Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

FHE: Saprophyte

Keď začínali, hovorilo sa o nich, že hrajú progresívny hardcore. Dnes sú považovaní za "starú školu", za old-school hardcore. Reč je o prešovskej kapele Saprophyte, ktorá je už pojmom v slovenskom hudobnom podzemí.

Saprophyte

“Celé to začalo náhodným stretnutím Grca a Ričiho v dnes už zabudnutej prešovskej pivárni (25. 5. 1995 o 19:14 SEČ). Po priateľskom dialógu oboch zúčastnených na tému akú hudbu počúvaš a či vieš zahrať trojhmaty sa zhodli, že to spolu skúsia, ” píše na svojej internetovej stránke skupina Saprophyte o začiatkoch anabázy na prešovskej hudobnej scéne. Pôvodnú zostavu tvorili Grco (Marin Gargalovič), Riči (Richard Ščambura) a Milo, ku ktorým sa na post speváka pripojil Marek Gábor alias Mark Caprone. Kapela spočiatku prechádzala početnými personálnymi zmenami. Objavil sa v nej napr. gitarista Rado „Slaďo“ Slatkovský (ex-E. M. S. -3), spevák Škorica (Branislav Heteš), ktorého vystriedal istý Kamil. Kapelu pribrzdí vojenčina zakladajúceho člena, bubeníka Grca, ktorý nastúpil na vojenskú službu.

Po návrate uvoľní bubenícky post Róbertovi „Seďovi“ Sedlákovi, sám začne hrať na basovú gitaru, a ku gitaristovi Ričimu pribudne ďalší gitarista Marián Sarnecký (ex-Worm´s Coke, Strecha). Kompletnú zostavu Saprophyte uzavrel príchod druhého speváka, k Marekovi Gáborovi pribudol Peter „Kari“ Karabinoš. V tejto zostave hrá Saprophyte niekoľko úspešných koncertov a v štúdiu Perina natočilo prvé CD nazvané Saprophyte (2000). Albumom sa kapela zaradila medzi špičku slovenskej hardcorovej scény. Na tomto albume hosťoval i „vychytený“ prešovský DJ Jazzy, väčšinu textov (anglických, v slovenčine mala kapela len skladbu Čo sme to za štát) spravil Adam Benko. Druhý album ...on the right side (2002) obsahoval viac slovenských piesní. Neskôr vyšiel u Hirax Records aj ako split s košickou skupinou Naša vec. Z okruhu kapely Saprophyte vzišla ďalšia HC kapela One Voice, ktorej „jeden hlas“ Tasho často hosťoval so Saprophytom na koncertoch.

Nasledovali viaceré odchody členov skupiny do zahraničia a s tým spojené rôzne rošády v zostave. Skupina však neprestala byť aktívna. Objavila sa mladá krv v podobe novej rytmiky: Milan (basa) a Maťo (bicie), ktorá doplnila starých harcovníkov (Jaroslav "Koki" Lozák – gitara, Marián Sarnecký – gitara, Marek Gábor – spev, Peter "Kari" Karabinoš – spev). Takáto je súčasná zostava skupiny Saprophyte, ktorá v roku 2009 vydala tretie CD s lakonickým názvom "3". "Tvorili sme ho veľmi dlho, lebo sme mali dosť veľa personálnych problémov a zmien. Čiže tento album vyšiel po istom odstupe, posledná nahrávka bola v roku 2002. Na to, že je tam 12 skladieb, to trvalo dosť dlho, " hovoria členovia kapely o novinke.

Web: http://www.saprophyte.sk/

Z bibliografie:
Rozhovor o treťom CD: http://korzar.sme.sk/c/5106820/presovska-kapela-saprophyte-ma-formu-vydava-treti-album.html

Recenzia na prvé CD: http://www.frenky.sk/clanok.php?clanok_id=69

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK