Piatok, 29. marec 2024
Meniny má Miroslav | zajtra Vieroslava

On Line diskusia s Ondrejom Matejom

V utorok o 14:00 bude odpovedať na Vaše otázky Ing. Ondrej Matej, krajský predseda SDKÚ-DS v Prešove a kandidát na poslanca NR SR. Otázky mu môžete položiť už teraz v diskusii k tomuto článku.

Ondrej Matej

bigfoot Má zmysel budovať širokorozchodnú trať, keď ideme do finančne náročných PPP projektov na diaľnice? A čo tunel do Zakopaneho?

O. M. Budovať širokorozchodnú trať pre Slovensko nemá žiaden zmysel. Táto trať má zmysel len pre Rusko a Rakúsko. Stovky pracujúcich Slovákov v Čiernej nad Tisou prídu o prácu a ich prácu by získalo niekoľko sto Rakúšanov. Namiesto tejto nezmyselnej investície treba okamžite prikročiť k modernizácii prekladiska v Čiernej nad Tisou a vybudovaniu terminálu pre kombinovanú dopravu (prekladanie kontajnerov zo širokorozchodnú na naše kolajnice resp. kamióny) a neumožniť vybudovať toto prekladisko v Rakúsku.
Tunel do Zakopaného je v súčasnosti fantasmagoria ako keby sme povedali, že Slovensko bude mať more. Namiesto toho treba okamžite presadiť urýchlene výstavby diaľničného obchvatu Prešova.

Jozef II Prečo SDKU za 8 rokov nebola schopna zmenit terajsi volebny zakon, ktory tolko kritizovala, ked ho Mečiar dal schvalit?

O. M. SDKÚ zmenu volebného zákona presadzovala, ale vždy bola súčasťou vládnej koalície, v ktorej naši koaliční partneri nechceli umožniť rozsiahlejšiu zmenu zákona. Podarilo sa znížiť kôrum pre prekruškovanie sa kandidátov do NR SR z 10% na 3%. Určite, ale je to otázka pre všetkých politikov do budúcnosti.

pes1 Aký je Váš názor na obsadzovanie vedúcich postov v štátnych firmách, resp. firmách účasťou štátu nie na základe odbornosti, ale na základe straníckej príslušnosti?

O. M. Je smutné, že pojem politická nominácia je sprofanovaným pojmom a dehonestuje akúkoľvek nomináciu, keďže žijeme v krajine, kde hlavne štát sa podieľa na výkonnej moci je jasné, že sa nemôže zbavovať zodpovednosti za takéto nominácie. Budeme však presadzovať, aby tieto nominácie podliehali výberovým konaniam a ako hlavné kritérium bola odbornosť kandidátov na jednotlivé posty.

pes1 Cigáni už dlhé roky zneužívajú sociálny systém a terorizujú majoritu. Ak na to biely upozorní, ihneď je označený ako rasista? Dokedy sa to podľa Vás bude tolerovať?

O. M. Akékoľvek porušovanie zákonov musí byť potrestané bez ohľadu na farbu pleti, štátnu príslušnosť, resp. vierovyznanie. A takisto nemôže byť ktokoľvek, kto upozorní na porušovanie zákonov pravidiel hry akokoľvek označovaný, nemôže mu byť pridávaný akýkoľvek prívlastok. Striktne odmietam robiť rozdiely na základe, znova opakujem farby pleti, etnickej príslušnosti. Všetci občania tohto štátu sú si rovní.

pes1 Aký je Váš názor na brutálny zásah polície v Šarišských Michaľanoch voči ľuďom, ktorí iba chceli upozorniť na svinstvá stvárané cigánmi a chrániť si svoj majetok?

O. M. V prvom rade chcem zdôrazniť, že odsudzujem akékoľvek prejavy extrémizmu. Polícia je tu však preto, aby ochraňovala životy a majetok všetkých občanov, znova opakujem bez ohľadu na farbu pleti, ak tomu tak nie je potom je na mieste otázka, či nám takúto políciu treba. Polícia sa vždy musí postaviť na stranu toho, komu je ubližované.

pes1 Aký je Váš názor na súčasné súdnictvo pod vedením p. Harabina?

O. M. Bohužial musím konštatovať, že súdnictvo od novodobej histórie Slovenskej republiky, čiže od roku 1993, je v najhoršom stave. Dennodenne sme svedkami prieťahov v súdnych konaniach v nečinnosti resp. v pomalosti súdnych pojednávaní. Preto budeme razantne presadzovať, aby sa súdy a justícia otvorila pre verejnosť, aby všetky súdne rozhodnutia boli sprístupnené na internete, aby pojednávania boli nahrávané. A ďalej budem presadzovať voľbu sudcov do súdnej rady v medzivolebnom období, aby nedochádzalo ku ovládnutiu súdnej moci vládnucou garnitúrou. Ako príklad, že každý musí začať od seba bude presadzovať obmedzenie imunity poslancov len na výroky vyrieknuté v parlamente.

pes1 Kedy Slovensko nebude iba Bratislava s hranicami pri Žiline? Čo vlastne Vy ponúkate pre východ? Dzurinda mal iba veľké reči a "skutek utek". Ako Vám môžme teraz veriť? Nie sú to zase iba predvolebné dristy v boji o dobre platené korytá? Veď o Vás človek mimo času volieb na východe ani nechyruje. A to či ste boli vo vláde či opozícii. Mám pocit, že sa to opakuje znovu.

O. M. Veľmi rozsiahla otázka, odpoveď na ňu by možno zabrala celý dnešný priestor, ale pokúsim sa v skratke.
1. Asi sme si všetci ešte dostatočne neuvedomili, že Dzurinda ani SDKÚ už 4 roky nevládnu.
2. Vláda pod vedením Mikuláša Dzurindu musela prednostne riešiť situáciu v oblasti verejných financií, daňovej reformy a podmienok pre rozvoj podnikateľského prostredia, čoho výsledkom bolo zníženie miery nezamestnanosti až na 8%, pre krajinu nechala "plnú chladničku - prebytok štátneho rozpočtu", pričom 4 roky súčasná vláda túto chladničku len vyprádzňuje.
3. Preto navrhujem urýchlený rozvoj dopravnej infraštruktúry hlavne na východnom Slovensku, ako som už spomínal dialnicný obchvat Prešova a vybudovanie rýchlostnej komunikácie R4 spájajúcej Poľsko s Maďarskom naprieč Prešovským a Košickým krajom. Zároveň na základe skutočných intenzít dopravy uskutočniť napríklad vybudovanie takzvanej komunikácie K2 v Prešove, čo znamená presmerovanie dopravy zo Sabinovskej ulice smerom pod Surdokom a tým odľahčiť dopravný uzol pri Bosákovej banke a rad ďalších opatrení.
4. Ten kto chce, tak ten o mojom pôsobení na východnom Slovensku vie.

Bill Neuvažujete nad tým, že zrušením možnosti pracovať popri starobnom dôchodku by bolo možné znížiť nezamestnanosť?

O. M. Akákoľvek možnosť si privyrobiť, či už popri starobnom dôchodku alebo popri materskej dovolenke je vítaná. Nemôžme tomu, kto chce a vie si pomôcť k zvýšeniu životného štandardu brániť.

Jozef II. V Rakúsku sa každá vláda stará, aby bolo vynikajúce zdravotníctvo. Prečo nie na Slovensku?
Slabé liečenie znamená pre štát neskôr menšie výdavky na dôchodky?

O. M. Áno máte pravdu. Bohužiaľ, zdravotníctvo je oblasť verejného života, ktorá ešte neprešla rozsiahlou reformou. Verím tomu, že moji kolegovia, ktorí sa totou problematikou zaoberajú takúto reformu pripravia.

Jozef II. Vaša líderka Radičová navrhla predĺženie povinnej školskej dochádzky o 2 roky - teda na 18 rokov.
Uvedomuje si, že v tom prípade by v jednej triede sedeli 18 roční mládenci, tretíkrát opakujúci ročník s 13 - 14 ročnými dievčatami?

O. M. Tento návrh vznikol zhruba pred rokom a pol ako návrh zmierniť dopady hospodárskej krízy. Bol podrobený odbornej diskusii, po ktorej bol na základe odborných pripomienok ďalej nezaradený do nášho programu. Tu chcem na tomto príklade zdôrazniť, že toto je spôsob, ktorý budem v politike presadzovať tak, aby sa návrhy vždy podrobili odbornej diskusii a na základe záverov realizovali, alebo nerealizovali.

Jozef II. Načo sa zvyšuje vek odchodu do dôchodku, keď už 50-ročných robotníkov nechce nikto zamestnať? To majú 15 rokov žiť na podpore?

O. M. Určite ma neteší, že zamestnať sa po 50-tich rokoch je problém. Ale zároveň treba férovo priznať, že demografická krivka, resp. nožnice medzi počtom ľudí odchádzajúcich do dôchodku a prírastkom novonarodených budúcich pracujúcich sa otvárajú. Znamená to, že ak nevytvoríme podmienky pre mladé rodiny tak, aby chceli zvyšovať počet novonarodených detí, budeme musieť bohužiaľ odchod do dôchodku zvyšovať. Práve preto najviac opatrení smerujeme pre podporu mladých rodín, aby mal doslova a do písmena kto robiť na nás, keď odchádzame do dôchodku.

Jozef II. Kedy navrhne SDKU v parlamente zrusenie toho nezmyslu, ze konciaci starosta (zvoleny na 4 roky) dostava odstupne 5 mesacnych platov?
Preco na volbu starostu nie je ziadny limit ucasti na volbach a na odvolanie v referenda je potrebna ucast 50%?

O. M. Budem sa zasadzovať o to, aby k takémuto spôsobu odmeňovania nedochádzalo nielen u starostov obcí ale aj u poslancov národnej rady, poslancov krajských zastupiteľstiev a poslancov mestských a obecných zastupiteľstiev.

Zainteresovaný Od roku 2002 poskytuje vláda štátnu pomoc jednotlivým regiónom, tzv. investičné stimuly. Za vlády SDKÚ do prešovského regiónu neprišla ani 1 koruna a nevytvorilo sa ani 1 pracovné miesto v súvislosti s touto pomocou. Všetci však vieme, že je to región s najvyššou nezamestnanosťou a najnižšou priemernou mzdou. Všetci tiež vieme, že práve náš kraj, či v širšom východné Slovensko malo vo vláde početné zastúpenie, predsedu vlády, ministrov, štátneho tajomníka Kužmu, ako aj poslancov. Naozaj sú Prešovčania dobrí len nato, aby volili vašu stranu a potom na nás na celé 4 roky kašlete? Dokonca v rokoch vašej vlády 2002 - 2006 investičné stimuly dostal aj Bratislavský kraj, len nie Prešovský. To si skutočne myslíte, že vám ešte budeme veriť?

O. M. Áno, sčasti máte pravdu. Chcem ale podotknúť, že v roku 2007 Prešovský kraj obdržal dotácie v celkovej výške 209 mil. SK. Ale dôležité je nám všetkým pripomenuť, že práve na základe vyhodnotenia podpory jednotlivých regiónov predchádzajúca vláda zaviedla pravidlá pre poskytovanie pomoci investorov, ktorými zvýhodnila predovšetkým menej rozvinuté kraje, Prešovský nevynímajúc. Bohužiaľ po nástupe vlády Roberta Fica boli tieto pravidlá zrušené. Budem sa zasadzovať o ich znovuzavedenie tak, aby bolo možné čerpať investičné stimuly v našom kraji nielen novovznikajúcim prevádzkam, ale hlavne jestvujúcim, ktorí chcú svoje výroby rozšíriť.

gerard4
1. Kolko platov vy osobne poberate? Beriete dividendy, resp. figurujete v organoch nejakej spolocnosti alebo v kolkych organoch statnej spravy, regionalnej, alebo mestskej spravy?
2. Aky mate konkretny plan na zvysenie zamestnanosti? Ake od svojho planu ocakavate vysledky, a co ak zlyha ako ostatnych 8 rokov bacovania SDKU? Ake dosledky z toho vyvodite?
3. Co ste robili za socializmu? Kedy ste ziskali Vas titul?

O. M.
1. Beriem jeden plat z výkonu mojej pracovnej pozície u môjho zamestnávateľa. Nefigurujem v žiadnych orgánoch spoločnosti, ani v súkromných ani v štátnej regionálnej a mestskej správe.
2. Tam kde nie sú tepny a žily neprúdi krv, kde neprúdi krv nie je život. Preto v prvom rade sa budem zasadzovať o výstavbu dopravnej infraštruktúry v smere východ - západ a ako som už spomenul v smere sever - juh cez náš a Košický kraj. Zároveń budem presadzovať, aby sa skvalitnili cesty aj ďalšie cesty, ako napríklad cesta prvej triedy I/68 z Popradu cez Kežmarok, Starú Ľubovňu až do Bardejova a rad ďalších.
Chcem presadzovať rozvoj tradičných foriem hospodárstva v našom kraji a to poľnohospodárstva a lesného hospodárstva, hlavne presmerovanie dotácii od agrobaronov na južnom Slovensku, pre malé družstvá a farmy v našom kraji.
Skritne odmietam názor, že SDKÚ 8 rokov bačovala. Ak niekto bačuje, tak je to súčastná vláda. Za 8 rokov vládnutia SDKÚ doviedla túto krajinu do Európskej únie do NATO, urobila zo Slovenska tigra Európy a dnes sme svedkami neustálych škandálov (emisie, nástenkový tender, mýtny tenter...) , ktoré môžu zapríčiniť, že budeme ako krajina chudobná kostolná myš a skončíme ako Grécko.
3. Za socializmu som študoval na strednej škole. Titul som získal po revolúcií v roku 1993.

beersharish Čo ste urobili pre to, aby sa NARODNY PARK Vysoke Tatry nestal lunaparkom? Co robite proti rubaniu lesov v NARODNOM PARKU?

O. M. Veľmi vážna a a ťažká otázka. Tatry sú symbol Slovenská, prírody a oddychu, preto je potrebné akékoľvek aktivity v tejto oblasti podrobiť vždy čo najširšej diskusii pred akýmkoľvek krokom. Stav ktorý v súčastnosti v Tatrách panuje nie je dobrý. Treba začať Tatry budovať na základe zhody záujmov investorov, hotelierov, ochranárov a obyvateľov tohto regiónu. Pohostinnosť Álp o ktorom hovoria súčasní investori v Tatrách dosiahneme len zosúladením všetkých zainteresovaných tak, aby každý mal potrebu a pocit byť súčasťou prostredia v Tatrách pre rozvoj turistického ruchu, lebo len keď budú mať všetky strany spoločný záujem, môžeme sa dočkať skutočného rozvoja tejto oblasti. Nestačí vybudovať hotely a presťahovať do Tatier ľudí z iných regiónov, treba v prvom rade "zapáliť" ľudí, ktorí v Tatrách žijú, resp. ktorí z tejto oblasti pochádzajú, aby sa vrátili naspäť.

nikak
Pochádzate z Banskej Bystrice, žijete v Bratislave. Kde máme záruku, že ako kandidát za poslanca do NRSR budete hájiť záujmy mesta Prešov?

Prečo ste ako generálny riaditeľ osobnej dopravy v Železniciach Slovenskej republiky nedokázal zabezpečiť priame železničné spojenie Prešov-Bratislava?

Pán Matej, na čo ste v doterajšom Vašom profesionálnom živote najviac hrdý?

O. M.
Nikdy som sa netajil tým, že pochádzam z Banskej Bystrice. Určite je ale lepšie, keď bývam ja a moja rodina v Prešove, pričom tak ako možno tisícky iných z nášho kraja cestujem za prácou do Bratislavy, ako keď niekto býva v Bratislave a chodí za prácou do Prešova a tvári sa, že mu na tomto meste záleží. Nikdy som neuvažoval, že budem ja a moja rodina žiť inde než v Prešove o čom svedčí, že pred 11-timi rokmi som sa presťahoval aj moju mamku, ktorá tu dodnes býva a žije. Keď presťahujete starého človeka inde, presťahujete tým aj korene. Je to ako so stromom. Preto sa dnes a aj v budúcnosti budem hlásiť k Prešovu a Prešovskému kraju, bez ohľadu, kde budem pracovať.

Nie je pravda, že som nezaviedol priame vlakové spojenie Prešova z Bratislavou. Opak je pravdou. Dodnes premáva dvakrát do týždňa priamy rýchlik "šarišan" spájajúci Humenné, Prešov a Bratislavu.

V doterajšom profesionálnom živote som hrdý na to, že vždy po mojom odchode z predchádzajúceho pracoviska sa neprerušili moje kontakty so spolupracovníkmi, podriadenými a nadriadenými.

2m@2m a čo Prešov, chystáte sa niečo konkrétne "vyboxovať" pre prešovský región a možno aj pre samotné mesto?

O. M. Nenazýval by som to vyboxovať, ale určite budem presadzovať prioritne investície do dopravnej infraštruktúry tak, aby sa mesto Prešov nestalo veľkým dopravným "štoplom" na ceste medzi Bratislavou a Košicami.

jacko68 Ak z pokladne SDKU zmizlo okolo 20 milónov Sk, ako môžu ľudia veriť tomu, že pri vládnutí SDKÚ sa to nezopakuje s peniazmi v štátnej pokladnici?

O. M. V prvom rade chcem uviesť na pravú mieru údaj, nejedná sa o 20 miliónov ale o 12 miliónov. Kto robí, robí aj chyby. Je ale dôležité, že sme túto skutočnosť odhalili a zjednali nápravu, ale hlavne, že sme túto skutočnosť netajili, ako by možno urobili iné politické subjekty. Keby osoba, ktorá tieto prostriedky spreneverila bola odsúdená za obdobný skutok, ktorý urobila aj pred deviatimi rokmi, mala by dnes záznam v registri trestov a tým pádom by nebola prijatá do zamestania k nám. Aj to je dôkaz toho, že naše súdnictvo je v rozklade, keď nevie za 9 rokov zbaviť spoločnosť takýchto ľudí.

Rétor Nenastal podľa Vás čas zbaviť sa hanby prešovskej sdkú, ktorá tu už roky múti vodu ? Myslím konkretne na poslancov Hurneho, Kahanca a Kužmu? Prečo sa sdkú neotvorí mladým ľudom? Nie je už čas na generačnú výmenu?
Kým budú títo ľudia v čele prešovskej sdkú tak vás voliť nebudem.

O. M. Nemyslím si, že vami menovaní poslanci sú hanbou prešovského SDKÚ. Svedčí o tom, že aj pán Hurný, pán Kužma (SDKÚ) a pán Kahanec (KDH) boli na jeseň minulého roku zvolení do zastupiteľstva Prešovského samosprávneho kraja.

PITBULL od nového krajského šéfa sme viacerí očakávali že sa práca členov SDKU-DS v Prešove rozhýbe. Ukázalo sa, že to bolo mylné. Aktivita poslancov na VUC a na MSZ sa rovná nule. Politická opozícia v Prešove fakticky neexistuje. Nebolo by lepšie to celé rozpustiť a začas odznova ako to spravil Dzurinda v Bratislave?

O. M. Práca členov SDKÚ v Prešove sa rozhýbala o čom sa viete presvedčiť v dennodenej tlači a o čom vás presvedčíme aj v budúcnosti. Viď napríklad zajtrajšie výstupy z dnešnej tlačovej besedy na tému Sto dní PSK z pohľadu pravice.

Ďakujem za všetky vaše otázky. Ak som na niektore podľa vás neodpovedal dostatočne napíšte mi, prosím vás prostredníctvom mojej internetovej stránky www.ondrejmatej.sk na ktorej nájdete diskusný formulár. Teším sa na vaše otázky a podnety.
S pozdravom Matej.

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK