoril viacero kvalitných piesní (A osmrti, Len Si Daj...). Už predtým mala kapela k dispozícii demo z AD micro STUDIO so skladbami Si divadlo, Vôbec nič nevieme, Kvôli vám, Sám. V posledne menovanej skladbe cítiť inšpiráciu skupinou The Doors.

Zlý svet bola výrazná skupina, ktorú okrem výrazných melódií charakterizovali prepracované texty z dielne Róberta Kernaševiča, neskôr aj Tina Jureca. “Tváriš sa modrá/aj keď si líška/tváriš sa stratená/aj keď ťa našli/zbytočne, nebudem tvoj/koľko nožov ešte zabodneš s úsmevom/koľkých ešte zničíš? ” (Si divadlo, R. Kernaševič) “Má svoj svet/A rada sa hrá/Rada sa pozerá z hviezd/I slnko jej pri nohách, pri nohách stojí/Hnednú listy v schránke/U-u-uľaví sa ti/A by bolo, ako bolo/NA hlave máš klobúk s perom... ” (Len Si Daj, Tino Jurec, text so zašifrovaným odkazom, podľa prvých písmen jednotlivých veršov) .
Uvedené demo obsahuje aj pieseň Sám, v ktorej je jasne cítiť inšpiráciu skupinou The Doors.

V roku 1994 zo skupiny odchádza, najprv len dočasne, Tino Jurec. Kapela hrá najskôr ako trio, neskôr ju dopĺňa gitarista Miro Goga z Heraconu, ktorého potom nahradil nový člen Martin Prnó. V roku 1995 nastane definitívny koniec.

Róbert Kernaševič sa v tom čase podieľal napr. na projekte Nedöry, potom však odchádza do Prahy a končí s muzikou. Zvyšok kapely (Zeleňák, Prnó, Šebeš) chcel pokračovať ďalej, ale tento pokus nedopadol úspešne. Väčšina členov z posledného zloženia Zlého sveta končí s hraním, Zelo zakladá s Tomášom Hricišákom z rozpadnuvších sa Nonsense Apokalypsu.

Po Zlom svete sa zachovali aj dve piesne (z live koncertu Preshow Rock ´94, aj s v jednej skladbe hosťujúim gitaristom Mariánom Sarneckým) na kazetovej rakúsko-švajčiarskej demokompilácii Fight Cars Not Bikes!

Na snímke je Zlý svet a priatelia v back-stage počas koncertu (1993).

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK