Piatok, 19. apríl 2024
Meniny má Jela | zajtra Marcel

FHE: Frown

Skupina Frown, ktorá je fakticky nástupcom kultovej Strigy, patrí medzi najvýznamnejšie a zásadné prešovské skupiny. Metalové zoskupenie získalo uznanie doma i v zahraničí. Po kratšej odmlke sa znovu vrátila na konertné pódiá.

Frown
Frown

Frown boli druhou kapelou v Prešove (po Terminal State), ktorej sa podarilo získať zmluvu s nemeckým labelom (Moonstorm Records). Frown hral dlhé roky v nezmenenej zostave. Marian Dráč, Jany Kolesár, Ján „Kafi“ Kavulič a František „Frank“ Železník hrali spolu od roku 1997, kedy vznikla z niekdajšej kultovej thrash-metalovej Strigy, v ktorej všetci spomínaní členovia pôsobili. Najdlhšie hral v Strige hral Frank. Frown ešte rozšíril v roku 1997 gitarista Marek Michalík, ktorého však po krátkom čase nahradil klávesák Martin „Chemik“ Porubský. Krátky čas s kapelou hosťoval aj gitarista Marián Kolozsy.

Hoci zmenu osvedčeného názvu kapele dosť ľudí vyčítalo, Frown sa nakoniec presadil. “Nebolo to kvôli ľuďom, ktorí v kapele hrali, lebo sú tam tí istí, čo boli v poslednej zostave Strigy, ale je to úplne iná muzika. Aj keď pravdou je, že Striga mala svoje meno. No Striga v deväťdesiatych rokoch hrávala klasický thrash metal, Frown je niečo úplne iné, ” povedal basgitarista Kafi o premene Strigy na Frown.

Kapelu možno označiť za gothic-doom, či dark-metal, inšpiráciu našla v Type O Negative. Zaujala aj kostýmovým prevedením svojich šou. Všetky texty píše spevák, sú v angličtine. "Sú zo života, o našej spoločnosti, ale je tam mystika, " povedal M. Dráč Korzáru o svojich textoch, v ktorých sa objavujú aj motívy spätosti k prírode.

Frown vydal pred príchodom do zahraničného labelu dve demá Falsehood (1997) a Gift Of Suffering (1998). Vo vydavateľstve Moonstorm Records vyšli Frownu následne dva albumy - Features And Causes Of The Frozen Origin (2001), z ktorého sa predalo približne sedemtisíc nosičov, hlavne v západnej Európe a Lunar Brightshine and Fiery Splendour (2002).

Tretí album Lovesinspain (2004) už vyjsť v Nemecku nestihol, pretože jeho vydavateľ skrachoval. Preto si ho skupina vydala len vlastným nákladom (ako demo). Kapela účinkovala aj mimo Slovenska, úspešná bola v Nemecku, v krajine svojho vtedajšieho vydavateľa. V roku 2007 sa ešte predstavila na festivale v Estónsku a nasledovala odmlka. Návrat, vo vynovenej zostave s klávesáčkou Zuzanou Bérešovou, nastal v roku 2008.

Web:
http://www.frown.name/

Z bibliografie:

http://www.frenky.sk/clanok.php?clanok_id=117

http://korzar.sme.sk/c/4639879/frown-ma-za-sebou-prvu-patrocnicu.html

http://korzar.sme.sk/c/4427575/kapela-frown-sa-vratila-na-podia.html

Používaním týchto stránok súhlasíte s používaním súborov cookies, ktoré slúžia na poskytovanie služieb, personalizáciu reklám a analýzu návštevnosti.
OK